Leuchter geeft vrouwen Ajax alle zicht op groepsfase Champions League

Ajax heeft nog altijd zicht op deelname aan de groepfase van de Champions League. Op bezoek bij het Arsenal van onder meer Vivianne Miedema stuntte de ploeg van Suzanne Bakker door een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen. De beslissing valt volgende week in de return in Amsterdam.

Arsenal geldt als topclub in Engeland en had met Leah Williamson en Beth Mead twee Europees kampioenen in de basiself staan. The Gunners zijn dan ook de grote favoriet in dit tweekamp. De Amsterdammers echter waren in de eerste helft de betere ploeg. Kort nadat een inzet van Victoria Pelova werd gekeerd door keeper Manuela Zinsberger, opende Romée Leuchter de score voor Ajax. Ze ontving een lage voorzet van Chasity Grant, kwam goed voor verdediger Rafaelle en werkte de bal binnen bij de eerste paal.

Na de 0-1 voerde Arsenal de druk op. Ajax kwam goed weg toen Stina Blackstenius van dichtbij naast schoot, maar halverwege de eerste helft zorgde de Zweedse toch voor de 1-1. Ze benutte een rebound na een kopbal van Rafaelle op de lat. Ajax hield Arsenal in het restant van de eerste helft in bedwang. Na de pauze barstte was Arsenal die in een hogere versnelling ging spelen. 

Stephanie Catley en Rafaelle schoten op de paal, waarna een strafschop uitkomst bood voor de thuisploeg. Na een overtreding van Soraya Verhoeve op Blackstenius zocht Kim Little met succes de rechterhoek uit vanaf elf meter. In de slotfase kwam er dan toch de 2-2 op het bord.  Invaller Tiny Hoekstra kapte rechtsback Noelle Maritz uit; na haar voorzet kreeg Williamson de bal niet weg en daardoor kon Leuchter van dichtbij scoren.

Een late 3-2 van Katie McCabe werd afgekeurd wegens buitenspel, al leek Liza van der Most dat in werkelijkheid op te heffen. Ajax kwam dus nog goed weg. Woensdag over een week is de return op de toekomst.