Bijna 1000 doden bij zware aardbeving in Afghanistan

Jippie

Dinsdagavond laat was er een hevige aardbeving in Afghanistan in het grensgebied met Pakistan. Volgens het Afghaanse staatspersbureau Bakhtar zijn hier bijna 1000 mensen bij omgekomen. Minstens 500 anderen raakten gewond. Het aantal slachtoffers zal nog oplopen. De aardbeving vond plaats op ongeveer 44 km van de stad Khost in de gelijknamige provincie, vlakbij de Pakistaanse grens, op een diepte van 51 km, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Autoriteiten van de regerende Taliban spraken ook van tientallen verwoeste huizen in de provincies Paktika en Khost. Volgens lokale media is één dorp volledig verwoest.

Reddingswerkers zijn met helikopters onderweg naar het rampgebied. Plaatsvervangend regeringswoordvoerder Bilal Karimi sprak over veel mensen begraven in verwoeste huizen. "We roepen de hulporganisaties op om onmiddellijke hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving om een humanitaire ramp te voorkomen", aldus Karimi op Twitter.

De informatie over de kracht van de aardbeving varieert. Terwijl de Pakistaanse autoriteiten de beving een kracht van 6,1 gaven, rapporteerde de Amerikaanse Earthquake Monitor (USGS) een kracht van 5,9 en een iets zwakkere naschok. Dienovereenkomstig bevond het centrum van de aardbeving zich ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Khost nabij de grens met Pakistan op een diepte van ongeveer tien kilometer.

Een tweede aardbeving met een kracht van 4,5 trof op bijna dezelfde locatie op hetzelfde moment, volgens de USGS. De bevingen werden gevoeld in verschillende provincies en ook in Kabul, zo'n 200 kilometer verderop. Het Euro-mediterrane seismologisch centrum meldde dat 119 miljoen mensen in een straal van 500 kilometer in Afghanistan, Pakistan en India de kracht van de aardbeving hebben gevoeld. Volgens Pakistaanse bronnen waren de trillingen voelbaar tot in de hoofdstad Islamabad en zelfs in Lahore in het oosten van het land. 

Op sommige plaatsen brak paniek uit, maar volgens de eerste informatie is er niets bekend over schade of verwondingen in Pakistan. Volgens de civiele beschermingsautoriteit probeerden lokale hulpdiensten toegang te krijgen tot het getroffen afgelegen berggebied.

De Pakistaanse premier Shahbaz Sharif heeft een verklaring afgegeven waarin hij zijn medeleven betuigt over de aardbeving en zegt dat zijn land hulp zal verlenen aan het Afghaanse volk.

Ook vanuit Europa wordt hulp toegezegd. De speciale gezant van de Europese Unie voor Afghanistan, Tomas Niklasson, schreef op Twitter dat de EU de situatie in het Afghaanse aardbevingsgebied nauwlettend in de gaten houdt en "klaar is om noodhulp te coördineren en te verlenen". Volgens de VN onderzoekt ze ook de nood aan hulp in het rampgebied.