Steve Bannon hoort eis van 6 maanden cel wegens Capitool bestorming

De Amerikaanse justitie eist een gevangenisstraf van een half jaar tegen voormalig Trump-adviseur Steve Bannon. De ex-adviseur werd in juli al schuldig bevonden aan minachting van het Amerikaanse parlement, maar de strafbepaling vindt pas later deze week plaats. 

Bannon werd veroordeeld omdat hij niet kwam opdagen terwijl hij was gedagvaard door de parlementscommissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Tevens weigerde hij om de commissie documenten te geven waarom verzocht werd. 

De commissie wilde Bannon graag horen omdat hij daags voor de Capitool bestorming contact had met president Trump. In een podcast op deze dag zei hij dat bij demonstraties tegen de verkiezingsnederlaag van Trump "de hel zou losbreken". Een dag later bestormde een woedende menigte Trump-aanhangers het Capitool, waar het Amerikaanse parlement zetelt, zonder dat Trump ingreep.

Bannon was toen al langere tijd niet meer in dienst bij Trump. Hij was Trump's adviseur in het begin van zijn presidentschap, maar werd ontslagen in 2017.