FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 september 2022

Random Pics van de Dag #734

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Britse juniorendubbelslag op WK tijdrijden

Op het wereldkampioenschap wielrennen in het Australische Wollongong hebben de Britten een meer dan uitstekende dag achter de rug. Dinsdag werden de laatste individuele tijdritten afgewerkt, die bij de junioren, en dat leverde twee Britse zeges op.

Junioren vrouwen
Zoe Bäckstedt was de torenhoge favoriete en dat was niet onverdiend: eerder deze maand won ze in Nederland nog een sterkbezette koers waar ze in drie dagen tijd meer dan zes minuten voorsprong bij elkaar reed. De Britse dochter van de Zweedse kasseienreus Magnus Bäckstedt liet er in Wollongong geen gras over groeien: het was razendspannend, tot zij op het tussenpunt véél sneller was en aan de finish meer dan anderhalve minuut rapper was dan de rest.

Bäckstedt was de laatste die arriveerde en het goud was dus binnen, op maar liefst 1:35,58 minuten ging het zilver naar de Duitse Justyna Czapla. Brons was er voor de Belgische Febe Jooris, die haar tijdrit bijzonder knap indeelde: op het tussenpunt noteerde ze de tiende tijd, aan de finish was het brons op 1:48,98 minuten. Anna van der Meiden zat daar maar een ruime seconde achter, maar werd achter Eliska Kvasnickova uit Tsjechië vierde, terwijl Nienke Vinke nog anderhalve seconde meer inleverde en zevende werd.

Junioren mannen
Hamish McKenzie was een van de eersten die in actie kwamen en de Australiër reed voor eigen publiek een dijk van een rit. Het betekende dat hij urenlang op de hotseat mocht zitten, maar tóch niet won: de Brit Joshua Tarling, die als allerlaatste op pad ging, was op elk tussenpunt sneller en dook aan de finish 19,19 seconden onder McKenzie's tijd door, die zo op het laatst mogelijke moment alsnog terug werd verwezen naar het zilver.

De Duitser Emil Herzog deelde zijn rit fraai in: van een achtste plek op het eerste tussenpunt klom hij op naar brons op 33,45 seconden. De Zwitser Jan Christen werd op 59,52 seconden vierde, Sjors Lugthart noteerde op 2:07,58 minuten de zestiende tijd en Mees Vlot was ook niet rap genoeg: 23e op 2:40,36 minuten.

Beloften mannen
Meerdere mannen streden om de medailles, halverwege leek het vooral om drie te gaan: de Belg Alec Segaert, de Brit Leo Hayter en Soren Wærenskjold uit Noorwegen. Hayter had op het eerste punt de snelste tijd staan, de aan het eind rijdende Segaert dook er een ruime seconde onderdoor. Op punt twee was de Brit nog altijd de snelste, maar dit keer was Wærenskjold langs Segaert gegaan op de tabellen - zij het met enkele tienden van een seconde.

De Noor had het tempo er behoorlijk goed in zitten, want op het laatste tussenpunt dook hij ineens 23 seconden onder Hayter's tijd door, terwijl Segaert negen tellen toe moest geven. Daarmee was de toon gezet: Wærenskjold pakte het goud, Segaert was uiteindelijk 16,34 seconden langzamer en pakte zilver, voor Hayter (+24,16 seconden). Mick van Dijke was op een teleurstellende achttiende plek (+1:53,87) de beste Nederlander, Axel van der Tuuk werd 24e (+2:32,42).

Eeuwige bad guy, acteur Henry Silva, 95, overleden

De Amerikaanse acteur Henry Silva is overleden. Wie? Deze bad guy die in vele films in de jaren 70-80 heeft gespeeld.

Volgens zijn zoon stierf hij vorige week woensdag op 95-jarige leeftijd in een bejaardentehuis in Californië. Sinds de jaren vijftig speelde de acteur in meer dan 100 films, voornamelijk als ondersteunende schurk. Met de "Ratpack"-sterren rond Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. en Dean Martin, schoot hij in 1960 de komedie "Frankie and his cronies" en de western "The Victorious Three". Silva heeft ook gewerkt met acteurs als Sean Connery, Mario Adorf en Hardy Krüger.

Verder was hij bekend van toppers zoals Oceans 11 uit 1960 (de echte, niet de remake) en The Manchurian Candidate uit 1962 (de echte, niet de remake)

Silva werd geboren in Brooklyn, New York City, op 23 september 1926. Hij was de zoon van Jesus Silva en Angelina Martinez en was van Siciliaanse en Spaanse afkomst.  Zijn vader verliet het gezin toen hij jong was en hij groeide op in het Spanish Harlem met zijn moeder. Hij stopte met school toen hij 13 jaar oud was om toneellessen te volgen en voor zichzelf te zorgen als afwasser en ober in een Manhattan. In 1955 voelde Silva zich klaar om auditie te doen voor de Actors Studio. Hij werd aangenomen. 

Huurverlaging voor lage inkomens en extra middelen voor isolatie woningen

Het kabinet wil de mensen die door de snel stijgende kosten financieel het meest in de knel komen extra ondersteunen in hun woonlasten. Vanaf juli 2023 krijgen huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning een huurverlaging van gemiddeld € 57 per maand. Verder stijgt vanaf 1 januari 2023 de huurtoeslag met circa € 17 per maand. Om huishoudens te helpen bij het beperken van de energierekening, wordt € 300 miljoen extra vrijgemaakt voor de isolatie van woningen.

Deze maatregelen sluiten aan op de volkshuisvestelijke programma’s die voor de zomer zijn gepresenteerd. Minister De Jonge: “Betaalbaar wonen is niet voor iedereen vanzelfsprekend, zeker niet nu de inflatie en energiekosten hoog oplopen. Steeds meer mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de huurverlaging en verhoging van de huurtoeslag helpen we de huurders die het meest in de knel komen. Verder helpen we mensen bij het verduurzamen van hun woning en het beperken van de energielasten. En natuurlijk zetten we alles op alles om met meer tempo en meer regie meer betaalbare woningen te bouwen.”

Huur en huurtoeslag
De huurverlaging voor huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning was eerder voorzien voor 2024, maar wordt een jaar vervroegd naar juli 2023. Hiervoor komen circa 510.000 huishoudens in aanmerking. Door dit te combineren met een hogere huurtoeslag worden de woonlasten voor de groep huurders met een laag inkomen nog iets verder gedempt. Door een lagere eigen bijdrage ontvangen mensen vanaf januari 2023 maandelijks € 16,94 extra huurtoeslag. Daarnaast zorgt de doorwerking van het verhoogde wettelijk minimumloon voor een deel van de ontvangers voor een verdere verhoging van de huurtoeslag.

Isolatie woningen
Door goede isolatie van woningen kan veel energie worden bespaard. Met het versnellen van het Nationaal Isolatieprogramma komt hier in 2023 en 2024 in totaal € 300 miljoen extra voor beschikbaar. Gemeenten kunnen dit geld gebruiken voor het ondersteunen van bewoners, bijvoorbeeld via een straat-voor-straat aanpak van slecht geïsoleerde woningen. Ook worden de budgetten voor isolatiesubsidies verhoogd. Deze extra middelen komen bovenop de € 4 miljard euro die tot 2030 beschikbaar is voor het Nationaal Isolatieprogramma.

Investeringen betaalbaar wonen
De ambitie blijft om 900.000 woningen te bouwen tot en met 2030, waarvan twee derde betaalbaar. Voor investeringen in betaalbare woningen is bijna € 11 miljard beschikbaar. Zo is er de Woningbouwimpuls (€ 1,25 miljard) om goede projecten vlot te trekken. Voor het versnellen van woningbouwprojecten is er € 1,5 miljard beschikbaar. Naast deze versnellingsafspraken investeert het kabinet in 17 grootschalige woningbouwgebieden op het gebied van infrastructuur. Daarvoor is € 6 miljard beschikbaar. Daarnaast is er € 380 miljoen extra voor de versnelling van tijdelijke huisvesting. Door het afschaffen van de verhuurderheffing per 1 januari 2023 komt er bij corporaties jaarlijks circa € 1,7 miljard aan investeringsruimte vrij.

In het najaar maakt minister De Jonge afspraken met provincies over hun woningbouwopgave. Eind 2022/begin 2023 worden de regionale woondeals gesloten waarin provincies, gemeenten en Rijk afspreken waar welke woningen komen, de verdeling betaalbare huur- en koopwoningen, het aandeel sociale huur en de huisvesting van aandachtsgroepen.

Prinsjesdag 2022: § 17 miljard voor koopkrachtreparatie

Nederland kampt met een historisch hoge inflatie. De energierekening is dit jaar sterk gestegen en zal – in afwachting van het aangekondigde prijsplafond – hoog blijven. Veel mensen maken zich zorgen of zij hun rekeningen wel kunnen blijven betalen. Met een pakket van € 17 miljard voor 2023 wil het kabinet de negatieve effecten van de hoge inflatie zoveel mogelijk dempen. En zo een groeiende groep kwetsbare huishoudens beschermen. Ook wil het kabinet perspectief bieden aan lagere en middeninkomens. Met als uitgangspunt dat werken moet lonen. Daarnaast neemt het kabinet – in het verlengde van het coalitieakkoord – maatregelen om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken, armoede te bestrijden en de relatie tussen burger en overheid te verbeteren. Dit schrijven de ministers Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Schouten (Armoede, Participatie en Pensioenen) in hun begroting die vandaag aan de Tweede Kamer is overhandigd.

Na de ingrijpende coronacrisis hebben de Nederlandse samenleving en onze economie grote veerkracht getoond. We kennen nog steeds een sterke economische groei en de werkloosheid is uitzonderlijk laag. Tegelijkertijd staat Nederland momenteel voor nieuwe uitdagingen. Door de historisch hoge inflatie hebben veel mensen moeite om rond te komen. Daarom neemt het kabinet maatregelen om de koopkracht van mensen te verbeteren.

Koopkrachtmaatregelen
Om de meest kwetsbare mensen te beschermen en lagere middeninkomens perspectief te bieden, maakt het kabinet € 17 miljard vrij. Nooit eerder stak de overheid zoveel geld in koopkrachtreparatie voor huishoudens. Daarvan is een kleine € 12 miljard voor incidentele maatregelen in 2023, zoals een voortzetting van de energietoeslag van € 1300 via gemeenten, die zij deels dit jaar al kunnen uitkeren. En daarnaast een verhoging van de zorgtoeslag, verhoging van het kindgebonden budget, verlaging van de energiebelasting (dit wijzigt indien er een prijsplafond komt) en verlaging van de brandstofaccijnzen.

Het is essentieel om de uitgangspositie van mensen met lagere inkomens te verbeteren. Ook voor huishoudens met middeninkomens wil het kabinet perspectief bieden. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat werk moet lonen. Werk is immers voor de meeste mensen de belangrijkste inkomensbron. Daarom gaat bijna € 5 miljard naar structurele maatregelen, waaronder: een verhoging van het wettelijke minimumloon (WML) met 10%, een verhoging van de arbeidskorting, een verlaging van het tarief van de eerste loon- en inkomstenbelastingschijf en een verhoging van de huurtoeslag. Ook blijft er structureel een hoger kindgebonden budget beschikbaar, daarvoor komt aanvullend 100 miljoen euro per jaar beschikbaar. Verder werkt het hogere minimumloon ook door in de gekoppelde uitkeringen (zoals de AOW en de bijstand) en leidt naar verwachting ook tot loonstijgingen in de loonschalen vlak boven het minimumloon.

Door deze maatregelen zien we in doorsnee een positief koopkrachtbeeld voor Nederlandse huishoudens in 2023. Deze plus maakt de uitzonderlijke daling in 2022 met 6,8% niet goed. Het koopkrachtbeeld van 2023 moet dan ook in samenhang met 2022 worden bekeken. Bovendien zijn er grote verschillen hoe de stijging van de energierekening huishoudens raakt. Dat is sterk afhankelijk van het inkomen, het type energiecontract, het energieverbruik en in wat voor woning iemand woont.

Om inwoners van Caribisch Nederland te helpen bij het voorzien in hun noodzakelijke kosten voor levensonderhoud wil het kabinet ook daar het minimumloon en de minimumuitkeringen verhogen. Ook wordt volgend jaar de energietoeslag verlengd, gaat de eigen bijdrage voor kinderopvang omlaag en gaat de kinderbijslag omhoog.

Aanpak geldzorgen, armoede en schulden
Het kabinet zet in op een afname van de armoede en heeft daarbij bijzondere aandacht voor kinderen. Door de koopkrachtmaatregelen neemt de armoede in 2023 zowel onder kinderen (6,9%) als volwassenen (5,1%) af en daalt tot onder het niveau van 2021. Zonder de maatregelen zou de armoede verder toenemen komend jaar.

Voor steeds meer huishoudens dreigen financiële problemen door de sterk gestegen energieprijzen. Het kabinet neemt maatregelen om te voorkomen dat zij worden afgesloten van energie en om schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Toch is de verwachting dat meer huishoudens en ondernemers een beroep zullen doen op de gemeentelijke schuldhulpverlening. Gemeenten krijgen daarom aanvullende middelen om meer mensen schuldhulpverlening aan te kunnen bieden. Het kabinet wil daarnaast vrijwilligersorganisaties extra gaan inzetten bij het ondersteunen van mensen met geldzorgen. Het kabinet maakt ook meer geld vrij voor landelijke instellingen die zich inzetten om kinderarmoede terug te dringen en voor voedselhulp.

Het stelt bovendien € 35 miljoen beschikbaar om studenten in ernstige financiële problemen als gevolg van de hoge energierekening tegemoet te komen.

Arbeidsmarktplannen
Veel werkgevers zoeken personeel, tegelijkertijd bestaat er een flinke tweedeling tussen mensen die een vast en een flexibel contract hebben. De risico’s van flexibele contracten liggen bij werkenden. Daarom schaft het kabinet de oproepcontracten af, behalve voor scholieren en studenten. Ook pakt het schijnzelfstandigheid aan en komt er een certificeringsplicht voor uitzendbureaus.

Verder wil het kabinet de leer- ontwikkelcultuur op de werkvloer versterken. Daarom komen er leerrechten voor praktisch geschoolden en krijgt de STAP-regeling een aanvullende € 500 miljoen (over 4 jaar) specifiek voor mensen met maximaal een MBO-4 diploma
Relatie burger en overheid

Het kabinet wil de relatie met de burger verbeteren. Dat doet ze onder meer door wetten te vereenvoudigen zodat mensen die recht hebben op een uitkering of toeslag deze ook daadwerkelijk krijgen. Ook gaan uitvoeringsorganisaties meer maatwerk leveren. Om dat mogelijk te maken investeert het kabinet de komende jaren in totaal € 600 miljoen in de uitvoering van, en dienstverlening door, UWV, SVB, Belastingdienst en DJI.

Prijsplafond energie moet huishoudens zekerheid bieden

Nu de inflatie ongekend hoog is en steeds meer gezinnen en bedrijven in de problemen dreigen te komen door de hoge energieprijzen, stelt het kabinet een tijdelijk prijsplafond voor gas en elektriciteit voor. Doel is hoognodige verlichting voor de energierekening te bieden.

Alles is er op gericht om zo snel als mogelijk is een prijsplafond in te stellen voor energie. Het betreft een tijdelijke maatregel die op 1 januari 2023 moet ingaan en tot het einde van het jaar doorloopt. Maar vanaf 1 november dit jaar is al verlichting mogelijk met een tussenvariant waarbij een prijsplafond wordt gesimuleerd en termijnbedragen worden verlaagd.

Het kabinet wil alle huishoudens helpen. Daarbij is de inzet dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het prijsplafond valt als zij blijvend energie besparen. Er wordt een volumegrens voorgesteld van 1200m3 voor gas en 2400KWh voor elektra.

Wat betreft prijs wordt gedacht aan een prijsplafond van maximaal € 1,50 voor gas en € 70 cent voor elektra. Mocht de ontwikkeling van de prijs uiteindelijk meevallen voor vaststelling van het plafond later deze maand, dan kunnen de plafonds nog worden verlaagd. Voor gas geldt dat het plafond maximaal verlaagd wordt tot € 1,20 per kuub. De korting die een gemiddeld huishouden krijgt, omgeven met onzekerheden, is € 2280 op jaarbasis.

Iedereen die meer betaalt dan het prijsplafond profiteert van een vastgesteld tarief. Door de volumegrens blijft de prikkel om energie te besparen aanwezig. Dat blijft belangrijk omdat er nog steeds minder gas beschikbaar is in Europa dan in voorgaande jaren. Voor een verbruik dat hoger is dan het plafond afdekt, moet wel de geldende marktprijs worden betaald.

Een voor volgend jaar voorgestelde verlaging van de energiebelasting gaat niet door wanneer het prijsplafond een feit is. Voordeel van een plafond is dat consumenten duidelijkheid hebben wat zij kwijt zijn aan hun energierekening bij een normaal of gemiddeld verbruik.
Uitwerking

Het verder uitwerken van de precieze details van een prijsplafond heeft de hoogste prioriteit van het kabinet en daarvoor is het in overleg met onder andere energiebedrijven en sociale partners.

Het kabinet zet in op meer maatregelen om burgers meer zekerheid te bieden en ervoor te zorgen dat mensen hun rekening kunnen blijven betalen. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om een deel (€ 500) van de energietoelage die voor volgend jaar was voorzien al dit jaar uit te keren, bovenop de € 1300 die voor 2022 al was voorzien voor sociale minima.

Gemeenten krijgen daarnaast aanvullende middelen van het kabinet om mensen met geldzorgen snel hulp te kunnen bieden. Ook heeft het kabinet met energieleveranciers besproken dat er weer vaste contracten worden aangeboden in 2023.

Noodfonds
Verder komt er een gezamenlijk noodfonds van de overheid en energieleveranciers waarmee moet worden voorkomen dat kwetsbare huishoudens met een betalingsachterstand te grote schulden opbouwen. Mensen moeten perspectief houden op een schuldenvrije toekomst. Daarom moet de gemeentelijke schuldhulpverlening hen hulp kunnen (blijven) bieden. Het kabinet wil zoveel mogelijk voorkomen dat schuldregelingen worden opgezegd wanneer mensen niet langer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Ook bedrijven worden geconfronteerd met hoge energiekosten. Het tijdelijke prijsplafond zal ook gelden voor ondernemers die recht hebben op de belastingvermindering in de energiebelasting. Daarnaast wil het kabinet bedrijven helpen met liquiditeitsverstrekking en verduurzaming zodat zij beter zijn toegerust op de toekomst, door extra geld beschikbaar te stellen voor diverse groene aftrekposten. Verder is het kabinet bezig met de uitwerking van een specifiek pakket met ondersteuning voor het energie-intensieve mkb.

Kosten
De exacte kosten die een prijsplafond met zich meebrengt zijn onderdeel van nadere uitwerking. De verdere ontwikkeling van de energieprijs en het huishoudelijke energieverbruik zijn onder andere bepalend voor de kosten voor de overheid. Een reservering van € 5,4 miljard in de Miljoenennota voor de verlaging van de energiebelasting wordt in eerste instantie aangewend.

Verder heeft de Europese Commissie voorstellen gedaan voor een inframarginale heffing waarbij overwinsten kunnen worden afgeroomd, naast een solidariteitsbijdrage van energieproducenten. Wat de opbrengsten hiervan precies kunnen zijn is nog niet duidelijk. Indien de opbrengsten onvoldoende zullen zijn, zal de resterende dekking in het voorjaar verder worden ingevuld.

Actiegame Soulstice is uitgebracht

Modus Games en Reply Game Studios hebben aangekondigd dat de actiegame Soulstice nu beschikbaar is voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc. Er is ook een launchtrailer uitgebracht.

De op fantasie geïnspireerde wereld van Soulstice voert spelers naar gevaarlijke plaatsen. Er verschijnt een portal, Tear genaamd, in de lucht gaan boven de stad Ilden waaruit steeds gruwelijkere wezens die bekend staan als de Spawn of Chaos de wereld binnenstromen. De zussen Briar en Lute gaan erop af.

Met een arsenaal aan wapens en aanpassingsopties hebben Briar en Lute creatieve manieren om hun vijanden te verslaan terwijl ze een stad vol monsters verkennen. Als het duo echter vecht om de Tear boven Ilden te bereiken, worden hun uitdagingen groter en wordt hun omgeving vijandiger.

Nvidia kondigt RTX40-serie aan

Nvidia heeft de GeForce RTX 40-serie GPU's onthuld, ontworpen om veel betere prestaties te leveren voor gamers en ontwerpers, aangevoerd door het nieuwe vlaggenschip, de RTX 4090 GPU, met tot 4x de prestaties van zijn voorganger.

De RTX 40-serie, de eerste GPU's gebaseerd op de nieuwe Nvidia Ada Lovelace-architectuur, levert enorme prestaties en efficiëntie voor onder andere  real-time ray-tracing en neurale rendering, waarbij AI wordt gebruikt om pixels te genereren.

GPU's uit de GeForce RTX 40-serie ondersteunen DLSS 3. Deze techniek bouwt voort op de de eerdere versies van het bedrijf op het gebied van AI-versnelde superresolutietechnieken om uitstekende beeldkwaliteit en tot 4x de prestaties van brute-force rendering te leveren.

De nieuwe GPU's omvatten de GeForce RTX 4090, beschikbaar op 12 oktober vanaf $1599, en de GeForce RTX 4080 16GB en 12GB versies die beschikbaar zullen zijn in november, vanaf respectievelijk $1199 en $899.

EA en Marvel werken aan Iron Man-game

Electronic Arts en Motive hebben vandaag via een blogbericht aangekondigd dat ze samen met Marvel werken aan een Iron Man-game.

De game, ontwikkeld in samenwerking met Marvel Games, zal een origineel verhaal bevatten dat gebruikmaakt van de rijke geschiedenis van Iron Man en natuurlijk Tony Stark, en spelers in staat stelt te voelen hoe het is om echt als Iron Man te spelen.

Motive Studio heeft eerder gewerkt aan Star Wars: Squadrons en de aanstaande remake van Dead Space op 27 januari 2023.

Teaser Iron Man game (Foto: Electronic Arts)

Militair ceremonieel Prinsjesdag weer als vanouds

“Geeft… acht. Presenteert… geweer.” De krachtige commando’s overstemmen het publiek dat applaudisseert als de Koninklijke Stoet langstrekt. Dit jaar niet richting de Ridderzaal in Den Haag, maar naar de Koninklijke Schouwburg. Dit jaar ook voor het eerst met de inmiddels 18-jarige prinses Amalia in de Glazen Koets. En, na 2 coronajaren ook weer met het volledige ceremoniële arsenaal dat Prinsjesdag kenmerkt.

Bij de opening van het parlementaire jaar is Defensie traditioneel aanwezig. Deze keer met 2.000 militairen. Zo’n 300 minder dan in 2019 omdat de route korter is. De aanwezigheid staat symbool voor de bescherming die Defensie dagelijks biedt aan de vrijheid, democratie en een sterke rechtstaat.

De ere-afzetting op de route vanaf Paleis Noordeinde bestaat uit eenheden van de krijgsmacht. Onder hen ook reservisten, veteranen, vrijwilligers en een civiele vertegenwoordiging.

Naast de ere-afzetting levert Defensie een bijdrage aan de rijtoer, samen met de politie. Verder geven de zogeheten Gele Rijders bij het Malieveld minuut-schoten met hun houwitsers. Bij de deuren van het paleis en de schouwburg staan ceremoniële dubbelposten. Voor de stoet uit rijdt Gouverneur der Residentie luitenant-generaal Hans Leijtens. Samen met zijn adjudant inspecteert hij vanaf zijn paard de troepen.

Krijgsmacht in troonrede
Vanaf dit jaar is de Koninklijke Schouwburg het toneel van de troonrede, totdat de verbouwing bij de Ridderzaal klaar is. De koning stipt in de troonrede het buitenland- en veiligheidsbeleid aan. Hij geeft aan dat eens te meer blijkt hoe belangrijk de EU, de NAVO en de VN daarin zijn. Hij spreekt over een wereldbeeld waarin democratie, soevereiniteit en vrijheid worden uitgehold. “Daartegen moet Nederland samen met zijn internationale partners een dam opwerpen. Dat vraagt om een goed toegeruste krijgsmacht voor een veilig Europa en een krachtige NAVO.”

Vandaag tonen militairen professioneel, gedisciplineerd en waardig te kunnen optreden. Ze presenteren zich aan de koning en de Nederlandse bevolking in het centrum van Den Haag.

Dat is massaal volgestroomd met publiek. Ook via beeldschermen wordt het ceremonieel door velen gevolgd. Als de stoet terugkeert naar het paleis horen ze nog eenmaal de korte commando’s vanuit de ere-afzetting: “Zet af… geweer. Op de plaats… rust.”


Formule 1-kalender 2023 telt 24 races

De World Motor Sport Council van autosportfederatie FIA heeft de Formule 1-kalender 2023 vastgesteld. Het komende seizoen zal 24 races gaan tellen en wordt op 5 maart afgetrapt in Bahrein. De laatste race zal in Abu Dhabi zijn op 26 november.

De kalender heeft met Las Vegas (18 november) één nieuwe race en er zijn twee races die terugkeren: China op 16 april en Qatar op 8 oktober. De Grand Prix van Frankrijk is de enige die van de kalender is geschrapt. Andere opvallende zaken zijn de Grand Prix van België die de laatste wedstrijd is voor de zomerpauze en de Grand Prix van Nederland die een week naar voren wordt gehaald en de eerste wedstrijd na de zomer is. De Grand Prix Emilia Romagna zal op 21 mei de eerste Europese race van een tripleheader zijn, gevolgd door Monaco en Spanje waar normaal gesproken het Europese seizoen begint. De tweede tripleheader vindt op het Amerikaanse continent plaats met de wedstrijden op Circuit of the Americas, Mexico en Brazilië.

Tien nieuwe games naar Xbox Game Pass

Microsoft is een beetje laat met het aankondigen van de komende batch van toevoegingen voor Xbox Game Pass, maar maakt het goed met de selectie. Tien games komende de komende tien dagen naar de service, waaronder Deathloop en Hardspace: Shipbreaker.

De volgende games worden binnenkort toegevoegd:

 • (20-09) Deathloop (Xbox, PC en cloud)
 • (20-09) Hardspace: Shipbreaker (Xbox en cloud) - reeds beschikbaar in PC Game Pass
 • (22-09) SpiderHeck (Xbox en PC) - Day One release
 • (22-09) Beacon Pines (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (22-09) Slime Rancher 2 (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (27-09) Moonscars (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (27-09) Grounded (Xbox, PC en cloud) - 1.0 release, uit early access
 • (29-09) Let's Build A Zoo (Xbox, PC en cloud)
 • (29-09) Valheim (PC) - Early Access
 • (30-09) PAW Patrol Grand Prix (Xbox, PC en cloud) - Day One release

Deathloop, Hardspace: Shipbreaker en Let's Build a Zoo komen dus ook voor het eerst naar het Xbox-platform de komende dagen.

Twaalf games verlaten eind deze maand de service:

 • AI: The Somnium Files
 • Astria Ascending
 • Dandy Ace
 • Dirt 4 (Alleen PC)
 • Dirt Rally (Alleen PC)
 • Going Under
 • Lemnis Gate
 • Slime Rancher
 • Subnautica: Below Zero
 • The Procession to Calvary
 • Unsighted
 • Visage

Erdogan eist dat Rusland alle in OekraÔne bezette gebieden teruggeeft

De Turkse president Erdogan verwerpt een mogelijke Russische annexatie van andere gebieden in Oekraïne.

Erdogan vertelde de Amerikaanse omroep PBS dat als er vrede in Oekraïne moet worden bereikt, de teruggave van het door Rusland bezette land erg belangrijk zal zijn. Erdogan benadrukte dat dit ook geldt voor het Krim-schiereiland, dat door Moskou in 2014 is geannexeerd. Hij heeft dit al aan het Russische staatshoofd Poetin verzocht. In de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft de Turkse president meermaals als bemiddelaar opgetreden.

Na de invasie van Oekraïne op 24 februari, heeft Rusland grote gebieden in het zuiden en oosten van het land ingenomen. Er zijn Russische pogingen ondernomen om daar een referendum over annexatie te houden.

Ondertussen kan Oekraïne binnenkort vijf miljard euro verwachten van de Europese Unie. Volgens het Tsjechische voorzitterschap van de Raad hebben de EU-landen de financiële steun formeel aanvaard. De lening maakt deel uit van een hulppakket dat in mei is aangekondigd.

Kijk terug naar rijtoer en troonrede Prinsjesdag 2022, veel boegeroep en gejoel

Vandaag is het Prinsjesdag met de traditionele rijtoer en een balkonscène, en voor het eerst sinds corona kan dat weer met publiek. Je kunt hier de rijtoer en de troonrede en de bordesscene terugkijken. 

Update 14.30 uur: Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag zijn jaarlijkse troonrede uitgesproken. Lees hier de tekst terug. Tijdens de route terug naar Paleis Noordeinde staan naast Oranjefans ook demonstranten met omgekeerde vlaggen. Weer klinkt gejoel en boegeroep, net als op de heenweg.

Eerdere berichtgeving: De Glazen Koets zal op de route onder meer worden begeleid door de ere-escorte van de Nationale Politie. Acht trompetspelers en een paukenist rijden op paarden mee. Prinses Amalia is dit jaar voor het eerst aanwezig bij het voorlezen van de Troonrede door haar vader. De 18-jarige Prinses van Oranje rijdt ook mee in de Glazen Koets waarmee ze met haar ouders van paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag wordt gebracht.

Na de troonrede biedt minister Kaag van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. De Miljoenennota 2023 en alle bijbehorende stukken zijn voor iedereen beschikbaar om 15.15 uur. Daarna zullen de diverse media duiding geven aan de betekenis van de miljoenennota. Nooit eerder is een kabinet nog zo kort voor Prinsjesdag bezig geweest aan de inhoud van de nota te sleutelen. Een aantal eerder uitgelekte plannen zullen daardoor nu anders zijn.

In het centrum van Den Haag geldt een noodbevel, uit vrees voor protesterende boeren. En zijn al enkele trekkers in beslag genomen, zegt de politie.

Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is enorm laag, blijkt uit een Ipsos-onderzoek in opdracht van de NOS. Zeven op de tien ondervraagden geven aan weinig of heel weinig vertrouwen te hebben in de landelijke politiek. Het vertrouwen in het kabinet en in premier Rutte is navenant laag.

NFL: Rams ontsnappen dankzij geweldige interception, Patriots kloppen Steelers

In de NFL is weer een volle speelweek afgewerkt, de tweede van het seizoen. Dat begon donderdagavond met een spannende strijd, waarin de Kansas City Chiefs nipt van de Los Angeles Chargers wonnen, maar we kijken hier even naar twee andere duels.

Los Angeles Rams - Atlanta Falcons
De Rams verloren hun openingswedstrijd van de Buffalo Bills en konden nu thuis aan de bak tegen de Atlanta Falcons. Dat begon lekker: quarterback Matthew Stafford bereikte Allen Robinson II in het eerste kwart voor een touchdown en Darrell Henderson Jr rende in het tweede kwart een touchdown binnen. Via een field goal van de Falcons en een touchdown pass van Stafford op Cooper Kupp gingen de Rams met 21-3 de rust in.

De kampioenen stoomden lekker door en vroeg in het derde kwart werd Kupp wederom gevonden door Stafford: 28-3. Langzaam kwamen de Falcons echter op dreef en met een 4-yard touchdown pass van Marcus Mariota kon Drake London scoren. Matt Gay trapte voor de Rams een field goal binnen en met negen minuten te gaan leek de 31-10 voorsprong geruststellend, maar de Falcons gaven bepaald nog niet op.

Met dik acht minuten te gaan werd Olamide Zaccheaus bereikt door Mariota, waarna Koo Younghoe het extra punt binnen trapte. Een blocked punt stelde Lorenzo Carter vervolgens in staat een 26-yard return touchdown te scoren, Mariota bediende London daarna voor de two-point conversion. Met 31-25 was het ineens toch spannend en in de slotfase leek het na balverlies zelfs nog helemaal mis te gaan voor de thuisploeg.

De Falcons kwamen naar voren en Mariota gooide een snaarstrakke pass naar wide receiver Bryan Edwards, die al klaar stond in de end zone. Daar was echter cornerback Jalen Ramsey met de interception van zijn leven en dat bracht de Rams dan toch de winst, hoewel de Falcons met een safety nog wel op 31-27 kwamen.

Pittsburgh Steelers - New England Patriots
Het duurde even voor de boel wat los begon te komen: tot in de laatste minuut van de eerste helft bleef het bij een field goal voor beide teams. Patriots-quarterback Mac Jones wist kort voor de rust Nelson Agholor te bereiken over 44 yards en met een heerlijke catch brachten ze de Patriots zo op voorsprong.

Damien Harris zorgde met een korte run voor 6-17 voor de Patriots, waarna de Steelers vroeg in het vierde kwart wat terug konden doen: Mitch Trubisky bereikte Pat Freiermuth over 8 yards en de two-point conversion op Diontae Johnson was ook raak, maar daar bleef het verder bij en dus won New England met 14-17.

Uitslagen NFL week 2
Kansas City Chiefs - Los Angeles Chargers 27-24
Cleveland Browns - New York Jets 30-31
Detroit Lions - Washington Commanders 36-27
New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers 10-20
New York Giants - Carolina Panthers 19-16
Pittsburgh Steelers - New England Patriots 14-17
Jacksonville Jaguars - Indianapolis Colts 24-0
Baltimore Ravens - Miami Dolphins 38-42
Los Angeles Rams - Atlanta Falcons 31-27
San Francisco 49ers - Seattle Seahawks 27-7
Dallas Cowboys - Cincinnati Bengals 20-17
Denver Broncos - Houston Texans 16-9
Las Vegas Raiders - Arizona Cardinals 23-29 OT
Green Bay Packers - Chicago Bears 27-10
Buffalo Bills - Tennessee Titans 41-7
Philadelphia Eagles - Minnesota Vikings 24-7

Grote vangst douane op Schiphol: 110 kilo drugs, straatwaarde minstens 4 miljoen

De douane op Schiphol heeft begin deze maand in totaal 110 kilo drugs in beslag genomen. Het gaat om een vangst van 50 kilo cocaïne en 60 kilo marihuana. Alleen al de cocaïne had een straatwaarde van 4 miljoen euro. Zo meldt AT5

De douane vond de coke ruim twee weken geleden tussen groenten en bloemen, die vanuit Panama naar Schiphol vervoerd waren. Douaniers merkten de cocaïne met een straatwaarde van 4 miljoen euro op tijdens het scannen van de lading.

Een kleine week later onderschepte de douane 60 kilo marihuana die gevonden werd in een vrachtvliegtuig afkomstig uit Canada. De waarde van de marihuana is niet bekendgemaakt. Beide drugsvangsten zijn vernietigd.

Oeganda meldt ebola-uitbraak en eerste ebola-dode sinds 2019

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is in Oost-Afrika in Oeganda minstens één persoon overleden aan ebola.

Het virus aangetroffen in het district Mubende, zo'n 170 kilometer ten westen van de hoofdstad Kampala. De dode man is een 24-jarige uit de regio.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werd het bevestigde ebola-geval voorafgegaan door verschillende vermoedelijke gevallen. Sinds begin deze maand zijn zes mensen in de regio met typische ebolasymptomen naar het ziekenhuis gebracht en overleden. Acht andere verdachte gevallen worden momenteel onderzocht. De regering in Oeganda spreekt nu over een epidemie.

BelgiŽ schakelt wegens energiecrisis snelwegverlichting gedeeltelijk uit

Door de energiecrisis schakelt België 's nachts gedeeltelijk de snelwegverlichting uit.

Volgens berichten in de media hoopt het Waalse gewest in het zuiden van België op een besparing van 400.000 euro. Alles wat bijdraagt tot een lager verbruik kan de situatie in de energiecrisis verlichten, zegt Henry, de regionale minister van Energie in Waremme. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor automobilisten, daarom is er voor de nacht gekozen omdat er dan beduidend minder verkeer is. Voorlopig is de energiebesparende maatregel beperkt tot drie maanden.

Op andere Belgische autosnelwegen zou de komende dagen de straatverlichting ook uit moeten gaan tussen 22u en 5u.

Iran: protesten na dood vrouw (22) na arrestatie door religieuze moraalpolitie

In Iran gaan de protesten door na de dood van een jonge vrouw, Mahsa Amini (22) in de gevangenis. In haar geboorteplaats in het noordwesten van het land gingen mensen opnieuw de straat op. Ook in Teheran en verschillende andere steden zijn al dagenlang protesten. Volgens mensenrechtenactivisten waren er botsingen met de politie in de stad Diwandarreh. Er zouden vijf mensen zijn omgekomen.

Tijdens een bezoek aan Teheran vorige week dinsdag is Amini door de religieuze moraalpolitie meegenomen naar een politiebureau vanwege haar vermeende niet-islamitische kleding - haar haar zou niet volledig bedekt zijn door haar hijab -. Daar raakte ze in coma en overleed even later in het ziekenhuis. Critici beschuldigen de politie ervan haar op het hoofd te hebben geslagen en een hersenbloeding en coma te hebben veroorzaakt.

Op social media circuleren beelden van haar hardhandige arrestatie. Uit protest knippen veel Iraanse mannen en vrouwen een stuk van hun haar af, ook deze beelden gaan rond op internet.

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn gisteravond weer duizenden mensen de straat opgegaan. De politie gebruikte waterkanonnen en wapenstokken. Volgens het Iraanse persbureau Fars zijn enkele demonstranten gearresteerd.

Ook in andere steden in de Islamitische Republiek en in Amini's thuisprovincie Koerdistan gingen veel mensen de straat op. Volgens berichten in de media waren er gewelddadige botsingen tussen de veiligheidstroepen van het regime en demonstranten. Volgens Koerdische mensenrechtenactivisten zijn er vijf mensen gedood door politieschoten. Koerdische media melden dat tal van markten en winkels gesloten bleven uit protest tegen de veiligheidstroepen.

Regering onder druk
Naast de verontwaardiging over de Amini-zaak, is de economische situatie in Iran al lange tijd miserabel en voelen veel mensen de crisis hard in hun dagelijks leven. Onlangs zijn ook de vooruitzichten op een heropleving van de nucleaire deal met het Westen, waarvan veel Iraniërs hopen dat ze zullen leiden tot opheffing van de sancties, vervaagd.

Iran heeft sinds de Islamitische Revolutie in 1979 strikte kledingvoorschriften. Vooral in de metropolen en rijkere wijken zien veel vrouwen de regels inmiddels als vrij versoepeld en dragen ze bijvoorbeeld hun hoofddoek alleen losjes op het achterhoofd – tot ergernis van ultraconservatieve politici. De regering onder president Raisi en religieuze hardliners in het parlement proberen al maanden de wetten strenger te handhaven. De zedenpolitie handhaaft deze 'dresscode' met harde hand.

Het incident veroorzaakte internationale verontwaardiging
Vertegenwoordigers van verschillende landen uitten hun bezorgdheid over de dood van de jonge vrouw. EU-buitenlandchef Borrell benadrukte dat de Iraanse autoriteiten de grondrechten van hun burgers moeten respecteren en gearresteerden niet mogen mishandelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs zei dat de dood van de vrouw na haar arrestatie door de religieuze moraalpolitie diep schokkend is. De omstandigheden rond haar arrestatie en haar dood zouden nader moeten worden onderzocht. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad had al eerder geëist dat Iran stopt met het gebruik van geweld tegen vrouwen.

Equatoriaal-Guinea schaft de doodstraf af

De autoritaire regering van Equatoriaal-Guinea heeft de doodstraf afgeschaft. Volgens de staatsmedia heeft president Obiang de door het parlement goedgekeurde wet ondertekend.

Volgens Amnesty International was de laatste executie in het Centraal-Afrikaanse land in 2014. Niet-gouvernementele organisaties en de VN hebben de regering echter herhaaldelijk beschuldigd van georganiseerde verdwijningen, willekeurige arrestaties en marteling.

De 80-jarige president Obiang is al meer dan 43 jaar aan de macht. Eén van zijn zonen is vice-president. Hij wordt beschouwd als de waarschijnlijke opvolger van zijn vader.

Eerste Oranjefans staan al klaar voor Prinsjesdag: 'Om 3 uur 's nachts opgestaan'

De eerste Oranjefans hebben zich dinsdagochtend verzameld bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar de troonrede dit jaar wordt voorgelezen.  Prinses Amalia zal vandaag voor de eerste keer meerijden in de Gouden Koets en aanwezig zijn als de troonrede wordt voorgelezen door haar vader. Ongeveer twintig mensen, sommigen in oranje kleding, staan klaar bij de hekken om niks van Prinsjesdag te hoeven missen. Zo meldt WNL.

'Er zijn zo'n 20 biljard mieren op aarde, dat zijn 2,5 miljoen per persoon'

Mieren staan niet alleen bekend om hun enorme lichaamskracht in vergelijking met hun vaak kleine formaat. Ze bevolken ook vrijwel elke plaats op aarde. Maar hoeveel van deze insecten lopen er in totaal rond?

Je wilt ze niet in je keukenkastjes, maar mieren zitten overal. Een internationaal onderzoeksteam wilde preciezer weten hoeveel mieren er wereldwijd zijn. In hun schattingen kwamen de onderzoekers op ongeveer 20 biljard mieren die op bomen en in de grond leven. In puur wiskundige termen zouden er ongeveer 2,5 miljoen van deze kleine insecten zijn op één persoon.

Alles bij elkaar wegen alle zespotige insecten meer dan alle wilde vogels en wilde zoogdieren ter wereld bij elkaar, schrijft het team in een onderzoek. Omdat de onderzoekers voor bepaalde regio's en leefgebieden geen cijfers hebben, gaan ze ervan uit dat het aantal mieren mogelijk nog groter is.

De berekeningen van het onderzoeksteam onder leiding van eerste auteur Patrick Schultheiss van de Universiteit van Würzburg zijn gebaseerd op de evaluatie van meer dan 450 studies. Deze omvatten tellingen van ongeveer 1.300 verschillende locaties op alle continenten van de wereld en bestrijken de belangrijkste habitats waarin op het oppervlak levende mieren voorkomen. De onderzoekers presenteren hun bevindingen in de Proceedings of the US National Academy of Sciences ("PNAS")

Nog onbekende soorten
Zoals de wetenschappers in hun onderzoek uitleggen, gingen eerdere berekeningen uit van een aanzienlijk lagere mierenpopulatie. In 1994 schatten twee Amerikaanse biologen het aantal mieren dat op aarde leeft op één tot tien biljard. Dit komt omdat de twee onderzoekers de mierendichtheid alleen in gebieden in Zuid-Engeland hadden gemeten en deze vervolgens naar de hele wereld hebben geëxtrapoleerd.

Volgens de nieuwe onderzoeksresultaten wordt bijna tweederde (61 procent) van de bovengrondse mieren aangetroffen in tropische vochtige bossen en tropische savannes. In totaal zijn er meer dan 15.000 verschillende soorten en ondersoorten - waarschijnlijk nog meer die nog niet zijn ontdekt. Mieren leverden een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van ecosystemen, bijvoorbeeld door het verspreiden van plantenzaden.

Boeren (willen) demonstreren tijdens Prinsjesdag

Dinsdagnacht en ochtend hebben een aantal boeren geprobeerd om het centrum van Den Haag te bereiken. Zo meldt Regio15.

Met deze actie willen zij tijdens Prinsjesdag aandacht vragen voor hun bezwaren tegen de stikstof reductie die het kabinet heeft voorgesteld.

De politie was van de plannen op de hoogte, op alle toegangswegen naar het centrum van Den Haag stonden politie voertuigen. Daarnaast zijn op diverse plekken barricades opgezet om de toegang te blokkeren.

De gemeente Den Haag heeft een noodbevel afgegeven wegens "ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag". Om deze reden worden alle groepen trekkers die gespot worden, door de politie staande gehouden en gevorderd om rechtsomkeert te maken. Wanneer zij niet voldoen aan dit bevel zullen hun trekkers in beslag worden genomen. Meestal voldoen de boeren aan de vordering, vertrekken, en proberen dan via een andere route alsnog de binnenstad te bereiken.

Op de Binckhorstlaan, nabij de Lekstraat, heeft de politie dinsdagmorgen daadwerkelijk ook trekkers in beslag genomen. Om deze af te kunnen voeren zijn onder andere voertuigen van Defensie ingezet.

Op het Wilsveen Leidschendam werden vanmorgen vroeg een groep boeren met trekkers tegengehouden. Zij mochten niet verder rijden.

Op dat moment waren de barriers in de Haagse binnenstad al dicht. Politievoertuigen stonden verspreid opgesteld. Een aantal shovels stond klaar voor het geval dat boeren door zouden proberen te breken. Op diverse plekken in de stad zijn groepen boeren door de politie staande gehouden.

Op de Lekstraat/Binckhorstlaan zijn daadwerkelijk trekkers in beslag genomen.

Prinsjesdag 2022: Studenten maken statement in Den Haag

Vandaag maken studentenorganisaties op het Plein in Den Haag een statement voor de belangrijke positie die studenten hebben. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) slaan de handen ineen. Nederland staat oog in oog met grote maatschappelijke vraagstukken. Ook studenten maken crisis op crisis mee, zoals de klimaat-, energie- en wooncrisis. Deze crises brengen vele zorgen mee voor studenten die net aan hun volwassen leven beginnen. LSVb-voorzitter Joram van Velzen: "Nederland kent steeds meer grote crises en probleemoplossers zijn keihard nodig. Studenten zijn een investering in onze toekomst en in onze maatschappij."

Op Prinsjesdag maken de studentenorganisaties een statement vanuit de student. Studenten kunnen een sleutelrol innemen in het aanpakken van de vraagstukken van vandaag en morgen. We kunnen het ons niet langer veroorloven om studenten met grote financiële lasten hun werkende leven in te sturen. De oplopende kosten en teruglopende koopkracht voor uitwonende studenten, een renteverhoging op de studieschuld en een forse stijging van het collegegeld zorgen voor een nijpende positie voor de student. Dit terwijl studenten zelf klaar staan om hun steentje bij te dragen. De studenten willen wel, nu het kabinet nog. Het is tijd om de probleemoplossers van morgen bij te staan.

De studentenorganisaties roepen partijleiders op om aandacht te hebben voor de positie van studenten. Zeker in deze tijden nu studenten zich zorgen maken over onder andere de stijgende energieprijzen, een mogelijke rente op de studieschuld, kamernood en de mogelijkheid om schuldenvrij te kunnen afstuderen. Ze zullen op het Plein staan voor een open gesprek. ISO-voorzitter Terri van der Velden: “Juist nu, in tijden waarin veel zekerheden zijn weggevallen, kunnen studenten laten zien dat ze klaar staan om mee te bouwen aan de maatschappij.”

Ernstige mishandeling Nijmegen, politie zoekt getuigen

De politie is een onderzoek gestart naar een ernstige mishandeling in Nijmegen en zoekt getuigen. Op vrijdagavond 16 september, tussen 21.30 en 22.00 uur, werd een jongeman mishandeld door twee mannen. Dat gebeurde in de buurt van de Waalkade, richting de Waalbrug.

Het slachtoffer uit Nijmegen werd onder andere mishandeld met een steekvoorwerp. Hij raakte daarbij zo gewond dat hij behandeld moest worden op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. De politie is nu op zoek naar getuigen. Van de daders is nog weinig bekend: één van hen zou kalend zijn met een baard en snor, een capuchon op hebben gehad en een zwarte jas met witte schoenen hebben gedragen.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: nogal wisselvallig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De wind blijft uit het noorden waaien wat de buien dus blijft voeden. Wel gaat het minder hard waaien, vooral in het binnenland is dat goed te merken. Aan de kust staat eerst nog een windkracht 5, maar ook daar neemt de wind in de loop van de dag sterk af. Ook overdag zijn dinsdag nog buien mogelijk. De temperatuur ligt tussen de 14 en 17 graden.

Woensdag gaat in het oosten mistig van start. Hier zakt de temperatuur op een enkele plek zelfs tot onder de 5 graden. Overdag is het een rustige dag, waarbij de temperatuur oploopt naar een graad of 17. Er staat nauwelijks wind en het blijft droog. Ook donderdag en vrijdag laat rustig weer zien, waarbij de temperatuur nog iets verder oploopt richting de 20 graden. Kortom prima weer om te wandelen op het strand of door het bos. Buiten zitten is dan ook zeker geen straf.

In het weekend lijkt de temperatuur weer naar het noordwesten te draaien, waardoor het dan helaas weer wat wisselvalliger gaat worden.

Orkaan Fiona
Orkaan Fiona houdt ondertussen nog huis in Puerto Rico en Hispaniola. Vooral Puerto Rico is zwaar getroffen. Rivieren zijn overstroomd en door de vele neerslag zijn landverschuivingen ontstaan. Daken zijn van huizen gerukt en op het gehele eiland viel de stroom uit. De orkaan Nanmadol heeft in Japan, op het moment van schrijven, aan twee mensen het leven gekost, maar dit kan zeker nog verder oplopen. Maar liefst 9 miljoen mensen moesten evacueren.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers

Het evenement 'We Sluiten de Linies' zet het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies in Noord-Holland in de schijnwerpers. Op 14 en 15 oktober zijn forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken tussen 19.00 – 22.00 uur het toneel van mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties.

'We Sluiten de Linies' draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen deze 2 linies het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Welke betekenis hadden de waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer. Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten.

Van noord naar zuid
Het programma is verspreid over 2 weken en loopt van noord naar zuid. In Noord-Holland zijn er op 14 oktober lichtprojecties bij Fort bij Edam, kan Fort bij Spijkerboor in de Beemster worden bezocht en is een bezoek aan het Boezemgemaal bij Spaarndam ook zeker aan te raden. Op 15 oktober staat onder meer Vesting Muiden in het teken van We Sluiten de Linies.

Podcast Geheim Water
In opmaat naar het evenement is de 8D- podcastserie ’Geheim Water’ te beluisteren. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.

UNESCO Werelderfgoed
'We Sluiten de Linies' is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam - al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed - en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Uitdragen werelderfgoedwaarde
De provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant zijn samen bestuurlijk verantwoordelijk voor de coördinatie van de bescherming en het uitdragen van de werelderfgoedwaarde van dit werelderfgoed. Voor de uitvoering van deze verantwoordelijkheid is het Gemeenschappelijk Orgaan Hollandse Waterlinies opgericht.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
©FOK.nl e.a.