Valkyrie Elysium

Valkyrie Profile is ondertussen een serie die niet veel mensen meer kennen omdat er gewoonweg al tijden geen game meer in de serie is uitgekomen. Valkyrie Elysium is dan ook de eerste game sinds lange tijd, en stapt meteen af van de turnbased gameplay die de serie kenmerkte. Is dat een goede stap geweest? Controller opgeladen en hup, gamen om het mee te maken.

Het begin van het verhaal van Valkyrie Elysium zal voor velen bekend klinken. Ragnarok, het einde van alles, doemt op aan de horizon. Odin wil de rijken redden van vernietiging. Hij vecht, maar ernstig gewond en uitgeput, creëert hij als laatste strohalm de Valkyrie Maria. De Valkyrie moet de wereld redden door alle ondode zielen te zuiveren.

Valkyrie Elysium - Cutscene (Foto: Square Enix)

Eerdere Valkyrie Profiles deden erg veel aan verhaal en opbouw, maar dat zijn de makers vergeten. Er zijn wat dialogen tussen de Valkyrie, Odin, de Einherjar en andere NPC's, maar het verhaal gaat pas later echt van start. Van opbouw is er dus amper sprake. De actie is duidelijk belangrijker in Valkyrie Elysium, maar meer opbouw was gewenst geweest. Er zijn meerdere eindes, maar pas laat kun je daar naar toe werken. Eigenlijk is er maar een punt waar een keuze iets doet.

Valkyrie Elysium is dan ook veel meer een actie-RPG met de nadruk op de actie. Er zijn wat RPG-elementen, zoals een skilltree en wapens die je kunt upgraden, maar bijvoorbeeld je keuzes tijdens dialogen boeien niet hard. In de hoofdstukken zelf vind je zijmissies om xp en materialen te vinden om jezelf en je wapens te upgraden. Probleem is wel dat je echt in een hoofdstuk moet kiezen in een menu. Wil je verder met het verhaal van dat hoofdstuk, of wil je een zijmissie doen. Waarom dat via een saai menu moet of waarom je niet tijdens het verhaal een omweg kan maken om een zijmissie te voltooien ontgaat me.

Valkyrie Elysium - Fire storm (Foto: Square Enix)

Wat de combat zo uniek maakt zijn de Einharjar. Deze ‘geesten’ moet je overtuigen om je te helpen. Maar dan krijg je dus ook een huurling aan je zijde en je mag ze allemaal tegelijk oproepen. Elke Einharjar geeft jouw wapen ook elemental damage, maar je mag er maar een soort damage actief hebben. Daar kun je dus ook mee wisselen om zo de zwakke plek van een vijand uit te buiten. Omdat er meestal groepen zijn met verschillende vijanden met elk weer verschillende zwaktes moet je vaak wisselen om ze allemaal gemakkelijker neer te krijgen.

De combat van Valkyrie Elysium werkt over het algemeen lekker, je moet opletten op zwakke plekken, en het geeft voldoening. Er zijn verschillende wapens met hun eigen combo's die bij elke upgrade worden unlocked, en omdat er zo veel eenvoudig uit te voeren zijn, kun je al snel tegen meerdere tegenstanders tegelijk een showtje opvoeren. De Soul Chain is een van de leukste krachten in het spel waarbij je van tegenstander naar tegenstander kunt vliegen, een luchtcombo uitvoert en weer verder vliegt naar het volgende slachtoffer.

Valkyrie Elysium - Combat (Foto: Square Enix)

Er zijn wel wat ergernissen: soms is de camera heel erg blij met een groot rotsblok of ander object en zie je geen reet wat er voor en om je heen gebeurt omdat de camera de steen heel graag wil laten blijven zien. Ja, je kunt handmatig draaien, maar transparant maken of een beter AI voor de camera was een stuk handiger geweest. Als je op een brug vecht moet je ook opletten, je kunt bepaalde air combo’s doen waardoor je onderaan de brug belandt, meestal betekent dat terug naar een savepoint omdat je de val niet overleefd hebt.

Grafisch is Valkyrie Elysium tegenvallend. Tijdens gevechten zie je eruit alsof je uit het PS3-tijdperk komt, maar in de tussenfilmpjes ben je super gedetailleerd met een hoge resolutie. De omgevingen van groene landschappen en verwoeste kastelen in het begin geven je nog wat verwachtingen voor veel variatie in omgevingen in het spel, maar er is zo weinig variatie in level-ontwerp dat de omgevingen er uiteindelijk nogal saai uitzien. En je moet er vaker naar terug om de zijmissies te doen, dus dan wordt het spel wel erg eentonig.

Valkyrie Elysium is na wikken en wegen een middelmatige game. De combat is goed, maar de makers zijn een compleet ander pad ingeslagen met de serie. Van turnbased naar realtime overleef ik nog wel, maar het verhalende is weg, en dan vallen de graphics ook nog tegen op de huidige consoles. Wat irritaties met camera en combo’s en dan kan ik er ook geen hoog cijfer aan geven, dat zijn dingen die al veel eerder zijn opgelost en in het grote “hoe-maak-ik-een-game” boek staan. Leuk voor de budgetbak.

Gespeeld op PlayStation 5, ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 en pc.