'Seks en niet huidcontact is grote verspreider apenpokken'

De bewering dat huid-op-huidcontact tijdens seks tussen mannen, en niet de geslachtsgemeenschap zelf, de meeste overdracht van apenpokken veroorzaakt, is waarschijnlijk achterhaald, zegt een groeiende groep experts.

Sinds het begin van de wereldwijde uitbraak van apenpokken hebben deskundigen op het gebied van volksgezondheid en infectieziekten het publiek verteld dat het virus grotendeels wordt overgedragen via huid-op-huidcontact, met name tijdens seks tussen mannen.

Nu is echter een groeiend aantal experts gaan geloven dat seks tussen mannen zelf, zowel anale als orale geslachtsgemeenschap, waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak is van de wereldwijde overdracht van apenpokken. Het huidcontact dat gepaard gaat met seks, zeggen deze experts, is waarschijnlijk veel minder een risicofactor.

"Er is steeds meer bewijs dat seksuele overdracht, via zaadvloeistoffen, plaatsvindt bij de huidige MPX-uitbraak, zei Dr. Aniruddha Hazra, medisch directeur van de University of Chicago Sexual Wellness Clinic.

Dr. Rosamund Lewis, hoofd van het apenpokken-onderzoeksteam van de WHO durft het nog niet zo stellig te zeggen. "De correlatie mag dan wel sterk lijken, we moeten een open vizier houden."

Wondje op de huid
Vooral de locatie van de pokken bij patiënten en het feit dat levend virus in sperma is aangetroffen versterkt echter het idee dat verreweg de meeste besmettingen door seksueel contact worden veroorzaakt. Eén studie vond dat 56% van de mannen lesies hadden in de schaamstreek en 40% in de anale regio. Een andere studie vond zelfs 75% patiënten met symptomen in de schaamstreek en anale regio.

Het virus is ook aantoonbaar na het nemen van anale swabs van asymptomatische patiënten, wat het aannemelijk maakt dat het virus tijdens anale seks overgedragen kan worden.

Overdracht via huidcontact wordt niet direct gezien als een manier van overdracht, omdat er op de plek van contact een wondje nodig zou zijn om het virus het lichaam binnen te krijgen.

Het is duidelijk dat ook vrouwen besmet kunnen raken met de apenpokken, op het moment dat de huid wondjes gaat vertonen. De WHO blijft echter vasthouden aan huidcontact als primair overdrachtsmiddel. 

Andere onderzoekers zien daar conservatisme in. "Historisch gezien was de primaire manier van overdracht van apenpokken via huidcontact, hoewel er bij eerdere uitbraken mogelijk enige suggestie was van seksuele overdracht. Het kost wat tijd en aanvullende gegevens om ons huidige begrip van transmissie teniet te doen", aldus dr. Paul Adamson, specialist in infectieuze ziektes van UCLA School of Medicine.