Rusland: snel referenda tot annexaties in OekraÔne, mobilisatie 300.000 man, verlies 5.937 militairen

Volgens de Russische minister van Defensie Sergey Shoigu moeten 300.000 reservisten worden gemobiliseerd tegen Oekraïne. Reservisten met gevechtservaring moeten worden ingezet bij de gedeeltelijke mobilisatie die is bevolen door Kremlin-chef Vladimir Poetin, zei Shoigu woensdag op de Russische televisie. Er zijn in totaal 25 miljoen reservisten in Rusland.

In de toekomst zullen verschillende overtredingen door soldaten strenger worden bestraft. Het Russische lagerhuis, de Doema, heeft een wet aangenomen in tweede en derde lezing die voorziet in strengere straffen voor soldaten die deserteren, bevelen niet opvolgen of militaire installaties beschadigen. Voorwaarde is dus dat dit gebeurt tijdens gevechten of tijdens een mobilisatie. 

Referenda over annexaties
Gisteren kondigde Rusland aan dat er van 23 tot 27 september in de regio's Donetsk en Luhansk in het oosten en in Cherson en Zaporizja in het zuiden moet worden gestemd over de eventuele annexatie van deze gebieden bij Rusland. Rusland erkende de zelfverklaarde "volksrepublieken" in de Donbass-regio's Donetsk en Luhansk kort voor de invasie in Oekraïne in februari als onafhankelijk, en installeerde pro-Russische regeringen in het omstreden Cherson en Zaporizja.

Op dezelfde manier annexeerde Rusland in 2014 het Oekraïense Zwarte Zee-schiereiland de Krim. Ondanks sancties en internationaal verzet heeft de leiding in Moskou nu te kennen gegeven bereid te zijn om de Oekraïense gebieden op te nemen in haar nationale grondgebied. De stemmen moeten het door het Kremlin gewenste resultaat opleveren.

De geannexeerde gebieden zouden dan onder de bescherming staan van de Russen, die al sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne op 24 februari dreigen met het gebruik van massavernietigingswapens in geval van NAVO-inmenging.

Eerder zei de voormalige Russische president Dmitri Medvedev dat de inlijving van Luhansk en Donetsk in Oost-Oekraïne de nieuw getrokken grenzen "onomkeerbaar" zou maken en Moskou in staat zou stellen ze met "alle middelen" te verdedigen.

"Een aantasting van Russisch grondgebied is een misdaad die alle middelen van zelfverdediging rechtvaardigt", zei hij. De Russische grondwet moet ook zo worden gewijzigd dat zelfs een toekomstige president deze gebieden niet kan teruggeven.

Oekraïne kondigde hierop een gewelddadige tegenreactie aan. "Oekraïne zal de Russische kwestie oplossen. De dreiging kan alleen met geweld worden afgewend", zei het hoofd van het Oekraïense presidentieel bureau, Andriy Yermak, op Telegram. De aankondiging van de referenda is "chantage" door de regering in Moskou, die werd gedreven door de "angst voor een nederlaag" met het oog op Oekraïnes terreinwinst.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba schreef op Twitter: "Noch de pseudo-referenda, noch de hybride mobilisatie zullen iets veranderen." Oekraïne zal doorgaan met het bevrijden van zijn grondgebied, wat er ook in Rusland wordt gezegd.

Het Oekraïense Ministerie van Defensie vergeleek de gebeurtenissen op Twitter met de annexatie van Oostenrijk bij nazi-Duitsland in 1938. "Ze verwachten de resultaten van 1938. In plaats daarvan krijgen ze Hitlers resultaat van 1945."

Dodental militairen
De Russische minister van Defensie, Shoigu, noemde vanmorgen het aantal  van 5.937 doden in het eigen leger ten gevolge van de aanvalsoorlog in Oekraïne. Het is voor het eerst in maanden dat de leiding in Moskou officieel cijfers publiceert. Onafhankelijke waarnemers gaan er echter van uit dat Rusland aanzienlijk hogere verliezen zal lijden.

Na bijna zeven maanden de oorlog, schat Rusland het aantal gesneuvelde Oekraïense soldaten op meer dan 60.000. Bovendien raakten volgens de Russen bijna 50.000 mensen gewond, zodat de totale "verliezen" op meer dan 100.000 zouden bedragen, zei Shoigu woensdag op de staatstelevisie. Als gevolg hiervan heeft Oekraïne meer dan de helft van zijn voormalige strijdkrachten verloren, die naar verluidt aanvankelijk uit meer dan 200.000 mensen bestonden, beweerde Shoigu.

Oekraïne zelf heeft het dodental in de eigen gelederen eind augustus op bijna 9.000 soldaten gezet. In tegenstelling tot Shoigu's telling van 5.937 gesneuvelde Russische militairen noemt Oekraïne meer dan 55.000 doden aan Russische zijde.

Rusland is al bijna zeven maanden in oorlog in Oekraïne. De laatste tijd boekten de Russische troepen echter weinig vooruitgang, integendeel, ze hebben tegenslagen moeten accepteren en de regio Charkov vrijwel geheel verlaten. Vanwege de personele moeilijkheden aan het front heeft Poetin nu opgeroepen tot gedeeltelijke mobilisatie.