Filipijnen: schietpartij op universiteit, 3 doden bij gerichte aanslag

Een schutter opende zondag het vuur op een universiteitscampus in de Filippijnse hoofdstad Manila, voorafgaand aan een diploma-uitreiking, waarbij drie mensen om het leven kwamen, waaronder een voormalige burgemeester. De politie suggereerde dat de ex-burgemeester het doel was.

De schietpartij vond plaats bij de diploma-uitreiking van rechtenstudenten aan de Ateneo de Manila University in een buitenwijk van Quezon City. De dochter van Rose Furigay, een voormalige burgemeester van de provincie Basilan, was een van de afgestudeerden.

Furigay en haar uitvoerend assistent werden gedood bij de aanval, samen met een bewaker van de universiteit. Haar dochter raakte gewond, maar de politie zei dat haar toestand stabiel was.

De vermeende aanvaller werd later gearresteerd. De politie wees op een langdurige juridische vete tussen hem en Furigay als het motief achter het incident.

De diploma-uitreiking werd afgelast nadat de universiteit op slot ging. De nieuw benoemde president Ferdinand Marcos Jr. beloofde een snel onderzoek naar de aanval.

Wat weten we van de aanslag?
De vermeende aanvaller werd aangehouden nadat hij had geprobeerd de plaats van de schietpartij te ontvluchten. Hij was in het bezit van twee pistolen en een geluiddemper, die hij tijdens de aanval zou hebben gebruikt. De politie identificeerde hem als Chao Tiao Yumul, eraan toevoegend dat hij verwikkeld was in een aantal juridische geschillen met Furigay en haar familie, die hij beschuldigde van drugshandel en het laten plegen van drie aanslagen op hem.

Yumul komt uit Lamitan City, waar Furigays familie de politiek domineert. Furigay was zelf drie termijnen burgemeester en gaf de positie pas afgelopen mei op aan haar man, omdat de grondwet haar verhinderde om een vierde termijn te zoeken.

"Dit lijkt een vastberaden moordenaar te zijn", zei politiebrigadegeneraal Remus Medina terwijl hij verslaggevers toesprak.

Hij beschreef het incident, dat gericht was op een van de meest prestigieuze universiteiten van het land, als 'op zich zelf staand'.

Wapenbezit is wijdverbreid in de Filippijnen. Schietpartijen op scholen en universiteiten komen echter niet vaak voor, in tegenstelling tot gerichte moorden op politici, wat vooral in verkiezingsperioden voorkomt.