Zelensky boet in aan populariteit na verzwijgen dreiging Rusland

De populariteit van de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een flinke deuk opgelopen nadat hij in een interview bekende dat hij ruim voor de invasie van Rusland gewaarschuwd was door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Zelenski maakte de zware dreiging van de Russen niet openbaar uit angst voor vluchtende burgers.

De Amerikanen hadden Zelenski al gewaarschuwd over de Russische plannen om Oekraïne mogelijk binnen te vallen, zo wordt duidelijk uit een interview dat Zelenski met het Amerikaanse dagblad The Washington Post had.

Oekraïense burgers zouden op sociale media hun ongenoegen hebben geuit en academici stellen volgens The Washington Post onder meer dat de president ‘hierdoor zelf ook enige verantwoordelijkheid draagt voor de Russische wreedheden’.

"Sinds oktober vorig jaar zouden we 7 miljard dollar per maand hebben verloren en op het moment dat de Russen aanvielen zouden ze ons in drie dagen hebben verslagen", zo verdedigde hij zijn strategie om de dreiging voor zijn volk verborgen te houden. Paniek en een daaropvolgende economische ineenstorting zou funest zijn voor het Russische buurland.

Zelenski staat nog steeds flink achter zijn beslissing. "De meeste Oekraïners bleven hier en vochten voor hun thuisland. Hoe cynisch het ook klinkt, dat zijn de mensen die de indringers hebben tegengehouden". Het feit dat de hoofdstad Kiev nooit is gevallen is onder andere te danken aan het moedige volk dat koppig weerstand bleef bieden aan de overheersers.

Toch vinden veel Oekraíeners het lastig te verteren dat zijn beslissing zoveel doden als gevolg had. 'Zelenski vond de economie belangrijker dan zijn volk', zo klinkt het op de sociale media. Anderen verdedigen de president juist weer, maar bekritiseren wel het feit dat er weinig voorbereidingen werden getroffen om de bevolking te beschermen door bijvoorbeeld bloedbanken op te richten of het graven van loopgraven langs de Russische grens.