Russen erkennen nu toch beschieting haven Odessa; 'doel was patrouilleboot'

De Oekraïense president Zelenskyy heeft de beschieting van de haven van Odessa beschreven als een daad van "flagrante Russische barbaarsheid". Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken reageerde met scherpe kritiek. Er zijn "ernstige twijfels" over de geloofwaardigheid van Moskou.

Turkije meldde gisteren dat Rusland ontkent iets met de aanval van gisteren op Odessa te maken heeft.

Update 12.40 uur:
Rusland erkent nu toch dat het raketten heeft afgeschoten op de haven van Odessa, essentieel voor het hervatten van de Oekraïense graanexport. Doelwit zou een ‘patrouilleboot’ zijn geweest.

Eerdere berichtgeving:
De Amerikaanse regering heeft twijfels bij de geloofwaardigheid van Rusland over de aanval op de haven van Odessa. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei dat Rusland zijn verplichtingen slechts een dag na het akkoord om Oekraïens graan over de Zwarte Zee te exporteren had verbroken. "Deze aanval roept ernstige twijfels op over de geloofwaardigheid van Ruslands inzet voor het graanakkoord van gisteren."

Blinken zei dat de beschietingen het vele werk van de Verenigde Naties, Turkije en Oekraïne om essentiële voedselproducten op de wereldmarkt te krijgen, ondermijnen. Rusland draagt de verantwoordelijkheid voor het verergeren van de wereldwijde voedselcrisis. Moskou heeft de graanexportovereenkomst goedgekeurd en heeft nu de plicht om deze volledig uit te voeren.

Volgens Zelenskyy is de aanval nog een reden om Oekraïne wapens te geven "die nodig zijn voor onze overwinning". 

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de aanslag zullen zijn voor het graanakkoord. De verklaringen van de Oekraïense regering hierover zijn niet erg duidelijk.

Terwijl minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov via Facebook aankondigde dat Oekraïne de voorbereidingen voortzette om de graanexport vanuit zijn havens te hervatten, zette Zelenskyy vraagtekens bij het punt van de graanovereenkomst met Rusland. De aanval bewijst één ding: "Wat Rusland ook zegt of belooft, ze vinden altijd een manier om het niet uit te voeren", zei Zelenskyy in een video die op Telegram werd verspreid.

De VN en de Europese Unie veroordeelden de beschietingen. VN-secretaris-generaal Guterres, die de ondertekening op vrijdag bijwoonde, benadrukte dat alle partijen een duidelijke toezegging hebben gedaan om de veilige export van Oekraïens graan te garanderen. "Volledige implementatie door de Russische Federatie, Oekraïne en Turkije is absoluut noodzakelijk", zei hij.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, schreef op Twitter dat de beschietingen van de haven "opnieuw de totale minachting van Rusland voor internationaal recht en verplichtingen" laten zien.