Aanhoudende bosbranden in Californië blijven zich snel uitbreiden

Het westen van de Verenigde Staten lijdt onder een langdurige droogte en bosbranden blijven komen. De vlammen verspreiden zich snel in de buurt van Yosemite National Park. Duizenden moesten in veiligheid komen.

In de Amerikaanse staat Californië woedt een hevige bosbrand in de buurt van Yosemite National Park. Het vuur had zich "explosief" verspreid, aldus de lokale autoriteiten. Zaterdagmiddag (lokale tijd) was er sprake van een gebied van ruim 48 vierkante kilometer, zo meldt het bevoegd gezag Calfire op haar website. De zogenaamde Oak Fire brak vrijdag uit in de wijk Mariposa en was aanvankelijk niet te bedwingen.

Zaterdag werden meer dan 6.000 mensen in het dunbevolkte gebied verzocht hun huizen te verlaten. Tien winingen en commerciële gebouwen werden verwoest en vijf beschadigd, meldde de brandweer van Californië. In totaal worden 2000 gebouwen door brand bedreigd.

Verschillende wegen waren afgesloten vanwege de brand, waaronder Highway 140, een van de belangrijkste toegangsroutes naar Yosemite. Volgens de informatie worden meer dan 400 brandweerlieden ingezet met zwaar materieel en ondersteund door helikopters. 

Energiebedrijf Pacific Gas & Electric schreef op zijn website dat de stroomvoorziening naar meer dan 2.600 huizen en bedrijven in de regio sinds vrijdag is onderbroken. Het is niet te zeggen hoe lang dit gaat duren.

De brand die op 7 juli uitbrak in Yosemite Park en zich verspreidde naar het Sierra National Forest was volgens parkbeambten zaterdag voor bijna 80 procent onder controle. Inmiddels is daar bijna 20 vierkante kilometer bos.