Alex Jones opnieuw veroordeeld: bijna 1 miljard voor leugens Sandy Hook

De Amerikaanse samenzweringsideoloog Alex Jones is veroordeeld tot het betalen van bijna $ 1 miljard aan overlevenden voor het doen van valse beweringen over het bloedbad op een basisschool in Sandy Hook. 

Een rechtbank in Connecticut legde hem een boete op van $ 965 miljoen. De oprichter van de rechtse website Infowars beweerde jaren dat de moordpartij in december 2012 werd uitgevoerd door acteurs.

In 2012 schoot een man in een basisschool in Sandy Hook 26 mensen dood, onder wie twintig kinderen van zes en zeven jaar. Het was de dodelijkste schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse geschiedenis ooit.

Families van acht omgekomen slachtoffers van de schietpartij brachten tijdens de rechtszaak naar voren dat Jones jarenlang zijn zakken heeft gevuldgeld met het verspreiden van leugens. Dat deed hij via zijn website Infowars waarop hij ook allerlei producten te koop aanbood.

Jones heeft recent erkend dat de schietpartij echt heeft plaatsgevonden, maar weigert om de families excuses aan te bieden voor zijn complottheorieën rondom de schietpartij. Zijn advocaat bracht naar voren dat de aanklagers de schade die de families zouden hebben geleden nauwelijks hebben onderbouwd. Hij verzocht de juryleden om bij de vaststelling van de hoogte van het schadebedrag politieke opvattingen buiten beschouwing te laten.

De rechtszaak werd aangespannen door familieleden van een aantal van de slachtoffers. Tijdens het proces zeiden ze dat ze jarenlang zijn bedreigd en lastiggevallen door mensen die de leugens van Jones geloofden. Het is twijfelachtig of Jones de boete kan betalen. Zijn website Infowars vroeg in april faillissement aan.