Britse minister van Financiën Hunt draait belastingverlagingen Truss terug

De nieuwe Britse minister van Financiën, Jeremy Hunt, wil bijna alle plannen voor belastingverlaging terugdraaien die premier Truss drie weken geleden aankondigde.

Hunt herhaalde dit laat in de middag tijdens een zitting van het Lagerhuis in Londen. Het gaat om het herstellen van vertrouwen en stabiliteit voor het land. Hunt kondigde aan dat er moeilijke beslissingen genomen moesten worden over belastingen en heffingen.

Volgens de eerste schatting zullen deze maatregel naar verwachting 32 miljard pond extra overheidsinkomsten per jaar opleveren. Het parlement had de nieuwe plannen van de regering eerder in een spoedzitting besproken.

Premier Truss werd aanvankelijk vertegenwoordigd door Mordaunt, de voorzitter van het Lagerhuis, maar mengde zich later alsnog in het debat. De leider van de oppositiepartij Labour, Starmer, sprak van een leiderschapsvacuüm. De leider van de liberaal-democraten, Davey, beschuldigde Truss ervan de Britse economie te gronde te richten.

Truss kondigde oorspronkelijk een stimuleringsprogramma en belastingverlagingen aan die zouden worden gefinancierd door een enorme toename van de overheidsschuld. Als gevolg daarvan ontstond er onrust op de Britse financiële markt waardoor de centrale bank moest ingrijpen. De vorige Minister Kwarteng van Financiën werd vorige week ontslagen.