FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 oktober 2022

'Geldstress bij jongeren blijft vaak onzichtbaar'

Geldstress bij jongeren blijft vaak onzichtbaar voor schuldhulpverleners, blijkt uit een rondgang van NOS op 3 langs vijftig gemeenten. Hoe kan dat? 

Voor deze video spraken de programmamakers - naast de sprekers in de video - onder meer met Ellen Hennekens van NVVK (branchevereniging van financiële hulpverleners), Mariëtte Lusse van Hogeschool Rotterdam (lector kinderarmoede), schuldhulpverleners van verschillende gemeenten en onderwijsinstellingen en Divosa. Ze baseren zich op cijfers van het CBS, BKR en Nibud.

Circulaire economie: meer mogelijkheden voor hergebruik licht radioactieve stoffen

Bij het maken van staal en pigment blijven miljoenen kilo’s licht radioactieve stoffen over. Ook in de snel groeiende sector van de geothermie zullen steeds meer van deze stoffen ontstaan. Deze stoffen worden nu als afval gestort. Een deel hiervan kan mogelijk worden hergebruikt. Zo blijft er minder afval over. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Enkele radioactieve reststoffen worden al op een veilige manier gebruikt als onderlaag van wegen. Het RIVM adviseert de overheid daarom regels op te stellen die het veilig hergebruik van meer licht radioactieve stoffen mogelijk maken. Dit stimuleert de circulaire economie. 

Veel licht radioactieve reststoffen mogelijk geschikt voor hergebruik
Bij radioactief afval denken we snel aan afval uit kerncentrales. Maar er zijn meer processen waarbij radioactieve stoffen overblijven. Bijvoorbeeld bij de productie van wit pigment (voor o.a. de verfindustrie), staal, olie en gas, of bij de ontmanteling van cyclotrons. In vergelijking met afval uit kerncentrales is de hoeveelheid reststoffen veel groter. Het gaat echter om maar een heel klein deel van de totale radioactiviteit. Deze reststoffen zijn mogelijk geschikt te maken voor veilig hergebruik. Onder andere als onderlaag in wegen of als mengstof in bijvoorbeeld beton. 

Mogelijkheden circulaire economie
Of dit in de praktijk ook kan, hangt vooral af van de kosten, de regels hierover en sociaal-maatschappelijke factoren. Het beleid dat er nu is voor het beheer van radioactieve reststoffen, richt zich nog onvoldoende op preventie en hergebruik. Het RIVM beveelt daarom onder andere aan om dit verder uit te werken. 

Onderzoek RIVM
Het RIVM beschrijft in dit onderzoek welke producenten van radioactieve rest- en afvalstoffen er zijn en welke stoffen zij tussen 2018 en 2020 hebben afgevoerd. Ook laat het onderzoek zien waar het afval uiteindelijk terechtkomt. Tot slot schetst het rapport een aantal mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er in de toekomst minder van dit afval ontstaat.  

Het RIVM deed dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ( IenW (Infrastructuur en Waterstaat)). Aanleiding is een Europese afspraak waardoor lidstaten een ‘Nationaal Programma radioactief afvalbeheer’ moeten opstellen. 

Britse Royal Navy test 'jetpack'-pakken uit

De Britse marine is bezig met het testen van jetpack. Ze hopen deze pakken te kunnen gebruiken om vijandelijke schepen te kunnen inspecteren. Ze zijn ontworpen door Gravity Industries en gebruiken meer dan 1.000 pk aan straalmotorvermogen om snelheden van meer dan 136 km/pu te bereiken en om zo'n 10 minuten te kunnen vliegen.

De oprichter en hoofdtestpiloot van het in Salisbury gevestigde bedrijf, Richard Browning, diende bij de Britse Royal Marines voordat hij een jetpack-magnaat werd. Er zijn beelden opgedoken van militairen die de ultramoderne tactische pakken gebruiken in scènes die doen denken aan het Marvel-personage van Robert Downey Jr of de James Bond-film Thunderball. 

AI Picture Gallery #14

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #751

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Loekasjenko wil duizenden Russische soldaten in Wit-Rusland stationeren

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft aangekondigd dat duizenden Russische soldaten in zijn land zullen worden gestationeerd. Wit-Rusland zal de soldaten accepteren, zei hij tijdens een bijeenkomst van veiligheids- en defensiefunctionarissen. Hij gaf geen exacte cijfers, maar zei dat het niet slechts 1.000 zullen zijn. "Wees voorbereid om deze mensen binnenkort op te vangen en te plaatsen waar nodig, in overeenstemming met ons plan", zei Loekasjenko tegen zijn publiek.

Loekasjenko had eerder verklaard dat Wit-Rusland en Rusland een gezamenlijke militaire taskforce zullen opzetten. "We hebben besloten een regionale vereniging van de Russische Federatie en de Republiek Wit-Rusland op te richten", zei Loekasjenko, volgens het Wit-Russische staatspersbureau Beta, zonder enige informatie te geven over de locatie. Loekasjenko beschuldigde Oekraïne van het voorbereiden van een aanval op Wit-Rusland. Het besluit was ook een reactie op de 'oplopende spanningen' langs de westelijke grens van het land.

Rusland heeft het Wit-Russische grondgebied gebruikt als een startpunt voor de agressieve oorlog tegen Oekraïne. Moskou en Minsk zijn economisch en militair nauw met elkaar verbonden. Oekraïense militaire specialisten vrezen dat het Wit-Russische leger Oekraïne ook vanuit het noorden zou kunnen binnenvallen om Kyiv-troepen uit het oosten en zuiden af te leiden. 

Spannende ontknoping NASCAR-race 'Roval' Charlotte

Op de 'Roval' in Charlotte, de combinatie van de oval en de road course daar, is zondagavond de op vier na laatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. Het was de laatste race in de Round of 12 in de playoffs, wat voor een extra partij spanning zorgde.

Voor de race waren er nog twaalf coureurs over in de playoffs, waarbij alleen Chase Elliott al honderd procent zeker was van de volgende ronde. Ryan Blaney, Ross Chastain, Denny Hamlin, Joey Logano, Kyle Larson, William Byron en Daniel Suarez stonden boven de streep, terwijl Chase Briscoe, Austin Cindric, Christopher Bell en Alex Bowman moesten klimmen - Bell moest winnen om nog in de titelrace te blijven, Bowman deed met een hersenschudding überhaupt niet mee.

De race begon met Logano en Byron voorop, gevolgd door Suarez, Tyler Reddick, Cindric en Blaney. In de eerste stage bleef het verrassend rustig voorin: Logano reed naar de stagewinst, Byron zat er tot en met de laatste bocht vlak achter, maar moest genoegen nemen met de tweede plek, voor Suarez en Blaney.

Meerdere coureurs waren vóór het einde van de stage al binnen geweest voor nieuwe banden en brandstof, waardoor Reddick en road course-specialist AJ Allmendinger bij het begin van stage twee de leiding hadden. Allmendinger hield de touwtjes strak in handen, maar kwam aan het einde van de stage wel een pitstop maken - zijn ogen waren niet gericht op stagewinst, maar op het winnen van de race.

De tweede stage werd zo gewonnen door Chastain, voor Harrison Burton en Larson. De tweede helft van de race kon beginnen met Allmendinger en Reddick weer voorop, gevolgd door Justin Haley en Elliott. Reddick nam de leiding al snel in handen, Elliott ging voorbij aan Haley en zo werd het eerste deel van de laatste stage ook weer relatief rustig afgewerkt.

Na een rondje pitstops veranderde er dan het een en ander. Allmendinger raakte de leiding kwijt aan Elliott en ook Reddick ging er voorbij. Ondertussen hadden twee playoffcoureurs het zwaar: bij Suarez was de stuurbekrachtiging kapot, terwijl teamgenoot Chastain te kampen had met allerhande technische problemen, waardoor hij de garage in moest.

Met Elliott ruim voorop en Allmendinger op twee - Reddick had zich verremd - kabbelde de boel voort, tot er zes ronden voor het einde dan eindelijk toch een caution kwam: er lag een flink stuk troep op de baan. Bij de herstart pakte Allmendinger de leiding, maar die maakte een fout en Kevin Harvick pakte plek één over, terwijl Elliott vanaf plek twee in de rondte werd getikt door Reddick.

Vooral achter de kop van het veld was het een ronde lang volle bak chaos en dat zorgde voor nog een caution. Ondertussen reed Harvick op kop, voor Bell, die tijdens de oorspronkelijke caution nieuwe banden had gehaald, zich geweldig naar voren had gereden en móest winnen om in de playoffs te blijven. De boel werd zelfs even helemaal stilgelegd met een rode vlag, zodat een en ander gerepareerd kon worden aan de baan.

De herstart kwam met twee ronden te gaan, met het veld aangevoerd door Harvick en Bell, die al heel snel op zijn nieuwe banden de leiding pakte. Hij hield met bijna speels gemak stand en ging wonder boven wonder door in de play-offs. Harvick werd tweede, voor Kyle Busch en Allmendinger. Chase Briscoe werd negende en haalde het zo nét, ten koste van regerend kampioen Larson.

Suarez kwam ook tekort en lag eruit, Cindric werd in de rondte getikt, verloor veel posities en kon zo ook inpakken en Bowman's lot was voor de race al duidelijk. Zo zijn er nog acht potentiële kampioenen over: Elliott, Logano, Chastain, Bell, Blaney, Byron, Hamlin en Briscoe.

Ook Loris Hezemans was weer van de partij: de Nederlander eindigde als 33e.

Nieuwe oktober-update voor F1 22 met Mika Hškkinen in MyTeam

Codemasters en Electronic Arts voegen opnieuw content toe aan F1 22 middels verschillende updates vanaf 11 oktober. In de eerste update is een hoofdrol weggelegd voor F2 en het 2022 FIA Formula 2 World Championship. Spelers kunnen deelnemen aan het volledige F2-seizoen, dat uit 14 races bestaat, en kunnen het opnemen tegen onder andere Logan Sargeant, Jack Doohan en de onlangs gekroonde kampioen: Felipe Drugovich. Ook is F2 Sprint inbegrepen.

De Mijn Team-modus uit F1 22 ziet ook een nieuwe content-drop tegemoet op 17 oktober met Mika Häkkinen als nieuwste in-game Icon. De ‘Flying Finn’ heeft achtereenvolgens de wereldkampioenschappen in 1998 en 1999 gewonnen en is één van de meest gerespecteerde coureurs uit zijn generatie. Spelers die in het bezit zijn van de Champions Edition kunnen rivaliteiten uit het verleden opnieuw beleven door het op te nemen tegen andere in-game Icons, waaronder Michael Schumacher - wie door Häkkinen als zijn grootste rivaal wordt beschouwd.

Ter ere van de F1 Honda Japanese Grand Prix 2022 kunnen spelers de speciale Future Mode-livery van McLaren gratis downloaden om tijdelijk te gebruiken in de game. De Future Mode-livery is geïnspireerd door de futuristische en innovatieve landschappen van Singapore en Japan. In december wordt deze Future Mode-livery ook permanent toegevoegd aan F1 22 middels een gratis download.

Het F1-seizoen verplaatst zich na Japan richting Amerika en daarom ontvangen alle spelers gratis op de Verenigde Staten-geïnspireerde content via een in-game bericht. Vanaf 17 oktober kunnen zij de ‘Stars and Stripes’-livery, een bijbehorende helm, matchend pak en handschoenen in dezelfde stijl toevoegen aan hun collectie, evenals de 'The Griddy' podium-celebration. Meer items voor customization zijn vrij te spelen door de 30 gratis en VIP-tiers van de Podium Pass Series 3 te doorlopen. Deze Podium Pass gaat live op 12 oktober.

Winnaars Dutch Game Awards 2022

De winnaars van de Dutch Game Awards bekendgemaakt op dé award show voor Nederlandse game developers. Deze twaalfde editie van de award show vond eind vorige week plaats tijdens Dutch Media Week in Beeld & Geluid te Hilversum.

De Dutch Game Awards kent verschillende categorieën, van ‘Best Game’ tot ‘Best Innovation’ en een viertal special awards. De winnaars zijn gekozen door een professionele en diverse jury. Naast een award krijgen de winnaars ook een plek in de collectie van Beeld & Geluid, waar de titels als cultureel erfgoed voor de eeuwigheid bewaard worden. En de winnaars zijn:

 • Best Game: Horizon Forbidden West - Guerrilla Games Best Art: Horizon Forbidden West - Guerrilla Games Best Audio: Horizon Forbidden West - Guerrilla Games Best Innovation: Stacklands - Sokpop Collective
 • Best Technology: Horizon Forbidden West - Guerrilla Games
 • Best Game Design: We Were Here Forever – Total Mayhem Games
 • Best Applied Game: Hackshield in de klas - HackShield Future Cyber Heroes Best Debut Game: Cat Cafe Manager – Roost Games
 • Best Student Game: All Hands on Deck - Studio Mantasaur (HKU)

De winnaars voor de Special Awards zijn:

 • Best Studio: Codeglue
 • Inclusion Award: Emily Jacometti
 • Career Achievement: Alessandra van Otterlo
 • Awesome Achievement: Sokpop Collective

Dutch Games Awards 2022 (Foto: DGA)

Mortal Kombat is dertig jaar geworden

Ter ere van de 30-jarige geschiedenis van Mortal Kombat is er een nieuwe video uitgebracht over de franchise in de afgelopen 30 jaar; van computerspellen tot films en tekenfilms.

De herdenkingsvideo beslaat 30 jaar aan bottenkrakende content en toont momenten van het originele Mortal Kombat-spel (1992) tot Mortal Kombat 11 Ultimate (2020), en van de eerste live-action Mortal Kombat-film (1995) tot de hernieuwde Mortal Kombat-speelfilm (2021). Ook wordt er een schijnwerper gezet op legendarische Mortal Kombat-vechters en hun verschillende versies van verleden tot heden, zoals Scorpion, Sub-Zero, Raiden, Johnny Cage, Sonya Blade, Liu Kang, Kung Lao, Kitana, Mileena, Jackson “Jax” Briggs, Baraka en Shang Tsung.

De video en het beeldmateriaal ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Mortal Kombat zijn te vinden op MortalKombat.com, opnieuw ontworpen en bijgewerkt voor deze bijzondere gelegenheid.

Informatie over Final Fantasy XIV Fan Festivals, en aankomende patch

Square Enix heeft vandaag plannen aangekondigd voor een nieuwe reeks Final Fantasy XIV Fan Festivals in 2023-2024. Deze festivals draaien helemaal om de MMORPG Final Fantasy XIV en beginnen in de zomer van 2023, met Las Vegas en Londen als eerste twee gaststeden, begin 2024 gevolgd door een afsluitend Fan Festival in Japan.

Het nieuws werd gedeeld tijdens de 73e Letter from the Producer LIVE-stream, die onderdeel was van een langere uitzending. Daarbij maakte Final Fantasy XIV Online-producer en director Naoki Yoshida ook bekend dat de game nu wereldwijd meer dan 27 miljoen geregistreerde spelers heeft.

De evenementen zullen plaatsvinden in Noord-Amerika, Europa en Japan. Hieronder meer details:

 • Noord-Amerika - Las Vegas, Nevada – Las Vegas Convention Center, 28 juli – 29 juli 2023
 • Europa – Londen, Verenigd Koninkrijk – The ExCel Centre, 21 oktober – 22 oktober 2023
 • Japan – Plaats nog niet bekend, begin 2024

Op een later moment wordt meer informatie verstrekt over de Fan Festivals, inclusief details over kaartverkoop. Ga voor meer details naar de website van het evenement: https://fanfest.finalfantasyxiv.com.

Tijdens de Letter from the Producer live-stream werd ook ander nieuws onthuld, inclusief een overzicht van aanvullende content die op dinsdag 18 oktober naar Final Fantasy XIV komt als onderdeel van Patch 6.25. Hieronder meer details:

 • Nieuwe Side Story Quests – Somehow Further Hildibrand Adventures worden vervolgd in Patch 6.25.
 • Nieuwe Weapon Enhancement Quests – Spelers kunnen Manderville-wapens verkrijgen en verbeteren in de hele Patch 6.x-serie, beginnend in de Somehow Further Hildibrand Adventures questline.
 • Nieuwe Tribal Quests: Omicron – Nieuwe dagelijkse quests voor Disciples of the Land.
 • Nieuwe “Variant Dungeons” gevechtscontent – Spelers kunnen in nieuwe kerkers met verschillende moeilijkheidsgraden duiken, beginnend met de Sil'dihn Subterrane. Deze kerkers zijn ontworpen voor 1 – 4 spelers, waarbij de vijanden meeschalen met de omvang van de groep. Spelers kunnen met Nanamo kerkers verkennen met verschillende routes, die veranderen op basis van de acties die spelers binnen de kerker uitvoeren. Spelers kunnen op elke route ook Folio’s krijgen die ze kunnen samenvoegen om geheimen te doorgronden en het verhaal compleet te maken.
 • Criterion Dungeons – Zwaar uitdagende content voor vier spelers, op een gebied dat lijkt op dat van Variant Dungeons, maar dan met vaste routes. De Criterion Dungeon-content biedt twee moeilijkheidsniveaus, met beide hun eigen unieke set regels en eigenschappen.

IMF en Wereldbank waarschuwen voor wereldwijde recessie

Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank waarschuwen voor het risico van een wereldwijde recessie.

IMF-baas Georgieva zei in Washington dat de coronapandemie nog niet is overwonnen, dat de Russische invasie van Oekraïne dramatische gevolgen had en dat klimaatrampen op alle continenten mensen in problemen hebben gebracht.

Wereldbankdirecteur Malpass zei dat valutadevaluatie een probleem is voor lage-inkomenslanden en dat de schuldenlast daar toenam. Daarbij komt nog de stijging van de rente. Inflatie is ook een factor die vooral armere landen treft.

De gezamenlijke jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank vindt plaats in Washington. Het IMF wil vandaag de nieuwe prognose voor de ontwikkeling van de wereldeconomie presenteren.

Onderzoek PWC: voedselvoorziening bedreigd door hoge vleesconsumptie

De toekomstige voedselvoorziening wordt bedreigd door industriële productiemethoden en vooral door een hoge vleesconsumptie. Dat blijkt uit een onderzoek van het managementadviesbureau PwC Strategy&.

Volgens de studie is de voedingsindustrie nu verantwoordelijk voor twee derde van het wereldwijde zoetwaterverbruik, driekwart van de vervuiling door nutriënten in het water en een kwart van alle uitstoot van broeikasgassen. Vooral de forse stijging van de vleesconsumptie speelt daarbij een centrale rol.

Met het oog op de groeiende wereldbevolking is een koerswijziging in de voedselproductie dringend nodig, benadrukken de auteurs van de studie getiteld 'The Coming Sustainable Food Revolution'. Een verandering in eetgewoonten zou dus grote potentie hebben. De overstap van rundvlees naar kip of de overstap naar vegetarisch/ veganistisch dieet zou volgens het onderzoek de uitstoot en het waterverbruik aanzienlijk kunnen verminderen.

Daarnaast zouden ook de oogst- en toeleveringsketens efficiënter kunnen worden ingericht zodat er minder voedsel bederft, leggen de experts uit. Ongeveer een derde van al het voedsel wordt momenteel weggegooid als gevolg van vertragingen en inefficiëntie in de oogst, logistiek of retail. Digitale technologie zou hier verbeteringen kunnen brengen, bijvoorbeeld door de irrigatie en bemesting te optimaliseren en de goederen tijdens de levering nauwkeurig te volgen.

Kapper uit Leusden veroordeeld voor aanranden stagiaire en klant

Een 30-jarige man uit Zeist is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand een taakstraf van 180 uur. De man randde in zijn kapsalon in Leusden twee vrouwen aan: een stagiaire en een klant. De kapper moet ook een schadevergoeding betalen aan de twee slachtoffers. 

De aanrandingen in de kapsalon vonden plaats in juni en oktober vorig jaar. Bij de eerste keer, in juni, was sprake van een klant. Vier maanden later randt de man een 18-jarige vrouw aan die op dat moment stage bij hem loopt. Na die aanranding neemt de stagiaire direct contact op met haar moeder. Via WhatsApp-berichtjes vertelt ze wat er is gebeurd. De inhoud van die berichtjes komen qua tijd, plaats en wat betreft de feitelijke gang van zaken op belangrijke punten overeen met wat de vrouw bij de politie verklaarde. Daarnaast leest de rechtbank in de berichten paniek, verbazing en verbijstering. Ook het andere slachtoffer, de klant, zoekt direct na de aanranding contact met iemand. Ze vertelt aan een vriendin wat er is gebeurd en is daarbij erg emotioneel. Ook deze verklaringen komen overeen met de aangifte van het slachtoffer. Volgens de rechtbank zijn de aangiften van beide vrouwen geloofwaardig en vinden die voldoende steun in de verklaringen van de moeder en vriendin. Zo verklaren zij ook over de emotionele toestand waarin de slachtoffers verkeerden toen ze contact opnamen. De kapper heeft in beide gevallen toegegeven dat er fysiek contact is geweest tussen hem en de vrouwen. 

De rechtbank veroordeelt de kapper tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf van 180 uur uitvoeren, moet hij zich laten behandelen én moet hij de vrouwen een schadevergoeding betalen. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De advocaat van de kapper vroeg de rechtbank bij de strafoplegging rekening te houden met de manier waarop zijn cliënt op social media al in een vroeg stadium werd neergezet als dader. De rechtbank zegt hierover in het vonnis dat de man door derden is neergezet als dader vóórdat hij was veroordeeld en noemt dit kwalijk en verwerpelijk. Toch ziet de rechtbank geen reden om dit mee te nemen in de hoogte van de straf. De man heeft een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van beide vrouwen en hen mogelijk levenslange emotionele schade toegebracht.

Man veroordeeld voor openbaar schennisplegen

De rechtbank veroordeelt een man uit Rhenen voor 3 openbare schennisplegingen. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 1 maand opgelegd. Daarbij moet hij een taakstraf van 60 uur uitvoeren. 

De man had eerder een pornoverslaving, maar had deze na een behandeling onder controle. Tijdens een periode met veel stress kreeg de man een terugval. Hij liet meerdere keren zijn blote geslachtsdeel aan voorbijgangers zien vanuit een langzaam rijdend busje, onder meer in Zelhem. Vervolgens reed hij snel door. De man lette daarbij niet op wie hij precies voorbij reed. Later bleek dat 1 van de meisjes pas 15 jaar oud was. Twee andere slachtoffers waren 20 en 21 jaar oud. 

De officier van justitie achtte alle 5 openbare schennisplegingen bewezen en eiste een taakstraf van 90 uur en een gevangenisstraf van 4 maanden voorwaardelijk. Ook wilde de officier van justitie dat de man een behandeling volgt. De man wil dat zelf ook. 

De rechtbank acht 2 schennisplegingen niet bewezen en spreekt de man daarvan vrij. In die gevallen was alleen de onderbroek van de man te zien. Voor 3 schennisplegingen legt de rechtbank een taakstraf van 60 uur op. Daarnaast legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand op. De man moet ook een behandeling volgen.

'Verdachte deelt motief moord Peter R. de Vries in getapt telefoongesprek'

Een verdachte in de zaak rond de moord op Peter R. de Vries zou in getapte telefoongesprekken hebben uitgelegd waarom de misdaadjournalist doelwit was. Dat meldt EenVandaag. Volgens het nieuwsprogramma hebben bronnen die het politiedossier van de strafzaak goed kennen dat bevestigd. Meer hierover bij AT5

Het gaat om uitspraken van Christopher W., die vanuit de gevangenis aan zijn vriendin vertelt dat De Vries is neergeschoten. Nadat zijn vriendin woedend antwoordt, zou W. hebben gezegd dat de misdaadjournalist "overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem doodgeschoten."

De Vries was in het jaar voor zijn dood vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Eerder werden ook de broer van B. en zijn advocaat Derk Wiersum om het leven gebracht.

Christopher W. zou in het voorjaar van 2021, samen met Gerower M. (26) en Erickson O. (27)., al de opdracht hebben gekregen om De Vries te vermoorden. Uit onderschepte spraakmemo's zou zijn gebleken dat de mannen in mei en juni van dat jaar treuzelden met de uitvoering.

Twee weken geleden schreef NRC al dat uit de getapte gesprekken zou blijken dat Ridouan Taghi als opdrachtgever van de moord werd genoemd. Ook meldde de krant dat de drie verdachten afzagen van het uitvoeren van de moord nadat Christopher W. in mei werd opgepakt.

Gerower M. en Erickson O. worden op dit moment verdacht van het filmen van de aanslag. Hier werden ze afgelopen zomer voor opgepakt. Volgens EenVandaag zou Christopher W. vanuit de gevangenis nog nauw contact hebben gehad met de twee verdachten.

Delano G. en Kamil E. worden verdacht van het uitvoeren van de moord. Tegen Christopher W., Gerower M. en Erickson O. loopt een aparte strafzaak. Komende donderdag begint daarvan de eerste pro-formazitting.

'Is dat een overvaller in badjas?'

De Snijdersplaats in Apeldoorn was zondagavond het toneel van een opmerkelijke overval. Een man in een badjas probeerde een Cafetaria te overvallen met een mes, maar dat mislukte. Het personeel wist de overvaller te overmeesteren. "De hele cafetaria stond vol klanten."

"Mijn collega's dachten eerst dat het een Halloweengrap was", zegt een medewerker van het cafetaria. "De man kwam binnen in een badjas en dus dachten ze hier dat het om een grap ging. Tot ze het mes zagen." Zo meldt Omroep Gelderland.

Meer Nederlanders willen stroomtarief per uur vanwege lagere energietarieven

Steeds meer Nederlanders willen een stroomtarief per uur om de stijgende energierekening omlaag te krijgen, volgens het AD. Meer hierover bij WNL.

Energiebedrijven die dynamische contracten aanbieden rekenen met een vast tarief per uur. Een dag van te voren geven zij aan hoeveel en op welk tijden van de dag het energiegebruik kost.

Gemiddeld kost een kilowattuur stroom bij een regulier variabel contract 65 cent. Dat kan dus totaal anders zijn bij consumenten die een dynamisch contract hebben afgesloten. Zo was afgelopen donderdag de stroom tussen 11.00 en 14.00 uur bijvoorbeeld gratis, op enkele belastingcenten na.

Russische raketten op Kyiv e.a.: 'Burgerdoelen blijkbaar legitiem doel in deze oorlog'

Bij raketaanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn volgens de politie zeker vijf doden gevallen. Er zijn ook twaalf gewonden. Andere bronnen spreken van acht doden en 24 gewonden.Volgens burgemeester Klitschko waren er verschillende inslagen in het centrum van Kiev. Er werden ook explosies gemeld uit vier andere steden, zoals Lviv in het westen van het land en Mykolaiv in het zuiden, evenals de stad Zaporizja.

De Oekraïense president Zelenskyy schreef Telegram dat Rusland probeerde Oekraïne te vernietigen. Bovenal richt Moskou zich op de kritieke infrastructuur van het land.

Medvedev roept op tot "vernietiging van terroristen"
Het plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Medvedev, had Oekraïne eerder gedreigd met vergelding voor de explosies op de Krimbrug. In een interview met een mediavertegenwoordiger dicht bij het Kremlin, zei Medvedev dat het antwoord van Moskou op 'deze misdaad' alleen kon zijn - ik citeer - "directe vernietiging van de terroristen". De burgers van zijn land zouden hierop wachten, alle rapporten waren afgerond en conclusies waren getrokken. President Poetin had de ontploffing eerder beschreven als een 'terreurdaad' tegen kritieke civiele infrastructuur,  gaf de schuld aan de Oekraïense geheime dienst SBU en had voor vandaag een ontmoeting met de Veiligheidsraad gepland.

De brug tussen Rusland en de Krim, die strategisch en symbolisch belangrijk is voor Moskou, is zaterdag zwaar beschadigd geraakt nadat een bom ontplofte in een vrachtwagen. Meerdere wagons van een goederentrein vlogen in brand en een deel van de weg viel in zee.

'Burgerdoelen blijkbaar legitiem doel in deze oorlog'
Als je de oorlog niet kunt winnen, dan kun je wenden tot terreur. "Dat gebeurt nu, want ik heb de indruk dat dit heel veel burgerdoelen zijn”, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif bij WNL's Goedemorgen Nederland op NPO 1. De Kruif ziet dit optreden van president Vladimir Poetin als wanhoopsdaad, al zal het “de situatie op het slagveld zelf niet veranderen”, gaat hij verder. “Dit is terreur. Het is vreselijk om te zien dat burgerdoelen kennelijk een legitiem doel zijn geworden in deze oorlog.”

Frankrijk: veel Nederlanders in de problemen door Franse brandstoftekorten

Nederlanders die door Frankrijk reizen komen in de problemen door brandstoftekorten, veroorzaakt door stakingen bij raffinaderijen. Dat zegt de ANWB, nadat er steeds meer meldingen zijn binnengekomen van mensen die stil zijn komen te staan zonder brandstof. Met name langs de grote snelwegen heeft het overgrote deel van de tankstations geen brandstof meer. Zo meldt de NOS.

Door de stakingen is de Franse brandstofproductie met zo'n 60 procent gedaald, bleek uit berekeningen van persbureau Reuters. Sinds vandaag heeft zeker een derde van alle tankstations in Franrijk last van een tekort aan een of meerdere brandstoffen.

Veroordeling voor dood door schuld na veroorzaken aanrijding tijdens Pinkpop

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft de bestuurder die enkele bezoekers van het Pinkpop festival aanreed, veroordeeld voor dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De 39-jarige man krijgt daarvoor 240 uur taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een rijontzegging van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk. In de vroege ochtend van 18 juni 2018 reed de man over de Mensheggerweg in Landgraaf, vlakbij het Pinkpopterrein waar het festival enkele uren daarvoor was afgelopen. Hij was op weg naar zijn werk en reed een groep festivalgangers die op de rijbaan zaten aan. Hij is met zijn bestelbusje over het groepje heen gereden, en is toen doorgereden.

Een van de slachtoffers overleed ter plekke en drie anderen raakten zwaar gewond. De man meldde zich dezelfde dag alsnog bij de politie.

Voor het hof staat vast dat de man 'aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend' heeft gereden. Daarmee komt het hof 'anders dan de rechtbank Limburg eerder vaststelde' tot de conclusie dat de verdachte schuld heeft aan het ongeval. Het hof komt daartoe vanwege een aantal omstandigheden.

Enkele minuten voor het ongeval reed de man over dezelfde weg, maar keerde op een rotonde omdat de weg daar nog was versperd in verband met het Pinkpop festival. Hij gaf aan zowel op de heen- als op de terugweg de groep niet te hebben gezien. Dat duidt er voor het hof op dat de man al langere tijd niet goed oplette. Ook blijkt uit het dossier dat andere weggebruikers de groep wél zagen en konden uitwijken. De man was op de hoogte van het festival en heeft mensen in de berm zien lopen. Hij had dan ook rekening moeten houden met het feit dat er zich nog veel festivalgangers in de omgeving bevonden en zijn rijgedrag daar op aan moeten passen.

Vanwege het feit dat het hof komt tot een veroordeling wegens schuld aan het ongeval legt het hof de man een hogere straf op dan de rechtbank. Voor het veroorzaken van het ongeval krijgt de man 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Daarnaast krijgt hij ook een rijontzegging van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Het feit dat hij na het ongeval is doorgereden was in hoger beroep niet aan de orde, nu het openbaar ministerie daartegen geen hoger beroep had ingesteld. De taakstraf van 60 uur die de rechtbank Limburg hem hiervoor oplegde was dus al onherroepelijk.

Uitslag Vitesse - Fortuna Sittard

Goeiedag!  

Tegenwoordig heeft de KNVB de gewoonte om de wedstrijden van Vitesse op late tijdstippen te laten spelen. Tegen de tijd dat de wedstrijd is afgelopen slaapt de sportredactie al.   Helaas is het volgende week niet veel beter. Gelukkig is daar de Primeurman om een gedegen wedstrijdverslag te geven van de clubs die daarvan de dupe zijn. Vorige week was dat FC Twente, deze week Fortuna, en volgende week Cambuur. 

Fortuna ging lachend weer terug naar Sittard, terwijl alle Vitessenaren wederom met lege handen achterbleven. Opnieuw werd er niet echt aan klantenbinding gedaan. 

De eerste helft verliep enigszins kalm tot de 32e minuut. Na een aanval die hij zelf had opgezet ronde Bialek fraai af, en stond het zowaar 1-0. Toch wist de ploeg niet door te drukken. In de 40e minuut was het alweer 1-1. En ik moet zeggen de 1-1 van Ferati was erg fraai.

De tweede helft was eigenlijk ook niet zo heel erg boeiend. Het was duidelijk dat beide ploegen niet wilde verliezen. Met name bij Vitesse ontbeerde het  duidelijk aan kwaliteit. Het werd daarmee ook pijnlijk duidelijk waarom er zo weinig doelputen gemaakt worden. 

Je kon er op wachten dat het winnende doelpunt aan de andere kant zou gaan vallen. Notabene Vita die in de 80e minuut in het spel kwam, wist bij zijn eerste balcontact de 1-2 te maken. Dat was een fijne binnenkomer voor hem, en uiteraard fijn voor Fortuna. Gescoord werd er daarna niet meer.

Zodoende wist Fortuna onder de nieuwe trainer al drie keer achter elkaar te winnen en kunnen ze daar langzaamaan wat meer richting naar boven kijken.

Voor Vitesse en Cocu is er echt nog heel wat werk aan de winkel en als ik het spel zo bekijk vrees ik niet direct beterschap. Volgende week wacht de reis naar Leeuwarden, en we hebben gezien dat PSV daar ook niet met plezier is vertrokken.  

Sterverslaggever Primeurman.  

FOK! Wat een weer!: De beste kantjes gaan er vanaf.

herfstbanner

Goeiedag!  

Wat een prachtige dag vandaag, beste luitjes. Hoewel er wel een voelbaar windje was buiten, denk ik dat veel mensen hier wel van konden genieten. Uw Primeurman deed dat ook en deze kon vandaag weer 28 km fietsen bijschrijven. In totaal in 6 dagen 140 km gefietst. Wie had dat een half jaar geleden nog kunnen denken! Ik had je meteen laten opnemen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar zelfs in Amsterdam kon je mij vinden tijdens één van mijn tochtjes. Die leverde 48 km op. Vraagt wel iets meer voorbereiding, maar ik weet dat ik dat nu wel aankan.  

Blijft het dan zo mooi? Moah, niet heel slecht, maar de beste kantjes gaan er wel een beetje vanaf. Morgen is dan zeker een mindere dag, maar dinsdag en woensdag zijn dan wel weer redelijk aangenaam. Vanaf donderdag wordt het wat wisselvalliger, doch zo nat als het in september was zit zeker niet in de pijplijn. 

Morgen raakt het dan bewolkt en een gebied met lichte regen trekt van west naar oost over het land. Ik denk echter niet dat er meer dan een paar mm zal gaan vallen, maar het ziet er heel anders uit dan vandaag. 

Op zich is het overdag met 15 tot 19 graden niet erg koud gelukkig. De wind draait later naar een meer noordwestelijke richting en neemt toe naar matig tot vrij krachtig en krachtig aan zee. Niet echt ideaal fietsweer dus.  

Tot ziens!  

MooiNe (Foto: Stephan5)
Genieten buiten, van de rust en het cultuur-landschap. Weg van vervelende stadsbewoners. (Foto: Stephan5, Primeurman) 

Fietsweer7 (Foto: Stephan5)
Fiets-Groen, blauw en buiten. Alleen beetje teveel pseudo- wielrenners daar rondom 5-Huizen. (Foto: Primeurman- Stephan5) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.