Texas: agent ontslagen na schieten op hamburger-etende tiener

Een Texaanse politieagent die een tiener neerschoot die in zijn auto een hamburger zat te eten, is ontslagen, aldus de politie.

Agent James Brennand van San Antonio werd ontslagen nadat hij op 2 oktober Erik Cantu, 17 jaar, had neergeschoten op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant, zei politiecommandant Alyssa Campos in een videoverklaring die woensdag werd vrijgegeven.

Brennand had gereageerd op een ongeregeldheid in het fastfoodrestaurant toen hij Cantu in de auto zag zitten, die hem volgens de agent een dag eerder had ontweken, zei Campos.

Een aanklager in Texas zei vrijdag in een verklaring dat hij niet genoeg bewijs heeft gezien om de tiener aan te klagen.

"Terwijl de schietpartij van zondag op een ongewapende tiener door een toenmalige politieagent van San Antonio in onderzoek blijft, hebben de feiten en bewijzen die we tot nu toe hebben ontvangen ons ertoe gebracht de aanklachten tegen Erik Cantu af te wijzen voor verder onderzoek," zei Bexar County District Attorney Joe Gonzales.

Brennand, die minder dan een jaar bij de politie was, overtrad zijn training en politieprocedures na het naderen van de auto, zei Campos.

"De agent opende abrupt het portier van de bestuurder en beval de bestuurder uit de auto te stappen voordat er versterking kwam waar Brennand om had gevraagd", zei Campos.

Cantu, op de video van de bodycam te zien, kijkt naar Brennand terwijl hij een hamburger vasthoudt, rijdt dan achteruit en raakt de agent met de open deur.

Brennand opende vervolgens meerdere malen het vuur terwijl de deur dichtging en Cantu wegreed.

Cantu, die door kogels werd geraakt, stopte even verderop in de buurt waar hij en een passagier, die ongedeerd bleef, door de politie werden aangetroffen.

"Er is niets dat ik kan zeggen ter verdediging van de acties van die agent die avond," vertelde politiechef William McManus aan WOAI-TV. "Ik denk dat er eerder wat contact was, maar dat rechtvaardigde het schieten niet."

Cantu werd in stabiele toestand in het ziekenhuis opgenomen en aanvankelijk beschuldigd van het ontwijken van de politie en zware mishandeling.

Gonzales, de officier van justitie, zei dat er nog geen beslissing was genomen of Brennand aangeklaagd zou worden, in afwachting van het resultaat van het politieonderzoek naar de schietpartij.

"Zoals we doen met alle schietpartijen waarbij een agent betrokken is en die de dood of ernstig letsel tot gevolg hebben, zullen we de zaak ter overweging voorleggen aan een Grand Jury. Tot dat gebeurt, kunnen we geen verder commentaar geven over deze zaak," zei Gonzales.

De politie en een advocaat van Cantu reageerden vrijdag niet direct op telefoontjes van AP voor commentaar.

Volgens de media beweerde Brennand dat de 17-jarige hem met zijn voertuig had aangereden. Maar bodycam beelden bewijzen dat Brennand's bewering niet klopt.