Nederlandse toerist kan 5 jaar cel krijgen voor doden van papegaaivis

Politieagenten in Phuket bereiden een zaak voor tegen een Nederlandse toerist die maandagmiddag door de politie is gearresteerd na publieke verontwaardiging over een TikTok-video waar de Nederlander liet zien dat hij met een harpoen enkele vissen, waaronder twee zeer zeldzame en bedreigde papegaaivissen, had geschoten.

De Thaise minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu liet een bevel tot arrestatie uitgaan vanwege het doden van de papegaaivissen bij Phi Phi Leh, een beschermd natuurpark in de buurt van Krabi en Phuket.

De 22-jarige man riskeert tot vijf jaar gevangenisstraf als hij in de rechtbank wordt veroordeeld en zal vrijwel zeker het land worden uitgezet en op de zwarte lijst van Thailand worden gezet. 

Politieluitenant-kolonel Ekkachai Siri van de toeristenpolitie van Phuket vertelde dinsdag aan de media dat de Nederlander toegaf dat hij de man op de Tiktik-video was en dat hij de vissen had gevangen.

Op de video was te zien hoe hij trots de vissen liet zien nadat hij zijn mes door de kop van een murene had gestoken.

De man vertelde niet te weten dat hij aan het vissen was in beschermde wateren of een natuurpark. Hij legde de agenten uit dat hij een boot had gehuurd om hem op 9 augustus om 13.00 uur van Ko Phi Phi Don naar Ko Phi Phi Leh te brengen. Op Phi Phi Don had hij ook een harpoengeweer gehuurd van een lokale dienstverlener om de dag door te brengen met speervissen. De rol van de booteigenaar, bootservice en harpoenverhuurder zullen ook worden onderzocht.

Het Tiktok-video-account van de man is afgesloten en de video is inmiddels verwijderd.