F1: Verstappen snelste in kwalificatie in Japan

Peterselieman

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Japan. De Nederlander reed met de Red Bull op Suzuka een tijd van 1.29,304 waarmee hij een fractie sneller dan de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Verstappen moet zich nog wel bij de stewards melden omdat hij voor aanvang van zijn snelste ronde bijna een aanrijding had met McLaren-coureur Lando Norris.

Na de regen van gisteren was de baan nog groen, waardoor de verwachting was dat de rondetijden naar mate de kwalificatie vorderde veel beter zouden worden. Dit gebeurde al in Q1 waarbij Mercedes gokte op mediums, maar nadat de eerste rondes gereden waren, bleek dat de zilveren bolides nog een ronde moesten afleggen om door te gaan. In de slotfase was het flink stuivertje wisselen, waardoor Alexander Albon, Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Lance Stroll en Nicholas Latifi buiten de boot vielen.

In de tweede sessie zat de top tien na de eerste run binnen zes tiende van een seconde. Omdat Lando Norris er net buiten stond moesten veel coureurs nog een tweede run maken. Het zorgde in de slotfase voor flinke verschuivingen en Daniel Ricciardo viel hierdoor er op een paar duizendste buiten. Dit gold ook voor Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou en Mick Schumacher.

Verstappen zette in Q3 met een tijd van 1.29,304 gelijk de te kloppen tijd neer, ruim voor Leclerc, Sainz en Perez. In de tweede run kwamen Leclerc en Sainz nog zeer dichtbij, maar Verstappen bleef de snelste tijd houden. De Nederlander maakte zelf een foutje in de tweede bocht en verloor een onderdeel waardoor hij net geen tijdsverbetering meer kon realiseren.

Belangrijker was nog dat Verstappen en Norris voor aanvang van hun eerste run in Q3 bijna een aanrijding hadden. Norris zette vlak voor 130R aan, terwijl Verstappen voor hem op de baan nog langzaam reed. De Nederlander zette daarna ook aan, waardoor Norris even door het gras moest. De stewards gaan naar het incident kijken. De uitslag van de kwalificatie is voorlopig: Verstappen, Leclerc, Sainz, Perez, Esteban Ocon, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, George Russell, Sebastian Vettel en Norris.