FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 september 2022

Random Pics van de Dag #736

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Valkyrie Profile: Lenneth is uitgesteld naar december

Valkyrie Profile: Lenneth voor PS4 en PS5 komt pas op 22 december uit. De nieuwe port van de PS1-klassieker uit 1999 zou eigenlijk tegelijk met Valkyrie Elysium op 29 september uitkomen. Square Enix zegt dat ze iets meer tijd nodig hebben om de kwaliteit van de titel te verbeteren.

Gamers die een pre-order hebben van de Valkyrie Elysium Digital Deluxe Edition krijgen Lenneth dus ook op 22 december. Valkyrie Elysium is het nieuwste deel in de serie. Het is een 3D actie-RPG, dus wel heel wat dan de voorgaande games die klassiek turn-based zijn.

AlphaTauri bevestigt Tsunoda voor 2023

Yuki Tsunoda zal opnieuw voor AlphaTauri uitkomen in 2023, zo bevestigt het team. De kleine Japanner kende een moeilijk debuutseizoen in 2021, maar toont dit seizoen progressie wat uiteindelijk uitmondde op een contractverlening bij het Red Bull-zusterteam. 

"Ik wil graag Red Bull, Honda en Scuderia AlphaTauri bedanken voor het voortzetten van onze samenwerking", liet Tsunoda weten in een verklaring. "Nadat ik vorig jaar naar Italië verhuisde ben ik een stuk dichterbij de fabriek en voel ik me echt een onderdeel van het team. Het huidige seizoen is echter nog niet over en we zullen pushen om het jaar goed af te sluiten. Tegelijkertijd kijk ik uit naar volgend jaar!".

Hiermee is de line-up van AlphaTauri van 2023 momenteel compleet, gezien het contract van Pierre Gasly met het team voor 2023. De geruchtenmolen is echter in volle gang dat de Fransman de vacature bij Alpine zal invullen en wordt vervangen door Nyck de Vries. Red Bull heeft duidelijk gemaakt het contract van Gasly te willen ontbinden mits er een geschikte vervanger naast Tsunoda gevonden is.

Greenpeace en Extinction Rebbelion kondigen klimaatactie op Schiphol aan

Greenpeace en Extinction Rebellion hebben de handen ineengeslagen en kondigen een grote klimaatactie op 5 november aan tegen de 'grote vervuiler Schiphol'. In de nieuwsbrief die vandaag verstuurd werd (maak je geen zorgen, ik ben geen klimaatwappie, ik ben slechts geabonneerd om snel op de hoogte te zijn van acties, zodat ik jullie kan informeren ) schrijft Greenpeace het volgende:

"Schiphol, de grootste CO2-uitstoter van Nederland, is niet verplicht haar gigantische uitstoot te verminderen, terwijl andere bedrijven wel allerlei veranderingen doorvoeren. De luchthaven is hét voorbeeld van klimaatonrechtvaardigheid. Een klein groepje mensen plukt de vruchten van leuke vliegreisjes, maar de klimaatschade die het oplevert raakt ons allemaal. Binnenkort gaan we in gesprek met Schiphol Group om te vragen of ze nu eindelijk de noodzakelijke stappen gaan zetten. De vervuiling moet stoppen. En er zijn simpele oplossingen voor minder vluchten."

Greenpeace vervolgt met: "Als Schiphol niet luistert? Dan gaan we over tot actie. Hoe en waar kan ik je nu nog niet vertellen. Maar wèl wanneer: op zaterdag 5 november komen we in actie tegen grote vervuiler Schiphol — en jij bent nodig. Samen doen we wat de overheid nalaat: zorgen dat Schiphol stopt met vervuilen! Extinction Rebellion en Greenpeace slaan de handen ineen. Aan de vooravond van de volgende VN-klimaattop staan we massaal op voor verandering in de luchtvaart. Iedereen is welkom, en iedereen is nodig, want de klimaatcrisis is nu."

Essent gooit variabele energietarieven omhoog

Energiebedrijf Essent verhoogt per 1 oktober opnieuw de variabele energietarieven. Meer dan een miljoen klanten met variabele contracten gaan daardoor gemiddeld ruim 50 procent meer betalen voor stroom en ruim 30 procent meer voor gas.

Het huidige stroomtarief is bij Essent 0,29447 euro per kilowattuur. Vanaf volgende maand gaat dat omhoog naar 0,44395 euro per kilowattuur. Het tarief voor gas wordt van 1,51371 euro per kubieke meter verhoogd naar 1,99440 euro. De nieuwe tarieven zijn inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie- en klimaattransitie en 9 procent btw.

Het bedrijf noemt de sterk gestegen energieprijzen op de Europese markt als oorzaak voor de tariefverhogingen.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 38

Wie zich altijd al afvroeg waarom James Camerons Avatar zonodig vier vervolgfilms moet krijgen (waarvan de eerste in december verschijnt) kan vanaf deze week het origineel nog eens fijntjes op het grote (3D-)doek gaan bekijken. Ook handig voor als je vergeten was waar het ook alweer over ging.

Avatar

De meest succesvolle film aller tijden, van regisseur James Cameron, komt terug naar het grote doek. Avatar, het award-winnende epische avontuur uit 2009 wordt opnieuw uitgebracht met 4K gerestaureerd beeld en HDR geluid. Bioscoopbezoekers krijgen nog een keer de kans om in 3D naar de andere kant van het universum te reizen, naar de afgelegen planeet Pandora in het jaar 2154. Avatar is geschreven en geregisseerd door Oscarwinnaar James Cameron. In de film schitteren sterren als Sam Worthington, Zoe Saldaña, Stephen Lang, Michelle Rodriguez and Sigourney Weaver. 

Don't Worry Darling

Alice (Florence Pugh) en Jack (Harry Styles) hebben het getroffen met hun woning in het voorbeeldige plaatsje Victory, een experimentele gemeenschap waar de mannen wonen die werken voor het uiterst geheime Victory Project, samen met hun gezin. Hun CEO is Frank (Chris Pine), een visionaire zakenman, motivator en levenscoach, de belichaming van het maatschappelijk optimisme van de jaren vijftig dat elk aspect van het dagelijks leven in dit utopische plaatsje in de woestijn beheerst. Terwijl de mannen elke dag in het hoofdgebouw van het Victory Project werken aan de ‘ontwikkeling van geavanceerde materialen’, brengen hun echtgenotes – onder wie Franks charmante vrouw Shelley (Gemma Chan) – hun tijd door met genieten van de luxe en de uitspattingen in hun gemeenschap. Het leven is perfect en het bedrijf voorziet in de behoeften van elke inwoner. Het enige wat het daarvoor in ruil vraagt, is discretie en onvoorwaardelijke toewijding aan Victory. Maar wanneer er in hun idyllische leven barsten beginnen te verschijnen die suggereren dat er achter de aantrekkelijke façade iets sinisters schuilgaat, is Alice genoodzaakt zich af te vragen wat ze eigenlijk in Victory doen en waarom ze daar zijn. Hoeveel is Alice bereid te verliezen om aan het licht te brengen wat zich werkelijk afspeelt in dit paradijs?

Entre deux Mondes

Met Entre deux Mondes schetst regisseur Emmanuel Carrère een liefdevol portret van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit bij elkaar vinden. De film is gebaseerd op het boek en waargebeurde verhaal van journalist en schrijfster Florence Aubenas. De succesvolle schrijfster Marianne (Juliette Binoche) verlaat Parijs om aan de kust undercover onderzoek te doen voor haar volgende boek. Ze trekt naar Ouistreham, vlakbij Caen, en gaat aan de slag als schoonmaakster op de passagiersschepen in de haven. Marianne wordt geconfronteerd met de economische onzekerheid en sociale onzichtbaarheid van haar collega’s. Een leven waarin elke euro telt. Ze ontdekt de wederzijdse steun en solidariteit onder haar lotgenoten. Kan ze daar deel van uitmaken zonder haar eigen identiteit prijs te geven?

The Enforcer

Miami-maffioso Cuda (Antonio Banderas) staat op het punt om alles wat hem lief is op te geven wanneer hij erachter komt dat zijn bazin Estelle (Kate Bosworth) een jong meisje in gevaar brengt. Om haar te redden, keert hij zich tegen de criminele organisatie waar hij jarenlang onderdeel van was. Kan Cuda in het reine komen met zijn verleden voordat de maffia hem vindt?

Dealer

De veertienjarige Johnny verblijft in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie. Terwijl hij droomt van een beter leven, dealt hij drugs. Wanneer Johnny de beroemde en succesvolle acteur Antony als vaste klant krijgt, ontstaat een bijzondere band tussen de twee verloren zielen en besluiten ze beiden een ander pad te kiezen.

Amigo Secreto

Na bijna drie decennia van democratische stabiliteit flirt Brazilië met het fascisme. Regisseur Maria Augusta Ramos bekijkt deze gevaarlijke ontwikkeling, de doorslaggevende rol die de rechterlijke macht in dit proces speelt en hoe ‘lawfare’ – het gebruik van de wet als wapen tegen politieke tegenstanders – de democratie over de hele wereld in gevaar brengt. Drie journalisten van de krant El País onderzoeken hoe een anti-corruptie onderzoek door een gewetenloze rechter wordt misbruikt als instrument van ideologische vervolging en hoe dit extreem-rechts en Bolsonaro aan de macht heeft geholpen.

James Webb brengt Neptunus prachtig in beeld

De James Webb Space Telescope levert spectaculaire beelden van de planeet Neptunus. Daarop zijn de ringen van de ijsreus met uitzonderlijke helderheid te zien. De Europese ruimtevaartorganisatie Esa schrijft dat ook de ringen rond de planeet duidelijk zichtbaar zijn.

Het is het duidelijkste zicht op de ringen van Neptunus sinds het ruimtevaartuig Voyager 2 in 1989 langs Neptunus vloog. Een dunne heldere lijn rond de evenaar kan een teken zijn van de atmosferische circulatie die de wind en stormen van Neptunus aandrijft, aldus de studie. De telescoop is gezamenlijk gebouwd door ESA, NASA en Canada. Hij is sinds eind vorig jaar in de ruimte en vanaf half juli komen er nieuwe beelden - die de diepste en meest gedetailleerde inzichten geven van de ruimte tot nu toe.

In 'gewoon licht' lijkt Neptunus blauw vanwege kleine hoeveelheden methaangas in zijn atmosfeer. Webb's  observeerde in plaats daarvan Neptunus met nabij-infraroodcamera (NIR), waardoor Neptunus lijkt op een parel met dunne ovale ringen. 

Rechtzaken Donald Trump: fraude, verkrachting en onderzoek documenten gaat door

De procureur-generaal van de staat New York heeft woensdag een rechtszaak aangespannen tegen voormalig president Donald Trump, drie van zijn volwassen kinderen en de Trump-organisatie, waarbij ze beweerde dat de Trump-gezinsleden betrokken zijn bij een grootschalige fraude om zichzelf te verrijken.

In de meer dan 200 pagina's tellende rechtszaak beweert procureur-generaal Letitia James, een democraat, dat de fraude alle aspecten van de Trump-business betreft, inclusief de eigendommen en golfbanen. Volgens de rechtszaak heeft de Trump-organisatie kredietverstrekkers, verzekeraars en belastingautoriteiten misleid door de waarde van zijn eigendommen op te drijven met behulp van 'valse' taxaties. Zo zou het landgoed Mar-a-Lago op papier een waarde van $739 miljoen hebben terwijl de werkelijke waarde zo'n $75 miljoen bedraagt.

De rechtszaak is civiel, wat betekent dat er geen strafrechtelijke vervolging zal zijn. Maar James zei dat ze beschuldigingen van crimineel wangedrag doorverwees naar federale openbare aanklagers in Manhattan en de Internal Revenue Service voor nader onderzoek.

"Het patroon van fraude en bedrog dat door de heer Trump en de Trump Organization werd gebruikt voor hun eigen financiële voordeel is verbazingwekkend", vertelde James op een persconferentie.

Naar aanleiding van de persconferentie door James heeft Trump op sociale media haar integriteit in diskrediet gebracht.

"Ze is een oplichter die campagne voert op een 'get Trump'-platform, NewYork staat aan de top van de wereld met het hoogste aantal misdaden en moorden onder haar leiding!" schreef Trump.

Ook vandaag heeft Trump zijn dag niet. Het onderzoek naar de door Trump ten onrechte meegenomen overheidsdocumenten mag doorgaan van de rechters. In hoger beroep is er een tussentijdse stay verleend, en hebben drie rechters (waarvan twee door Trump zelf benoemd) aangegeven dat het eerdere oordeel van rechter Cannon broddelwerk was.

Daarnaast is E. Jean Carroll, de journaliste die beweert dat ze decennia geleden door Donald Trump is verkracht in een warenhuis in New York, van plan hem later dit jaar aan te klagen wegens seksuele mishandeling onder de nieuwe "Adult Survivors act" en haar advocaten willen nu Trump onder ede ondervragen.

In een brief aan een federale rechter in New York die dinsdag openbaar werd gemaakt, liet de advocaat van Carroll de rechtbank weten dat er ernstige juridische stappen op stapel stonden.

De kwestie werd ter sprake gebracht in gerechtelijke dossiers met betrekking tot de huidige rechtszaak van Carroll tegen de voormalige president. Ze klaagde Trump aan terwijl hij nog in het Witte Huis zat en beweerde dat ze werd belasterd toen Trump zei dat de onthullingen van de journalist in haar memoires leugens waren, en voegde een sneer toe dat “ze niet mijn type is”. Carroll beweert echter nog haar jurk met daarop DNA sporen van Trump in bezit te hebben. Mocht ze kunnen aantonen dat Trump haar daadwerkelijk bij de pussy heeft 'gegrabt', kan deze kwestie nog een staartje krijgen.

Leeuwen in Artis vanaf zomer 2023 te zien in nieuw verblijf

Artis is begonnen met de bouw van het nieuwe leeuwenverblijf. Het verblijf is straks gelegen aan de achterzijde van het park, op het voormalige verblijf van de algazellen. Net als bij de olifanten, giraffen en zebra's kun je straks vanaf de straat ook een glimp opvangen van de leeuwen. Zo meldt AT5.

Het nieuwe verblijf is in oppervlakte ruim tien keer zo groot als het huidige verblijf van de leeuwen. Het is een soort heuvelachtig savannelandschap waar de leeuwen naar boven kunnen klimmen en er zijn ook schuilplekken in holtes van een grot die er komt. Voor bezoekers komt er een wandelpad omringd door twee watervallen dwars door het verblijf.

Begin vorig jaar nog liet Artis weten dat de leeuwen uit de dierentuin weg moesten omdat een nieuw verblijf door de coronacrisis financieel niet meer haalbaar was. Dankzij de steun van twee filantropen die geld hebben gegeven, was het alsnog mogelijk om het nieuwe verblijf te bouwen.

De bouw gaat ongeveer een jaar duren. Als alles goed gaat, gaan de leeuwen in de zomer van 2023 over naar hun nieuwe verblijf .

Kijk mee: Algemene Politieke Beschouwingen 2022 - beantwoordingen Rutte

De dagen na Prinsjesdag staan zoals gebruikelijk in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. Het debat, dit jaar op woensdag 21 september en donderdag 22 september, gaat over de hoofdpunten van de Miljoenennota en rijksbegroting voor 2023.

Op Prinsjesdag, dit jaar op 20 september, bood minister Sigrid Kaag van Financiën de Miljoenennota en rijksbegroting voor 2023 aan de Tweede Kamer aan. Direct hierna, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) debatteren de fractieleiders over de hoofdpunten van de kabinetsplannen. In het debat wordt duidelijk welke ruimte het kabinet heeft om zijn plannen daadwerkelijk uit te voeren en hoe groot de steun daarvoor is.

Op woensdag 21 september is het woord aan de Kamerleden. Op donderdag 22 september beantwoordt minister-president Mark Rutte de vragen die de Tweede Kamer een dag eerder heeft gesteld.

Vandaag is het de 2e dag van de Algemene politieke Beschouwingen na prinsjesdag.

Terugkijken 21 september kan hieronder:

Deel 1- 21 september:
1. G. Wilders PVV 28 min
2. S.T.M. Hermans VVD 34 min
3. L.M.C. Marijnissen SP 20 min
4. J.M. Paternotte D66 31 min
5. A.H. Kuiken PvdA 20 min
6. P.E. (Pieter) Heerma CDA 25 min
7. T.H.P. Baudet FVD 16 min

Deel 2 - 21 september: 
8. J.F. Klaver GroenLinks 19 min
9. G.J.M. Segers ChristenUnie 16 min
10. E. Ouwehand PvdD 17 min
11. B.J. Eerdmans JA21 14 min
12. C.G. van der Staaij SGP 14 min
13. F. Azarkan DENK 14 min
14. L.A.J.M. Dassen Volt 13 min
15. N.L. den Haan Fractie Den Haan 12 min
16. C.A.M. van der Plas BBB 12 min
17. S.H. (Sylvana) Simons BIJ1 12 min
18. W.R. van Haga Groep Van Haga 7 min
19. P.H. Omtzigt Omtzigt 6 min

Derksen: 'ze moeten Baudet liquideren ehhh..elimineren, uit de kamer schoppen'

De anders scherpe tong van Johan Derksen (73) maakte gisteren een opmerkelijke verspreking. Bij het openingspraatje van het programma Vandaag Inside gisteravond werd gesproken over het weglopen van het kabinet uit de Tweede Kamer na opmerkingen over Kaag door Thierry Baudet.

Derksen sprak zijn ongenoegen uit over het recalcitrante maar niet relevante gedrag van Baudet in de Kamer. "Je kunt hem ook gewoon het woord ontnemen en zeggen, joh ga jij eens in de hoek staan".

Genee vervolgt met 'dus jij was gewoon blijven zitten?' waarop Derksën antwoordde "Ze moeten die gozer gewoon liquideren". Genee schoot in de lach na deze onverwachte opmerking en maakte er een 'showmomentje' van. Waarna Derksen vervolgde "Wilfred weet heel goed wat ik bedoel, ik bedoel ze moeten hem uit de kamer schoppen."

Forum voor Democratie was 'not amused' en liet gelijk weten aangifte te doen tegen Johan Derksen.

Op social media ging het na de uitzending los tussen Baudet en Derksen adepten.

Geen landelijk watertekort meer in Nederland

De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau ‘feitelijk watertekort’ (niveau 2) naar ‘dreigend watertekort’ (niveau 1).

Door de regen van de afgelopen weken is het neerslagtekort afgenomen tot een niveau onder de 5% droogste jaren. Het KNMI verwacht dat het tekort de komende weken verder zal afnemen.

Het Managementteam Watertekorten (MTW) komt door het afschalen naar niveau 1 niet meer bij elkaar. Dat schrijft minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Samen tegen de droogte
De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben de afgelopen maanden van noord tot zuid en oost tot west veel maatregelen genomen om de wateraanvoer te verbeteren, om meer water vast te houden en om schade te voorkomen. De organisatie van de waterverdeling is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat).

Enkele maatregelen zijn afgebouwd. Deze week worden weer nieuwe maatregelen opgeheven. Daarbij gaat het onder meer om het afbouwen van schutbeperkingen voor de scheepvaart en om het ontmantelen van tijdelijke pompinstallaties die nodig waren om extra water aan te voeren.

Nu de droogte afneemt, zullen alle betrokken partners de droogtecrisis evalueren. De wens is om het eindrapport ruim vóór 1 april 2023 gereed te hebben, omdat dan het droogteseizoen weer start.

Droogte nog niet voorbij
Op een aantal plaatsen is nog steeds sprake van lage rivierafvoeren, lage grondwaterstanden en problemen met de waterkwaliteit en verzilting. Dit betekent dat de hinder voor scheepvaart nog niet voorbij is, want enkele schutbeperkingen blijven regionaal van kracht. Bijvoorbeeld in het zuiden op de Maas en bij de sluizen in IJmuiden. Hoewel de watervraag van de landbouw daalt (doordat het groeiseizoen ten einde komt), ervaart ook deze sector regionaal nog hinder. Bijvoorbeeld door regionale sproeiverboden in het zuiden en oosten.

Voor herstel van de natuur is een langere periode van neerslag nodig. De lage grondwaterstanden worden slechts langzaam aangevuld, dus zijn de problemen met de uitgedroogde natuur nog niet voorbij – zeker niet in de hogere delen van ons land. Daarnaast blijft verziltingsbestrijding een groot aandachtspunt, met name in het Noordzeekanaal, het IJsselmeer en in de regionale systemen van met name West-Nederland.

De Landelijk Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) blijft daarom ook actief om de situatie en de nog nodige maatregelen voor de waterverdeling te monitoren.

Bekijk hier de laatste droogtemonitor.

PETA: "Eet je vent vlees? Weiger dan seks met hem!"

"Vrouwen, verenigt u en weiger seks met uw man zolang hij vlees eet! Dat is in het kort de boodschap die dierenrechtenclub PETA in Duitsland verspreidt. De internationale organisatie hoopt met een 'seksstaking' er voor te zorgen dat mannen veganistisch gaan eten en op die manier hun 'klimaatvoetafdruk' verminderen, zo lezen we bij de Telegraaf.  

De 46-jarige Daniel Cox zegt tegen de Bild: "Mannen zijn veel slechter voor het milieu dan vrouwen omdat ze te veel vlees eten". Hij hoopt dat vrouwen opstaan in de strijd tegen "vaders in de buitenwijken die barbecuetangen hanteren en sissende worsten van 70 eurocent op de grill leggen". 

Met een seksstaking kunnen vrouwen volgens hem de wereld redden. Uit een onderzoek dat eind vorig jaar gepubliceerd werd blijkt namelijk dat mannen, door hun consumptie van dierlijk voedsel, meer schuld hebben aan klimaatverandering dan vrouwen. Hij vindt dan ook deze groep mannen het niet verdient om nazaten op de wereld te zetten: "En elk niet geboren kind bespaart 58,6 ton O₂ -equivalenten per jaar.”

Ziekenhuis moet schadevergoeding betalen aan patiënte

Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal moet een schadevergoeding van 2.000 euro betalen aan een patiënte omdat haar medische gegevens veelvuldig werden ingezien door een medewerkster van dat ziekenhuis die daarvoor geen goede reden had.

Het Bravis ziekenhuis is als werkgever aansprakelijk voor het handelen van de medewerkster en had ook beter moeten controleren of er sprake was van misbruik van het inzien van persoonsgegevens.

In de periode van 24 juni 2014 tot en met 11 juni 2018 bekeek de medewerkster - die inmiddels is ontslagen - het medisch dossier van de vrouw in totaal 79 keer. De rechtbank gaat ervan uit dat de medewerkster vertrouwelijke informatie over de patiënte heeft gedeeld met derden. Daardoor konden medische gegevens van de patiënte worden opgenomen in een boek dat haar ex-man schreef en de ziekenhuismedewerkster in eigen beheer publiceerde.

De vrouw spande een rechtszaak aan tegen het ziekenhuis en eiste onder meer een vergoeding voor de immateriële schade die zij heeft geleden. De rechtbank heeft de schade deels toegewezen en vindt een schadevergoeding van 2.000 euro passend.

Horeca Alliantie stelt Horeca In Nood-nummer in

De Horeca Alliantie brengt onder de noemer Horeca In Nood de energiestress in de branche in kaart. Vanaf nu kunnen ondernemers in de branche via de Horeca Alliantie hun energienood delen. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.

Horecaondernemers in energienood kunnen hun persoonlijke verhaal of gedachte kwijt via sms en Whatsapp op 06-119 25 907 en via e-mailadres info@horecainnood.nl.

Het telefoonnummer is door de Horeca Alliantie ingesteld mede in reactie op de Miljoenennota van het kabinet. In dit beleidsstuk wordt geen zicht geboden op verlichting van de energienood van duizenden restaurants, cafetaria’s en andere horecabedrijven. De eerste horecabedrijven sloten inmiddels voorgoed hun deuren vanwege de hoge energiekosten.

Terwijl de energienota al begin dit jaar sterk opliep, hebben politieke keuzes (sancties tegen Rusland) de factuur verder omhoog gejaagd. De sancties zijn begrijpelijk, maar de horeca kan de directe gevolgen niet langer alleen dragen. Inmiddels is duidelijk dat pas op z’n vroegst in november eventuele overheidsmaatregelen bekend zijn om het energieleed te verzachten. Voor veel horecaondernemers kan het dan al te laat zijn.

Ernstig verontrust is de Horeca Alliantie door recent nieuws dat op het ministerie van financiën de opinie opgeld doet, dat de horeca (en soortgelijke middenstand) geen steun nodig heeft en faillissementen in deze sectoren voor lief kunnen worden genomen.

Persoonlijke situatie
De Horeca Alliantie (VCHO, ProFri, NHG) hoopt met zijn inventarisatie politiek Den Haag er goed van te doordringen wat er in de horeca momenteel aan de hand is. Daarom ook vraagt de alliantie de horecaondernemers om kort hun persoonlijke situatie te schetsen. Een illustratief voorbeeld dat al binnenkwam bij één van de aangesloten brancheclubs: “Ik maak nu elke dag verlies. Mijn prijzen nóg verder verhogen kan gewoon niet, want dan houd ik geen klant meer over. Ik ben elke dag somber en depressief en vraag mij aldoor maar af of ik mijn cafetaria niet gewoon beter kan sluiten.”

Afhankelijk van het aantal reacties, zal het Horeca In Nood-nummer van de Horeca Alliantie in elk geval vijf weken in functie blijven.

Meer steun voor bestrijding aids en tuberculose in ontwikkelingslanden

Nederland stelt extra geld beschikbaar voor de bestrijding van aids, tuberculose en malaria in ontwikkelingslanden. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag in New York aangekondigd tijdens de 7e replenishment conferentie van het Global Fund, een internationaal fonds dat geld inzamelt om een einde te maken aan deze epidemieën.

Nederland draagt daar de komende 3 jaar € 180 miljoen aan bij. Dat is € 24 miljoen (15%) meer dan nu. Jaarlijks betekent dit een Nederlandse bijdrage aan de Global Fund van € 60 miljoen. Het Global Fund is hiermee de grootste ontvanger van Nederlands ontwikkelingsgeld op het terrein van mondiale gezondheid.

Het kabinet verhoogt ook de jaarlijkse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en UNAIDS. Deze VN-organisaties werken nauw samen met de Global Fund en ondersteunen ontwikkelingslanden met de uitvoering van projecten, die worden gefinancierd door Global Fund. Nederland is vanaf het begin een belangrijke donor van het Global Fund en de zevende grootste donor op het gebied van mondiale gezondheid.

De coronapandemie heeft de afgelopen jaren negatieve invloed gehad op de strijd tegen hiv/aids en tuberculose. In het coalitieakkoord hadden VVD, D66, CDA en ChristenUnie al aangekondigd dat Nederland extra aandacht zal geven aan de bestrijding van hiv/aids en tuberculose. Mede door deze bijdrage geeft de minister vorm aan het coalitieakkoord.

De verhoging van de bijdrage aan het Global Fund maakt onderdeel uit van de extra middelen die het kabinet inzet voor mondiale gezondheid. Een belangrijk onderdeel van het werk van het Global Fund is erop gericht om gezondheidssystemen te versterken in landen die financiële steun ontvangen.

FOK! Wat een weer: Een stralende najaarsdag, maar koude nacht

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen! Ook deze nacht was koud, met een negatieve grondtemperatuur in Groningen (-0.9 graden) en Twente (-0.5 graden). Echter bleef  het in Vlissingen rellatief warm met 9.0 graden.

Deze ochtend begint met zon, maar aan het eind van de ochtend en begin middag trekt er vanuit het westen bewolking over ons land.

Vrijdagmiddag en avond trekt er een gebied met regen over ons land. Ook zaterdag staat er regen in de kaarten, waarbij de meeste neerslag in het westen en noorden lijkt te vallen.

De vooruitzichten voor volgende week zijn wisselvalliger. Een lagedrukgebied boven Groenland koerst dan mogelijk richting west Europa. Voor details is dit scenario nog ver weg, maar wel iets om te blijven volgen.

Het weer in de rest van de wereld
In Scandinavië was er opnieuw nachtvorst. De laagste temperatuur werd gemeten in Finland, waar het kwik daalde tot 7 graden onder nul. Ook in de Alpen was het erg koud afgelopen nacht, hier daalde de temperatuur tot net onder de -10.

De orkaan Fiona is nu een categorie 3 orkaan en trekt in de richting van de Bermuda eilanden. Waarschijnlijk zal deze de eilanden aan de westkant passeren.

De winter loopt ten einde op het zuidelijk halfrond, maar op het Russische poolstation Vostok gaf de thermometer gister nog gewoon -71 aan. Bitterkoud dus! Overigens is de winter in Siberië begonnen. De nachten komen hier ruim onder nul en er ligt al een aanzienlijk sneeuwdek.

Een indrukwekkende skyline in Krabi, Thailand (Foto: vriend qltel)
Een indrukwekkende skyline in Krabi, Thailand (Foto: vriend qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
©FOK.nl e.a.