Spoorbrug / autoweg die de Krim verbindt met Rusland opgeblazen

Een krachtige explosie van een autobom in een vrachtwagen heeft zaterdag de Russische weg- en spoorbrug naar de Krim ernstig beschadigd, waardoor de belangrijkste bevoorradingsroute voor de Russische strijdkrachten die vechten om het in Zuid-Oekraïne veroverde grondgebied in handen te houden, werd getroffen.

Het voertuig kwam van het vasteland van Rusland en was op weg naar de kustplaats Kerch op de Krim. Door de explosie, rond 6.07 uur lokale tijd, zijn zeven met brandstof gevulde ketelwagens van een goederentrein die op weg was naar de Krim in brand gevlogen. Als gevolg hiervan stortten delen van de weg in. 

Het is niet zomaar een brug die in brand vloog. Rusland annexeerde de Krim in 2014 en de 19 km lange brug van Kerch, die de Krim verbindt met het Russische transportnetwerk, werd vier jaar later met veel tamtam geopend door president Vladimir Poetin, die er met een bouwwagen overheen reed.  De brug is gebouwd voor zowel treinverkeer als autoverkeer.

De ontploffing op de brug over de Straat van Kertsj (Kerch), leidde tot juichende berichten van Oekraïense functionarissen, maar geen directe claim van verantwoordelijkheid.

Het Russische Nationale Onderzoekscommissie zei dat drie mensen bij de ontploffing zijn omgekomen. Waarschijnlijk  zijn dit de inzittenden van een auto die in de buurt van de ontplofte vrachtwagen reed, de lichamen zijn uit het water gehaald.

Volgens het Kremlin is de Russische president Poetin op de hoogte gebracht van de brand en heeft hij een commissie de opdracht gegeven om de oorzaken van de brand te onderzoeken. In de Krim-hoofdstad Simferopol komt er volgens de regering een veerverbinding. Volgens Interfax zou het treinverkeer over de brug zaterdagavond weer kunnen worden hervat.

Na het incident op de strategisch belangrijke Kertsj-brug, tweette de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podoliak dat dit "het begin" was. Hij claimt niet de verantwoordelijkheid voor het incident, maar schrijft: "Alles wat illegaal is, moet worden vernietigd, alles wat gestolen is, moet worden teruggegeven aan Oekraïne, alles wat door Rusland wordt bezet, moet worden verdreven." Volgens een bericht van het Russische staatspersbureau RIA vatte een brandstoftank op de brug vlam. De Oekraïense media spraken van een explosie. 

Volgens Russische bronnen is de eigenaar van de vrachtwagen geïdentificeerd. Russische onderzoekers zeggen dat het een inwoner is van de Zuid-Russische regio Krasnodar, zonder de naam van de man te noemen. Zijn woning wordt onderzocht en de gedocumenteerde route van de vrachtwagen zal worden nagegaan. 

Na de explosie op de Krimbrug kondigde het hoofd van het Oekraïense postkantoor Ihor Smylyanskyi op Telegram aan dat er van de brug een speciale postzegel zou worden uitgegegeven. "De ochtend is nog nooit zo mooi geweest. Voor deze feestdag brengen we een nieuwe postzegel uit met de Krimbrug - of liever wat er nog van over is." Eerder gaf de Oekraïense Post een postzegel uit van de verongelukte Russische kruiser Moskva van de Russische Zwarte Zeevloot.