FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 maart 2022

Vitesse na laat tegendoelpunt uitgeschakeld in Europa

Vitesse heeft donderdagavond niet kunnen stunten tegen AS Roma en is uitgeschakeld in de Conference League. Lange tijd leek Vitesse op weg naar de verlengingen in Roma, maar in de 90ste minuut zorgde Tammy Abraham ervoor dat het mooie Europese avontuur van Vitesse eindigde.

Vitesse had de heenwedstrijd thuis met 0-1 verloren van AS Roma en daardoor moest Vitesse in Rome op zoek naar minimaal één doelpunt om een verlenging af te dwingen. Na een kwartier in de tweede helft zorgde Maximilian Wittek met een prachtige treffer daarvoor. De linkervleugelverdediger trapte een volley geweldig binnen en was het alweer zijn vijfde doelpunt in Europees verband dit seizoen.

Vitesse leek op weg naar verlengingen, zeker omdat AS Roma niet kon overtuigen. Toch besliste Roma uiteindelijk de wedstrijd binnen 90 minuten na een doelpunt van Tammy Abraham. De Engelse spits tikte de bal binnen op aangeven van Rick Karsdorp.

Door de late treffer van AS Roma is Vitesse uitgeschakeld en blijven alleen nog Feyenoord en PSV over in Europa na eerdere uitschakeling van Ajax en AZ.

Feyenoord voor het eerst sinds 2002 weer kwartfinalist in Europa

Feyenoord heeft zich donderdag zoals verwacht voor de kwartfinales van de Conference League geplaatst. Na de ruime van de heenwedstrijd (2-5) werd ook de return gewonnen tegen Partizan Belgrado. In De Kuip wonnen de Rotterdammers ditmaal met 3-1.

Feyenoord kwam vlak voor rust op voorsprong. Cyriel Dessers was de maker van de openingstreffer. De Belgische spits veranderde onbedoeld de bal van richting op een vrije trap van Jens Toornstra en zette daarmee de thuisploeg op voorsprong. Na een uur spelen Reiss Nelson maakte de 2-0. Na de aansluitingstreffer van de Braziliaan Ricardo zorgde Bryan Linssen met een fraai doelpunt voor de eindstand.

Het is de eerste keer sinds 2002 dat Feyenoord zich weer kwartfinalist in een Europees toernooi mag noemen. Destijds won Feyenoord de UEFA Cup.

Random Pics van de Dag #574

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AZ uitgeschakeld in Conference League

AZ is in de achtste finales van de Conference League uitgeschakeld. Na het 2-1 verlies in Noorwegen werd het vanavond na verlenging 2-2 in Alkmaar tegen Bodø/Glimt.

AZ kreeg in de tiende minuut zijn eerste kans op een doelpunt. Uit een hoekschop kopte De Wit echter net over. In de 18e minuut kwamen de Alkmaarders wel op voorsprong. Pavlidis omspeelde doelman Haykin, kon de bal goed leggen en krulde hem in de verre hoek van het lege doel. Zeven minuten later maakte Bodø/Glimt echter weer gelijk. Martins Indi verkeek zich op een bal en Pellegrino kon de bal zo binnenschuiven. AZ kwam in dertigste minuut echter weer op voorsprong en weer was Pavlidis de doelpuntenmaker. Na een voorzet van Witry tikte de Griek de bal binnen.

AZ had in de tweede helft het betere van het spel en de 3-1 hing in de lucht. De Noorse tegenstander was af en toe echter ook gevaarlijk. In de 70e minuut was Karlsson dichtbij een treffer maar hij raakte de lat. Ook in de rest van de tweede helft werd er niet meer gescoord waardoor een verlenging noodzakelijk was aangezien Bodø/Glimt de heenwedstrijd met 2-1 had gewonnen.

In de eerste helft van de verlenging kreeg AZ kansen op de 3-1 maar het waren de Noren die op 2-2 kwamen. Sampsted scoorde vlak voor het einde van de eerste verlenging. Aan het begin van de tweede helft van de verlenging werd de wedstrijd even stilgelegd omdat aanhangers van de thuisploeg dingen op het veld gooiden. Na een klein oponthoud kon het spel weer verder. In het vervolg kregen de Alkmaarders geen echte kansen meer waardoor het 2-2 bleef en het Europees avontuur voor AZ dit seizoen voorbij is.

PSV eenvoudig door naar laatste acht Conference League na ruime zege tegen Kopenhagen

PSV heeft donderdagavond ten koste van FC Kopenhagen de kwartfinale van de Conference League gehaald. In Kopenhagen wonnen de Eindhovenaren met 0-4 en dat was ruim voldoende voor een plek bij de laatste acht van de Conference League. Tegenvaller voor PSV was wel dat Cody Gakpo geblesseerd uitviel.

PSV kwam al na tien minuten op voorsprong. Op aangeven van Mario Götze zorgde Eran Zahavi voor het openingsdoelpunt. PSV was de gehele eerste helft de betere ploeg en voor rust zouden de Eindhovenaren de score verdubbelen. Uit een voorzet van Philipp Max tikte Götze de 0-2 binnen.

Ook in de tweede helft domineerde PSV, al kreeg de ploeg nog wel een flinke tegenslag te verwerken: Cody Gakpo werd uit de wedstrijd geschopt door Denis Vavro, die slechts geel kreeg. De PSV-aanvoerder verliet het veld met een gekwetste enkel. In de slotfase kwam PSV niet meer in de problemen, zoals de ploeg dat eigenlijk de hele wedstrijd niet kwam. Zahavi maakte zijn tweede doelpunt van de avond na een vlot lopende aanval en in blessuretijd werd het nog 0-4 dankzij Noni Manueke.

Snowboardster Dekker voor derde keer op World Cup-podium, Russische verliest eindzege

In de World Cup snowboarden is de laatste wedstrijd van het seizoen op de parallelreuzenslalom afgewerkt. Dat gebeurde in het Sloveense Rogla, alvorens men in het weekeinde nog in actie komt op de parallelslalom in het Duitse Berchtesgaden.

Vrouwen
De nummer vier van de Olympische Spelen, Michelle Dekker, deed het op de Sloveense sneeuw uitstekend. De Nederlandse rekende in de achtste finales af met Ladina Jenny uit Zwitserland en won vervolgens van de Italiaanse Lucia Dalmasso, waarna de jonge Japanse Tsubaki Miki in de halve eindstrijd te sterk was.

In de wedstrijd om de derde plek stond Dekker tegenover Carolin Langenhorst en nadat de Duitse in de fout ging was de derde podiumplek in Dekker's carrière binnen, de eerste in meer dan vier jaar. In de finale dolf Miki vervolgens het onderspit tegen de Duitse Ramona Hofmeister, die in de World Cup-stand zo nét over Sofia Nadyrshina wipte - de Russische was dit seizoen simpelweg de beste, maar vanwege de nationaliteit in haar paspoort mocht ze niet starten.

Mannen
Bij de mannen ging de winst naar de Italiaan Edwin Coratti, die bijzonder graag in actie komt in Rogla: drie van zijn vier World Cup-zeges pakte hij op de Sloveense sneeuw. In de finale rekende hij af met Oskar Kwiatkowski uit Polen, terwijl thuisheld Tim Mastnak in de kleine finale won van Lee Sang-ho uit Zuid-Korea.

Reis naar de Sunken City in nieuwe uitbreiding Hearthstone

Blizzard heeft de nieuwste uitbreiding voor Hearthstone aangekondigd. Voyage to the Sunken City, zoals de uitbreiding heet, brengt ons naar de, nou ja, Sunken City. En dat betekent een paar dingen, maar voornamelijk: Naga.

De uitbreiding komt met 135 nieuwe kaarten. Naga zijn een nieuw minion type dat zich vooral bezighoudt met interacties met spells. Daarnaast zijn er twee nieuwe keywords: Colossal en Dredge. Colossal is een keyword dat zich spreidt over meerdere minions. Wanneer een minion met Colossal het speelbord bereikt, worden er extra eenheden opgeroepen die de hoofdminion versterken.

Dredge daarentegen stelt je in staat om om één van de drie onderste kaarten in je deck bovenop te plaatsen. De uitbreiding komt met kaarten die sterke, unieke kaarten onderaan je deck kunnen plaatsen. Dredge is hiervoor natuurlijk het ideale keyword voor om value uit te halen.

Ook komen er nieuwe zaken naar Battlegrounds en Mercenaries. Alles dat tot nu toe bekend is kun je hier terugvinden. De aankondigingstrailer vind je hieronder.

Verlaging brandstofaccijns gaat ook gelden voor LPG en LNG

De vorige week aangekondigde verlaging van de accijns op benzine en diesel per 1 april gaat ook gelden voor LPG en LNG. Dit heeft staatssecretaris van Rij vandaag toegezegd in een debat met de Tweede Kamer.

Vorige week werd al bekend dat de accijns op benzine en diesel per 1 april 2022 tot het einde van het jaar wordt verlaagd met respectievelijk 17,3 cent en 11,1 cent per liter. Ook de accijns op LPG (waaronder vloeibaar propaan en butaan) en LNG wordt met 4,1 cent per liter verlaagd.

Dit betekent een verlaging van € 2,22 per volle tank LPG/LNG van 45 liter (de gemiddelde inhoud van een tank van een auto in het B-segment). Voor een auto op benzine gaat het om een verlaging van € 9,42 per tank en voor een auto op diesel om € 6,04 per tank.

De accijnsverlaging op LPG/LNG betekent een budgettaire derving van €11 miljoen. Dit bedrag past in het bedrag van ruim € 1 miljard dat al voor de accijnsmaatregel was gereserveerd.

De verlaging van de accijnzen op brandstof is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die het kabinet heeft genomen om mensen tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie, met daarbij een focus op lage en middeninkomens.

Monumenten spreken: Monument aan het Jisperpad

In de Tweede Wereldoorlog was je je leven niet zeker. Niet als militair, niet als burger. Zeker in de Zaanstreek niet, dat pal op de vliegroute tussen Engeland en Duitsland lag.

In de serie 'Monumenten Spreken' wordt je mee terug genomen in de tijd en wordt het verhaal achter de monumenten in de Zaanstreek verteld. 

In deze aflevering het verhaal achter het monument aan het Jisperpad bij de Kanaaldijk tussen Neck en Spijkerboor. 

Supermassive's nieuwe horrorgame The Quarry verschijnt in juni

Gisteren toonde Until Dawn-ontwikkelaar Supermassive Games een korte snippet van zijn nieuwste horrorgame, The Quarry. Vandaag krijgen we nog wat meer inzage in wat we kunnen verwachten van het nieuwe griezelspel.

The Quarry lijkt weer wat meer terug te keren naar zijn roots van Until Dawn. Recent bracht de Britse ontwikkelaar de horror-trilogie The Dark Pictures uit, die weliswaar ook flink griezelig waren maar toch niet overal even goed in de smaak vielen. De sneeuwerige blokhutten hebben ditmaal plaatsgemaakt voor een zomerkamp, waarin negen studentendecanen hun laatste dag van een uitje vieren. Uiteraard loopt al snel alles in de soep wanneer ze opgejaagd worden door bloeddorstige locals en "iets nog veel meer sinister".

Er is flink uitgepakt qua cast, zo doen onder andere Screams David Arquette en Lin Shaye van Nightmare on Elm Street mee in de game. Ook Ariel Winter van de comedyserie Modern Family heeft een rol als stemacteur. The Quarry verschijnt op 10 juni voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc (Steam). Bekijk de trailer hieronder.

Europese wapeninkopers bespreken gezamenlijke inkoop

Hoe kunnen we in Europa slimmer, sneller en gezamenlijk bewapenen? Hierover spraken de directeuren die verantwoordelijk zijn voor onder meer de wapeninkopen voor Europese krijgsmachten, de zogenoemde National Armaments Directors (NADs). Zij vormen de stuurgroep van het Europees Defensieagentschap. De discussie, vandaag en gisteren, richtte zich op kwesties als de gezamenlijke Europese inkoopmogelijkheden.

Ook de rol die het agentschap speelt bij innovatie en het Europees Defensiefonds stonden op de agenda. Verder kwam onder meer EU-NAVO samenwerking ter tafel.

Verregaande Europese samenwerking op materieelgebied is een belangrijke voorwaarde voor Europese strategische autonomie. Dat betekent dat Europese landen met de nieuwe defensie-investeringen zoveel mogelijk hetzelfde materieel kopen om effectiever samen op te kunnen treden.

Conflicten oplossen
Dat sluit naadloos aan bij het coalitieakkoord. Dat stelt onder meer dat Europese landen vaker op eigen kracht conflicten moeten oplossen. Doordat Nederland nu het voorzitterschap van de NADs in handen heeft, biedt dat een kans die militaire samenwerking in Europa aan te jagen.

Het Europees Defensieagentschap
Het Europees Defensieagentschap (EDA) is in 2004 opgericht. Het helpt de 26 lidstaten (alle EU-landen behalve Denemarken) bij de ontwikkeling van hun militaire capaciteit. Het stimuleert samenwerking, lanceert nieuwe initiatieven en draagt oplossingen aan om de defensiecapaciteiten te verbeteren. Het agentschap is een Europese “hub” voor samenwerking inzake defensie. Ook werkt het EDA aan de versterking van de Europese defensie-industrie. Verder bemiddelt het tussen de militaire stakeholders van de lidstaten en het EU-beleid dat gevolgen heeft voor defensie.

Kabinet biedt vluchtelingen uit OekraÔne verder perspectief

In reactie op de afschuwelijke gebeurtenissen in Oekraïne bereidt het kabinet zich voor op grote aantallen mensen die, op de vlucht voor nietsontziend geweld, huis en haard hebben moeten achterlaten en nu een veilig heenkomen zoeken. Om mensen de veiligheid, rust en verzorging te bieden die ze nodig hebben is een gezamenlijke aanpak nodig van Rijk, regio, gemeenten, en vele andere partners waarbij ruimte is voor de hulp die particulieren aanbieden. Hiertoe heeft de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) woensdag besluiten genomen.

Veel van wat de overheid en samenleving nu te doen staat, is onontgonnen terrein, mede gezien de omvang van de problematiek en de snelheid die geboden is. Dat brengt ook risico’s met zich mee. Op alle aspecten wordt van alle betrokkenen een uiterste inspanning gevraagd om de juiste balans te vinden tussen snelheid en zorgvuldigheid.

Nationaal Programma
De Veiligheidsregio’s zetten momenteel fors in om de eerste 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen opvangen. Daarnaast wordt rekening gehouden met nog grootschaligere opvang én de langdurige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Daar hoort ook recht op werk, onderwijs en sociale voorzieningen bij. Om dat alles in goede banen te leiden heeft de MCCb woensdag besloten tot instelling van een Nationaal Programma. Het Nationaal Programma bereidt langdurige opvang voor waarbij structureel zorg, onderwijs, werk en sociale voorzieningen worden aangeboden. Dit programma wordt speciaal vormgegeven binnen de organisatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Handreiking voor maatschappelijke en particuliere initiatieven
Het kabinet juicht de vele initiatieven van burgers, maatschappelijke en commerciële organisaties om Oekraïners te helpen toe en steunt ze waar mogelijk. Het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en het Leger des Heils bundelen hun krachten om deze initiatieven te coördineren. Samen met andere partners lanceren zij vrijdag 18 maart een platform (www.refugeehelp.nl) waar particuliere initiatieven kunnen worden aangeboden (goederen, diensten, vrijwilligers). Waar het gaat om particuliere opvang is dit consortium samen met TakeCareBNB bezig met het werven en screenen van gastgezinnen. Het Rijk werkt momenteel met alle betrokken partners aan een handreiking voor particulieren die Oekraïense vluchtelingen opvangen, zodat ook alle burgers die opvangplekken aanbieden goed geïnformeerd worden. Naar verwachting wordt deze handreiking voor particulieren eind volgende week gepubliceerd. Verder heeft eerdergenoemd consortium zogeheten Humanitarian Service Points opgezet op verschillende stations in Nederland om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen, te informeren en door te verwijzen naar een opvanglocatie. Het Rode Kruis heeft vandaag een (meertalige) WhatsApp-hulplijn gelanceerd voor vluchtelingen en een Nederlandstalig informatienummer voor mensen die vragen hebben over bijvoorbeeld particuliere opvang.

Huisvesting
Het is op dit moment moeilijk om een woning te vinden. Het is niet de bedoeling dat de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne die situatie nog lastiger maakt. Het kabinet roept betrokken partijen op om de opvang zo te organiseren dat andere woningzoekers niet worden verdrongen. Het kabinet houdt wel rekening met de mogelijkheid dat veel vluchtelingen langdurig in Nederland blijven of zich zelfs permanent in ons land willen vestigen. Minister De Jonge werkt hiervoor samen met staatssecretaris Van der Burg een aanpak uit.

Onderwijs
Onder de vluchtelingen zijn veel kinderen. Gegeven de op korte termijn beschikbare opvangcapaciteit voor 50.000 vluchtelingen houdt het kabinet in deze fase rekening met naar schatting 15.000 tot 25.000 leerplichtige kinderen. In het Nationaal Programma worden de voorbereidingen getroffen voor eventuele hogere aantallen en een langere verblijfsduur. De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs treft, in samenwerking met diverse betrokken partijen, voorbereidingen die nieuwkomersscholen in staat moeten stellen het aantal beschikbare onderwijsplaatsen op te schalen. In regio’s waar voldoende opschaling niet haalbaar lijkt, zet het ministerie van OCW in op extra, tijdelijke onderwijsvoorzieningen. Hier leren gevluchte kinderen de Nederlandse taal, krijgen ze vakonderwijs en wordt goed in de gaten gehouden hoe het met ze gaat. OCW verkent de inzet van docenten uit de Oekraïense gemeenschap zelf.

Arbeid
Op termijn zal een deel van de vluchtelingen uit Oekraïne hier ook willen werken. Op grond van de Richtlijn Tijdelijke bescherming hebben zij toegang tot de arbeidsmarkt, maar heeft de werkgever op dit moment nog een tewerkstellingsvergunning nodig. Het ministerie van SZW wil regelen dat het aanvragen van die vergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne niet meer verplicht is. Er wordt daarom gewerkt aan een vrijstelling. Wel geldt er dan een meldplicht. Er wordt naar gestreefd om de vrijstelling op 1 april 2022 in werking te laten treden.

Registratie
Oekraïners die in Nederland opvang wensen, worden opgevangen. Het Knooppunt Coördinatie Informatie Oekraïne heeft het overzicht waar centrale opvangplekken van de Veiligheidsregio’s beschikbaar zijn. Alle Oekraïners die gevlucht naar Nederland zijn, wordt gevraagd zich te laten registreren bij de gemeente. Dat geldt ook voor vluchtelingen die nu bij familie of vrienden verblijven. Wie zich meldt, wordt op basis van documenten geregistreerd en ingeschreven. Bij twijfel volgt een herkomst- en identificatieproces. Vluchtelingen zijn kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting. Daarom is het van belang dat zij zich registreren bij de gemeente waar ze worden opgevangen. Zo blijven ze in beeld en kunnen ze in aanmerking komen voor de ondersteuning die voor vluchtelingen beschikbaar is. Extra aandacht vragen hierbij alleenreizende kinderen. Zij worden soms direct ondergebracht bij gastgezinnen of opgenomen door mensen die niet het ouderlijk gezag hebben. Deze kinderen verdienen vanwege mogelijk trauma speciale aandacht. Door registratie bij de gemeente kan de juiste zorg voor het kind en de beste ondersteuning voor het gastgezin worden geboden.

Verkiezingen: Winst voor lokaal maar vooral versplintering

Uit een aantal steekproeven komt een heel divers beeld. Er is vooral winst geboekt voor lokale partijen. Echter onder de winst gaat bij een fors aantal gemeentes een stevige versplintering schuil die soms dwingt tot coalities van zes partijen.

Een voorbeeld is Almere. De VVD is daar leidend gevolgd door de PVV. Wil men om de PVV heen dan zijn er zes partijen nodig waaronder D66. Echter SP en PvdA kan men dan ook niet echt omheen.

Amsterdam laat weer een ander beeld zien. PvdA is daar de grote winnaar. GroenLinks met D66 is dan drie partijen. Daarmee kan dit trio de VVD buitenhouden.

In Utrecht is GroenLinks de grootste gevolgd door D66. PvdA en CDA zijn daar nodig om de VVD buiten de deur te houden.

In Rotterdam steekt Leefbaar met kop en schouders boven de rest uit. VVD en GroenLinks delen de tweede plaats. Gevolgd door PvdA en D66.

Zelf kijken en combineren kan op Verkiezingensite.nl

Claudia de Breij wil jodiumtabletten kopen, helaas uitverkocht

Claudia de Breij heeft onlangs geprobeerd om jodiumtabletten te kopen. Dat deed ze bij de drogisterij, maar helaas waren ze uitverkocht. Georgina Verbaan heeft ze wel, daar liggen ze in de keukenla!

Heb jij al jodiumtabletten of aan jodiumtabletten gerelateerde winkelverhalen van het kaliber van Claudia de Breij's avontuur? Heviger wordt het niet, dus waarschijnlijk niet, maar brandt vooral los!

FVD-lijsttrekker boos op Urk om 0 zetels: 'Stemmen op dementerenden'

FVD-lijsttrekker Jonas van der Reest beleefde een weinig vrolijke uitslagenavond gisteren. Tijdens eerdere verkiezingen bleek Urk een waar Forum voor Democratie-bolwerk maar de gemeenteraadsverkiezingen waren weinig succesvol voor Forum in de vissersplaats. Welgeteld 0 zetels behaalde Van der Reest en zijn partij. Daaruit concludeerde hij dat hij niet thuishoort in Urk en dat de bevolking op een stelletje dementerende politici heeft gestemd:

Netflix wil het delen van accounts tegengaan

Het is één van de manieren waarop consumenten het voor elkaar krijgen om toegang te houden tot meerdere streamingdiensten zonder er financieel aan ten onder te gaan: het delen van accounts. Netflix, dat in de gebruikersvoorwaarden het delen van accounts verbiedt, wil gebruikers die hun wachtwoord delen extra kosten in rekening gaan brengen.

Netflix heeft het toch duidelijk in de voorwaarden staan: een account mag "niet worden gedeeld met personen buiten de huiselijke kring". Maar die huiselijke kring wordt vaak toch wat breed geïnterpreteerd, zo heeft ook de streamingdienst zelf door. Daarom start binnenkort in drie landen, Chili, Costa Rica en Peru, een test waarbij het wachtwoord gedeeld mag worden, maar wel tegen een extra bedrag. Netflix maakt dit bekend op hun blog.

Volgens Chengyi Long, directeur productinnovatie bij Netflix, heeft het delen van accounts "invloed op de mogelijkheid om te investeren in goede nieuwe content" voor hun leden. Of in gewone-mensentaal: het kost de streamingboer geld. Leden hunnen voor het "delen buiten het huishouden" kiezen voor het toevoegen van een 'sub-account' voor omgerekend) een paar dollar extra, of een profiel kan van het ene account naar een ander account worden verhuisd, met behoud van kijkgeschiedenis en kijklijst, voor wie liever overstapt op een niet-gedeeld account.

Als de test succesvol is, kunnen andere landen volgen, aldus Long.

Wintertijd VS mogelijk afgeschaft

Het permanent afschaffen van de wintertijd in de Verenigde Staten is een stap dichterbij gekomen. De Senaat stemde hier unaniem mee in, afgelopen dinsdag.

Zomer-/wintertijd, het verzetten van de klok tweemaal per jaar, is een concept welke voor het laatst in de jaren 70 van de vorige eeuw is ingevoerd als energiebesparing tijdens de oliecrisis en is niet universeel geliefd. De eerste stap naar afschaffing is nu gezet in de VS.

De maatregel moet ook nog door het Huis van Afgevaardigden en uiteindelijk getekend worden door President Biden.

Dankzij de lobby van vliegtuigmaatschappijen en TV-omroepen, zal de daadwerkelijke afschaffing pas volgend jaar november definitief ingaan.

Peter Heerschop heeft het nog nooit gesnapt

Vettel test positief op corona, HŁlkenberg maakt comeback

Waar de redactie van FOK!sport net het bericht publiceerde dat Daniel Ricciardo fit was bevonden na een negatieve coronatest, stroomt inmiddels het nieuws binnen dat Sebastian Vettel niet zal deelnemen aan de Grand Prix van Bahrein. De Duitser testte positief op het coronavirus. Daarom zal hij vervangen worden door landgenoot Nico Hülkenberg.

Het is voor Hülkenberg de derde maal dat hij in mag vallen na een positieve test van een mede-coureur. De Duitser verving eerder Sergio Pérez tweemaal op Silverstone en Lance Stroll op de Nürburgring in 2020 bij het toenmalige Racing Point. 

De coronaprotocollen zijn dit seizoen versoepeld. Coureurs en personeel zijn niet langer verplicht te testen, maar worden aangeraden een PCR-test te laten afnemen. Tevens is de Formule 1 afgestapt van het bubbelsysteem. Voor Vettel geldt dat hij de paddock pas weer mag betreden bij het kunnen aantonen van een negatief testresultaat.

Ricciardo fit voor Grand Prix van Bahrein

Daniel Ricciardo kan komend weekend gewoon deelnemen aan de seizoensopener in Sakhir. McLaren maakte gisteren bekend dat hun coureur negatief testte op corona en daarom vandaag in de paddock zal verschijnen. 

“Ik voel me fit en klaar voor de race in Bahrein. Ik baalde ervan dat ik vorige week niet kon testen, maar ondanks dat ik mij niet lekker voelde heb ik contact gehouden met het team”, verklaart de goedlachse Australiër, die de gehele driedaagse testsessies in Sakhir aan zich voorbij moest laten gaan.

Toch denkt de coureur van McLaren hier weinig hinder aan te ondervinden: “Ik heb contact met Lando Norris over over de auto gehad om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de eerste race. Ik wil alles uit de vrije trainingen halen om alles nog meer te verbeteren voor de kwalificatie en de wedstrijd. Het is lastig om te zeggen waar we staan, maar de competitie is fel en ik ben hongerig”.

Ricciardo verwacht weinig hinder te ondervinden aan zijn gebrek aan testkilometers (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Ricciardo verwacht weinig hinder te ondervinden aan zijn gebrek aan testkilometers (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Internationale oefening Frisian Flag 2022

Van maandag 28 maart tot en met vrijdag 8 april vindt op vliegbasis Leeuwarden de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag 2022 plaats. Verschillende internationale deelnemers beoefenen gedurende twee weken complexe missies in internationaal verband. Tweemaal per dag kiezen ongeveer 30 toestellen het luchtruim voor een trainingsmissie. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur plaats. ’s Avonds en in het weekend wordt in principe niet gevlogen, tenzij er technische ondersteuning benodigd is voor buitenlandse deelnemers.

Waar wordt er gevlogen?
Tijdens Frisian Flag wordt gebruik gemaakt van het grote militaire oefengebied boven de Noordzee en Noord-Nederland. Hoewel er grotendeels boven zee geoefend wordt, is de oefening ook vanaf land goed waarneembaar. Een aantal militaire locaties in Noord Nederland nemen actief deel aan de oefening. Het betreft NAVO-oefenterrein de Vliehors range op Vlieland, Maritiem Vliegkamp (MVK) De Kooy en militair oefenterrein de Marnewaard. Het gebied tussen MVK De Kooy en oefenterrein de Marnewaard is ingesteld als tijdelijk laagvlieggebied voor helikopters en een transportvliegtuig. Het tijdelijke laagvlieggebied is niet bedoeld voor gevechtsvliegtuigen.

Waarom wordt er vanaf vliegbasis Leeuwarden gevlogen?
De vliegbasis ligt middenin het grootste oefengebied van West-Europa, waarvan het grootste gedeelte zich boven de Noordzee bevindt. Hierdoor gaat er geen trainingstijd verloren met vliegen van en naar het oefengebied. De vliegtijd wordt hierdoor effectief benut voor trainingsdoeleinden en daardoor duurt de oefening ook maar twee weken. Bovendien heeft de vliegbasis jarenlange ervaring als kenniscentrum voor vliegoperaties en beschikt het over de infrastructuur om met een grote hoeveelheid verschillende toestellen inclusief ondersteunend personeel te kunnen opereren.

Gezamenlijk trainen
Internationale samenwerking bewijst zijn waarde tijdens missies in het verleden, zoals boven Kosovo, Afghanistan en Irak. Alle verschilden sterk qua dreigingsniveau en taakstelling voor de vliegers. Door middel van oefeningen als Frisian Flag worden vliegers voorbereid op dreigende situaties waarbij in internationaal verband wordt opgetreden, nu en in de toekomst. Ook tonen we hiermee onze sterke band met onze bondgenoten en solidariteit met bevriende lidstaten van de NAVO. De huidige situatie aan de Oostgrens van het NAVO-grondgebied maakt eens te meer duidelijk dat onze militairen ten alle tijden inzetgereed moeten zijn voor elke opdracht die de politiek ons geeft. Daarom blijven oefeningen als Frisian Flag noodzakelijk.

Hoe is Frisian Flag ontstaan?
De naam Frisian Flag werd gekozen naar analogie van de verschillende vergelijkbare oefeningen die allen ‘Flag’ in hun naam dragen, zoals ‘Red Flag’ (Verenigde Staten) en ‘Maple Flag’ (Canada). ‘Red Flag’ verwijst naar de rode vlag die bij een oefenterrein wordt gehesen als daar een willekeurig krijgsmachtonderdeel actief is. In de naam Frisian Flag is de verwijzing naar de provincie Friesland opgenomen als thuisprovincie voor de vliegbasis. Al decennia lang vinden er internationale oefeningen met grote hoeveelheden gevechtsvliegtuigen plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden. Uit al deze oefeningen is het huidige Frisian Flag geëvolueerd, dat sinds 1999 deze naam draagt en alom bekend is.

Informatie over de oefening is te vinden op http://frisian-flag.nl

(beeld: Ministerie van Defensie)
(beeld: Ministerie van Defensie)

Panama meldt Russische beschietingen op schepen in de Zwarte Zee

Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne zijn drie onder Panamese vlag varende schepen in de Zwarte Zee onder Russisch vuur komen te liggen.

Een van de schepen zonk en twee andere raakten beschadigd, vertelde Noriel Araúz van de Panamese Maritieme Autoriteit aan journalisten. Niemand raakte gewond, voegde hij eraan toe. "We weten dat drie schepen (die onder Panamese vlag varen) zijn aangevallen door Russische raketten", zei Araúz.

Het gezonken schip was dus een koopvaardijschip. De 'Russische marine' verhindert dat 200 tot 300 schepen uit verschillende landen 'de Zwarte Zee verlaten', bekritiseerde Araúz.

Volgens Oekraïne blijven schepen van de Russische marine de scheepvaart in het noordwestelijke deel van de Zwarte Zee blokkeren. Dat heeft de Oekraïense generale staf bekendgemaakt in een rapport over de militaire situatie. Afgelopen zaterdag meldde de Oekraïense Maritime and River Transport Authority dat sinds het begin van de oorlog 94 schepen met buitenlandse bemanning en honderden zeevarenden zijn geblokkeerd in de wateren van Oekraïense havens.

Biden noemt Poetin 'oorlogsmisdadiger'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische leider Vladimir Poetin een oorlogsmisdadiger genoemd voor het binnenvallen van Oekraïne. Russische troepen bombardeerden ziekenhuizen en namen artsen gevangen, zei Biden in Washington. "Hij is een oorlogsmisdadiger", verklaarde de Amerikaanse president.

Verschillende staatshoofden en regeringsleiders hebben Poetin zo genoemd. Het Witte Huis heeft dit tot nu toe vermeden en wijst erop dat het een juridische term is waarvan het gebruik moet worden onderzocht.

Bidens woordvoerster Jen Psaki zei dat Biden "uit zijn hart" sprak na het zien van televisiebeelden uit Oekraïne die de "barbaarse acties van een wrede dictator" documenteren. Psaki benadrukte dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de juridische toetsing om Russische aanvallen in Oekraïne als oorlogsmisdaden te classificeren, nog niet heeft afgerond. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov noemde de verklaring van Biden "onaanvaardbaar en onvergeeflijk".

SkiŽr Kilde onttroont Feuz in World Cup-finale afdaling, ook Goggia pakt eindwinst

In het Franse skigebied Courchevel/Meribel is de finaleweek in de World Cup alpineskiën begonnen. Alle reguliere onderdelen, behalve de alpinecombinatie, komen nog een keer aan bod, te beginnen met de afdaling.

Mannen
De wedstrijd begon met de Noor Aleksander Aamodt Kilde als leider in de World Cup-stand en Beat Feuz uit Zwitserland, winnaar in de vorige vier seizoenen, als voornaamste uitdager - ook de Oostenrijker Matthias Mayer en de Italiaan Dominik Paris maakten nog kans op de eindwinst.

Feuz opende het bal en noteerde een ogenschijnlijk prima tijd, Kilde kwam als derde naar beneden en gaf 0,31 seconden toe op de Zwitser, waardoor hij moest hopen dat er niet teveel mannen tussen hen in kwamen te staan. Mayer kwam er niet aan te pas en gaf anderhalve seconde toe op Feuz.

Paris was de volgende en laatste van de kandidaten die naar beneden kwam, de Italiaan kwam op exact één seconde van Feuz terecht. Vanaf dat moment was het afwachten: Kilde moest hopen dat hij plek twee vast zou houden óf dat mensen sneller zouden zijn dan Feuz, de Zwitser wilde juist mensen tussen hem en Kilde zijn eindigen.

De leider in de algemene World Cup, Marco Odermatt, bezorgde zijn landgenoot wat hoofdbrekens: de Zwitser ging met 0,20 seconden naar de leiding. De Oostenrijker Vincent Kriechmayr ging nog eens 0,34 seconden sneller en dat betekende de winst: niemand kwam meer aan de toptijden en dus won Kriechmayr, voor Odermatt, Feuz en Kilde, die daarmee voor het eerst de eindzege pakte in de World Cup op de afdaling.

Vrouwen
Sofia Goggia ging aan de leiding in het klassement, alleen de Zwitserse Corinne Suter kon de Italiaanse nog van de eindzege af houden. Suter kwam als derde naar beneden en noteerde op dat moment de derde tijd, waarmee het gelijk beslist was: ze had in elk geval in de top-2 moeten eindigen om überhaupt nog kans te maken.

De eindzege in de World Cup op de afdaling was dus voor Goggia, maar om de dagzege werd uiteraard nog geknokt. Goggia ging wat harder, maar de Italiaanse won niet: ze kwam op 0,40 seconden van de Tsjechische leidster Ester Ledecka terecht, terwijl Romane Miradoli uit Frankrijk op één tiende van een seconde op plek twee stond.

Joana Hählen uit Zwitserland nam vervolgens met 0,18 seconden de leiding in handen, een tijdje later gevolgd door Christine Scheyer, die precies dezelfde tijd noteerde. Ledecka's podiumplek kwam er niet: de Noorse Ragnhild Mowinckel dook onder haar tijd door en pakte op 0,12 seconden de tweede plek, met nog wel wat toppers te gaan.

Goed voor het podium was Mowinckel's tijd ook niet: Michelle Gisin uit Zwitserland kwam op 0,04 seconden van de twee leidsters terecht. Landgenote Lara Gut-Behrami kwam nét tekort: zij kwam op 0,06 seconden terecht op plek vier. Een dubbele zege kwam er vervolgens toch niet: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, leidster in de algemene World Cup, dook met 0,10 seconden onder de snelste tijd door.

Daar bleef het verder bij en dus was de overwinning voor Shiffrin, die een grote klap uitdeelde in de strijd om de algemene World Cup tegen de Slowaakse Petra Vlhova. Scheyer en Hählen werden tweede, Gisin en Gut-Behrami grepen net naast het podium.

21.000 inwoners met OekraÔense herkomst, 35.000 met Russische afkomst

Op 1 januari 2022 woonden 21.000 mensen met een Oekraïense en ruim 35.000 met een Russische herkomst in Nederland. In totaal hadden 119.000 inwoners een herkomst in een van de landen van de voormalige Sovjet-Unie. De meeste migranten uit deze regio zijn hier de afgelopen vijftien jaar komen wonen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS over inwoners die bij een Nederlandse gemeente staan ingeschreven.

Een kwart van de inwoners met een herkomst in de voormalige Sovjet-Unie is in Nederland geboren en heeft een of twee in die regio geboren ouders, drie kwart is er zelf geboren. Van deze 89.000 migranten komt de grootste groep uit Rusland (ruim 25.000), gevolgd door Oekraïne (15.000). Ook de groep immigranten die in de loop van de jaren naar Nederland zijn gekomen uit de Baltische staten en de Kaukasus is relatief groot. In Nederland wonen bijvoorbeeld bijna 10.000 Litouwers, ruim 7.000 Letten, en 6.000 mensen uit Azerbeidzjan en Armenië.

Onder de Baltische Staten vallen Estland, Letland en Litouwen, onder de Kaukasus zijn dat Armenië, Azerbeidzjan en Georgië. Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië zijn westelijke staten. De overige landen, Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië, Kazachstan en Tadzjikistan, vallen onder Centraal Azië.

Oekraïners en Russen vooral in steden
Mensen met een herkomst in Oekraïne zijn verhoudingsgewijs het meest te vinden in de Randstad, in en om Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ook in andere steden, vooral studentensteden als Eindhoven, Groningen, Maastricht en Enschede, is hun aandeel relatief groot. Dit patroon is vergelijkbaar voor de inwoners met herkomst Rusland.

Vooral vanaf 2006 hier gevestigd
Van de inwoners op 1 januari 2022, geboren in een van de voormalige Sovjet-landen, wonen de meesten hier vijftien jaar of korter. De immigratie uit deze landen is vanaf 2006 jaarlijks toegenomen, behalve tijdens de coronacrisis in 2020. Vooral vanuit de Baltische Staten, die in 2004 lid van de Europese Unie zijn geworden, kwamen meer immigranten naar Nederland. Ook de immigratie vanuit Rusland en Oekraïne nam vanaf die tijd toe. Een relatief grote groep is sinds de eeuwwisseling in Nederland. Toen kwamen vooral vluchtelingen uit de Kaukasus en Rusland naar Nederland, onder andere vanwege het conflict in Tsjetsjenië. Voor 1990 kwamen nog nauwelijks immigranten vanuit de toenmalige Sovjet-Unie naar Nederland. Pas na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nam de immigratie toe.

Een deel van de immigranten vertrekt na een aantal jaren ook weer. Van de Russische en Oekraïense immigranten die in 2017 naar Nederland kwamen was na twee jaar 77 procent nog in Nederland. Na drie jaar was dat nog ruim 70 procent. Van de Letse en Litouwse immigranten woonde na drie jaar meer dan de helft niet meer in Nederland. In 2021 kwamen 12,5.000 immigranten uit de (voormalige) Sovjet-Unie naar Nederland, en emigreerden er 5,8.000.

Meer vrouwen dan mannen
Uit landen van de voormalige Sovjet-Unie zijn meer vrouwen dan mannen naar Nederland gekomen. Onder de inwoners uit die regio op 1 januari zijn dan ook meer vrouwen dan mannen. Het percentage vrouwen verschilt per herkomstland. Van de Oekraïense en Russische migranten is twee derde vrouw, van de migranten uit de Kaukasus 52 procent.

Mannen met een Oekraïense of Russische nationaliteit die in 2019 immigreerden (het jaar voor de coronapandemie) kwamen vooral naar Nederland vanwege werk, maar ook studie en gezinshereniging komen als migratiemotief voor. Vrouwen kwamen het vaakst voor gezinshereniging. Vooral voor Russische vrouwen was studie daarnaast een relatief veel voorkomend motief. In voorgaande jaren waren de migratiemotieven vergelijkbaar.

Werkloosheid in februari verder afgenomen

In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 8.000 per maand. Daarmee kwam het aantal werklozen in februari 2022 uit op 336.000. Dat is 3,4 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in dezelfde periode met gemiddeld 18.000 per maand toe tot 9,4 miljoen. De toename van het aantal werkenden was het grootst bij jongeren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind februari 188.000 lopende WW-uitkeringen.

In februari hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,4 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 9.000 per maand gedaald.

Werkloosheidspercentage in februari afgenomen
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. Tussen februari en juli 2020, bij het begin van de coronacrisis, nam het werkloosheidspercentage toe van 4,0 naar 5,5. Vervolgens is de werkloosheid vrijwel voortdurend afgenomen tot 3,4 procent van de beroepsbevolking in februari van dit jaar. Dat is het laagste percentage in de reeks met maandcijfers vanaf 2003.

UWV: Aantal WW-uitkeringen daalt weer in februari
Eind februari 2022 verstrekte UWV 187,6.000 WW-uitkeringen. Dat zijn er 5,3.000 minder dan eind januari, een afname van 2,8 procent. In de periode februari tot november 2021 daalde het aantal WW-uitkeringen continu. In december en januari steeg het aantal WW-uitkeringen licht (respectievelijk +1,3 procent en +0,6 procent). Deze stijging wordt tenietgedaan door de daling in februari. Eind februari 2022 werden 34,4 procent minder uitkeringen verstrekt dan eind februari 2021 en 21,9 procent minder dan eind februari 2020, vlak voor het begin van de coronacrisis.

UWV: Sterkste daling in landbouw, schoonmaak, vervoer en horeca
De afname van het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van eind januari 2022 was het grootst in de sector landbouw, groenvoorziening en visserij (-4,7 procent). In december nam het aantal WW-uitkeringen vanuit deze seizoengevoelige sector sterk toe (+15,1 procent). In januari bleef het aantal uitkeringen stabiel en in februari was er weer een daling van het aantal WW-uitkeringen vanuit de landbouw.

In de sectoren schoonmaak, vervoer en logistiek en horeca en catering kenden in februari een daling van het aantal WW-uitkeringen van minstens 4 procent ten opzichte van januari. Deze daling viel samen met de versoepeling van de coronamaatregelen eind januari en in februari, waardoor de activiteiten in deze sectoren hervat of uitgebreid konden worden.

Opnieuw sterke toename nettoarbeidsparticipatie jongeren
In februari waren er 9,4 miljoen werkenden. Dat zijn er 54.000 meer dan drie maanden eerder, in november. Van die 54.000 waren er 30.000 jonger dan 25 jaar. De nettoarbeidsparticipatie voor jongeren steeg daardoor naar 74,8 procent in februari. Een maand eerder was dat nog 74,3 procent. Ook onder de 25- tot 45-jarigen nam de nettoarbeidsparticipatie in februari iets toe. Onder de 45-plussers bleef deze gelijk.

Onder de werkende jongeren zijn veel deeltijdwerkers. Vaker dan 25-plussers zijn ze beschikbaar voor meer uren.

Werkloosheid in de afgelopen drie maanden gedaald
De verdere daling van het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Het onderstaande schema laat die stromen zien.

In februari waren 336.000 mensen werkloos. Drie maanden eerder, in november, waren er 359.000 werklozen. In deze periode nam het aantal werklozen dus met 23.000 af (gemiddeld 8.000 per maand). Zoals in het bovenstaande schema te zien is, kan de werkloosheid afnemen doordat werklozen werk vinden of zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Daartegenover staat de toestroom naar werkloosheid vanuit de werkenden en vanuit de niet-beroepsbevolking.

De afgelopen drie maanden waren er meer werklozen die werk vonden dan er werkenden werkloos raakten, waardoor de werkloosheid per saldo daalde met 62.000. Deze daling werd gedempt doordat het aantal mensen dat zonder direct resultaat op zoek ging naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) groter was dan het aantal mensen dat stopte met zoeken en/of niet beschikbaar was (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). Per saldo was er een toestroom van 38.000 werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking.

Ontwikkeling van de werkloosheid tijdens de coronacrisis
Met het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 liep de werkloosheid snel op. Tijdens de eerste fase van de coronacrisis, van april tot en met juli 2020, groeide de werkloosheid vooral door een sterke toename van het aantal werkenden die hun baan verloren en een daling van het aantal werklozen die werk vonden. In augustus en september 2020 nam de werkloosheid ook nog toe, vooral doordat mensen die eerder niet zochten naar werk of niet beschikbaar waren, actief werden op de arbeidsmarkt maar niet direct werk vonden. Vanaf oktober 2020 daalde de werkloosheid voortdurend, vooral doordat het aantal baanvinders weer sterk toenam.

Jonge koeien steeds minder in de wei

Jonge Nederlandse koeien komen steeds minder vaak in de wei, dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De weidegang is tussen 2011 en 2021 met vijfentwintig procent afgenomen. Anne Hilhorst: “Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Koeien horen in de wei, niet op stal.”

De zuivelsector rapporteert niet over de weidegang van jonge koeien die nog geen melk geven. Om te achterhalen wat er met die dieren gebeurt, keek Wakker Dier naar cijfers van het CBS over mest. Uit de verhouding stalmest en weidemest blijkt dat de dieren steeds meer op stal staan. Het percentage weidemest is gedaald van 27 procent in 2011 naar nog maar 20 procent in 2021.

Jong geleerd oud gedaan
Het is belangrijk om jonge koeien te weiden, daar hebben ze op latere leeftijd profijt van. Koeien moeten namelijk léren grazen: op jonge leeftijd kijken ze dit af bij de oudere koeien. Bovendien versterkt weidegang hun immuunsysteem en ontwikkelt hun lichaam beter als ze veel kunnen bewegen.

Melkkoeien
Uit dezelfde CBS-cijfers blijkt dat ook voor melkkoeien de ontwikkeling minder gunstig is dan wordt geschetst. Volgens de melkindustrie neemt het aantal boeren dat de koeien laat grazen toe. Maar dat leidt in de praktijk niet tot meer weidegang. De tijd in de wei ligt al zes jaar erg laag en het neemt niet toe. Melkkoeien staan gemiddeld slechts twaalf procent van hun tijd buiten in de wei.

Koeiendans
In maart gaat een deel van de koeien weer naar buiten na een lange winter op stal. Hun speelse en enthousiaste gedrag als ze de wei in gaan staat bekend als de koeiendans. Naast veel plezier zorgt weidegang ook voor veel gezondheidsvoordelen. Koeien die veel in de wei staan hebben bijvoorbeeld minder infecties aan hun uiers en poten.

Rode Kruis opent WhatsApp hulplijnen voor gevluchte OekraÔners

Het Rode Kruis opent een WhatsApp-hulplijn voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn. Via deze WhatsApp-hulplijn worden mensen in het Oekraïens of Engels geholpen. Ook opent de hulporganisatie een Nederlandstalige telefonische ‘Informatielijn Oekraïne’. Die is voor mensen die in het Nederlands hulp willen vragen of juist hulp willen aanbieden. Het Rode Kruis helpt mensen die uit Oekraïne in Nederland aankomen ook op verschillende andere manieren.

Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Rode Kruis: “De mensen die het geweld in Oekraïne zijn ontvlucht, hebben vaak een zware tijd achter de rug. Als Rode Kruis vinden we het belangrijk dat deze mensen in Nederland goed worden opgevangen en dat zij goede informatie krijgen over waar ze terecht kunnen voor hulp.”

WhatsApp-hulplijn Oekraïens en Engels
De mensen die Oekraïne ontvlucht zijn, hebben bij aankomst in Nederland vaak geen idee waar zij terecht kunnen voor hulp. Zij spreken de taal niet en kennen de weg niet. Via de WhatsApp-hulplijn kunnen mensen vragen stellen in het Oekraïens en Engels. Vrijwilligers beantwoorden die vragen in de taal waarin de vragen binnenkomen. Waar het Rode Kruis zelf niet kan helpen, worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde instanties. Voor vragen in het Oekraïens en Engels kunnen mensen terecht op 06 48 15 80 53.

Informatielijn Oekraïne voor Nederlandstaligen
Mensen die in het Nederlands hulp willen vragen of bieden, kunnen terecht bij de Nederlandstalige ‘Informatielijn Oekraïne’. Ze kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met vragen over hoe ze tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden.
De Informatielijn Oekraïne is op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur bereikbaar via 070 44 55 888.

Humanitaire Servicepunten
In Amsterdam en Utrecht heeft het Rode Kruis samen met andere organisaties Humanitaire Servicepunten ingericht. Op deze plekken worden treinreizigers uit Oekraïne opgevangen. De huidige Humanitaire Servicepunten bevinden zich op de stations Utrecht Centraal en Amsterdam RAI. Vanuit deze plekken worden mensen naar hun logeeradres of noodopvang gebracht.

Particuliere opvang en andere hulpverlening
Het Rode Kruis, Leger des Heils en Vluchtelingenwerk Nederland stroomlijnen met Takecarebnb en NLvoorelkaar de particuliere opvang van mensen die Oekraïne zijn ontvlucht. Het Rode Kruis richt zich hierbij op de eerste opvang en doorverwijzing. Ook regelt de hulporganisatie vervoer. Daarnaast helpt het Rode Kruis om contact te herstellen tussen familieleden die elkaar uit het oog zijn verloren door de crisis.

Meer dan 5000 uur hulp
De ruim vierhonderd vrijwilligers en meer dan 270 Ready2Helpers van het Rode Kruis hebben al meer dan vijfduizend uur hulp verleend.

FOK! Wat een weer: Na regen komt zonneschijn

winterbanner

Vanochtend is het aanvankelijk bewolkt en in het oosten en noordoosten regent het eerst nog. Deze regen trekt echter snel weg en vervolgens klaart het van het westen uit op. Vooral in de middag is er veel zon bij een temperatuur die dan rond 11°C ligt. De noordwestenwind is matig. In de avond wordt de wind zwak en variabel.

Tijdens de nacht naar vrijdag is het vrijwel onbewolkt en lokaal ontstaan er mistbanken. In het noordwesten kunnen enkele wolkenvelden voorkomen. Het blijft droog en het kwik daalt naar omstreeks het vriespunt landinwaarts, aan zee enkele graden hoger. Er staat weinig wind.

Vrijdag is het zonnig en droog. Maxima komen uit op ongeveer 14°C. De wind is zwak en veranderlijk, later wordt de wind in de zuidelijke helft oostelijk en matig. (Bron: KNMI)

 Toen ik deze schaapjes zag, kreeg ik trek in shoarma  (Foto: DJMO)
Toen ik deze schaapjes zag, kreeg ik trek in shoarma (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1331
special
VrijMiBabes #218 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1330
special
Random Pics van de Dag #1329
special
Random Pics van de Dag #1328
special
Random Pics van de Dag #1327
©FOK.nl e.a.