WK wielrennen: Zwitserland pakt goud op mixed relay; dramatische tijdrit Nederland met valpartij

Zwitserland heeft op het WK wielrennen de gouden medaille veroverd in de mixed relay. Nederland was een van de favorieten voor het goud, maar zag een mogelijke wereldtitel wegvallen nadat eerst Bauke Mollema te maken kreeg met pech en later kwam Annemiek van Vleuten ten val.

Nadat we eerder de individuele tijdritten op het WK in Wollongong hadden gehad stond vandaag de mixed relay op het programma in Australië. Dat is een gemengde ploegentijdrit. Eerst moesten drie mannen een afstand van 14,1 kilometer afleggen, nadien kregen drie dames hetzelfde parcours voorgeschoteld. In totaal: 28,2 kilometer.

Nederland begon met Mathieu van der Poel, Daan Houle en Bauke Mollema, maar laatstgenoemde kreeg te maken met kettingproblemen, waardoor Van der Poel en Houle er met zijn tweeën voorstonden en zouden een zevende tijd noteren. Daarna gingen de vrouwen van de start en daar ging het helemaal mis. Annemiek van Vleuten kwam direct na de start zwaar ten val, waardoor Ellen van Dijk en Riejanne Markus de veertien kilometer samen moesten afleggen. Een medaille zat er nooit meer in voor de Nederlandse ploeg en zou uiteindelijk als vijfde eindigen op vijftig seconden van de winnaars.

Het goud werd een strijd tussen Zwitserland en Italië. Na veertien kilometer noteerde de Zwitserse ploeg de snelste tijd met Stefan Küng, Stefan Bissegger, Mauro Schmid. Het drietal was tien seconden sneller dan de Italiaanse mannen, waarna Marlen Reusser, Elise Chabbey en Nicole Koller stand hielden tegen de Italiaanse dames, al kwam ze nog terug tot drie seconden. Het brons was voor thuisland Australië.

Results powered by FirstCycling.com