FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 juli 2022

Wereldwijd 100% duurzame energie verdient zich in 6 jaar terug

Een onderzoeksgroep van de Stanford University heeft onderzocht hoeveel het zou kosten voor de gehele wereld om over te gaan op 100% duurzame energie en wat er voor nodig zou zijn. De benodigde investering lijkt hoog maar verdient zich in 6 jaar terug door de verlaagde kosten.

Om van 145 landen, die samen 99,7% van de koolstofdioxide uitstoten de energie duurzaam te maken, kost '$62 trillion', hier bekend als $62 biljoen. Maar de kosten om de energie op te wekken en te gebruiken gaan met $11 biljoen omlaag waardoor de investering in 6 jaar is terugverdiend.

Windmolens (Foto: Tom Swinnen)
Windmolens (Foto: Tom Swinnen)

Duurzame energie is efficiënter dan energie op basis van fossiele brandstoffen volgens het onderzoek. Doordat elektrische auto's, elektrische warmtepompen en een geëlektrificeerde industrie efficiënter zijn dan hun brandstof-tegenhangers, en doordat je de energie om brandstoffen te winnen weghaalt, wordt er 56% in gebruik bespaard. Daarbij is duurzame energie gemiddeld 12% goedkoper waardoor dit de kostenbesparing volgens het onderzoek samen op 63% brengt. Als je dan ook nog de verminderde kosten op gezondheid en klimaat erbij telt, komt de besparing op zelfs 92% in vergelijking met de huidige situatie.

De onderzoeksgroep stelt dat er geen toekomstige technieken nodig zijn om dit te verwezenlijken. De overgang kan gemaakt worden met beschikbare technieken en kan zonder blackouts. De overgang creëert 28 miljoen meer langdurige banen dan er verdwijnen.

De onderzoeksgroep vindt het belangrijk erop de wijzen dat technieken die luchtvervuiling, klimaatopwarming en energiezekerheid niet samen aanpakken, uitgesloten zijn. Dus o.a. bio-energie, fossiele brandstoffen, blauw waterstof (grijs waterstof met co2-afvang), en kernenergie zijn dus niet meegenomen als duurzaam in het onderzoek, en zijn dus ook niet nodig voor deze overgang.

Idealiter zou ieder land in 2035 klaar moeten zijn met de overgang, maar niet later dan 2050, met 80% in 2030.

Waar wachten we nog op?

Leclerc schuldbewust: 'Ga mezelf opsluiten'

Charles Leclerc verloor vandaag dure punten in de strijd om de wereldtitel Formule 1 door zijn Ferrari in de banden te parkeren. Hij draaide er na afloop niet omheen dat het zijn eigen fout was.

De boordradio leek even te suggeren dat er een probleem was met het gaspedaal maar hij stak al snel de hand in eigen boezem. "Het was gewoon een fout, mijn fout", aldus een gedesillusioneerde Monegask. "Ik denk dat ik nog nooit op een hoger niveau heb gezeten zoals dit jaar. Maar daar koop ik niets voor als ik dit soort fouten maak. We waren snel, ik denk dat we de race hadden kunnen winnen. Dat betekent dat ik 25 punten heb weggegooid. Tel daar de zeven punten van Imola, toen ik ook een fout maakte, bij op en je komt op 32. Als ik aan het einde van het seizoen zoveel punten mis, weet ik dat het mijn eigen schuld is en dat ik de titel niet verdien. Ik ga mezelf even opsluiten thuis en wil even alleen zijn."

Ondanks dat Leclerc op de zaterdag nog pole-position trainde had hij het hele weekend al problemen met zijn auto. "Het was lastig om de goede balans te vinden. In deze hitte is het moeilijk om constant te blijven. Dat ben ik niet geweest en daar betaal ik de prijs voor. Ik blijf erin geloven tot het einde, maar het ziet er niet goed uit.”

Oud-president Trump steunt de Nederlandse boeren in hun verzet

De Amerikaanse oud-president Trump heeft in een toespraak voor conservatieve jongeren in Tampa, Florida, zijn steun uitgesproken voor de protesterende Nederlandse boeren. In de twee uur durende toespraak hintte hij ook op een deelname aan de volgende presidentsverkiezingen.

Trump noemde de klimaatcrisis een verzinsel, en beweerde zelfs dat het kan leiden tot hongersnood. "Wij staan achter de vreedzame Nederlandse boeren", zei hij. "Op dit moment verzetten Nederlandse boeren zich dapper tegen de klimaat-tirannie van de Nederlandse regering, die hun produktie rigoureus wil inkrimpen. De helft van de veestapels moeten weg, ze zeggen tegen de boeren dat ze hun land niet meer mogen bewerken, ondanks het groeiende voedselprobleem", vervolgde hij zijn speech.

Daarna wees hij naar de studenten en zei: "Hierna zijn jullie aan de beurt. Onze beweging is tegen klimaatfanatici, we steunen de vreedzame Nederlandse boeren die dapper strijden voor hun vrijheid. Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt."

De boerenprotesten in ons zijn de afgelopen weken al geregeld opgedoken in het nieuws in andere landen, waarbij feit en fictie soms door elkaar lopen.

Bosbranden in Europa: Spanje tot nu toe het zwaarst getroffen

In Spanje is dit jaar al meer dan 2.000 vierkante kilometer vegetatie verbrand. Dat blijkt uit statistieken van het Europese bosbrandinformatiesysteem EFFIS. Dit maakt Spanje het land dat het meest door brand is getroffen in Europa.

De Spaanse brandweer bestrijdt momenteel een bosbrand op het Canarische eiland Tenerife. Bijna 600 inwoners van de stad La Guancha moesten hun huizen verlaten.

In Tsjechië staat een bos in het Nationaal Park Boheems Zwitserland in brand. Volgens de autoriteiten wordt vanwege het moeilijk bereikbare gebied naast de brandweer ook een blusvliegtuig ingezet.

Een andere plaats op het Griekse eiland Lesbos is vandaag geëvacueerd nadat gisteren enkele honderden inwoners en toeristen in veiligheid moesten worden gebracht voor een bosbrand.

Klimaatactivisten plakken zich vast aan glas voor kunstwerk Boticelli

In de Galleria degli Uffizi in Florence, Italië, plakten milieuactivisten van de Ultima Generazione (Last Generation)-groep zichzelf vast aan de kogelvrije beschermende ruit waarachter Sandro Botticelli's meesterwerk Primavera te zien is.

Twee leden van de actiegroep plantten elk een handpalm tegen de ruit terwijl ze met de hulp van een derde een spandoek ontvouwden met de tekst: "Laatste generatie, geen gas, geen kolen." De actievoerders werden door de politie afgevoerd.

In een verklaring zei de groep dat ze eerder hadden overlegd met restaurateurs om ervoor te zorgen dat het werk niet zou worden beschadigd door hun actie. Ze deelde verder op haar website: "Terwijl we ons artistieke erfgoed verdedigen, moeten we ons ook inzetten voor de zorg voor en bescherming van de planeet die we delen met de rest van de wereld."

De activisten hebben zich deze zomer al eerder vastgelijmd aan de lijsten van beroemde met landschappen uit de 19e eeuw, waaronder een van Van Gogh.

Philipsen sprint op Champs-Élysées naar zege in slotetappe Tour; eindzege voor Vingegaard

Jasper Philipsen heeft de slotetappe van de 109de Tour de France op zijn naam geschreven. De 24-jarige Belg was de snelste in de massasprint op de Champs-Élysées. Hij won voor Dylan Groenewegen en Alexander Kristoff. In de slotetappe kwam de eindzege van Jonas Vingegaard nooit in gevaar en kwam met zijn ploeg over de finish over de streep en daarmee was de zege officieel binnen voor hem.

Na de verschillende plichtplegingen onderweg begon op de Champs-Élysées na de eerste doortocht. Bij de eerste keer mocht traditioneel de ploeg van de leider als eerste de streep passeren, waarna er volop werd aangevallen. Ondanks de vele aanvallen, waaronder ook een van Tadej Pogacar, werd er uiteindelijk gewoon gesprint op de Champs-Élysées.

Dylan Groenewegen begon zijn sprint van ver, maar de Nederlander kon het werk van zijn ploeggenoten niet afmaken. Hij werd al snel voorbij gereden door Jasper Philipsen en de Belg won met meer dan een fietslengte verschil. Groenewegen werd nog wel tweede voor Alexander Kristoff. Fabio Jakobsen kwam er in de laatste sprint er niet aan te pas.

Filipijnen: schietpartij op universiteit, 3 doden bij gerichte aanslag

Een schutter opende zondag het vuur op een universiteitscampus in de Filippijnse hoofdstad Manila, voorafgaand aan een diploma-uitreiking, waarbij drie mensen om het leven kwamen, waaronder een voormalige burgemeester. De politie suggereerde dat de ex-burgemeester het doel was.

De schietpartij vond plaats bij de diploma-uitreiking van rechtenstudenten aan de Ateneo de Manila University in een buitenwijk van Quezon City. De dochter van Rose Furigay, een voormalige burgemeester van de provincie Basilan, was een van de afgestudeerden.

Furigay en haar uitvoerend assistent werden gedood bij de aanval, samen met een bewaker van de universiteit. Haar dochter raakte gewond, maar de politie zei dat haar toestand stabiel was.

De vermeende aanvaller werd later gearresteerd. De politie wees op een langdurige juridische vete tussen hem en Furigay als het motief achter het incident.

De diploma-uitreiking werd afgelast nadat de universiteit op slot ging. De nieuw benoemde president Ferdinand Marcos Jr. beloofde een snel onderzoek naar de aanval.

Wat weten we van de aanslag?
De vermeende aanvaller werd aangehouden nadat hij had geprobeerd de plaats van de schietpartij te ontvluchten. Hij was in het bezit van twee pistolen en een geluiddemper, die hij tijdens de aanval zou hebben gebruikt. De politie identificeerde hem als Chao Tiao Yumul, eraan toevoegend dat hij verwikkeld was in een aantal juridische geschillen met Furigay en haar familie, die hij beschuldigde van drugshandel en het laten plegen van drie aanslagen op hem.

Yumul komt uit Lamitan City, waar Furigays familie de politiek domineert. Furigay was zelf drie termijnen burgemeester en gaf de positie pas afgelopen mei op aan haar man, omdat de grondwet haar verhinderde om een vierde termijn te zoeken.

"Dit lijkt een vastberaden moordenaar te zijn", zei politiebrigadegeneraal Remus Medina terwijl hij verslaggevers toesprak.

Hij beschreef het incident, dat gericht was op een van de meest prestigieuze universiteiten van het land, als 'op zich zelf staand'.

Wapenbezit is wijdverbreid in de Filippijnen. Schietpartijen op scholen en universiteiten komen echter niet vaak voor, in tegenstelling tot gerichte moorden op politici, wat vooral in verkiezingsperioden voorkomt.

Pearl Jam zegt concert in Ziggo Dome op laatste moment af

De fans waren er na eerdere afzeggingen in Praag en Parijs al bang voor: het concert van Pearl Jam in de Ziggo Dome gaat niet door vanwege stemproblemen bij zanger Eddie Vedder. Het nieuws komt enkele uren voordat de band vanavond zou optreden. Zo meldt AT5.

"Ondanks aanhoudende medische behandelingen heeft Ed helaas nog steeds geen stem en kan hij vanavond niet optreden", schrijft de band in een statement op Twitter. "Dit is opnieuw het slechtst denkbare scenario voor de band."

Ook op de site van concertorganisator Mojo staat een statement. "Zanger Eddie Vedder is onder medische behangeling voor schade aan zijn keel als gevolg van de effecten van de openluchtshow in Parijs afgelopen zondag. Ondanks alle inspanningen van iedereen heeft hij helaas nog steeds geen stem en is zodoende niet in staat om op te treden." 

Mojo laat verder weten dat er geen vervangende datum voor het concert komt en dat mensen met een kaartje automatisch hun geld terug krijgen gestort. Ook morgenavond staat er een concert gepland. Vooralsnog gaat dat wel gewoon door, zegt Mojo.

'Poolsherrif verwijdert handdoeken van ligbed-claimers bij het zwembad'

Wie kent niet de verhalen van 's ochtends vroeg aan het hotelzwembad: zodra de faciliteit opengaat, rennen tientallen vakantiegangers om handoeken op de ligstoelen te gooien om ze te 'claimen' voor de rest van de dag.

Eerst de beste stoelen 'reserveren', daarna rustig ontbijten of zelfs weer terug naar bed om te slapen. Het belangrijkste is dat het territorium is afgebakend, zelfs als ze pas uren later naar het zwembad gaan.

Het wordt de 'handdoekoorlog' genoemd. 

Een hotel op Tenerife heeft daarom een 'poolsheriff' in dienst genomen. Hij ruimt 's ochtends de gereserveerde ligstoelen op omdat een ligbed claimen voor tien uur in het complex verboden is. 

Bekijk hier de actie op Tiktok.

Rennend naar het zwembad op een ligbed te claimen, al jaren lang een fenomeen:

F1: Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander verstevigde zo de leiding in het kampioenschap omdat tegenstrever Charles Leclerc al in de beginfase uitviel. Lewis Hamilton eiste plaats twee voor zich op, voor George Russell.

Leclerc startte op Paul Ricard vanaf poleposition, terwijl Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz vanaf plek negentien vertrok vanwege een motorwissel, met naast hem Kevin Magnussen die hetzelfde overkomen was. Leclerc was goed weg, terwijl Verstappen achter hem aan sloot, gevolgd door Lewis Hamilton en Perez. Yuki Tsunoda verloor veel tijd doordat hij bij de chicane achterstevoren getikt werd door Esteban Ocon en ruim achter het veld aan kon sluiten. Beste starters waren Magnussen die vanaf de laatste startplek naar dertien doorschoof en Lance Stroll die van vijftien naar tien ging.

Leclerc kon niet weglopen bij Verstappen die binnen een seconde bleef en minder van zijn banden leek te vergen dan de Monegask. Daarachter voerde Perez de druk op Hamilton op. Sainz startte op de harde banden en toen deze eenmaal op temperatuur waren schoof de Spanjaard vanaf plek negentien snel door naar dertien, met daarvoor Magnussen.

Verstappen was na zeventien ronden de eerste van de toppers die binnen kwam. De Nederlander kwam op plek zeven terug, achter de McLaren van Lando Norris. Bijna direct daarachter reed Sainz die de top tien binnen was geslopen. Na achttien ronden spinde Leclerc hard in de bandenstapels en viel daardoor uit, mogelijk veroorzaakt door problemen met het gaspedaal. Er volgde een safety car en vrijwel het hele veld maakte een stop. Dit gaf de leiding aan Verstappen, voor Hamilton, Perez en George Russell. Ferrari haalde Sainz binnen, maar stuurde de Spanjaard te vroeg weg waardoor Alexander Albon moest remmen.

De safety car kwam na twintig ronden weer naar binnen, waarna Verstappen het veld op gang bracht. Sainz profiteerde optimaal van zijn mediumband, waardoor hij beide McLarens en de Alpine van Fernando Alonso passeerde voor plek vijf. In het achterveld tikte Guanyu Zhou Mick Schumacher in de rondte waardoor beiden veel tijd verloren.

Verstappen trok snel een gat van ruim drie seconden met Hamilton en behield makkelijk deze voorsprong. Daarachter reed Sainz het gat met Russell dicht en passeerde de Mercedes buitenom in de rechterbocht na de chicane. De Spanjaard moest echter wel nog een vijf seconden straf incasseren vanwege het incident in de pits met Albon.

Met nog elf ronden te gaan plaatste Sainz de aanval op Perez die zich gewonnen moest geven. Snel daarna waagde Russell een poging, maar bij de chicane gleed de Mercedes van de Brit weg, tikte de Red Bull aan die daardoor rechtdoor moest. Sainz wisselde nog naar nieuwe banden, waardoor hij op plek negen de baan op kwam en opnieuw aan een inhaalrace kon beginnen.

In de slotfase volgde een virtuele safety car na het stranden van de Alfa Romeo van Guanyu Zhou. Richting het einde ervan was Russell wakker en verraste hiermee Perez die iets te laat naar zijn gas ging en zo plek drie verloor. Sainz was weer geklommen naar plek vijf.

Na 53 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd en vergrootte hij zo de leiding in het kampioenschap. Hamilton eindigde als tweede, voor Russell. Perez werd vierde, voor Sainz, Alonso, Norris, Ocon, Ricciardo en Stroll die het laatste punt mee naar huis nam.

Wiebes sprint naar winst in openingsetappe Tour de France Femmes

Lorena Wiebes heeft de eerste rit in de Tour de France voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse die rijdt voor DSM was op de Champs-Élysées de snelste en pakt daarmee ook de eerste gele leiderstrui in de Tour de France Femmes. Marianne Vos werd tweede in de massasprint.

Waar de Tour de France voor mannen op de Champs-Élysées begint de Tour voor de vrouwen. De etappe van vandaag was 81,7 kilometer lang er moesten twaalf rondes worden afgelegd in Parijs. Er waren verschillende aanvallen in Parijs, maar uiteindelijk kregen we in de openingsetappe een massasprint.

Daarin was Lorena Wiebes duidelijk de snelste. De renster van DSM won de massasprint met meer dan een fietslengte verschil van Marianne Vos en is de eerste leidster in de Tour de France voor vrouwen. Maandag staat een nieuwe vlakke etappe op het programma voor de vrouwen.

Iwasa domineert Formule 2-hoofdrace Paul Ricard, Verschoor valt uit

Op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet is zondagochtend de hoofdrace in de Formule 2 afgewerkt. Het werd uiteindelijk niet heel erg spannend, maar het was zoals meestal wel een vermakelijke race als opwarmer voor de Formule 1.

Logan Sargeant vertrok vanaf poleposition, met Ayumu Iwasa naast zich en Frederik Vesti, Jack Doohan, Theo Pourchaire en Felipe Drugovich achter zich. Jüri Vips, Marcus Armstrong, Liam Lawson en Jehan Daruvala completeerden de top-10, Richard Verschoor startte als elfde.

Bij de start schoot Doohan naar de leiding, voor Iwasa, die snel de eerste positie overpakte. Sargeant volgde op plek drie, voor Vesti, Pourchaire, Vips en Drugovich, waarna een spin in het middenveld van Marino Sato samen met een aanvaring tussen Dennis Hauger en Armstrong voor een safety car zorgde.

Na elf van de dertig ronden waren Pourchaire en Vips de eersten van de voorste mannen die nieuwe banden kwamen halen, Sargeant volgde iets later en had een probleem: de motor sloeg af in de pitstraat. Iwasa kwam kort daarop ook binnen, met dertien ronden te gaan moesten alleen Lawson en Daruvala voorin nog stoppen.

Doohan kwam in de problemen met een spin en nadat iedereen gestopt was had Iwasa acht ronden voor het einde gewoon de leiding weer in handen, voor Pourchaire en Vesti. Verschoor reed ondertussen een prima race, tot hij in de slotronde vanaf de achtste plek stilviel met brand in de auto.

Iwasa's overwinning kwam totaal niet in gevaar, hij kon zijn eerste zege bijschrijven. Pourchaire finishte als tweede, Vesti completeerde het podium nog nét voor Drugovich.

Van Kalmthout 4e in IndyCar-race Iowa, Newgarden oppermachtig

Op de Iowa Speedway is zaterdagavond de eerste race van de double header in de IndyCar Series verreden. Dat deed Rinus van Kalmthout uitstekend: de Nederlander reed naar een keurige vierde plek.

Will Power mocht van poleposition vertrekken en ook Josef Newgarden startte vanaf rij één, gevolgd door Conor Daly, Pato O'Ward, Scott McLaughlin, David Malukas, Jack Harvey en Rinus van Kalmthout. Na zestien ronden was de eerste caution een feit: Jimmie Johnson ging in de rondte.

Power, Newgarden en O'Ward reden voorop en bij de caution gingen veel mannen in het middenveld vroeg naar binnen, aangevoerd door Colton Herta en Scott Dixon. Bij de herstart ging Newgarden snel voorbij aan Power, na een ronde of vijftig kwamen ook andere mannen hun eerste stop maken.

Door de late stops onder groen kwam Johnson even aan de leiding, maar na tachtig ronden kwam hij weer binnen en had Newgarden zijn plekje weer in handen, voor O'Ward, Power en Marcus Ericsson. Dertig ronden later klapte Felix Rosenqvist vanaf plek negen de muur in, vlak achter Van Kalmthout.

De herstart ging zonder Colton Herta, die tijdens de pitstop stil kwam te vallen, en met Newgarden, O'Ward, Ericsson, Power, McLaughlin, Johnson en Van Kalmthout voorop - vrijwel iedereen had weer nieuwe banden. Met een kleine negentig ronden te gaan deed Ericsson een poging bij O'Ward, maar hij ging wijd en verloor flink wat plekken.

Kort daarna ging het fout voor Ed Carpenter: de teambaas van Van Kalmthout spinde de muur in. Vrijwel de hele top kwam naar binnen voor mogelijk de laatste stop, hoewel men dan wel wat mazzel nodig had met een latere caution. McLaughlin viel bij de herstart stil: de rechterachterban zat niet vast.

Newgarden en Power reden voorop, Alex Palou was bij de pitstop mooi naar voren gekomen en pakte gelijk plek drie over van O'Ward. Achter hen opende Van Kalmthout de aanval op Johnson en zo pakte de Nederlander plek vijf. Newgarden reed ondertussen wat weg bij O'Ward, die zich op zijn beurt terug had geknokt naar de tweede plek.

Palou's run leek een beetje voorbij, want Power ging er ook langs, terwijl Van Kalmthout hem weer in zicht kreeg. Met vijf ronden te gaan sloot hij aan en na een foutje passeerde hij de Spanjaard, terwijl Newgarden oppermachtig naar de winst reed, voor O'Ward. Op forse afstand ging plek drie naar Power, die Van Kalmthout nog nét achter zich hield.

Russen erkennen nu toch beschieting haven Odessa; 'doel was patrouilleboot'

De Oekraïense president Zelenskyy heeft de beschieting van de haven van Odessa beschreven als een daad van "flagrante Russische barbaarsheid". Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken reageerde met scherpe kritiek. Er zijn "ernstige twijfels" over de geloofwaardigheid van Moskou.

Turkije meldde gisteren dat Rusland ontkent iets met de aanval van gisteren op Odessa te maken heeft.

Update 12.40 uur:
Rusland erkent nu toch dat het raketten heeft afgeschoten op de haven van Odessa, essentieel voor het hervatten van de Oekraïense graanexport. Doelwit zou een ‘patrouilleboot’ zijn geweest.

Eerdere berichtgeving:
De Amerikaanse regering heeft twijfels bij de geloofwaardigheid van Rusland over de aanval op de haven van Odessa. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei dat Rusland zijn verplichtingen slechts een dag na het akkoord om Oekraïens graan over de Zwarte Zee te exporteren had verbroken. "Deze aanval roept ernstige twijfels op over de geloofwaardigheid van Ruslands inzet voor het graanakkoord van gisteren."

Blinken zei dat de beschietingen het vele werk van de Verenigde Naties, Turkije en Oekraïne om essentiële voedselproducten op de wereldmarkt te krijgen, ondermijnen. Rusland draagt de verantwoordelijkheid voor het verergeren van de wereldwijde voedselcrisis. Moskou heeft de graanexportovereenkomst goedgekeurd en heeft nu de plicht om deze volledig uit te voeren.

Volgens Zelenskyy is de aanval nog een reden om Oekraïne wapens te geven "die nodig zijn voor onze overwinning". 

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de aanslag zullen zijn voor het graanakkoord. De verklaringen van de Oekraïense regering hierover zijn niet erg duidelijk.

Terwijl minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov via Facebook aankondigde dat Oekraïne de voorbereidingen voortzette om de graanexport vanuit zijn havens te hervatten, zette Zelenskyy vraagtekens bij het punt van de graanovereenkomst met Rusland. De aanval bewijst één ding: "Wat Rusland ook zegt of belooft, ze vinden altijd een manier om het niet uit te voeren", zei Zelenskyy in een video die op Telegram werd verspreid.

De VN en de Europese Unie veroordeelden de beschietingen. VN-secretaris-generaal Guterres, die de ondertekening op vrijdag bijwoonde, benadrukte dat alle partijen een duidelijke toezegging hebben gedaan om de veilige export van Oekraïens graan te garanderen. "Volledige implementatie door de Russische Federatie, Oekraïne en Turkije is absoluut noodzakelijk", zei hij.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, schreef op Twitter dat de beschietingen van de haven "opnieuw de totale minachting van Rusland voor internationaal recht en verplichtingen" laten zien.

Tour: Etappe 21 - Sprinten op de Champs-Élysées

De Tour de France zit er zo goed als op, in geen enkel klassement is er nog een gevecht gaande en het is voor iedereen slechts een kwestie van de finish halen. Behalve voor de sprinters natuurlijk, die werken vandaag hun hoogtepunt af.

De heren starten bij de La Défense Arena, waar in 2024 de nodige sporten afgewerkt worden tijdens de Olympische Spelen. Men zet koers naar het centrum van Parijs, waar traditiegetrouw de nodige ronden afgewerkt worden rondom de Champs-Élysées, acht in totaal.

Rellende_Rotscholier heeft de 21e en laatste uitgebreide voorbeschouwing van deze Tour hier staan, om 16.30 uur wordt het startsein gegeven en na ruim 115 kilometer wordt de finish tussen half acht en kwart voor acht verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Man op scootmobiel wil door Vliettunnel (N14) rijden; 'mijn accu is bijna leeg'

Een man in een scootmobiel had boodschappen gedaan, en wilde voor een gezellig avondje naar oma in Leidschendam toe. Zo meldt Regio15.

Met o.a. een flesje wijn in het mandje van de scootmobiel was hij op weg van Den Haag Leidschenveen richting Leidschendam.

Een aantal weggebruikers zagen hem richting de Vliettunnel (de 'lange tunnel') van de N14 rijden en besloten in te grijpen voordat hij erin zou rijden. O.a. twee bestuurders van motorscooters dwongen de man tot stoppen. Intussen werd de politie gewaarschuwd, die 1 rijstrook 'stad in' afkruisde en een politieauto stuurde.

Later verklaarde de scootmobielbestuurder dit van plan te zijn geweest omdat de accu van de scootmobiel leeg begon te raken. Om te voorkomen dat hij stil zou vallen, leek het hem een goed idee om de kortst mogelijke weg naar zijn oma toe te rijden. En door de tunnel was niet gevaarlijk, want "hij kon zijn gevarenlichtjes aanzetten, en een beetje rechts houden".

Als alternatief werd zijn scootmobiel nu op een berger gezet, en mocht hij voorin meerijden. De politie heeft de man opgedragen nooit meer zo iets gevaarlijks te doen, maar heeft verder geen bekeuring uitgeschreven. De berger heeft hem alsnog even bij oma voor de deur afgezet, waarna het flesje wijn alsnog open kon.

Feest in Tilburg ontaardt in vechtpartijen en gooien met stenen naar politieagenten

Een muziekoptreden bij een horecagelegenheid aan de Zevenheuvelenweg is zondagochtend uit de hand gelopen. Er wilden meer mensen naar binnen dan er kaarten verkocht waren. Na overleg tussen de eigenaar, de beveiliging en de politie werd het optreden beëindigd.

Op zondag 24 juli 2022 om 00.40 uur kwam de eerste melding binnen bij de politie. Bij de horecagelegenheid was een optreden van een bekende Eritrese zanger. Er waren 150 kaarten verkocht maar er wilden op dat moment meer mensen naar binnen. De eigenaar en de beveiliging waren bang dat het uit de hand zou lopen en belden de politie. Er bleek inderdaad een te grote toestroom van mensen en de situatie was grimmig, zeker in de richting van de politieagenten. Er werden afspraken gemaakt tussen de eigenaar, de beveiliging en de agenten dat het optreden zou stoppen. De eigenaar zou zorgen dat hij zijn zaak leeg zou maken.

Agressie
Langzaam maar zeker lukte het de beveiliging om de mensen naar buiten te krijgen. Buiten stond de politie met enkele auto’s om de openbare orde in de omliggende straten te handhaven. De ontevreden bezoekers reageerden zeer agressief in de richting van de politie. Op een gegeven moment werd er in de richting van de agenten met stenen gegooid en werd een achterlicht van een politieauto vernield.

Toen werd besloten om met een groep agenten op te treden om de openbare orde te herstellen. Omdat het op dat moment in de eenheid Zeeland-West-Brabant erg druk was waren er enkele politie-eenheden uit Oost-Brabant om te assisteren.

De Zevenheuvelenweg werd door de politie afgesloten voor het verkeer. "Er stonden zo'n twintig politieauto's", vertelt een correspondent.Ook werden er politiehonden ingezet. Er werden meerdere charges uitgevoerd waarna de rust weer wat terugkeerde. Uiteindelijk was iedereen vetrokken.

Het achterlicht van een politieauto is beschadigd door een van de aanwezigen. De politie onderzoekt met camerabeelden wie dat heeft gedaan. Tot nu toe is er niemand aangehouden.

Nederlandse estafetteploegen falen op WK, Canadese sprinters pakken goud

In het Amerikaanse Eugene is de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap atletiek afgewerkt. Er kwamen veel Nederlanders in actie, maar dat ging eigenlijk allemaal bepaald niet best, op hordenloopster Nadine Visser na. Wel waren er mooie wedstrijden te zien, met mooie duels om goud.

100m horden vrouwen, series
Geen problemen voor Nadine Visser, die in een keurige 12,76 seconden naar de tweede plek in haar serie liep. Met 13,38 seconden bleef Zoë Sedney op de zesde plek steken, zij haalde de finale niet. Dat gold ook voor wereldkampioene Nia Ali, die voor eigen publiek en in prima positie onderuit ging over de laatste horde. De Belgische Anne Zagré werd daardoor gehinderd en mocht in de avondsessie in haar eentje een nieuwe poging wagen, wat goed leek te gaan...tot ze over de laatste horde struikelde en een meter voor de finish tegen de grond smakte.

4x400m vrouwen, series
Hanneke Oosterwegel begon prima voor Nederland, waarna Lieke Klaver ook uitstekend liep en een plekje in de top-3 verstevigde. Vervolgens was Cathelijn Peeters aan de beurt, maar die pakte het stokje niet goed aan en liet 'm vallen. Peeters raapte het wel snel op, liep door en zag daarna hoe Femke Bol Nederland met een fantastisch optreden in 3:28,58 minuten naar plek drie en dus een finaleplaats liep, maar de opluchting was van korte duur: Nederland werd gediskwalificeerd, omdat Peeters bij haar onfortuinlijke actie de Française Sounkamba Sylla had gehinderd.

4x400m mannen, series
Zonder Liemarvin Bonevacia en Tony van Diepen was het op voorhand al niet echt de verwachting dat Nederland zomaar de finale zou halen, na het olympisch zilver van vorig jaar. Isayah Boers, Terrence Agard, Nick Smidt en Ramsey Angela kwamen inderdaad tekort, maar veel scheelde het niet: met 3:03,14 minuten kwamen ze welgeteld één honderdste van een seconde tekort om als laatste tijdsnelste door te mogen naar de finale, Frankrijk was een fractie te snel.

800m mannen, finale
Marco Arop uit Kenia nam na 300 meter de leiding en die stond hij heel lang niet af. Pas in de laatste tientallen meters kwam olympisch kampioen Emmanuel Korir ernaast en het was de Keniaan die in 1:43,71 minuten de wereldtitel veroverde. Ook de geweldig finishende Algerijn Djamel Sedjati kwam nog over Arop heen: zilver in 1:44,14 minuten, voor de Canadees (1:44,28).

5000m vrouwen, finale
In de eerste kilometer was het vooral de Ethiopische Dawit Seyaum die het (lage) tempo bepaalde, daarna nam landgenote Gudaf Tsegay het over en na anderhalve kilometer wisselde hij het af met Letesenbet Gidey, de kampioene op de tien kilometer. Het Ethiopische tandem Tsegay/Gidey voerde het tempo beetje bij beetje op, terwijl Sifan Hassan constant achterin bleef zitten. In de slotfase kwam de Nederlandse naar voren en pakte ze even de leiding, maar al even snel werd ze weggesprint: zesde. Tsegay maakte het werk perfect af en sprintte in 14:46,29 minuten naar de wereldtitel, voor de Keniaanse Beatrice Chebet (14:46,75) en Seyaum (14:47,36).

4x100m vrouwen, finale
Op voorhand leek het al vooral tussen de Amerikaanse en de Jamaicaanse ploegen te gaan en niks was minder waar. De eerste Jamaicaanse wissel, van Kemba Nelson op Elaine Thompson-Herah, ging bepaald niet best, terwijl Melissa Jefferson en Abby Steiner de VS op plek één brachten. Shelly-Ann Fraser-Pryce bracht Jamaica iets dichterbij de Amerikaanse Jenna Prandini, waarna het aan de slotloopsters was. De Amerikaanse Twanisha Terry begon met een mooie voorsprong, maar Shericka Jackson snelde er in geweldig tempo naartoe. Het was nét niet genoeg: goud ging in 41,14 seconden naar de VS, voor de 41,18 van Jamaica. Het brons ging naar Tatjana Pinto, Alexandra Burghardt, Gina Lückenkemper en Rebekka Haase uit Duitsland (42,03), een toprace én ietwat geholpen door een blessure bij de Britse Dina Asher-Smith.

4x100m mannen, finale
Christian Coleman opende sterk voor de VS, de Canadees Aaron Brown volgde. Vervolgens maakte Jerome Blake het goed ten opzichte van Noah Lyles, waarna Elijah Hall de VS tegen Brandon Rodney weer op voorsprong bracht. Het kwam aan op de slotlopers en dat werd een heerlijke strijd, waarin Andre de Grasse namens Canada met een geweldige race te snel was voor Marvin Bracey: goud voor Canada in 37,48 seconden, voor de VS (37,55). Op niet al te grote afstand ging het brons in 37,83 naar het Britse kwartet Jona Efoloko, Zharnel Hughes, Nethaneel Mitchell-Blake en Reece Prescod.

Hinkstapspringen mannen, finale
Pedro Pablo Pichardo had er zin in, hoewel dat de spanning niet ten goede kwam: de olympisch kampioen, uitkomend voor Portugal, sprong in zijn eerste poging naar 17,95 meter en gooide de wedstrijd zo gelijk op slot. Hij zou zich niet meer verbeteren, maar het goud was binnen. Zilver ging met 17,55 meter - ook in de eerste ronde - naar Hugues Fabrice Zango uit Burkina Faso, voor de 17,31 meter van de Chinees Zhu Yaming.

Speerwerpen mannen, finale
Anderson Peters uit Grenada won in 2019 verrassend de wereldtitel, hoewel de afstand niet fantastisch was. In Tokyo plaatste hij zich vervolgens niet voor de olympische finale, maar dit jaar is hij in topvorm met een van de beste worpen van de laatste twee decennia. In Eugene haalde Peters gelijk uit: 90,21 meter in zijn eerste worp en 90,46 in de tweede. Het was te ver voor wie dan ook en met 90,54 meter deed hij er in de laatste poging nog een fraaie schep bovenop voor nieuw goud. Zilver was met 88,13 meter voor olympisch kampioen Neeraj Chopra uit India, voor de 88,09 meter van de Tsjech Jakub Vadlejch.

Tienkamp, dag één
Na de 100 meter, het verspringen, kogelstoten en hoogspringen was de strijd om goud volop bezig tussen olympisch kampioen Damian Warner uit Canada en de Franse wereldrecordhouder Kevin Mayer. Dat ging echter fout op de 400 meter, het afsluitende onderdeel van dag één: Warner raakte geblesseerd aan zijn hamstring en ging naar de grond. Ayden Owens-Delerme uit Puerto Rico won de 400 meter in 45,07 seconden, bijna de snelste tijd ooit gelopen in een tienkamp. Hij staat ermee op de eerste plek na vijf onderdelen, maar rekening houdend met de onderdelen die nog te gaan zijn is Mayer met afstand de absolute topfavoriet - de Fransman staat vooralsnog zesde. De strijd om zilver lijkt aangevoerd te worden door de Duitse wereldkampioen Niklas Kaul, die weliswaar zestiende staat, maar doorgaans vooral enorm uithaalt op de tweede dag.

Aanhoudende bosbranden in Californië blijven zich snel uitbreiden

Het westen van de Verenigde Staten lijdt onder een langdurige droogte en bosbranden blijven komen. De vlammen verspreiden zich snel in de buurt van Yosemite National Park. Duizenden moesten in veiligheid komen.

In de Amerikaanse staat Californië woedt een hevige bosbrand in de buurt van Yosemite National Park. Het vuur had zich "explosief" verspreid, aldus de lokale autoriteiten. Zaterdagmiddag (lokale tijd) was er sprake van een gebied van ruim 48 vierkante kilometer, zo meldt het bevoegd gezag Calfire op haar website. De zogenaamde Oak Fire brak vrijdag uit in de wijk Mariposa en was aanvankelijk niet te bedwingen.

Zaterdag werden meer dan 6.000 mensen in het dunbevolkte gebied verzocht hun huizen te verlaten. Tien winingen en commerciële gebouwen werden verwoest en vijf beschadigd, meldde de brandweer van Californië. In totaal worden 2000 gebouwen door brand bedreigd.

Verschillende wegen waren afgesloten vanwege de brand, waaronder Highway 140, een van de belangrijkste toegangsroutes naar Yosemite. Volgens de informatie worden meer dan 400 brandweerlieden ingezet met zwaar materieel en ondersteund door helikopters. 

Energiebedrijf Pacific Gas & Electric schreef op zijn website dat de stroomvoorziening naar meer dan 2.600 huizen en bedrijven in de regio sinds vrijdag is onderbroken. Het is niet te zeggen hoe lang dit gaat duren.

De brand die op 7 juli uitbrak in Yosemite Park en zich verspreidde naar het Sierra National Forest was volgens parkbeambten zaterdag voor bijna 80 procent onder controle. Inmiddels is daar bijna 20 vierkante kilometer bos. Trailer: Black Panther: Wakanda Forever

Tijdens het Marvel Studios-panel op Comic-Con International barstte het van de bekendmakingen en de aanwezigen in Hall H werden getrakteerd op veel nieuwe beelden, waaronder de trailer voor Black Panther: Wakanda Forever. Deze staat nu ook online.

In het vervolg op Black Panther uit 2018 moeten de Wakandans die we kennen uit de eerste film, koningin Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Letitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) en de Dora Milaje het land beschermen van dreigingen van buitenaf na de dood van koning T'Challa. 

De trailer laat nog niet zien wie, na de dood van Chadwick Boseman en, in het MCU zelf, zijn personage T'Challa, de rol van de Black Panther zal aannemen. Wel werd Tenoch Huerta geïntroduceerd als Namor the Sub-Mariner, koning van een verborgen natie onder de zee.

Black Panther: Wakanda Forever verschijnt in november.

Marvel Studios onthult Phase 5 en 6 op Comic-Con International

Voor het eerst in drie jaar vindt op dit moment in San Diego weer Comic-Con International plaats, het evenement waar alle liefhebbers van alle vormen van popcultuur halsreikend naar uitkijken, al is het maar omdat de grote filmstudio's de conventie gebruiken om nieuwe bekendmakingen te doen. Nadat Warner Bros. de trailers van nieuwe films bekend maakte was het de beurt aan Marvel Studios die de fans vertelde wat er de komende drie jaar verwacht kan worden.

Kevin Feige, die al jaren verantwoordelijk is voor hoe het Marvel Cinematic Universe eruit ziet, trakteerde fans op nieuwe beelden en kondigde onder andere twee nieuwe Avengers-films aan, die beide in hetzelfde jaar uitkomen. De films zijn de afsluiter van Phase 6, en die fase is de afsluiter van wat nu The Multiverse Saga wordt genoemd (Phase 1 t/m 3 heten gezamenlijk The Infinity Saga).

Phase 5

Maar eerst Phase 5. Die begint ná Black Panther: Wakanda Forever (te verschijnen in november) met het al eerder aangekondigde Ant-Man and the Wasp: Quantumania in februari 2023. Feige toonde de trailers voor beide films, plus Guardians of the Galaxy vol. 3 (met een eerste blik op Adam Warlock) en de in augustus te verschijnen Disney+-serie She-Hulk: Attorney at Law, die wordt gezien als een sitcom. 

De trailer voor Wakanda Forever onthulde en bevestigde de aanwezigheid van Namor the Sub-Mariner. De film introduceert bovendien Riri Williams, die later in een eigen serie (Ironheart) te zien is. In die voor Quantumania werd verteld dat Scott Lang na de gebeurtenissen in Endgame een boek heeft geschreven (misschien gerelateerd aan zijn podcast, zoals te zien in Ms. Marvel?). De film zou de eerste verschijning van Jonathan Majors zijn als Kang, maar hem zagen we vorig jaar natuurlijk al in Loki. Zijn rol in latere films is ook bevestigd.

Qua films bevat phase 5 na The Marvels, dat over een jaar verschijnt, ook de nieuwe Blade met Mahershala Ali. Hij verscheen in 2019 als verrassing op het podium van Hall H en nu weten we dat die film in november 2023 te zien zal zijn. Anthony Mackie, die vorig jaar in The Falcon en the Winter Soldier de nieuwe Captain America werd, zal in mei 2024 te zien zijn in Captain America: New World Order. Phase 5 wordt afgesloten door Thunderbolts, een film die gezien mag worden als de MCU-versie van DC's Suicide Squad.

Naast de reeds bekende Disney+-titels, zoals Secret Invasion, Echo, een nieuw seizoen voor What If...? en een spin-off-serie voor Agatha Harkness maakte Marvel bekend dat Charlie Cox en Vincent D'Onofrio, die samen te zien waren in de Netflix-serie Daredevil (die inmiddels verhuisd is naar Disney+) en onlangs voorbij kwamen in andere MCU-titels, opnieuw hun rollen zullen spelen in Daredevil: Born Again, een serie van 18 afleveringen, te verschijnen in het tweede kwartaal van 2024.

Phase 6

Over phase 6 heeft Marvel vooralsnog veel minder te melden, maar er zijn nog andere Hall H-panels in de komende jaren om daar meer over uit te weiden. Er zijn geen series specifiek voor deze fase aangekondigd (maar er zijn series bekend die nog niet in phase 5 geplaatst zijn, dus we zouden wat gokjes kunnen doen), en slechts drie films.

Die drie films zijn wel meteen eye catchers. Natuurlijk is daar de nieuwe Fantastic Four, over een groep personages waarvan de rechten jarenlang bij filmstudio FOX lagen, die daarmee een handvol films heeft gemaakt die allemaal niet geweldig zijn ontvangen. De nieuwe versie verschijnt in november 2024. Nadat Jon Watts het project verliet is er nog geen nieuwe regisseur bekend.

De andere twee films zijn beide Avengers-films, te verschijnen in het jaar daarop. Dat betekent dat we in totaal een gat van zes jaar hebben tussen Avengers: Endgame en Avengers: The Kang Dynasty, zoals de vijfde film heet. Hiervoor is nog maar heel weinig bekend; geen regisseur en ook niet wie op dit punt in de MCU-tijdlijn onderdeel zijn van het Avengers-team. Eigenlijk is, dankzij de titel, alleen bekend dat Jonathan Majors de rol van Kang opnieuw zal vertolken, wat bevestigt dat hij inderdaad in zekere zin een opvolger is voor Thanos.

De zesde Avengers-film komt vervolgens weer heel kort op de vijfde; The Kang Dynasty verwachten we in mei 2025 en Avengers: Secret Wars al in november 2025. De titel Secret Wars gonst al een tijdje over het internet en is dus nu bevestigd. Ook hierover is verder nog niets bekend.

Logo Avengers: The Kang Dynasty

Overzicht Phase 5 + 6

De releasedata voor de series zijn niet exact bekend, dus de uiteindelijke volgorde kan nog afwijken. Natuurlijk worden aanvullende films en serie voor 2024 en 2025 later nog bekend gemaakt, dus dit schema is sowieso incompleet.

titeldatumfilm/serie
Ant-Man and the Wasp: Quantumania februari 2023 film
What If...? (2) begin 2023 serie
Guardians of the Galaxy Vol. 3 mei 2023 film
Secret Invasion Q2 2023 serie
The Marvels juli 2023 film
Echo Q3 2023 serie
Loki (2) Q3 2023 serie
Ironheart Q3 2024 serie
Blade november 2023 film
Agatha: Coven of Chaos Q4 2023 serie
Daredevil: Born Again Q2 2024 serie
Captain America: New World Order mei 2024  film
Thunderbolts juli 2024 film
Fantastic Four november 2024 film
Avengers: The Kang Dynasty mei 2025 film
Avengers: Secret Wars november 2025 film

FOK! Wat een weer: Broeierig warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Het was gister een heerlijke zomerse dag, we mogen niet klagen.

De minimumtemperaturen liepen uiteen van 8,7 C in Enschede tot  15,3C in Vlissingen,
de maximumtemperaturen van 20,2 C in Lauwersoog tot 26,8 in Ell (Limburg).

Wat voor weer kunnen we vandaag verwachten:

Vanochtend neemt van het westen uit de bewolking toe. In het noorden regent het plaatselijk licht, in het zuiden blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind, aan de westkust is de wind vrij krachtig.

Vanmiddag kan er in het noorden eerst nog plaatselijk lichte regen vallen, elders is het droog. Op steeds meer plaatsen gaat de zon schijnen. In het noorden ligt de maximumtemperatuur rond 25°C, in het zuiden wordt het plaatselijk 31°C. De wind is zwak tot matig en komt het zuidwesten, in het Waddengebied is de wind vrij krachtig.

Vanavond is er weinig bewolking en blijft het droog. Er is weinig wind, aan de kust staat een matige zuidwestenwind.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Maandag en dinsdag enkele (onweers-)buien en een overgang naar lagere maximumtemperaturen. De rest van de periode is overwegend droog.

De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

  • Zo 24-07-2022 Max. 25/30° Min. 15° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 70% Zonkracht 7 Windkracht ZW 2
  • Ma 25-07-2022 Max. 24/26° Min. 18/19° Neerslag 1/4mm Neerslagkans 70%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht ZW 4
  • Di 26-07-2022 Max. 20/21° Min. 16° Neerslag 0/2mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht NW 3

Zonnigweer tijdens een demonstratie in Amsterdam (Foto:DJMO)
Zonnig weer tijdens demonstratie in Amsterdam (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.