Skiër Kilde onttroont Feuz in World Cup-finale afdaling, ook Goggia pakt eindwinst

In het Franse skigebied Courchevel/Meribel is de finaleweek in de World Cup alpineskiën begonnen. Alle reguliere onderdelen, behalve de alpinecombinatie, komen nog een keer aan bod, te beginnen met de afdaling.

Mannen
De wedstrijd begon met de Noor Aleksander Aamodt Kilde als leider in de World Cup-stand en Beat Feuz uit Zwitserland, winnaar in de vorige vier seizoenen, als voornaamste uitdager - ook de Oostenrijker Matthias Mayer en de Italiaan Dominik Paris maakten nog kans op de eindwinst.

Feuz opende het bal en noteerde een ogenschijnlijk prima tijd, Kilde kwam als derde naar beneden en gaf 0,31 seconden toe op de Zwitser, waardoor hij moest hopen dat er niet teveel mannen tussen hen in kwamen te staan. Mayer kwam er niet aan te pas en gaf anderhalve seconde toe op Feuz.

Paris was de volgende en laatste van de kandidaten die naar beneden kwam, de Italiaan kwam op exact één seconde van Feuz terecht. Vanaf dat moment was het afwachten: Kilde moest hopen dat hij plek twee vast zou houden óf dat mensen sneller zouden zijn dan Feuz, de Zwitser wilde juist mensen tussen hem en Kilde zijn eindigen.

De leider in de algemene World Cup, Marco Odermatt, bezorgde zijn landgenoot wat hoofdbrekens: de Zwitser ging met 0,20 seconden naar de leiding. De Oostenrijker Vincent Kriechmayr ging nog eens 0,34 seconden sneller en dat betekende de winst: niemand kwam meer aan de toptijden en dus won Kriechmayr, voor Odermatt, Feuz en Kilde, die daarmee voor het eerst de eindzege pakte in de World Cup op de afdaling.

Vrouwen
Sofia Goggia ging aan de leiding in het klassement, alleen de Zwitserse Corinne Suter kon de Italiaanse nog van de eindzege af houden. Suter kwam als derde naar beneden en noteerde op dat moment de derde tijd, waarmee het gelijk beslist was: ze had in elk geval in de top-2 moeten eindigen om überhaupt nog kans te maken.

De eindzege in de World Cup op de afdaling was dus voor Goggia, maar om de dagzege werd uiteraard nog geknokt. Goggia ging wat harder, maar de Italiaanse won niet: ze kwam op 0,40 seconden van de Tsjechische leidster Ester Ledecka terecht, terwijl Romane Miradoli uit Frankrijk op één tiende van een seconde op plek twee stond.

Joana Hählen uit Zwitserland nam vervolgens met 0,18 seconden de leiding in handen, een tijdje later gevolgd door Christine Scheyer, die precies dezelfde tijd noteerde. Ledecka's podiumplek kwam er niet: de Noorse Ragnhild Mowinckel dook onder haar tijd door en pakte op 0,12 seconden de tweede plek, met nog wel wat toppers te gaan.

Goed voor het podium was Mowinckel's tijd ook niet: Michelle Gisin uit Zwitserland kwam op 0,04 seconden van de twee leidsters terecht. Landgenote Lara Gut-Behrami kwam nét tekort: zij kwam op 0,06 seconden terecht op plek vier. Een dubbele zege kwam er vervolgens toch niet: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, leidster in de algemene World Cup, dook met 0,10 seconden onder de snelste tijd door.

Daar bleef het verder bij en dus was de overwinning voor Shiffrin, die een grote klap uitdeelde in de strijd om de algemene World Cup tegen de Slowaakse Petra Vlhova. Scheyer en Hählen werden tweede, Gisin en Gut-Behrami grepen net naast het podium.