F1: Uitslag Grand Prix van Japan

Max Verstappen is voor de tweede maal wereldkampioen in de Formule 1 geworden. De Nederlander won een ingekorte Grand Prix van Japan en is in het kampioenschap niet meer in te halen. Red Bull-teamgenoot Sergio Perez behaalde plek twee na een straf voor Charles Leclerc die op plek drie eindigde.

Verstappen startte op het natte asfalt vanaf poleposition, maar Leclerc naast hem was iets beter weg en dacht de leiding te grijpen. Verstappen had in de eerste bochten betere tractie en behield uiteindelijk de eerste plek. Daarachter gebeurde er veel. Sebastian Vettel spinde vanaf de tiende positie van de baan en kon achteraan aansluiten. Dat gold niet voor Carlos Sainz die van de baan spinde en in de banden belandde. Pierre Gasly startte vanuit de pits en moest na de eerste ronde naar de pits omdat hij een reclamebord op zijn voorvleugel had gekregen. Guanyu Zhou was ook een van degenen die spinden, terwijl Alexander Albon met technische problemen op moest geven.

Vanwege de hoeveelheid regen die viel werd er al snel een code rood gegeven. De top tien was op dat moment als volgt: Verstappen, Leclerc, Perez, Esteban Ocon, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, George Russell, Daniel Ricciardo, Yuki Tsunoda en Mick Schumacher.

Na een lange regenonderbreking gingen de coureurs achter de safety car weer de baan op. De baancondities leken beter dan tijdens de eerste start van de race, wel moesten alle rijders op de regenbanden starten. Enkele ronden later kwam de safety car binnen en mocht Verstappen het veld op gang brengen. De Nederlander trok samen met Leclerc direct een gat.

Enkele ronden later ging bijna het veld over naar intermediates die de snellere band was. Verstappen kwam als vierde terug op het asfalt, achter de niet gestopte Fernando Alonso, Daniel Ricciardo en Mick Schumacher. Dit werd al snel de eerste plaats voor Verstappen die Alonso en Ricciardo zag stoppen en zelf Schumacher inhaalde. Vettel was een van de vroege stoppers en dat legde de Duitser geen windeieren. Hij kwam van bijna achteraan naar de zesde positie.

Vooraan liep Verstappen hard uit op Leclerc die langzaam maar zeker bandenproblemen leek te krijgen. Dit gaf kansen aan de daarachterrijdende Perez om het gat langzaam te dichten. Voor plek vier vochten Ocon en Hamilton een verbeten strijd uit. In de slotfase stopten nog enkele coureurs voor nieuw rubber, maar veel veranderen deed de stand niet meer.

Verstappen werd na 29 ronden als eerste afgevlagd en is voor de tweede maal kampioen in de Formule 1. Leclerc finishte als tweede, maar kreeg vijf seconden straf door in de laatste bocht van de baan te gaan. Dit gaf Perez plek twee, voor Leclerc. Ocon hield na een fraai gevecht Hamilton achter zich voor plek vier, gevolgd door Vettel, Alonso, George Russell, Nicholas Latifi en Lando Norris.