'Hittegolf en gebruik airco in auto zorgen voor toename autoruitvervangingen'

Het autoglasherstelbedrijf Carglass heeft in de afgelopen week 24 procent meer aanvragen ontvangen om voorruiten te vervangen als gevolg van de hittegolf in Nederland. In de zon kunnen auto’s flink opwarmen en door de airconditioning aan te zetten, ontstaat er in korte tijd een groot temperatuurverschil. Hierdoor neemt de spanning op de voorruit toe, waardoor sterretjes in de voorruit sneller kunnen doorscheuren. 

Een scheur in de voorruit kan erg hinderlijk zijn en in sommige gevallen het zicht (ernstig) belemmeren. Daarom adviseert het bedrijf om geregeld de voorruit te controleren op sterschades en gevonden sterretjes zo snel mogelijk te laten herstellen. De kans dat een sterretje doorscheurt tijdens de zomer is groter vanwege de grote temperatuurverschillen die kunnen ontstaan. Dit zorgt ervoor dat het glas te snel uitzet of krimpt, waardoor sterretjes kunnen doorscheuren. Tijdens de afgelopen hittegolf bleek dat veel autoruiten inderdaad doorscheurden door de temperatuurverschillen die werden veroorzaakt door de combinatie van koele airco-lucht en een hete voorruit.

Het aantal aanvragen voor ruitvervanging steeg in de afgelopen week maar liefst 24 procent ten opzichte van een normale week in augustus. Repareren van voorruiten is niet alleen sneller en duurzamer, maar vaak ook goedkoper voor de automobilist. Bij de meeste verzekeraars betalen consumenten geen eigen bijdrage voor het laten herstellen van een sterretje, terwijl dat bij het vervangen van de voorruit wel het geval is.