FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 september 2022

Koning Charles III: 'Ik stel mijn leven in dienst van het volk'

In zijn eerste openbare toespraak als koning, richtte Charles III zich rechtstreeks tot zijn overleden moeder koningin Elizabeth II. "Bedankt voor je liefde en toewijding aan onze familie en aan alle naties die je de afgelopen jaren zo ijverig hebt gediend", zei hij.

Tegelijkertijd beloofde hij de natie voor het leven te dienen zoals zijn moeder. Zijn moeder beloofde ooit om 'haar hele leven, of het nu kort of lang is', te wijden aan het dienen van de Britse bevolking. Ze hield zich aan die belofte en nu wil hij die vernieuwen, zei Charles.

Tijdens zijn toespraak lag een foto van wijlen koningin Elizabeth op een bureau naast hem. De toespraak werd uitgezonden op de Britse televisie en vertoond in St Paul's Cathedral in Londen. Ongeveer 2.000 mensen woonden daar een herdenkingsdienst voor de koningin bij. Onder de aanwezigen waren premier Truss en leden van haar regering.

Koning Charles III heeft zijn zoon en erfgenaam van de troon, William, aangesteld als de nieuwe prins van Wales. Het was een voorrecht om deze titel te mogen dragen, zei hij in zijn televisietoespraak. Charles is ervan overtuigd dat William en zijn vrouw Kate, als prins en prinses van Wales, de Britse samenleving zullen blijven inspireren en de nationale debatten zullen leiden.

Eerder had Charles zelf de titel van Prins van Wales. Zijn vrouw Camilla - nu "Queen Consort" - droeg de titel Hertogin van Wales.

Tennisser Koolhof grijpt naast US Open-dubbeltitel

Het mannendubbelspel op de US Open kent geen Nederlandse winnaar. Tennissers Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer streden in de halve finales tegen elkaar, waarbij Koolhof met de Brit Neal Skupski met 6-4, 7-5 won van Rojer en zijn Elsalvadoriaanse kompaan Marcelo Arevalo.

Koolhof en Skupski, als tweede geplaatst, namen het in de finale op tegen de als eerste geplaatste Amerikaan Rajeev Ram en zijn Britse partner Joe Salisbury. De twee verdedigden hun US Open-titel van vorig jaar en wonnen een jaar eerder samen ook al de titel op de Australian Open.

In de eerste set ging het lange tijd volledig gelijk op, tot Koolhof en Skupski in de tiebreak een vroege minibreak weggaven. In set twee sloegen ze al vroeg toe, maar de break werd gelijk weer ingeleverd en op 6-5 ging het definitief fout: 7-6 (4), 7-5.

Swiatek en Jabeur in US Open-finale

Tennissters Iga Swiatek en Ons Jabeur hebben zich geplaatst voor de finale van de US Open. Zowel voor de als eerste geplaatste Poolse als voor de Tunesische nummer vijf van de plaatsingslijst is dat voor het eerst.

Swiatek, tweevoudig Roland Garros-winnares, nam het in de halve finales op tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka (6). Die begon erg sterk en won de eerste set, waarna Swiatek het tij volledig keerde in set twee. Sabalenka herpakte zich echter en kwam op 4-2 in de beslissende derde set, maar vanaf dat moment gaf de Poolse nog eens extra gas: ze gaf geen game meer weg en won met 3-6, 6-1, 6-4.

Jabeur had het beduidend minder lastig met de Française Caroline Garcia. De nummer zeventien van de plaatsingslijst, die haar eerste halve finale op een Grand Slam-toernooi speelde, werd met 6-1, 6-3 vakkundig aan de kant geveegd door de verliezend Wimbledonfinaliste.

Zwembad en ijsbaan dicht door dure energie

Volgens de KNZB dreigt voor zo'n 200 zwembaden sluiting omdat de energierekening te hoog wordt. Een Zeeuwse zwembadexploitant geeft aan dat de jaarlijkse energiekosten zijn gestegen van ca. €70.000,- per jaar naar ongeveer €250.000,-.

Sluiting van 200 baden betekent dat bijna een derde van de openbare zwembaden in Nederland zou wegvallen. De temperatuur van het water met een paar graden verlagen zou geen optie zijn. Hoewel de gemiddelde banenzwemmer het wel zou kunnen waarderen als de watertemperatuur naar een minder hoge waarde gaat, is dat voor de bejaarde zwemmers en kinderen met zwemles volgens badmeesters geen optie. Schrale troost is dat de sluiting van zoveel zwembaden het gastekort in Nederland flink beperkt.

Kabinet wil snijden in het basispakket, onzinnige zorg eruit

Als het aan zorgminister Ernst Kuipers ligt gaat er gesneden worden in het basispakket van door verzekeraars betaalde zorg. Het gaat om zorg die wetenschappelijk aantoonbaar niet voldoet aan de kwaliteitseisen of ondoelmatig is. Dit staat in het concept van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) dat in handen is van de NOS.

Volgens gezondheidseconomen leidt het concept akkoord absoluut tot een versobering van de ouderenzorg. Het schrappen van de 'onbewezen' zorg is onderdeel van een bredere strategie om de instroom van patiënten af te remmen, nu en in de toekomst. Er is immers niet voldoende personeel om de verwachte explosie aan zorgvraag af te kunnen handelen.

Het kabinet wil niet dat er in de toekomst nog meer mensen dan nu in de zorg gaan werken. Men wil voorkomen dat de zorg personeel wegkaapt voor de neus van andere sectoren. Daarnaast moet het zorgbudget binnen de perken blijven. Om de hoge werkdruk in de zorg te verminderen wil het kabinet vooral de vraag naar zorg afremmen. Het is nog onduidelijk hoe dat zal worden vormgegeven. Wel is duidelijk dat de digitalisering van zorg de werkdruk moet verlichten.

Preventie is ook belangrijk. Programma's die helpen voorkomen dat ouderen vallen moeten het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp drastisch doen verminderen. Nu worden jaarlijks 300.000 ouderen opgenomen na een valpartij. Deze opnames beslaan de helft van het totaal aantal opnames van ouderen op de SEH.

Rutte: 'laat mensen met betalingsproblemen alsjeblieft gebruikmaken van hulp'

De premier roept iedereen met betalingsproblemen op om gebruik te maken van alle hulp die de gemeenten kunnen bieden. "Maak echt alsjeblieft gebruik van de mogelijkheden die er zijn, bijvoorbeeld door bijzondere bijstand aan te vragen of via de energietoeslag van 1300 euro voor mensen met een laag inkomen.’’ Volgens hem hebben niet alle rechthebbenden die toeslag aangevraagd. "De prioriteit nu is er op gericht om iedereen te bereiken die daar recht op heeft.” Zo meldt het AD.

Pedersen sprint naar derde ritwinst in Vuelta

Mads Pedersen heeft voor de derde maal een etappezege binnen in de Vuelta. In de negentiende etappe was de Deen van Trek-Segafredo was hij de snelste van een uitgedund peloton.

De etappe van vandaag ging twee keer over de Puerto del Piélago, een klim van bijna negen kilometer. Maar toch had sprinter zijn zinnen op de etappezege gezet en liet zijn ploeg hard werken en zorgde ervoor dat een kopgroep van drie onder controle hield en werden ruim voor de finish weer bijgehaald, waarna er gesprint kon worden.

Daarin was Mads Pedersen de snelste voor de Brit Fred Wright en won met een fietslengte verschil. Mike Teunissen sprintte ook mee en kwam niet verder dan een vijfde plaats. In het algemeen klassement blijft Remco Evenepoel leider, met zaterdag de laatste bergrit in de Vuelta, daarin heeft hij een voorsprong van twee minuten te verdedigen op Enric Mas.

Aantal apenpokken besmettingen in ons land flink afgenomen

Monkeypox is een type pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met de gebieden in Afrika hadden. We zien dat de ziekte zich nu verspreidt in Europa en andere gebieden waar de ziekte van oorsprong niet voorkomt.

In Nederland is bij 1.195 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (laatste update 7 september 2022).

Wat is monkeypox (apenpokken)?
Monkeypox, ook vaak apenpokken genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Het is een zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) waar vooral knaagdieren in Afrika de bron van zijn. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland. In de huidige uitbraak spelen dieren geen rol bij de verspreiding, maar vindt verspreiding van mens op mens plaats. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Symptomen van monkeypox (apenpokken)
De verschijnselen van een besmetting met monkeypox lijken op die van een besmetting met pokken, maar monkeypox verloopt in het algemeen veel milder. Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze bultjes of blaasjes vormen uiteindelijk de pokken die pijnlijk kunnen zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat er littekens komen op de plekken van de pokken.

Ook horen algemene klachten bij het ziektebeeld, zoals:

koorts
hoofdpijn
spierpijn
gezwollen lymfeklieren
rillingen
moeheid

Bij een deel van de mensen begint monkeypox met algemene klachten en volgt de huiduitslag, bij een ander deel is het andersom. In de huidige uitbraak zien we bij een aantal personen proctitis, een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm). Soms is proctitis de enige klacht.

DNA van monkeypox-virus in rioolwater
Het RIVM heeft onderzocht of het monkeypox-virus is te vinden in het rioolwater. Om het virus te kunnen vinden, wordt specifiek gezocht naar het genetisch materiaal DNA van het virus. In de periode 23 mei tot 3 juli 2022 zijn monsters van acht verschillende locaties onderzocht: 2 rioolwaterzuiveringen van Amsterdam, 5 Amsterdamse wijken en Schiphol. Op alle locaties is het DNA van het monkeypox-virus in het rioolwater aangetroffen. In de monsters van de Amsterdamse locaties werd vaker het monkeypox-virus aangetroffen dan in monsters van Schiphol. Het onderzoek toont niet aan hoe het monkeypox-virus precies in het rioolwater komt. Dit kan zijn door het wassen van de huid, waardoor korstjes in het afvalwater komen en dus in het riool. Het is ook mogelijk dat het virus wordt uitgescheiden in de ontlasting (poep). De komende periode wordt het onderzoek naar monkeypox in het rioolwater verder uitgebreid naar andere locaties in Nederland. 

RIVM maakt overzicht van monitoring stikstof in water in Europa

Het RIVM heeft op verzoek van het Europees Parlement opgeschreven hoe lidstaten in Europa omgaan met Europese regels over stikstof in water (nitraat). Het RIVM is hiervoor gevraagd omdat Nederland door het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM (Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid)) veel kennis en ervaring heeft met het in beeld brengen van stikstof in water.

Aanleiding
Aanleiding voor dit verzoek zijn vragen die Europese burgers over dit onderwerp hebben gesteld. Ook in Nederland komen vergelijkbare vragen regelmatig naar voren. In debatten van de Tweede Kamer maar ook in verschillende media. Het rapport gaat in op verschillende aspecten. Zo komt het juridisch kader aan bod en beschrijft het rapport het ontwerp en vergelijkbaarheid van monitoringsystemen. Ook komen de gezondheidseffecten van stikstof in water op de mens en het ecosysteem en de resultaten van het gevoerde beleid aan de orde. Tot slot beschrijft het rapport de mogelijke impact van de Green Deal op het terugdringen van de uitspoeling van stikstof naar grond- en oppervlaktewater.

De Commissie Verzoekschriften van het Europees Parlement heeft het RIVM hiervoor gevraagd vanwege het werk dat het RIVM doet in o.a. het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid en het Horizon2020-project FAIRWAY.

Stand van zaken
De waterkwaliteit in Europa is voor een belangrijk deel afhankelijk van de mate waarin uitspoeling van stikstof door de landbouw verder kan worden teruggebracht. Daarom zijn lidstaten volgens Europese wetgeving zoals de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water verplicht de waterkwaliteit en de uitspoeling van stikstof te monitoren. Ook moeten lidstaten kunnen aantonen dat ze voldoen aan de doelen van de richtlijn.

Door deze wetgeving wordt op veel plaatsen gemeten hoeveel stikstof er in water zit. Lidstaten mogen echter zelf invulling geven aan de manier van monitoren. Dat is belangrijk omdat regionale kenmerken (zoals bodemtype en grondwaterstand) en de concentraties zelf een grote rol spelen bij het ontwerp van een monitoringnetwerk. Daardoor verschilt het per land hoe vaak en op hoeveel plaatsen er gemeten wordt. Dat belemmert de vergelijkbaarheid van de kwaliteit van het water binnen Europa.

Wat is stikstof in water
Gewassen nemen niet alle stikstof uit mest op. De stikstof die overblijft spoelt grotendeels uit naar water in de vorm van nitraat. Teveel nitraat leidt tot teveel voedingstoffen in het water. Dat is schadelijk voor de kwaliteit van het water bestemd voor drinkwaterproductie. Ook zorgen teveel voedingsstoffen voor teveel algengroei en voor verstoring van ecosystemen.

Ministers Schouten en Jetten gaan in gesprek met energieleveranciers

Ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Rob Jetten (Energie) gaan vrijdag in gesprek met verschillende energieleveranciers om te voorkomen dat huishoudens zullen worden afgesloten van elektriciteit en gas omdat ze hun rekening niet kunnen betalen. Wat betreft Jetten liggen alle opties op tafel. Zo meldt de Telegraaf.

Ze hopen snel duidelijkheid te kunnen geven over de precieze maatregelen. Volgens Schouten is het uitgangspunt dat moet worden voorkomen dat mensen die door de huidige situatie echt financieel in de problemen komen worden afgesloten. "Mensen moeten gewoon niet in de kou zitten deze winter."


De anti-conceptie pil voor mannen: waar blijft hij?

Hij wordt al sinds de jaren '60 onderzocht, sinds de jaren '80 wordt-ie aangekondigd en toch is-ie er nog steeds niet: de mannenpil. Hoe kan dat?

En wat maakt het medisch gezien ingewikkeld om die zaadcellen tegen te houden? Dr. Marij Dinkelman-Smit is uroloog-androloog (Erasmus MC) en weet alles van het bevruchtend vermogen van de man en licht hier de geschiedenis van de mannenpil toe. 

0:00 De mannenpil: hij wordt al jaren aangekondigd

0:40 Is het wel een pil?

1:14 De hormoonpil 

2:40 Testosteroninjecties 

3:04 Hormoonimplantaten

3:35 Hormoongel 

4:04 De route van zaadcellen blokkeren 

5:15 Eigenschappen van zaadcel veranderen 

5:43 Waarom zijn de anticonceptiemethoden nog niet op de markt?

Oekraïne herovert terrein, Rusland stuurt militaire versterkingen naar Charkov

Het Russische leger stuurt militaire versterkingen naar het noordoosten van het land als reactie op het Oekraïense tegenoffensief.

Er zijn gepantserde voertuigen en kanonnen onderweg naar de regio Charkov, meldden Russische persbureaus, daarbij verwijzend naar het Ministerie van Defensie in Moskou. Het door Rusland aangestelde hoofd van de regio Charkov deed op televisie verslag van de hevige gevechten in de buurt van de stad Balaklija. Onder meer het Oekraïense leger maakte gisteren bekend dat de stad is heroverd. De berichten uit de gevechtszones zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

VN-secretaris-generaal Stoltenberg zei dat de oorlog een kritieke fase ingaat. Dankzij steun van NAVO-landen konden de Oekraïense strijdkrachten het Russische offensief in Donbass een halt toeroepen en grondgebied heroveren, zei Stoltenberg tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken in Brussel.

Oostenrijk: advocaten starten class action-rechtszaak inzake corona-hotspot Ischgl

De Oostenrijkse consumentenbeschermingsvereniging wil een class action-rechtszaak aanspannen voor corona-slachtoffers uit het skigebied van Ischgl.

De club zei in Wenen dat de rechtszaak is gericht tegen de Republiek Oostenrijk. De autoriteiten worden ervan beschuldigd te laat te hebben gereageerd op de verspreiding van het coronavirus in Ischgl in maart 2020. Tot nu toe waren er alleen individuele rechtszaken. Deze zijn allemaal afgewezen door de rechtbank van Wenen.

Er is nog hoop op schadevergoeding voor de Corona-slachtoffers, aangezien een hof van beroep 25 vonnissen vernietigde en terugverwees naar eerste aanleg. Daarnaast is vandaag in Wenen een civiele procedure gestart, waarin een eiser uit Duitsland schadevergoeding eist van zowel Oostenrijk als een hotelier van Ischgl.

Het skigebied in Tirol was aan het begin van de pandemie een corona-hotspot. Veel gasten, ook internationaal, raakten besmet en droegen het virus naar hun thuisland. 

EU-ministers bespreken maatregelen om stijgende energieprijzen tegen te gaan

De ministers van Energie van de Europese Unie zijn in Brussel bijeengekomen om maatregelen te bespreken om de stijgende energieprijzen tegen te gaan.

Er wordt onder meer gesproken over prijsplafonds voor Russisch aardgas en hulp aan noodlijdende energiebedrijven. De ministers willen hierover richtlijnen opstellen. Op basis hiervan zou de Europese Commissie dan een voorstel voor een Europese verordening moeten doen.

Hongarije heeft echter al duidelijk gemaakt dat ze een prijsplafond voor Russisch gas afwijzen. Een dergelijke stap zou leiden tot een onmiddellijke stopzetting van de leveringen uit Rusland, waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Szijarto. Hongarije is bijzonder afhankelijk van Russisch gas.

Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Habeck houdt Duitsland de mogelijkheid open om een heffing te heffen op hoge energiewinsten als de huidige besluitvorming bij de EU te lang duurt.

De Koningin is dood, leve de Koning!

Bloemen voor de paleizen, saluutschoten en condoleances uit vele hoofdsteden over de hele wereld: mensen over de hele wereld rouwen om de dood van de koningin. Eind van de middag zal de nieuwe koning Charles III de Britten toespreken.

Over de hele wereld ervaart men verdriet na de dood van koningin Elizabeth II. Veel mensen legden bloemen voor de paleizen in Londen en Windsor, evenals in Schotland, waar de koningin gisteren stierf. In Londen, in Windsor Castle en in Balmoral Castle in Schotland, zijn de klokken gepland om 12.00 uur en in Londen zal er ook een saluutschot zijn als eerbetoon aan de koningin.

Duizenden mensen hadden zich gisteren op plaatsen in Groot-Brittannië verzameld, bloemen gelegd of het volkslied 'God Save the Queen' gezongen. Veel mensen huilden toen de vlag werd gestreken bij Buckingham Palace.

Nu Queen Elizabeth gisterenmiddag is overleden, neemt Prince Charles direct het stokje van zijn moeder over. In een verklaring rouwt de nieuwe koning om zijn overleden moeder en prijst hij haar werkzaamheden als langst regerende monarch van het Verenigd Koninkrijk. 

Charles onderweg naar Londen
Vandaag reist Koning Charles III reis terug naar Londen vanuit Schotland met zijn vrouw Camilla. Charles zal de nieuwe premier Liz Truss ontmoeten voor een eerste ontmoeting. Een toespraak van de nieuwe monarch tot de natie is gepland voor de avond.

De 73-jarige werd koning na de dood van zijn moeder, maar de proclamatie als monarch komt morgen tijdens een speciale raadsvergadering in St James's Palace in Londen. Er is nog geen datum voor zijn kroning.

De koningin is gisteren op 96-jarige leeftijd overleden op haar landgoed Balmoral. Dinsdag gaf ze premier Liz Truss formeel de opdracht om daar een regering te vormen. Het was de laatste foto die het publiek van de koningin zag. Ze zat meer dan 70 jaar op de troon, langer dan enige andere Britse monarch voor haar.

"Rots waarop het moderne Groot-Brittannië is gebouwd"
Truss prees de koningin als "de rots waarop het moderne Groot-Brittannië is gebouwd". Het land bloeide onder haar heerschappij. VN-secretaris-generaal António Guterres zei dat Elizabeth II over de hele wereld werd bewonderd om haar "genade, waardigheid en toewijding": "De wereld zal zich haar toewijding en leiderschap nog lang herinneren."

Kanselier Olaf Scholz prees de koningin als een "rolmodel en inspiratie voor miljoenen, ook hier in Duitsland". De Amerikaanse president Joe Biden noemde de koningin een unieke staatsvrouw en "meer dan een monarch". Net als in Groot-Brittannië en de VS hangt de vlag van de Verenigde Naties de komende dagen halfstok.

Het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping sprak van een groot verlies voor het Britse volk, zoals de Chinese staatstelevisie schreef in zijn condoleancebrief aan koning Charles III.

"Onwrikbaar plichtsbesef"
Ook is er rouw in staten die vroeger deel uitmaakten van Groot-Brittannië en nu verenigd zijn in het Gemenebest. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern prees het 'onwrikbare plichtsbesef' van de vorst. De Australische premier Anthony Albanese benadrukte haar kalme houding.

In Brazilië - geen land van het Gemenebest - werd een driedaagse nationale rouw afgekondigd.

Beroemde gebouwen verlicht
Het Empire State Building in New York gloeide paars en glinsterde zilver als eerbetoon aan de koningin. In Rio de Janeiro werd het Christusbeeld verlicht in rood, blauw en wit. In Parijs gingen de lichten op de Eiffeltoren 's nachts uit om de koningin te eren.

Sportorganisatoren hebben geplande wedstrijden onderbroken of geannuleerd. Onder meer een golftoernooi, paardenraces en rugbywedstrijden werden getroffen, evenals in ieder geval de lagere klasse voetbalwedstrijden die voor vrijdag stonden gepland. Het is nog onduidelijk of er komend weekend nog meer wedstrijden worden afgelast.

Hoe zal Charles presteren als koning?
“Charles zal een beetje moeten inbinden vanuit zijn hebben en houden. Het is een man die het hart op zijn tong heeft op een aantal zaken”, zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij zal zich een stuk ingetogener moeten gedragen.”

Het is nog niet bekend wanneer Elizabeth wordt begraven, maar volgens het protocol moet de uitvaart tien dagen na het overlijden plaatsvinden. Dat betekent dat de rouwperiode voor de koninklijke familie ruim twee weken duurt. De periode van nationale rouw voor het Britse volk duurt tot de avond op de dag van de uitvaart.


" frameborder="0">

'Messenbezit bij jongeren groeiend probleem door social media'

Volgens de Schiedamse wijkagent Guido is er sprake van een groeiend probleem als het gaat om messenbezit onder jongeren. “We zien dat op social media, vooral op Snapchat, filmpjes gedeeld worden van groepen jongeren die zichzelf profileren als de gangsters uit de wijk”, vertelt De Vos.

De Vos voelt zich genoodzaakt om zich uit te spreken over de problematiek, na een nieuw incident vorige week. “Een buurtbewoner had gezien dat drie minderjarige jongens aan het rommelen waren aan een huurscooter. Één daarvan liep met een mes rond”, vertelt De Vos. Na een vluchtactie worden de jongens alsnog aangesproken door de politie, maar blijkt het mes verdwenen. “Bij een zoektocht daarna vonden mijn collega’s het mes in een achtertuin.”

Volgens De Vos zijn er steeds meer jongeren die zich als gangster profileren op social media. “En daarbij laten ze ook messen zien. Dat geeft bij jongeren die dat zien een onveilig gevoel. Als ze zo’n groep dan tegenkomen zijn ze bang dat ze ook slachtoffer kunnen worden van zo’n incident.”

En dat fenomeen heeft een aanzuigende werking. Op die manier voelen steeds meer jongeren zich genoodzaakt zich te bewapenen met een mes, merkt De Vos. “Als je een mes bij je hebt en er gebeurt iets, loop je supergroot risico dat je dat mes ook gaat gebruiken om jezelf te beschermen. Dan kom je in een situatie dat jij ineens verdachte bent in plaats van slachtoffer”, waarschuwt hij.

“Ik denk dat het vooral ook belangrijk is om ouders bewust te maken dat hun kinderen worden blootgesteld aan dit soort filmpjes. Zodat zij ook het gesprek met hun kind kunnen aangaan.”



Bol oppermachtig in Diamond League-finale, Lyles en Jackson snel op 200m

In het Zwitserse Zürich is tijdens de Weltklasse Zürich het Diamond League-seizoen afgesloten, waarmee het internationale atletiekseizoen wat de grote stadionwedstrijden achter de rug is. Er werd nog bijzonder sterk gepresteerd en het publiek kreeg weer heerlijke races voorgeschoteld.

100m vrouwen
Shelly-Ann Fraser-Pryce sloot een fenomenaal seizoen op passende wijze af: de Jamaicaanse sprintlegende dook nóg maar eens onder de 10,7 seconden en pakte in 10,65 seconden de winst. Landgenote Shericka Jackson werd in 10,81 tweede, voor de 10,19 van de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou.

3000m steeplechase mannen
Soufiane El-Bakkali probeert al een paar jaar de Diamond League-titel te pakken en na een aantal onfortuinlijke races lukte het de olympisch- en wereldkampioen nu wél. De Marokkaan ging er in de slotfase overtuigend vandoor en snelde in 8:07,67 minuten naar de winst, voor de Ethopiër Getnet Wale (8:08,56) en de Keniaan Abraham Kibiwot (8:08,61).

100m mannen
Het was helaas niet het sterkst mogelijke deelnemersveld, onder meer wereldkampioen Fred Kerley en olympisch kampioen Lamont Marcell Jacobs waren er niet, maar dat mocht de pret niet drukken. De Amerikaanse favoriet Trayvon Bromell snelde in 9,94 seconden naar de winst, voor de Jamaicaan Yohan Blake (10,05) en de Canadees Aaron Brown (10,06).

400m horden vrouwen
Femke Bol kwam nog één keer in actie aan het einde van een superseizoen, met onder meer drie keer goud op het EK. Er kwam ook een tweede opeenvolgende Diamond League-titel bij, want met een ijzersterk einde pakte ze in 53,03 seconden de winst, voor de Panamese Gianna Woodruff (53,72) en de Jamaicaanse Janieve Russell (53,77).

400m horden mannen
Alison dos Santos pakte de wereldtitel en de Braziliaan sloot op geweldige wijze zijn droomseizoen af: in een absolute toptijd van 46,98 seconden snelde hij naar de titel, ver voor de Amerikanen Khallifah Rosser (47,76) en CJ Allen (48,21). Nick Smidt kwam er niet aan te pas en werd in 51,82 seconden achtste en laatste.

800m vrouwen
De Keniaanse Mary Moraa pakte zoals wel vaker vroeg de kop, maar dit keer wel met een iets minder hoog tempo dan ze normaal doet. Dat zorgde ervoor dat ze in de slotfase nog een fraai eindschot in de benen had en dát leverde de winst op in 1:57,63 minuten, vlak voor de Jamaicaanse Natoya Goule (1:57,85) en de Amerikaanse Sage Hurta (1:58,47).

800m mannen
Nadat de gangmaker het voor gezien hield nam Marco Arop de leiding en de Canadees trapte gelijk de turbo aan. Dat was net wat te vroeg, want Emmanuel Korir hield het hoofd koel en sprintte er vervolgens op indrukwekkende wijze voorbij. De Keniaan won zo in een beste wereldjaarprestatie van 1:43,26 minuten, nét voor Arop (1:43,38) en de Brit Jake Wightman (1:44,10).

200m vrouwen
Shericka Jackson werd tweede op de 100m en maakte zich gelijk klaar voor de dubbele afstand, waarop ze als topfavoriete de winst pakte. De wereldkampioene kwam niet aan haar ongekende 21,45 seconden van de WK-finale, maar met 21,80 was ze ongenaakbaar. Achter de Jamaicaanse volgde het Amerikaanse contingent, aangevoerd door Gabrielle Thomas (22,38) en Tamara Clark (22,42).

Verspringen mannen
Miltiadis Tentoglou pakte met 8,14 meter in de tweede ronde de leiding, maar de Amerikaan Marquis Dendy passeerde de Griek met 8,16 meter in ronde vier. Tentoglou sloeg gelijk terug met 8,33 meter en dat was goed voor de winst, hoewel hij er zelfs nog 8,42 meter op liet volgen. Dendy verbeterde zich naar 8,18 meter, plek drie was met 8,05 meter voor de Cubaan Maykel Masso, die de laatste vier sprongen aan zich voorbij liet gaan.

Verspringen vrouwen
Ivana Vuleta opende de wedstrijd met een uitstekende 6,97 meter en daar kwam gelijk al niemand meer bij in de buurt - Vuleta's eigen 6,76 en 6,62 meter waren de op één en twee na beste sprongen. Achter de Servische was plek twee met 6,55 meter voor de Zweedse Khaddi Sagnia, die één centimeter verder sprong dan de Amerikaanse Quanesha Burks.

Polsstokhoogspringen mannen
Uiteraard was Armand Duplantis de grote favoriet en natuurlijk maakte de Zweed dat nu wel gewoon waar. Met in totaal drie geslaagde sprongen had hij de 5,91 meter al gepasseerd en daarmee was de winst al binnen, maar hij ging nog wat hoger: in poging twee pakte hij 6,07 meter, een meetingrecord en daarmee was hij tevreden. De Noor Sondre Guttormsen werd met een fraaie 5,86 meter tweede, voor de 5,81 meter van de Amerikaan Christopher Nilsen.

Speerwerpen mannen
De Indiër Neeraj Chopra had de olympische titel al binnen, maar mag zich nu ook Diamond League-eindwinnaar noemen: met 88,44 meter gooide hij in ronde twee de winst binnen. De Tsjech Jakub Vadlejch werd met 86,94 meter tweede, voor de Duitser Julian Weber (83,73).

Speerwerpen vrouwen
Kara Winger kende een topseizoen en de Amerikaanse vicewereldkampioene bekroonde dat met eindwinst in de Diamond League. De 64,98 meter in de vijfde ronde was genoeg om de winst binnen te halen, voor de Australische Kelsey-Lee Barber's 63,72 meter en de 63,56 meter van de Japanse Haruka Kitaguchi.

200m mannen
Het sluitstuk van de avond, en daarmee ook van het grote internationale seizoen, werd zoals verwacht een one-man-show. De Amerikaanse wereldkampioen Noah Lyles moest het doen met een beetje tegenwind, maar snelde alsnog naar een bijzonder rappe 19,52 seconden en zijn vierde Diamond League-eindzege. De Canadees Aaron Brown werd op gepaste afstand tweede in 20,02 seconden, enkele duizendsten voor de Dominicaan Alexander Ogando (20,02).

FOK! Wat een weer: buitjes hier, buitjes daar

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Waarschuwingen
Vanavond in het zuidoosten bij buien onweer. In het zuidwesten tot en met morgenochtend veel buien met plaatselijk veel regen (code geel).

Morgenochtend is het zwaar bewolkt en de stevige buien verplaatsen de buien zich van het zuidwesten naar het zuidoosten van het land. Elders is het grotendeels droog. In het zuiden staat een matige zuidwestenwind, in het Waddengebied staat een matige oostenwind. Elders is er weinig wind.

Morgenmiddag komen er vooral in het zuidoosten nog steeds stevige buien voor, mogelijk ook met onweer. Elders komt op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn, al blijft een enkele lichte bui nog steeds mogelijk. De maxima liggen rond 20°C, in het zuidoosten enkele graden lager. De wind is matig en komt op steeds meer plaatsen uit west tot noord, in het oosten is er weinig wind.

 Mooie luchten (Foto: Stephan5)
Hier zien we nog warme en vochtige lucht, deze dagen is de lucht polair. Dat is een heel verschil. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


In augustus opnieuw oversterfte in alle weken, wel iets gedaald

In de laatste week van augustus (week 35, 29 augustus tot en met 4 september 2022) overleden naar schatting ruim 2.900 mensen. Dat zijn er net iets minder dan in de week ervoor (2.993) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel augustus overleden ongeveer 1.300 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 80-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over augustus gaan over vijf weken, week 31 tot en met week 35 (1 augustus tot en met 4 september 2022). In elk van deze weken lag het aantal overledenen boven de verwachte sterfte, en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In juli was er eveneens in alle weken sprake van oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld bijna 350 mensen meer dan verwacht, in augustus is dat afgenomen tot 250.

Sterfte in augustus vooral bij Wlz-zorggebruikers hoger dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in week 35 ongeveer gelijk aan de week ervoor. De sterfte onder de overige bevolking was op basis van de schatting iets afgenomen. Er overleden ongeveer 1.100 Wlz-zorggebruikers en iets meer dan 1.850 mensen van de overige bevolking. Bij beide groepen was dit meer dan verwacht, onder Wlz-zorggebruikers was er net sprake van oversterfte.

In heel augustus overleden 750 meer Wlz-zorggebruikers dan verwacht. In drie van de vijf weken van augustus was er oversterfte. De sterfte onder de overige bevolking was in augustus ongeveer 550 hoger dan de verwachte sterfte. De sterfte lag hier, behalve in week 34, iedere week binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties.

Hogere sterfte in augustus vooral bij 80-plussers
De sterfte onder 80-plussers nam in week 35 iets af: er overleden naar schatting ruim 1 550 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er ongeveer 100 meer dan verwacht voor deze periode. In heel augustus overleden iets meer dan 750 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. In vier van de vijf weken van augustus was er oversterfte in deze leeftijdsgroep.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 35 naar schatting 950 mensen, bijna 100 meer dan verwacht. In heel augustus overleden naar schatting 400 meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht, in drie van de vijf weken was er oversterfte.

De sterfte was onder mensen jonger dan 65 jaar in week 35 naar schatting 410, iets meer dan verwacht. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in augustus ruim 150 meer dan de verwachte sterfte voor die maand. Alleen in week 34 was er sprake van oversterfte.

Vooral oversterfte onder vrouwen in augustus
In week 35 overleden naar schatting bijna 1.450 mannen en 1.500 vrouwen. Vooral voor vrouwen is dit meer dan verwacht en is er sprake van oversterfte. In heel augustus overleden 400 meer mannen dan verwacht voor die maand. In drie van de vijf weken was er oversterfte. De sterfte onder vrouwen was in augustus ongeveer 900 hoger dan de verwachte sterfte. In vier van de vijf weken was er oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met april bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met april 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 44.214 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met april 2022. Naast de coronapandemie is er vanaf half maart dertien weken lang een griepepidemie in Nederland geweest (RIVM).

Vuelta: Etappe 19 - Tijd voor de aanvallers?

De achttiende etappe van de Vuelta a España, het had zo mooi kunnen zijn. Robert Gesink was zó dicht bij de overwinning, maar Enric Mas dichtte het gat met Remco Evenepoel in zijn wiel, een volledig nutteloze actie van de Spanjaard, want tijd winnen op de Belg zat er niet meer in.

Vandaag geen aankomst bergop, maar er moet wel geklommen worden. De start ligt in Talavera de la Reina, waar opvallend genoeg ook de finish ligt. We rijden twee keer een rondje van grofweg zeventig kilometer, met daarin een lange edoch niet al te steile klim, die min of meer in drie delen verloopt.

In Rellende_Rotscholier's uitgebreide voorbeschouwing wordt El Piélago beter onder de loep genomen, na de tweede keer afdalen zet men in elk geval koers naar de finish. Op papier een aanvalsetappe en die gaat kort voor twee uur van start. Eurosport begint een half uurtje later, Sporza vijf kwartier later en de finish staat ook nu tussen kwart over vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer!: Veel buien aan zee

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!

Veel plaatsen in het land hebben inmiddels wel regen van betekenis gehad de laatste dagen. Toch zeker niet overal, Eigenlijk in de hele oostelijke helft, delen van Brabant en zeker ook Groningen alsmede ook een deel van Limburg hebben nog niet meer dan 10 tot 15 mm gehad. Dat gaat vaak zo met buiensituaties. Ik betwijfel of daar de komende dagen veel gaat bijvallen, want de neerslag die er valt zal de komende twee dagen in de vorm van buien blijven vallen. 

Gisteravond en vannacht viel er met name in delen van het midden, maar vooral in Friesland lokaal erg veel regen. De hoeveelheden lagen daar tussen de 20 en 50 mm, met een uitschieter tot over de 60 mm. Elders viel er duidelijk minder, en in het zuidwesten viel er vrijwel geen neerslag.

In de loop van de ochtend begon het ook op te klaren. Het laatst gebeurde dat in het noorden. In de middag ontstonden er verspreid een paar buien, maar was er ook zeker aardig wat ruimte voor de zon. Inmiddels beginnen de buien actiever te worden en ik denk dat meerdere plaatsen de komende uren een regen- of onweersbui kunnen gaan krijgen. 

Ook vanavond zullen er zo her en der nog buien vallen, mogelijk met onweer. In de nacht is de kans op een bui alleen nog aan zee aanwezig. Landinwaarts klaart het op en blijft het verder overwegend droog. Er kan wel wat mist ontstaan. De minima komen uit op een graad of 16.

Morgenochtend begint nog vrij aardig, maar al vrij snel komen er vanuit het zuidwesten regen- en onweersbuien opzetten. Deze kunnen langs de kust behoorlijk wat regen gaan brengen. Mogelijk zo'n 40 tot 50 mm. Ook in het binnenland ontstaan er buien, maar die lijken iets minder actief te worden. Met een graad of 19 is het tamelijk fris. De zuidwestelijke wind neemt ook iets in kracht toe en zal matig tot vrij krachtig gaan worden.

De buien blijven aan de kust tot diep in de avond aanwezig.

Op zaterdag valt er nog enige regen, maar klaart het later op de dag op. Zondag is het dan ineens weer vrijwel overal droog met veel zon. Plotsklaps zit er dan weer een 23 tot 25 graden in. Maandag kan het zelfs nog wat warmer worden. 

De warmte is dus nog niet helemaal verdwenen.

Tot ziens banaantjes!  

 Mooie luchten (Foto: Stephan5)
Hier zien we nog warme en vochtige lucht, deze dagen is de lucht polair. Dat is een heel verschil. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Regionale stakingen: NS legt hele treinverkeer plat

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben stakingen aangekondigd voor vandaag 9 september. Die stakingen zijn regionaal, toch rijden de treinen in heel het land niet. Het R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda rijdt wel. Ook Schiphol blijft bereikbaar per trein. 

Fleur Engberink, directeur besturing operatie bij NS, legt dit uit: “Onze treinen rijden vaak aan één stuk door het hele land, bijvoorbeeld van Roosendaal naar Zwolle, van Rotterdam naar Leeuwarden, van Eindhoven naar Amsterdam. Dit doen wij zodat reizigers zo min mogelijk hoeven over te stappen. Op zo´n traject werken collega´s uit verschillende delen van het land. Op de trein van bijvoorbeeld Roosendaal naar Zwolle, rijden collega´s een stuk van Roosendaal naar ’s Hertogenbosch. Daar wisselen ze hun dienst, waarbij een andere collega het overneemt en verder rijdt. Zonder deze collega´s kunnen wij de treinen niet laten rijden.”

Verschillende stakingsgebieden
In tegenstelling tot vorige week, zijn de delen van Nederland waar gestaakt wordt groter. "Dat betekent dan ook dat er meer collega´s tegelijk zijn die willen en kunnen staken. Dat recht hebben ze en daar geven we ze de ruimte voor", geeft Fleur aan. "Het gebeurt dan ook vaker dat op de lange trajecten van bijvoorbeeld Roosendaal naar Zwolle collega´s werken die willen staken. De officiële standplaats van een collega kan namelijk Rotterdam zijn, terwijl zijn of haar dienst op de trein van Roosendaal naar Zwolle is."

Grotere impact
De impact van de regionale stakingen is dus groter dan vorige week, hoe komt dat eigenlijk? "Kort voordat een trein vertrekt weten wij pas zeker of een conducteur en machinist de trein gaan rijden. Dan staan reizigers al op het perron te wachten. We willen een voorspelbare en betrouwbare reis aanbieden. Daarmee voorkomen we volle perrons, wat zorgt voor onveilige situaties, of dat een reiziger strandt. Dat is waarom we het moeilijke besluit hebben genomen om vrijdag 9 september geen treinen te rijden."

Is een bus dan geen optie? Fleur geeft aan van niet. "Wanneer treinen uitvallen in zo´n groot gebied is het niet haalbaar om bussen te laten rijden. Het aantal reizigers dat daarvan gebruik zou willen maken is simpelweg te groot. In een intercity passen 1000 reizigers, in een bus 50. "

"We begrijpen dat het voor reizigers enorm vervelend is. We hopen snel met de bonden tot overeenstemming te komen. Zodat de collega´s weten waar ze aan toe zijn en we de reiziger weer een verantwoorde, veilige en betrouwbare treindienst kunnen geven zoals ze van ons gewend zijn.Temeer omdat we de vakbonden afgelopen dinsdag een nieuw bod hebben gedaan en uitgenodigd om het gesprek hierover te hervatten. De vakbonden hebben deze uitnodiging inmiddels geaccepteerd. Voor reizigers die geraakt worden door de staking is de stakingsregeling van toepassing."

Bereikbaarheid Schiphol Airport
"We spannen ons in om de luchthaven per trein bereikbaar te houden via het traject Utrecht Centraal – Amsterdam Zuid – Schiphol Airport. Daar rijdt tot 20.00 uur 4x per uur een trein in beide richtingen, van 20.00-00.00 uur 2x per uur en van 00.00-04.00 uur 1x per uur. Reist u vanaf een andere richting? Kies dan een alternatieve vervoersvorm. De reisplanner is bijgewerkt. Hier kunt u ook regionale lijndiensten plannen."

Meer informatie over de stakingsregeling is hier te vinden

Vogelgriep vastgesteld in De Krim

In De Krim (provincie Overijssel) is op een (vermeerderings)bedrijf voor vleeskuikens vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 26.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 10 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometer zone liggen 42 pluimveebedrijven. In verband met een eerdere besmetting van vogelgriep in Duitsland gold in het grensgebied al een vervoersverbod maar dit is nu uitgebreid naar een straal van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. Gezien de aard van de besmetting zal er in de regio overigens geen ophok- en afschermplicht worden ingesteld.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Ook is in een aantal regio’s de ophok- en afschermplicht van kracht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.