Zo verliepen de de boerenprotesten!

Tienduizenden boze boeren komen woensdag naar Stroe voor een groot landelijk protest tegen stikstofplannen van het kabinet. De gemeente Barneveld gaf maandag groen licht voor dat protest.

Ook in Den Haag werd er vanmorgen geprotesteerd op het Malieveld. Er lijken diverse acties te worden gehouden in ons land, waarvan een deel aangekondigd zijn en een deel niet. Uiteraard maken veel politieke partijen gebruik van de aandacht voor dit protest.

De politie handhaaft daar waar het kan als tractoren de snelwegen opgaan, maar gezien de massaliteit waarmee dit gebeurt zal die handhaving zeer beperkt zijn. Waardoor chaos gegarandeerd lijkt. Rijkswaterstaat waarschuwt voor flinke vertragingen op de wegen naar en rond de protesten.

Dit topic wordt de hele dag aangevuld met nieuws, diverse streams en tweets. 

Update 20.15 uur: Het boerenprotest is op het terrein in Stroe gemoedelijk verlopen. Maar de boeren hebben met hun tractors voor veel overlast gezorgd. Na afloop van het boerenprotest zijn op meerdere plekken in Nederland snelwegen geblokkeerd met tractoren. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder. Kort erna werd het verkeer op dezelfde snelweg stilgelegd bij Lelystad. De blokkades werden na een tijdje opgeheven.

De politie zou ook met zwaarder materieel en meer agenten niet in staat zijn geweest de door de boeren veroorzaakte chaos op de snelwegen te voorkomen, volgens een woordvoerder van politievakbond ACP. De actie van de boeren was daar te massaal voor. Ook de korpsleiding stelt dat verder opschalen en bijvoorbeeld zwaardere voertuigen inzetten geen oplossing was geweest. "Je kunt niet alle op- en afritten op alle snelwegen afzetten", zo klinkt het.

Drie inzittenden van een tractor zijn gewond geraakt door een aanrijding met een vrachtwagen op de A12 bij Ede. De politie meldde dat de gewonden naar het ziekenhuis zijn overgebracht.

Boeren die tijdens het stikstofprotest 'de regels aan hun laars hebben gelapt', komen daar wat justitieminister Dilan Yeşilgöz betreft niet zomaar mee weg. Zo veel als mogelijk zullen zij achteraf worden beboet. "Mijn belangrijkste boodschap aan hen: onze wetten gelden voor iedereen en er zijn verschillende manieren om op te treden", zei Yeşilgöz. Een daarvan is het achteraf beboeten. Dat is deels lastig omdat een kenteken op een trekker nog niet verplicht is.Boeren riepen vandaag collega's mét kenteken op hun trekker dat er af te halen. Mogelijk kan ook met camerabeelden de identiteit van boeren worden achterhaald, maar dat is aan de politie. 

 

Update 13.35 uur: Op het terrein in het Gelderse Stroe zijn inmiddels vele duizenden mensen. Ook staan er duizenden tractoren rond het veld waar het podium is en mensen zich kunnen verzamelen. 

Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet in het Gelderse Stroe is omstreeks 13.15 uur begonnen. Eigenlijk zou het programma om 12.00 uur van start gaan, maar op dat moment waren nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd.

De sfeer is gemoedelijk. Uit de speakers schalt non-stop boerenrock. Veel betogers nuttigen een drankje, vooral alcoholvrij bier. Ook friet en ijsjes zijn in trek. Verder vlogen er vliegtuigjes met teksten erachter als 'no farmers no food' en 'proud to be a farmer'.

Een groep boeren heeft tegen de rijrichting in gereden op de A7, zo meldt een woordvoerder van de politie. De woordvoerder spreekt van een "zeer onveilige situatie" en meldt verder dat de zware voertuigen niet meer tegen te houden waren. De politie is in gesprek gegaan met deze boeren.

Het NCTC heeft diverse kamerleden van de coalitiepartijen en GroenLinks afgeraden om de boerenprotesten bij te wonen omwille van veiligheidsredenen. Derk Boswijk (CDA) is desondanks toch onderweg naar Stroe, VVD en D66 willen eerst meer informatie van de NCTV.

Op twitter zingt het rond dat in Den Haag het leger was ingeschakeld, dit lijkt niet te kloppen de Koninklijke Marechaussee hield gisteren een oefening met pantserrupsvoertuigen in de omgeving van Den Haag/ Rotterdam.

Eerdere berichtgeving: