Financiële voordelen van elektrisch rijden?

Elektrisch rijden wordt steeds voordeliger. Dit komt mede door de speciale financiële belasting en subsidie voordelen waar je gebruik van kunt maken. Deze voordelen gelden ook voor een Private Lease Elektrische Auto. Zo kunnen private lease rijders bijvoorbeeld ook aanspraak maken op de aanschaf subsidie.

Een deel van de financiële voordelen is al verwerkt in het maandelijkse leasetarief. Een ander deel zal jezelf moeten aanvragen en wordt direct aan de leaserijder uitgekeerd. Hiermee valt veel geld te besparen.

Subsidie

De Nederlands Overheid wil elektrisch rijden stimuleren. Hiervoor is er een speciale subsidie beschikbaar voor particulieren. Als je een volledig elektrische auto koopt of leaset dan kun je aanspraak maken op de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

Deze SEPP regeling is beschikbaar voor nieuwe en tweedehands auto’s uit de kleinere en compacte middenklasse. De catalogusprijs moet tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen. Duurdere auto’s komen niet in aanmerking.

Elk jaar wordt het subsidiebedrag wel een beetje lager. In 2022 was de subsidie voor een nieuwe auto € 3350 en voor een tweedehandsauto € 2000. Het subsidiepotje is beperkt tot 71 miljoen. Je moet er dus wel op tijd bij zijn.

Tevens zijn er gemeentes waar je subsidie kunt krijgen op de aanschaf van een laadpaal. Ook voor VVE’s (verenigingen van eigenaren) zijn er in bepaalde gemeentes subsidies beschikbaar voor laadpalen. Er is voor de consumenten geen landelijke subsidieregeling voor de aanschaf van een laadpaal.

Belastingvoordeel

Elektrisch rijden wordt ook gestimuleerd via de aankoopbelasting (BPM). Tot 2025 hoeft er geen aankoopbelasting betaald te worden op de aanschaf van een elektrische auto. Deze vrijstelling is al verwerkt in het maandelijkse leasebedrag.

Ook zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting tot 2025. Ook dit is een financieel voordeel dat kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Ook deze vrijstelling is al verwerkt in maandelijkse leasevergoeding.

Zonnepanelen

Om zo voordelig mogelijk te rijden is het voor particulieren met een elektrische auto ook financieel interessant om de auto te laden met zelf opgewekte stroom via zonnepanelen. Voor de aanschaf van de zonnepanelen kan gebruik gemaakt worden van de Energiebespaarlening. Deze lening biedt u de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen te financieren. Een belangrijke voorwaarde van deze regeling is dat de aanschaf van de zonnepanelen wordt gecombineerd met minimaal 1 andere energiebesparende maatregel uit de maatregelenlijst.

Elektrische auto