FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 oktober 2022

AI Picture Gallery #13

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #750

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ferrand-Prevot en Vermeersch wereldkampioen gravel, Van der Poel derde

In de Italiaanse regio Veneto is dit weekeinde het eerste officiële wereldkampioenschap gravelrijden gehouden. Dat was allemaal niet volledig naar de zin van de vooral in de VS zeer grote gravelscene, waarvan veel grote namen niet aanwezig waren, maar met een mooie lijst deelnemers was het toch een succes.

Vrouwen
De Française Pauline Ferrand-Prévot won al wereldtitels op de weg, in het veld en op de mountainbike en wilde daar graag een vierde discipline aan toevoegen. Samen met de Italiaanse Chiara Teocchi en mountainbikester Sina Frei uit Zwitserland kwam ze in de beslissende kopgroep terecht en in de sprint was Ferrand-Prévot de beste. Frei werd tweede, Teocchi moest lossen en werd derde - Riejanne Markus was als nummer tien de beste Nederlandse.

Mannen
Daniel Oss en Gianni Vermeersch waren er al vrij vroeg vandoor en het Italiaans-Belgische duo reed een uitstekende voorsprong bij elkaar. De door onder meer Mathieu van der Poel aangevoerde achtervolgende groep kwam niet echt in de buurt, terwijl Vermeersch buiten beeld van de camera's zijn medevluchter alleen liet. Oss kwam er niet meer bij en zo pakte Vermeersch de wereldtitel, voor Oss. Van der Poel klopte de Belg Greg van Avermaet wel in de sprint om de derde plek.

Veldrijder Iserbyt pakt eerste wereldbeker van het seizoen; Van der Haar derde

Eli Iserbyt heeft de eerste wereldbeker veldrijden gewonnen. De 24-jarige Belg reed al in de tweede ronde weg bij zijn concurrenten en zou met een halve minuut voorsprong winnen op zijn landgenoot Laurens Sweeck. Lars van der Haar legde beslag op de derde plaats, maar wel op anderhalve minuut van de winnaar.

Lars van der Haar had de kopstart in Waterloo. De Europees kampioen werd daarna snel voorbij gereden door Eli Iserbyt, die in de eerste ronde al voor verschil zorgde. De kleine Belg maakte daarna een technisch foutje, waardoor de rest even kon terugkeren.

In de tweede ronde bleek duidelijk dat Iserbyt duidelijk de sterkste was en reed iedereen uit het wiel. De 24-jarige Belg nam al snel een mooie voorsprong en zijn zege kwam nooit meer in gevaar, al zette Laurens Sweeck nog wel de achtervolging in op Iserbyt en kwam even tot tien seconden, maar verder kwam hij niet.

Iserbyt pakte zodoende de eerste wereldbeker van het seizoen, voor Sweeck. In de achtergrond deed Van der Haar lange tijd mee om de laatste podiumplaats en zou die ook pakken voor de Belgen Michael Vanthourenhout en Thibau Nys. Pim Ronhaar werd zesde.

Results powered by FirstCycling.com

Van Empel verslaat Alvarado en Brand in eerste wereldbeker veldrijden van het seizoen

Fem van Empel heeft de eerste wereldbeker in het veldrijden gewonnen. In het Amerikaanse Waterloo was de 20-jarige Nederlandse de beste voor Ceylin Alvarado en Lucinda Brand.

Europees kampioene Brand kende in Waterloo een slechte start en na de eerste ronde had ze een achterstand van tien seconden op een kopgroepje van vijf met alleen maar Nederlandse veldrijdsters. Na anderhalve ronde vond Brand daar de aansluiting, waar vooral Van Empel het tempo bepaalde.

Van Empel trok meermaals door, maar liet het daarna ook weer stilvallen, waardoor het tot de slotronde spannend bleef tussen de Nederlandse veldrijdsters. In de slotronde nam Brand het initiatief en probeerde daar het verschil te maken, maar Van Empel zat strak op het wiel en ging daar ook meermaals voorbij. Na een nieuwe versnelling van Van Empel moest Brand passen. Alvarado kon nog wel mee in het wiel van de 20-jarige Nederlandse, waardoor een sprint de beslissing moest brengen en daarin was Van Empel net te snel voor Alvarado. Brand werd op negen seconden derde. 

Results powered by FirstCycling.com

Is internet een basisbehoefte?

Zonder internetverbinding is het moderne leven lastig bij te houden. Alle zaken moeten tegenwoordig online geregeld worden. Het sociale leven speelt zich inmiddels ook voor een groot deel online af. Daarnaast biedt het internet een bron van informatie waar de papieren media en de omroepen niet aan kunnen tippen. 

Vind jij internet anno 2022 een basisbehoefte en zou de gemeente financieel bij moeten springen?

Is internet een basisbehoefte? ( Foto:Pixabay)
Is internet een basisbehoefte? (Foto:Pixabay)

Texas: agent ontslagen na schieten op hamburger-etende tiener

Een Texaanse politieagent die een tiener neerschoot die in zijn auto een hamburger zat te eten, is ontslagen, aldus de politie.

Agent James Brennand van San Antonio werd ontslagen nadat hij op 2 oktober Erik Cantu, 17 jaar, had neergeschoten op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant, zei politiecommandant Alyssa Campos in een videoverklaring die woensdag werd vrijgegeven.

Brennand had gereageerd op een ongeregeldheid in het fastfoodrestaurant toen hij Cantu in de auto zag zitten, die hem volgens de agent een dag eerder had ontweken, zei Campos.

Een aanklager in Texas zei vrijdag in een verklaring dat hij niet genoeg bewijs heeft gezien om de tiener aan te klagen.

"Terwijl de schietpartij van zondag op een ongewapende tiener door een toenmalige politieagent van San Antonio in onderzoek blijft, hebben de feiten en bewijzen die we tot nu toe hebben ontvangen ons ertoe gebracht de aanklachten tegen Erik Cantu af te wijzen voor verder onderzoek," zei Bexar County District Attorney Joe Gonzales.

Brennand, die minder dan een jaar bij de politie was, overtrad zijn training en politieprocedures na het naderen van de auto, zei Campos.

"De agent opende abrupt het portier van de bestuurder en beval de bestuurder uit de auto te stappen voordat er versterking kwam waar Brennand om had gevraagd", zei Campos.

Cantu, op de video van de bodycam te zien, kijkt naar Brennand terwijl hij een hamburger vasthoudt, rijdt dan achteruit en raakt de agent met de open deur.

Brennand opende vervolgens meerdere malen het vuur terwijl de deur dichtging en Cantu wegreed.

Cantu, die door kogels werd geraakt, stopte even verderop in de buurt waar hij en een passagier, die ongedeerd bleef, door de politie werden aangetroffen.

"Er is niets dat ik kan zeggen ter verdediging van de acties van die agent die avond," vertelde politiechef William McManus aan WOAI-TV. "Ik denk dat er eerder wat contact was, maar dat rechtvaardigde het schieten niet."

Cantu werd in stabiele toestand in het ziekenhuis opgenomen en aanvankelijk beschuldigd van het ontwijken van de politie en zware mishandeling.

Gonzales, de officier van justitie, zei dat er nog geen beslissing was genomen of Brennand aangeklaagd zou worden, in afwachting van het resultaat van het politieonderzoek naar de schietpartij.

"Zoals we doen met alle schietpartijen waarbij een agent betrokken is en die de dood of ernstig letsel tot gevolg hebben, zullen we de zaak ter overweging voorleggen aan een Grand Jury. Tot dat gebeurt, kunnen we geen verder commentaar geven over deze zaak," zei Gonzales.

De politie en een advocaat van Cantu reageerden vrijdag niet direct op telefoontjes van AP voor commentaar.

Volgens de media beweerde Brennand dat de 17-jarige hem met zijn voertuig had aangereden. Maar bodycam beelden bewijzen dat Brennand's bewering niet klopt.

Belg Casse verliest zinderende finale WK judo, Nederlanders snel klaar

In de Oezbeekse hoofdstad Tashkent is alweer de vierde dag van het wereldkampioenschap judo afgewerkt. Ook nu stonden er weer twee gewichtsklasses op het programma: de mannen tot 81 kilogram, misschien wel de koningsklasse wat breedte betreft, en de vrouwen tot 63 kilogram.

Mannen -81kg
De Belg Matthias Casse en Tato Grigalashvili uit Georgië ontwikkelden de afgelopen tijd een flinke rivaliteit: Casse won het onderlinge duel om olympisch brons vorig jaar, alsook de finale van het WK, terwijl de Georgiër dit jaar de EK-finale won. In een fenomenale finale ontmoetten de twee elkaar wederom en na vier minuten golden score eindigde dat op passende wijze: Grigalashvili wierp Casse op schitterende manier op de zij voor de wereldtitel.

Een Japans onderonsje leverde olympisch kampioen Takanori Nagase het brons op na winst op Sotaro Fujiwara. De Oostenrijker Shamil Borchasvili was de voor Azerbeidzjan uitkomende Iraniër Saeid Mollaei in de andere bronzen wedstrijd de baas. Frank de Wit, vorig jaar goed voor brons, won in ronde één van de Kazach Abylaikhan Zhubanazar, maar werd vervolgens op de rug gegooid door de Turk Vedat Albayrak.

Vrouwen -63kg
Dubbele Nederlandse actie, maar zonder succes. Sanne Vermeer opende met winst op de Kazachse Moldir Narynova, waarna Manon Deketer uit Frankrijk haar in de achtste finales fraai op de rug wierp. Geke van den Berg had weinig moeite met de Senegalese Anna Faye, maar was niet opgewassen tegen Barbara Timo uit Portugal.

In de finale ging het goud naar Japan: Megumi Horikawa legde Catherine Beauchemin-Pinard uit Canada op haar rug voor ippon. Deketer won het eerste brons door de Poolse Angelika Szymanska te verslaan, terwijl het andere brons na winst op de Roemeense Florentina Ivanescu voor Timo was.

Orkaan Julia bereikt Nicaragua

Nicaragua heeft zich op mogen maken voor orkaan Julia. Dit systeem zal zondag landfall maken als categorie 1 orkaan. De kerndruk zal hierbij zakken tot 975 mb.

De orkaan kan tot 350 mm aan neerslag achterlaten, wat voor forse overstromingen en modderstromen kan zorgen.

Ook El Salvador en Honduras kunnen veel neerslag verwachten van deze orkaan.

Op dit moment staat er een orkaanwaarschuwing uit voor Nicaragua. Voor Honduras is een waarschuwing voor een tropische storm uitgegeven. 

In dit gebied komen regelmatig orkanen voor. De dodelijkste is ongetwijfeld 'Mitch' geweest. Deze orkaan zorgde in Nicaragua, Honduras, Guatemala en El Salvador voor meer dan 10.000 doden.

"Als gevolg van de orkaan kwam op 30 oktober de een grote modderstroom van de vulkaan Casita naar beneden, hetgeen in Nicaragua de meeste doden eiste als gevolg van Mitch. In de regio rond de Casita valt gewoonlijk in de maand oktober 33 centimeter regen. Als gevolg van de orkaan viel er echter op één dag 50 centimeter regen. Hierdoor veranderde de oppervlakte van de Casita in een vloeibare massa, die zoals alle vloeistoffen maar een kant op kon: naar beneden. In vijf minuten tijd gleden er 200.000 kubieke meter rotsen, bodem en ontwortelde bomen van de Zuidelijke flank van de Casita omlaag. Deze flank heeft een helling van 45%, en de modderstroom bereikte daardoor aan de voet van de vulkaan bij een breedte van een kilometer snelheden van bijna 60 km/u. De dorpen aan de voet van de Casita werden door de 3 tot 10 meter diepe stroom bedolven en de 2000 bewoners hebben dat niet overleefd."

De watertemperatuur in deze zee ligt rond de 30 graden. Vaak kunnen orkanen, bij dit soort temperaturen, onverwacht en in korte tijd nog enorm in kracht toenemen. Men noemt dit Rapid intensification. Of dat bij Julia ook gaat gebeuren is nog even afwachten.Uitslag sc Heerenveen - PSV

PSV is er zondag voor het eerst in bijna elf jaar in geslaagd om in de Eredivisie te winnen op bezoek bij sc Heerenveen. Een kwartier voor tijd maakte Cody Gakpo het enige doelpunt van de wedstrijd: 0-1.

PSV was de gehele wedstrijd de betere ploeg in Friesland. De ploeg van Ruud van Nistelrooij kreeg ook de nodige kansen, maar steeds stond Heerenveen-doelman Andries Noppert steeds in de weg. Maar een kwartier voor tijd maakte Gakpo met een bekeken schot het enige doelpunt van de wedstrijd.

Dankzij het doelpunt van Gakpo wist PSV eindelijk weer eens een wedstrijd te winnen in Heerenveen. Voor het laatst gebeurde dat in de competitie in 2011 toen de Eindhovenaren destijds met 3-4 wist te winnen.

Door de zege stijgt PSV naar de derde plaats op twee punten van koploper AZ, dat eerder op de dag met 1-2 wist te winnen van FC Utrecht.

Uitslag FC Utrecht - AZ

AZ is ook na dit weekend de koploper van de Eredivisie. Het won vandaag met 1-2 van FC Utrecht.

AZ was duidelijk de bovenliggende partij en kwam na een half uur op voorsprong na een schot in de verre hoek van Van Brederode. Hatzidiakos zorgde bijna voor de 0-2 maar zijn schot ging net naast.

In de tweede helft had Utrecht kansen op de gelijkmaker maar Redan en Zagre slaagden er net niet in te scoren. AZ besliste de wedstrijd toen Sugawara de bal in de kruising schoot. Pas in de blessuretijd kwam de thuisploeg tot scoren via Sylla maar dit kwam te laat om er nog een punt uit te slepen. 

FC Utrecht

1 - 2

AZ

 90+3' Sylla    31' v.Brederode
 68' Sugawara
 
 Gele kaart: Brouwers, Redan, Sagnan, (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.873
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Klaiber
v.d.Maarel
Sagnan (Viergever/82)
Warmerdam
Brouwers (Sylla/56)
v.d.Streek (Shein/ 74)
Bozdogan
Maeda (Zagre/56)
Dost
Redan (Douvikas/74)
  Verhulst
Hatzidiakos
Beukema
Dekker (Vanheusden/62)
Kerkez (M.de Wit/87)
Reijnders
D.de Wit (Lahdo/88)
Clasie
Sugawara
Odgaard (Bazoer/61)
v.Brederode (Karlsson/61)

Uitslag Feyenoord - FC Twente

Feyenoord heeft zondag drie punten gepakt tegen FC Twente, dat lang met tien man speelde na een rode kaart van Václav Cerný. Voor Feyenoord maakte Orkun Kökçü en Dávid Hancko de doelpunten.

Feyenoord was de betere ploeg en kreeg ook de nodige kansen om de scoren te openen, maar Lars Unnerstall redde meermaals. Vlak voor rust kwamen de Rotterdammers dan toch op voorsprong na een prachtige vrije trap van Kökçü. Meteen daarna moest Twente met tien man verder na een harde overtreding van Cerný, die werd bestraft met een rode kaart.

In de tweede helft zou Feyenoord op 2-0 dankzij een kopgoal van Hancko. Voor de Slowaakse verdediger was het zijn eerste doelpunt voor de Rotterdammers. Door de 2-0 overwinning is de voorsprong tussen Feyenoord en FC Twente opgelopen tot vier punten.

Motorcoureur Steeman in kritieke toestand, World Superbikes-weekeinde afgerond

Op het circuit van Portimão in de Algarve is het laatste Europese raceweekeinde in het World Superbikes-kampioenschap van dit jaar afgewerkt. Met Argentinië, Indonesië en Australië nog te gaan werd volle bak gestreden, hoewel er vooral een donkere schaduw boven het weekeinde hing.

World Supersport 300
In het World Supersport 300-kampioenschap, als het ware de Formule 3 van de superbikewereld, ging het zaterdag helemaal fout. De Nederlander Victor Steeman, die nog een theoretische kans op de wereldtitel had, ging bij het uitkomen van de razendsnelle laatste bocht onderuit en werd vervolgens aangereden door een andere coureur.

De andere rijder kwam gelukkig relatief goed weg, maar de 22-jarige Steeman raakte zwaargewond: met ernstig hoofdletsel en andere zware verwondingen werd hij per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis van Faro. Zondagochtend werd een korte update naar buiten gebracht en werd duidelijk dat hij nog altijd in 'zeer kritieke' toestand verkeert.

WSBK, race één
De Kawasaki's van Jonathan Rea en Alex Lowes werden op de eerste rij gesplitst door Toprak Razgatlioglu's Yamaha, met Alvaro Bautista (Ducati), Andrea Locatelli (Yamaha) en Axel Bassani (Ducati) op rij twee. Rea behield de leiding in de wat chaotische openingsfase, voor Razgatlioglu, Bassani, Bautista, Lowes en Scott Redding.

Razgatlioglu nam halverwege de race de leiding over van Rea, terwijl WK-leider Bautista langs Bassani naar de derde plek reed. De Spanjaard was op dreef en zette zijn Ducati ook voorbij Rea, waarna de podiumplaatsen wel verdeeld waren. Razgatlioglu pakte de winst, voor Bautista en Rea, terwijl de stevige strijd om plek vier gewonnen werd door Bassani, voor Lowes. Michael van der Mark reed in het achterveld en werd veertiende.

WSBK, superpolerace
Met dezelfde startopstelling ging de superpolerace van start, waarbij Razgatlioglu dit keer de leiding pakte. Bautista ging er echter al rap voorbij, terwijl Rea en Lowes aansloten bij de Turkse wereldkampioen, voor Locatelli en Michael Ruben Rinaldi.

Razgatlioglu nam plek één wel snel weer terug, waarna Bautista ronde na ronde in zijn wiel bleef hangen. Dat bleef echter zo tot het einde en dus ging de Yamaha-rijder er met de winst vandoor, voor Bautista en Rea, die Lowes, Rinaldi en Bassani achter zich hield. Van der Mark reed een uitstekende race en finishte keurig als achtste.

WSBK, race twee
De uitslag van de superpolerace vormde de grid voor race twee: Razgatlioglu, Bautista en Rea voorop, voor Lowes, Rinaldi en Bassani op rij twee en Locatelli, Van der Mark en Loris Baz op rij drie. Rea kende een topstart en greep de koppositie, voor Razgatlioglu, Bautista, Rinaldi, Lowes en Bassani - Van der Mark leverde in de eerste ronde al vijf plekken in.

Razgatlioglu viel de Noord-Ier aan en pakte na een paar ronden de leiding over - de Turk, Rea, Bautista en Rinaldi begonnen een gat te slaan naar de rest, alleen Lowes hing er nog een beetje aan. De toppers in het kampioenschap bleven knokken en Bautista nam de eerste plek in handen, kort daarna gevolgd door Rea, terwijl Rinaldi langzaam moeite kreeg om er bij te blijven.

Halverwege was het Bautista die de leiding had, met Razgatlioglu en Rea in zijn kielzog. Met de slotfase langzamerhand in zicht begon ook Rea af te haken, maar Razgatlioglu en Bautista knokten stevig door. De Spanjaard reed zijn Ducati naar de leiding en pakte de winst, voor Razgatlioglu en Rea - de zestiende keer dat het drietal dit seizoen op het podium stond - en met Rinaldi en Lowes ook in de top-5. Van der Mark eindigde uiteindelijk als twaalfde.

Uitslag Go Ahead Eagles - sc Cambuur Leeuwarden

In de Eredivisie heeft het duel tussen de Go Ahead Eagles en sc Cambuur Leeuwarden geen winnaar opgeleverd. Het werd 0-0 tussen de ploegen die vorige week nog wonnen van Ajax en PSV.

De eerste kansen van de wedstrijd waren voor Cambuur. Balk trof de lat en Boere slaagde er niet in toe te slaan op het moment dat keeper  Lange de bal losliet bij een inzet van Jacobs. De eerste kans bij Go Ahead was voor Edvardsen maar hij kwam net niet bij de bal bij een voorzet van Adekanye. Daarna ging ook een kopbal van Lidberg er niet in.

In de tweede helft waren er vooral kansen voor de thuisclub. Zo stuitte Edvardsen op doelman Virginia, schoot Lidberg naast en werd een schot van Kuipers van de lijn gehaald door Bergsma.

Go Ahead Eagles

0 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 
 Gele kaart: Tekie, Edvardsen, (Go Ahead Eagles),
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.603
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Deijl
Amofa (Nauber/90 1)
Idzes
Kuipers
W.Willumsson
Linthorst (Tekie/64)
Rommens
Edvardsen (Sow/79)
Adekanye (Berden/79)
Lidberg (Stokkers/64)
  Virgínia
Schmidt
Tol
Bergsma
v.Wermeskerken
Jacobs (Breij/ 63)
D.v.Kaam
Paulissen (Ter Heide/89)
v.d.Water (Sambissa/63)
Boere (Uldrikis/73)
Balk (Mambimbi/73)

Sranantongo: 'Hoe goed is jouw kennis van de Surinaamse taal?'

Patas, duku en niffo. Deze en veel andere woorden uit het Surinaams, ook wel Sranantongo genoemd, hebben Leidse Taalwetenschappers verzameld in een gloednieuw online Surinaams woordenboek. Omroep West ging de straat op om te kijken hoeveel Surinaamse woorden al bekend zijn in Leiden. 

Het nieuwe woordenboek staat nu een week online. "Ik denk dat er veel behoefte aan is. Er zijn veel woordenboeken van papier, dus wat dat betreft zijn we niet zo uniek met wat wij doen. Wat dit uniek maakt is dat de gemeenschap van sprekers echt kan bijdragen aan dit online woordenboek. Dat mist nu nog", legt initiatiefnemer Fresco Sam-Sin uit.

Oranje treft in kwalificaties Euro2024 Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar

Het Nederlands elftal neemt het in de kwalificatie voor het EK 2024 op tegen Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar. Het is op papier één van de zwaarste kwalificatiegroepen. 

Vooral Frankrijk is geen onbekende voor Oranje. Sinds 2014 stonden beide landen liefst zes keer tegenover elkaar, onder meer in de Nations League en de kwalificatie voor het WK 2018, dat de Fransen winnend afsloten. Frankrijk was het eerste land in 'bak 2'. 

De nummers één en twee van alle tien groepen plaatsen zich voor het Europees kampioenschap. Als groepswinnaar van de Nations League heeft Oranje bovendien een achtervang. We zijn al zeker van de playoffs. Daarin strijden twaalf landen om de laatste drie tickets voor het Europees kampioenschap.

De reguliere kwalificatiereeks voor het eindtoernooi in Duitsland loopt van maart 2023 tot en met november 2023. De playoffs staan voor het voorjaar 2024 gepland. 

Doden bij hernieuwde aanval op Zaporizja, vergelding voor Krim-brug?

Afgelopen nacht zijn door Russische raketaanval op de Oekraïense stad Zaporizja zeker 17 mensen om het leven gekomen. "Als gevolg van een nachtelijke raketaanval op Zaporizja zijn huizen en wegen in een woonwijk van de stad beschadigd", schreef stadssecretaris Anatoly Kurtev op Telegram. Volgens Kurtev werden ten minste vijf particuliere huizen verwoest en ongeveer 40 beschadigd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyysprak over twaalf doden en 49 gewonden, onder wie zes kinderen die in het ziekenhuis moesten worden behandeld. Dat maakte hij bekend in Kiev. Hij publiceerde foto's van zwaar beschadigde hoogbouw in Zaporizja op Telegram.

Eerder werd bekend dat het dodental van de Russische van afgelopen donderdag is opgelopen tot zeker 17. Dat meldt de Oekraïense staatshulpdienst.

Zaporizja ligt in het door Oekraïne gecontroleerde deel van een regio die illegaal is geannexeerd door de Russische president Vladimir Poetin, samen met drie andere Oekraïense regio's. De stad is de afgelopen weken herhaaldelijk aangevallen. Het bevindt zich in de gelijknamige regio, waar ook de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja staat.

Badr Hari lijkt einde carriŤre aan te kondigen na nieuwe nederlaag

Badr Hari (37) lijkt een punt te zetten achter zijn kickbokscarrière. Nadat hij het onderspit moest delven in zijn partij tegen Alistair Overeem op Glory's Collision 4 greep hij de microfoon en leek hij afscheid te nemen van zijn publiek. "Ik heb er over nagedacht en volgens mij is dit het einde." Zo meldt AT5

Dat schrijft De Telegraaf. "Ik heb tegenover de beste vechters gestaan en heb weinig meer te bewijzen", aldus Hari. Hij richtte zich daarna tot zijn fans: "Als ik jullie niet meer zie, bedankt voor alles!"

Overeem, die er even eerder voor zorgde dat Hari's reeks nederlagen voorlopig aanhoudt, sprak later op de afsluitende persconferentie mooie woorden over Hari. "Ik ga binnenkort even met hem zitten. Even een koffietje drinken. Ik hoop niet dat hij stopt." Rico Verhoeven, die als analist aanwezig was in Arnhem, zei Hari's gevoel te begrijpen. "Hij heeft nu een reeks verliespartijen en blessures achter elkaar dus ik snap dat hij denkt ’waar doe ik het allemaal voor?" Hij sprak lovend over Hari's loopbaan.

Hari verloor gisteravond in het derde en beslissende gevecht tegen Overeem. In 2008 won Overeem van Hari op knock-out in de eerste ronde, waarna Badr Hari hem uitdaagde voor een revanche. Die kwam er een jaar later. Toen beloofde Hari dat Overeem het tijdens de tweede partij 'niet langer zou volhouden dan één ronde in de ring'. En die belofte maakte Badr Hari uiteindelijk waar. Nu dertien jaar later vochten de twee het voor de laatste keer uit.

Jeugddorp De Glind: 'De pleegvader sloeg de pleegkinderen tot bloedens toe'

Meerdere oud-pleegkinderen die in Jeugddorp De Glind woonden, zeggen lichamelijk of geestelijk te zijn mishandeld. Enkelen vertellen over seksueel misbruik. Terwijl sommige verhalen bekend waren bij de directie van De Glind, werd zelden aangifte gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.

In De Glind, een dorp vlak bij Barneveld, is plek voor 120 uithuisgeplaatste kinderen die worden opgevangen in onder meer gezinshuizen. Het dorp wordt bejubeld om zijn aanpak. Het bestaat ruim honderd jaar met de intentie om pleegkinderen een zo normaal mogelijke jeugd te geven binnen een veilige, grotendeels gereformeerde dorpsgemeenschap.

F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Max Verstappen is voor de tweede maal wereldkampioen in de Formule 1 geworden. De Nederlander won een ingekorte Grand Prix van Japan en is in het kampioenschap niet meer in te halen. Red Bull-teamgenoot Sergio Perez behaalde plek twee na een straf voor Charles Leclerc die op plek drie eindigde.

Verstappen startte op het natte asfalt vanaf poleposition, maar Leclerc naast hem was iets beter weg en dacht de leiding te grijpen. Verstappen had in de eerste bochten betere tractie en behield uiteindelijk de eerste plek. Daarachter gebeurde er veel. Sebastian Vettel spinde vanaf de tiende positie van de baan en kon achteraan aansluiten. Dat gold niet voor Carlos Sainz die van de baan spinde en in de banden belandde. Pierre Gasly startte vanuit de pits en moest na de eerste ronde naar de pits omdat hij een reclamebord op zijn voorvleugel had gekregen. Guanyu Zhou was ook een van degenen die spinden, terwijl Alexander Albon met technische problemen op moest geven.

Vanwege de hoeveelheid regen die viel werd er al snel een code rood gegeven. De top tien was op dat moment als volgt: Verstappen, Leclerc, Perez, Esteban Ocon, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, George Russell, Daniel Ricciardo, Yuki Tsunoda en Mick Schumacher.

Na een lange regenonderbreking gingen de coureurs achter de safety car weer de baan op. De baancondities leken beter dan tijdens de eerste start van de race, wel moesten alle rijders op de regenbanden starten. Enkele ronden later kwam de safety car binnen en mocht Verstappen het veld op gang brengen. De Nederlander trok samen met Leclerc direct een gat.

Enkele ronden later ging bijna het veld over naar intermediates die de snellere band was. Verstappen kwam als vierde terug op het asfalt, achter de niet gestopte Fernando Alonso, Daniel Ricciardo en Mick Schumacher. Dit werd al snel de eerste plaats voor Verstappen die Alonso en Ricciardo zag stoppen en zelf Schumacher inhaalde. Vettel was een van de vroege stoppers en dat legde de Duitser geen windeieren. Hij kwam van bijna achteraan naar de zesde positie.

Vooraan liep Verstappen hard uit op Leclerc die langzaam maar zeker bandenproblemen leek te krijgen. Dit gaf kansen aan de daarachterrijdende Perez om het gat langzaam te dichten. Voor plek vier vochten Ocon en Hamilton een verbeten strijd uit. In de slotfase stopten nog enkele coureurs voor nieuw rubber, maar veel veranderen deed de stand niet meer.

Verstappen werd na 29 ronden als eerste afgevlagd en is voor de tweede maal kampioen in de Formule 1. Leclerc finishte als tweede, maar kreeg vijf seconden straf door in de laatste bocht van de baan te gaan. Dit gaf Perez plek twee, voor Leclerc. Ocon hield na een fraai gevecht Hamilton achter zich voor plek vier, gevolgd door Vettel, Alonso, George Russell, Nicholas Latifi en Lando Norris.

Haagse marktweg kleurt al oranje voor Qatar 2022

De bewoners van de Marktweg in Den Haag zijn deze week begonnen met het omtoveren van hun ‘gewone’ straat in een spectaculaire oranjestraat voor het WK voetbal. Het voetbaltoernooi zelf begint pas op 20 november. 

Alles wordt uit de kast gehaald om van de Haagse straat de mooiste oranjestraat te maken. "Sowieso wordt de hele straat weer helemaal oranje, maar we krijgen ook oranje sinterklazen, oranje kerstmannen en een kerstslee met leeuwen ervoor", vertelt buurtbewoner Ramon aan RTV West.

Man die vriendin sloeg en na einde relatie veelvuldig bedreigde krijgt taakstraf

Een 32-jarige man is tot 160 uur taakstraf veroordeeld vanwege mishandeling en belaging van de vrouw met wie hij een relatie had. Hij kreeg daarnaast een voorwaardelijke celstraf van vier maanden, maar hij hoeft dus alleen de cel in als hij opnieuw de fout in gaat. Zo meldt AT5

De mishandeling vond vorig jaar op 21 februari plaats. Tijdens een autorit sloeg hij zijn toenmalige vriendin. Agenten zagen rode plekken op haar gezicht. Het stel woonde op dat moment net een paar maanden samen.

De vrouw verbrak na de mishandeling de relatie, maar de 32-jarige man kon dat niet verkroppen. Tussen april vorig jaar en januari van dit jaar stuurde hij haar en haar familie beledigende en bedreigende (voice-)berichten via de telefoon, Whatsapp en internetbankieren. 

Zo schreef hij via internetbankieren: "Woehakelkoran ik heet geen [...] als ik jou geen manieren ga leren a [...] , je wordt gezocht mensen zijn betaald ibillah". Tegen de tante van het slachtoffer zei hij in het Berbers in een voicebericht: "Zij zal echt niet ontsnappen tante, zij krijgt echt de kogels, ik zweer bij de koran (blijft zweren op de koran), ik ben nu gewapend en ik ga hier niet weg uit Oost tot ik haar te pakken krijg". 

De rechtbank spreekt van 'heftige feiten waarmee verdachte het slachtoffer en haar familie veel angst heeft aangejaagd'. Ook bagatelliseerde hij zijn gedrag en zag hij niet in dat het fout was geweest. De 160 uur taakstraf wordt in het vonnis omschreven als een 'flinke onvoorwaardelijke straf'. 

Hij moet verder meewerken aan een behandeling bij de Waag, een instelling die onder meer plegers van huiselijk geweld behandelt. Ook moet de man zich twee jaar lang blijven melden bij de reclassering en mag hij vijf jaar lang geen contact opnemen met het slachtoffer en haar familie. 

CNN noemt Schiphol een 'crazy mess' met verbijsterde reizigers

De maandenlange chaos op Schiphol valt inmiddels wereldwijd op. CNN Travel omschrijft de luchthaven als een 'crazy mess'. Zo meldt AT5

In een artikel probeert de Amerikaanse nieuwszender lezers uit te leggen waarom het zo'n puinhoop is geworden. Volgens CNN zijn reizigers 'verbijsterd en gefrustreerd' door de aanhoudende problemen. 

Personeelstekorten en een te laag salaris worden als oorzaken genoemd, net als het stoppen van de zomerbonus. Aangeraden wordt om de luchthaven te mijden en anders niet van vrijdag tot en met maandag te vliegen, want dat zijn vaak de drukste dagen. 

De problemen worden in het artikel ook gerelativeerd. "Het leven eindigt niet als je je een paar uur ongemakkelijk voelt", zegt een reiziger. "Er zijn veel grotere dingen."

Een woordvoerder van Schiphol weigerde de zender te woord te staan, er zouden deze week andere prioriteiten zijn. 

FOK! Wat een herfst weer!

herfstbanner

Vanochtend is het zonnig. Het blijft droog. De wind waait uit het zuiden en is in het noordwestelijk kustgebied matig, elders is er weinig wind.

Vanmiddag is het droog en zonnig. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind komt uit het zuiden en is matig.

Vanavond zijn er opklaringen en het is droog. Er is weinig wind, in het noorden is de wind soms matig en waait uit het zuidoosten.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind is zwak tot matig, aan de kust af en toe vrij krachtig en komt uit een zuidelijke richting.

 (Bron: KNMI)

Herfstkleuren1 (Foto: D_tje.)
Herfstkleuren1 (Foto: D_tje.)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Growth, growth, growth

Wijze woorden van de nieuw aangetreden premier van het Verenigd Koninkrijk, Elizabeth Truss en dat in het land van David Attenborough. Mijn nekharen kwamen overeind, weer een pionnetje aan het front. Voor mij is de dame onbekend, maar aangezien ik geleert en ervaren heb wat growth, growth and growth de laatste paar eeuwen verwezenlijkt heeft, daalde mijn respect voor haar en haar woorden op fracties van seconden exponentieel de dieperik in. Heeft dan werkelijk niemand van de zogezegde machthebbers de moed om te verkondigen wat er dient verkondigd te worden? Toch worden niet de signalen van moedertje natuur en haar schouwspel opgevolgd, het zullen eerder de notificaties van Twitter en Facebook zijn. 

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
©FOK.nl e.a.