FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 januari 2022

Uitslag Willem II - FC Twente

Willem II heeft zaterdag de tiende nederlaag op rij geleden in de eredivisie. De ploeg van Fred Grim ging thuis met 0-1 onderuit tegen FC Twente.

Michal Sadílek zorgde in de 39e minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd. De Tsjechische middenvelder schoot raak op aangeven van Robin Pröpper. Op het moment van de 0-1 van Sadílek waren er al twee doelpunten afgekeurd van Twente. De eerste vanwege buitenspel en de andere vanwege een overtreding van Ricky van Wolfswinkel.

In de tweede helft was Willem II de betere ploeg, mede doordat Twente de Tilburgers die ruimte gaf. Toch kon de thuisploeg niet scoren, waardoor Willem II voor de tiende keer op rij verloor. Twente springt door de drie punten van vanavond naar de vierde plaats in de eredivisie.

Willem II

0 - 1

FC Twente

     39' Sadílek
 
 Gele kaart: Jenssen, (Willem II), Zerrouki, (FC Twente)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: -
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Bergström
Jenssen
Köhlert
Saddiki (Roemeratoe/75)
Saglam
Llonch
Nunnely
Kabangu
Svensson (Kampetsis/59)
  De Lange
Troupée
Hilgers
Pröpper
Smal
Sadílek
Ugalde (Zerrouki/ 75)
Vlap
Rots (Misidjan/83)
v.Wolfswinkel
Limnios (Cerný/83)

Uitslag sc Heerenveen - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft zaterdag op bezoek bij sc Heerenveen de tweede overwinning op rij geboekt in de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Schreuder won met 0-1. Zwolle blijft nog wel de nummer laatst, maar de nummer zeventien is weer in zicht.

PEC Zwolle kwam al na elf minuten op voorsprong. Na een makkelijk gegeven penalty van scheidsrechter Martin van den Kerkhof schoot Bram van Polen vanaf elf meter raak. Heerenveen kwam gedurende de eerste helft beter in de wedstrijd en kreeg ook goede kansen op de 1-1, maar tot twee keer toe was die niet besteed aan Siem de Jong.

Vroeg in de tweede helft kreeg Henk Veerman ook nog een goede kans op de gelijkmaker, maar ook de lange spits kon niet afronden. Heerenveen creëerde daarna weinig meer. PEC-invaller Gervane Kasteneer was nog wel trefzeker, maar het bleek nipt buitenspel te zijn geweest.

sc Heerenveen

0 - 1

PEC Zwolle

     11' v.Polen (pen)
 
 Gele kaart: , Saymak,De Wit, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: -
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
v.Beek
Bakker (Al Hajj/85)
Kaib (Woudenberg/ 46)
Madsen (Nygren/75)
Halilovic
Tahiri (Dresevic/46)
Musaba (F.Stevanovic/46)
Veerman
De Jong
  Lamprou
v.Polen
Nakayama
Voet
Reijnders (v.Wermeskerken/61)
Clement (Huiberts/66)
Saymak (v.d.Werff/86)
v.d.Belt
De Wit
Redan (Kastaneer/61)
Darfalou

Uitslag AZ - sc Cambuur

AZ is er niet in geslaagd om voor de zevende maal op rij te winnen dit seizoen. In Alkmaar werd het 0-0 tegen sc Cambuur.

Hakon Evjen zorgde voor het eerste kansje van de wedstrijd met een afstandsschot. Cambuur-keeper Stevens stond echter op zijn plek. In de 39e minuut wist Pavlidis even aan zijn bewakers te ontsnappen en schoot de bal vanuit een moeilijke hoek, maar ook nu redde Stevens.

Na de rust zette AZ aan, maar de Friezen hielden het potdicht. De Wit was zijn bewaker te slim af maar hij miste. Aan de andere kant redde Vindahl na een schuiver van Beijl. De Wit kreeg nog een grote kans, maar hij slaagde er niet in om de bal langs Stevens te koppen.

AZ

0 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 
 Gele kaart: , Sylla, Kiss, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 00
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara
Witry
Beukema
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Clasie
Evjen (Oosting/65)
Pavlidis (Gudmundsson/65)
Karlsson
  Stevens
Schmidt
Mac-Intosch (Tol/74)
Schouten
Sylla (Gullit/58)
Jacobs
Paulissen
Maulun (Ter Heide/86)
Doodeman (Breij/58)
Uldrikis
Joosten (Kiss/74)

Biatleet Doll wint massastart, Noorse dames sluiten fraaie comeback winnend af

In het Italiaanse Antholz zijn zaterdag weer twee mooie wedstrijden afgewerkt in de World Cup biatlon. Dertig mannen stonden aan de start van de massastart, de vrouwen kregen een estafette voor de kiezen - zondag is het programma precies omgekeerd.

Massastart mannen
Johannes Thingnes Bø begon met een misser, maar na vijf treffers in de tweede liggende schietbeurt nam de Noor de leiding over. De nog foutloze Duitser Benedikt Doll bleef in zijn beurt, Antonin Guigonnat uit Frankrijk was ook foutloos, maar langlaufde een stuk langzamer en werd achtervolgd door de Noor Sivert Guttorm Bakken en diens ene misser.

Bø en Doll schoten er beiden één naast bij de eerste staande schietbeurt en hun posities veranderden dan ook niet. De Fin Tero Seppälä hield het nog altijd bij één misser en schoof aan op plek drie op een halve minuut van Bø, met Sturla Holm Lægreid in zijn kielzog. De laatste schietbeurt schudde de boel op: Bø schoot de laatste er heel snel naast, Doll raakte alles en ging met zeven tellen voorsprong de slotronde in.

Achter het duo werd ook flink gemist: Lægreid hield het bij één misser en dook na 1:10 minuten als nummer drie de slotronde in, bijna twintig seconden voor Seppälä en Guigonnat. Doll was in de slotronde bijzonder sterk en liet Bø geen seconde in de buurt komen: de Duitser won met een halve minuut voorsprong op zijn Noorse concurrent, wiens landgenoot Lægreid een kleine minuut later als derde over de finish kwam bollen - Guigonnat sprintte Bakken eruit voor plek vier.

Estafette vrouwen
Rusland begon goed aan de wedstrijd: Valeriia Vasnetcova wisselde na wat minder schieten op een halve minuut van de kop van de wedstrijd, maar Kristina Reztsova werkte zich naar voren en gaf het stokje als eerste over aan haar teamgenote, Irina Kazakevich. De tweede plek was halverwege in handen van Polen, na indrukwekkende optredens van Monika Hojnisz-Starega en Kamila Zuk, maar Kinga Zbylut en Anna Maka konden dat niet bolwerken: Polen finishte als tiende.

Ook Italië zat er goed bij en dat bleef de hele wedstrijd het geval: Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer en Samuela Comola brachten Italië naar plek drie, Federica Sanfilippo werd er op de finish uitgesprint in de strijd om plek drie. Die positie ging naar Frankrijk, dat zich met Chloe Chevalier, Justine Braisaz-Bouchet en de jonge Paula Botet gestaag naar voren werkte, waarna Anaïs Bescond het afmaakte en Sanfilippo op de streep klopte.

Ondertussen vergooide Kazakevich het met een dramatische staande schietbeurt voor Rusland: ze moest drie strafrondes draaien, maar door missers bij de concurrentie bleef de schade beperkt en Uliana Nigmatullina wist alsnog plek twee binnen te halen. De winst was voor Noorwegen, ondanks een dramatisch begin. Karoline Offigstad Knotten wisselde na slecht schieten als zeventiende, Tiril Eckhoff maakte zes plekken - en slechts vijf seconden - goed. Ida Lien deed het echter geweldig en bracht Noorwegen in één klap naar de leiding, waarna Ingrid Landmark Tandrevold het vakkundig binnen wist te hengelen.

Skiër Ryding schrijft historie met Britse zege, Goggia dendert en stunt naar afdalingswinst

De beste alpineskiërs ter wereld komen ook dit weekeinde weer in actie in de World Cup. De mannen werkten in het Oostenrijkse Kitzbühel een knotsgekke slalom af, de vrouwen stortten zich van een ingekorte Olympia delle Tofane-piste in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo.

Slalom mannen, Kitzbühel
Clement Noël opende het bal en de Fransman zette in de eerste run een tijd neer waar aanvankelijk bijna niemand echt bij in de buurt kwam. Dat was buiten Alex Vinatzer gerekend: de Italiaan startte als twaalfde en was acht honderdsten sneller.

De Noor Sebastian Foss-Solevaag zat op 0,09 seconden van Vinatzer, wiens landgenoot Giuliano Razzoli al op 0,73 seconden stond. Hij werd gevolgd door de verrassende Zwitser Marc Rochat (+0,77), voor de Brit Dave Ryding (+0,81), de Fransman Alexis Pinturault (+0,91), Tomasso Sala uit Italië (+0,93) en tot slot de Braziliaanse Noor Lucas Braathen (+0,98).

In run twee verdedigde Braathen in elk geval zijn positie, Sala leverde vier plekken in en Pinturault was na een paar poortjes al klaar. Ryding nam met 0,38 seconden de leiding in handen, Rochat hield het niet helemaal vol en verloor zeven plekken. Razzoli was geweldig onderweg, maar de veteraan ging bij een van de laatste poortjes in de fout en finishte niet.

Foss-Solevaag finishte ook al niet, Noël bleef als bij een wonder overeind, maar leverde veertien plekken in. Vinatzer was de laatste, maar ook hij lag na een paar poortjes op de kont: Ryding pakte de winst, de eerste Britse World Cup-zege ooit in het alpineskiën.

Afdaling vrouwen, Cortina d'Ampezzo
Mirjam Puchner ging als eerste naar beneden en de Oostenrijkse was op het oog snel. Landgenote Ramona Siebenhofer kwam daarna in actie en ging 0,17 seconden harder over de streep van de ingekorte piste, het werd een soort 'sprintafdaling' met tijden van net iets boven de minuut.

Sofia Goggia ging als zevende naar beneden en de Italiaanse deed dat zoals alleen zij dat kan: met bizar risico en fenomenale reddingen dook ze 0,20 seconden onder Siebenhofer's tijd door. Corinne Suter uit Zwitserland schoof op 0,33 seconden aan op de derde plek, maar die raakte ze nog kwijt: de Tsjechische snowboardster/alpineskiester Ester Ledecka pakte op 0,26 seconden de derde plek.

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vitesse heeft vanavond thuis verloren van FC Groningen. De Groningers zegevierden met 1-3 in Arnhem tegen Vitesse dat lange tijd met een man minder speelde. Het is voor Groningen de eerste overwinning sinds november.

Pas na een kwartier spelen kwam de eerste kans van de wedstrijd. Mike te Wierik, verdediger van FC Groningen, kon echter ingrijpen bij een schot van Wittek. In de 35e minuut moest Vitesse met een man minder verder nadat Openda, na een elleboog richting Te Wierik met rood van het veld werd gestuurd. Vier minuten later kwamen de Groningers op voorsprong nadat Larsen de bal binnenkopte uit een indraaiende vrije trap van Suslov.

De 0-2 hing al even in de lucht en in de 67e minuut was het raak. Het was De Leeuw die de voorsprong voor de Groningers verdubbelde maar de voet van Dasa zat er nog tussen. Vier minuten later was het invaller Van Kaam die de 0-3 maakte na slordig balverlies van Vitesse. Vitesse kon in de 76e minuut via Oroz wat terug doen nadat doelman Leeuwenburgh in de fout ging.

Vitesse

1 - 3

FC Groningen

 76' Oroz    39' Larsen
 67' Dasa e.d. 
 71' van Kaam
 
 Gele kaart: Frederiksen, Bero, (Vitesse), Larsen, Te Wierik, Dammers, Postema, (FC Groningen)
 Rode kaart: Openda (35) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Dasa
Doekhi
Cornelisse (Huisman/46)
Rasmussen
Wittek
Domgjoni (Oroz/46)
Vroegh (Bero/46)
Buitink (Hajek/75)
Openda
Grbic (Frederiksen/ 75)
  Leeuwenburgh
Dankerlui (D.v.Kaam/68)
Te Wierik
v.Hintum
Meijer
Suslov
Kasanwirjo
De Leeuw (El Hankouri/68)
Bogarde (Dammers/77)
Abraham (Postema/77)
Larsen (Sverko/ 89)

Handballers winnen van Montenegro op EK, ingevlogen doelman man van de wedstrijd

Het door het coronavirus geplaagde Nederlands handbalteam heeft vanmiddag knap gewonnen van Montenegro. Oranje won met 34-30 en blijft een kans houden op de halve finales van het EK.

Nederland moest naast bondscoach Erlingur Richardsson ook nog eens zeven spelers positief op corona, waaronder de doelmannen bij Oranje, waaronder ook de beide doelmannen. Keepers René de Knegt en Thijs van Leeuwen werden ingevlogen en moesten Nederland helpen tegen Montenegro.

Montenegro had de beste start en na goed tien minuten spelen had Montenegro een voorsprong van vier doelpunten, maar tien minuten later had Nederland de achterstand alweer goed gemaakt en ging het de rust zelfs in met een voorsprong (18-16).

Oranje zou gedurende de tweede helft de voorsprong niet meer weggeven en won het uiteindelijk met 34-30 van Montenegro. Dat was mede te danken aan 'invaller' Van Leeuwen. De 34-jarige was indrukwekkend in het doel en had een reddingspercentage van meer dan veertig procent. De doelman, die pas zijn tweede interland speelde voor Oranje, werd dan ook terecht verkozen tot man van de wedstrijd. Kay Smits was bij Oranje opnieuw verantwoordelijk voor de meeste doelpunten, ditmaal scoorde de rechteropbouw van Nederland negen maal en in totaal heeft hij dit toernooi al 39 keer gescoord.

Maandag speelt Nederland tegen wereldkampioen Denemarken.

NK sprint: Dubbelslag Snel op 1.000m, valpartij Ntab

Na de eerste dag van het NK sprint in Thialf in Heerenveen gaat Tijmen Snel aan de leiding. Snel won de 1.000 meter in 1.08,51 en pakte daarmee ook de leiding in het algemeen klassement.

Wesly Dijs werd tweede in 1.09,25. Lennart Velema schaatste in 1.09,43 naar de derde tijd.

Dai Dai Ntab, die de 500 meter won, verpeste zijn NK door met een snelheid van bijna 60 km per uur ten val te komen en in die val nam hij opponent Esders mee.

Snel heeft 0,55 voorsprong op de 500 meter van zondag op Velema. Jarno Botman staat derde op 0.58 van Snel.

NK sprint: Wüst pakt leiding na winst kilometer

Ireen Wüst gaat na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen aan de leiding bij de vrouwen. De inmiddels 35-jarige schaatsster, die in haar lange loopbaan eenmaal de Nederlandse titel sprint pakte, won zojuist de 1.000 meter in 1.15,07 en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement.

Michelle de Jong werd tweede in 1.16,17. Marrit Fledderus werd in 1.16,33 derde.

Wüst heeft in het algemeen klassement een kleine voorsprong op Michelle de Jong. Marrit Fledderus staat derde.

'Vandalen coronarellen ontlopen betaling schadevergoeding door fout justitie'

Door een fout van justitie en het Openbaar Ministerie hebben de vandalen die vorig jaar januari onder meer op het Museumplein tijdens rellen vernielingen aanrichtten, geen schadevergoeding hoeven betalen. Hierdoor draaien gemeenten, de overheid en verzekeraars op voor de kosten. Zo meldt AT5.

Volgens RTL moesten 37 daders van de rechter 16.000 euro storten in een schadefonds voor het vernielen van straatmeubilair en politieauto's in de stad. Voormalig minister Ferd Grapperhaus beloofde dat die schade tot de laatste cent zou worden verhaald op de daders, maar daar is niets van terechtgekomen. Deels omdat er in een groot deel van de rechtszaken geen schadevergoeding is opgelegd, maar ook omdat er geen fonds is opgericht. Dit is door 'wettelijke drempels' nooit gebeurd.

Bij de demonstratie, die illegaal was, liep het volledig uit de hand. De politie en ME gebruikten waterkanonnen om het gebied te ontruimen en er werd geweld gebruikt. Er werden meer dan honderd aanhoudingen verricht.

Veel mensen willen praten over seksueel wangedrag na uitzending BOOS

Nederland is in shock over de uitzending van het BNNVARA-programma BOOS met als onderwerp grensoverschrijdend gedrag waar diverse deelneemsters aan The Voice mee te maken hebben gehad. De uitzending heeft een opening gegeven om weer het gesprek aan te gaan over het structurele probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook heeft het programma oude wonden opengereten waardoor de schaamte en de pijn weer zijn opgerakeld.  RTL Nieuws sprak met diverse hulpinstanties.

Na de aflevering van BOOS was het direct druk bij Slachtofferhulp. "We zijn allemaal bijgesprongen, ik heb zelf ook belletjes gedaan", volgens afdelingshoofd Merel Cabell. Er kwamen twee keer zoveel telefoontjes binnen dan normaal. Ook bij het chatten was er een toegenomen drukte merkbaar.

Volgens Cabell gaat het vaak om mensen die twijfelen of er in een bepaalde situatie wel daadwerkelijk sprake is geweest van seksueel misbruik. De bellers vragen zich af of ze wel voldoende hebben aangegeven dat ze het niet wilden.

De BOOS-uitzending over The Voice rakelde voor veel slachtoffers van misbruik weer nare gevoelens op. "Ze hebben last van schaamte en een schuldgevoel, maar kunnen er nu niet meer omheen."

Dat merken ze ook bij MIND Korrelatie. "Als het zo publiekelijk wordt verteld, roept dat emoties op. Dan gaan mensen er eindelijk over vertellen en zoeken ze hulp", zegt psycholoog Valerie Ritchie. Ook daar was het de afgelopen dagen druk, volgens Ritchie een teken dat het "vaker gebeurt dan we nu weten".

Ook de hulporganisaties 'Fier', 'Together We Rise' en het Centrum Seksueel geweld zijn overspoeld met vragen en mensen die hun verhaal kwijt wilden.

Het programma Nieuwskamer zette een microfoon neer op Station Utrecht Centraal en vroeg aan jonge vrouwen of zij anoniem hun verhaal wilden doen over eventuele ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag. Deze verhalen hoor je in de onderstaande video:

Vrouwen en mannen die hun ervaringen met seksueel misbruik anoniem willen delen of vragen hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen gratis en anoniem contact op nemen met Centrum Seksueel Geweld (0800-0188) of Slachtoffer Hulp NL (0900-0101 of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)

Zie ook: Ali B reageert op #BOOS: 'nooit seks gehad of gezocht met een kandidaat TVOH' 

NK sprint: Ntab snelste op de 500m

Dai Dai Ntab heeft op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen de 500 meter voor mannen gewonnen. Ntab bleef met 34,90 als enige onder de 35 tellen.

Ronald Mulder eindigde op gepaste afstand als tweede in 35,18. Tijmen Snel schaatste met 35,21 naar de derde tijd. Kjeld Nuis stopte halverwege zijn race opeens, mogelijk vanwege fysieke klachten.

Later vandaag schaatsen de mannen de kilometer.

NK sprint: Gedeelde winst De Jong en Voskamp op 500m

Op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint in Heerenveen hebben Michelle de Jong en Dione Voskamp de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Beide vrouwen kwamen in 38,15 over de finish.

Marrit Fledderus werd op gepaste afstand derde in 38,32. Ireen Wüst, die meedoet aan haar dertiende NK sprint, eindigde als zevende in 38,61.

Later vandaag volgt de 1.000 meter.

Opdate 15:48 uur

Fledderus is zojuist gediskwalificeerd vanwege een kickfinish. Hierdoor is Helga Drost nu de nummer drie geworden met 38,39.

Update 16:00 uur

De diskwalificatie van Fledderus is door de jury weer teruggedraaid.

Dealernetwerk opgerold, drugsgebruikers krijgen binnenkort bericht

De afgelopen maanden hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een vermoedelijk groot dealernetwerk in en rond Nijmegen opgerold. Er zijn tien verdachten in beeld gekomen voor de handel in drugs en er zijn grote hoeveelheden drugs gevonden. De verdenking is dat het netwerk duizenden klanten in Nijmegen en de omliggende regio had. In de telefoons van de dealers werden ruim 3500 telefoonnummers gevonden van klanten, drugsgebruikers in en rond Nijmegen. Al deze mensen krijgen binnenkort een bericht op hun telefoon.

Begin november werd het onderzoek zichtbaar toen er op elf plekken een inval werd gedaan. Aan de Hillekensacker in Nijmegen werd een drugslab gevonden. Maar er werden die dag ook grote hoeveelheden drugs aangetroffen. Bij het drugslab werden ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetamine pasta, 1,5 kilo XTC, ruim een kilo cocaïne en meer drugs aangetroffen. Bij verschillende verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, bestemd voor de handel in drugs.

“We krijgen het beeld van een drugsorganisatie die dag en nacht bereikbaar was om drugs te leveren. Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties,’ zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de politie in Nijmegen. “Zo lijkt het erop dat je een appje kon sturen, en binnen no-time werd de drugs afgeleverd. Wat je maar wilde.’ Het netwerk bestond uit ruim 3500 klanten, is de inschatting op basis van de telefoons die in beslag zijn genomen. “We zijn best geschrokken over wat we in de telefoons zagen. Drugsgebruik is niet onschuldig, dat blijkt wel. We zien schrijnende verhalen. Mensen die hun laatste euro’s gebruiken om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan, en een vrouw zelfs smeekt bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden, het is echt schrijnend.”

Toch is burgemeester Bruls niet verrast over deze vorm van drugscriminaliteit. “We weten dat onze samenleving ondermijnd wordt door drugscriminelen. Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar, het is gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook voor de samenleving. Dat laten politie en het OM met dit onderzoek zien: drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo’n klap is toegebracht aan de drugswereld.”

De verdachten van betrokkenheid bij het vermoedelijke drugsnetwerk zullen waarschijnlijk dit jaar voor de rechter komen. Verder wordt een woning in Nijmegen op last van de burgemeester voor een half jaar gesloten. Maar er wordt ook actie ondernomen naar de klanten, de mensen die de afgelopen jaren drugs hebben gekocht.

“Het is illegaal om harddrugs te kopen, dat weet iedereen. Omdat we in de telefoons van dealers zien hoe schadelijk dit voor sommige gebruikers uitpakt, komen we in actie. De politie gaat 24 januari alle klanten van deze drugsdealers een sms-bericht sturen. Daarin doen we een aanbod: zoek hulp om van je verslaving af te komen!,” zegt Bruls. “Het begin van het jaar is het uitgelezen moment voor goede voornemens. We zien dat er veel mensen zijn die drugs gebruiken en hierdoor in de problemen zijn geraakt. Je bent niet alleen, er is hulp. En tegelijkertijd hoop ik dat deze actie incidentele gebruikers afschrikt: laat het niet zover komen.”

Geen misdrijf vastgesteld bij overleden personen Nijmegen

Op zaterdag 2 oktober 2021 werden twee bewoners overleden aangetroffen in een woning aan de Spieghelhof in Nijmegen. Na langdurig en nauwgezet onderzoek heeft de recherche niets aangetroffen dat wijst op een misdrijf. Desondanks is niet met zekerheid vast te stellen wat de oorzaak van het overlijden van beide vrouwen is geweest.

Uit onderzoek is gebleken dat de vrouwen na hun overlijden langere tijd in de woning hebben gelegen en dat ze naar alle waarschijnlijkheid rond eind juli zijn overleden. Daarnaast is gebleken dat zij de laatste periode van hun leven een teruggetrokken leven leidden en dat zij weinig contact met anderen hadden. Dat maakte het onderzoek ingewikkeld. Er is nauw samengewerkt met onder andere specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut om duidelijkheid te krijgen over de mogelijke doodsoorzaak en het tijdstip van overlijden.

Eerder deze week zijn de uitkomsten van het onderzoek met de familie van de beide vrouwen gedeeld. Hiermee is ook het onderzoek verder afgesloten.

OMT advies lekt uit, onder meer versoepelingen horeca en cultuur op komst

Het OMT acht in hun laatste advies dat het verantwoord is om de samenleving tot 20.00 uur volledig te heropenen. Zo melden Haagse bronnen zaterdag aan NRC.

De versoepeling zou een terugkeer betekenen naar de avondlockdown die eind vorig jaar een paar weken van kracht was voordat de boel geheel op slot ging. Het kabinet is voornemens om dit advies op te volgen, maar twijfelt nog of er deels of geheel opgeschoven kan worden naar 22.00 uur. De versoepelingen zullen wel met 'stevige voorwaarden' vergezeld gaan, zoals een beperkt aantal toegestaan bezoekers en het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Tevens zou het weer mogelijk moeten zijn om publiek bij sportwedstrijden toe te staan.

Maandag overlegt het kabinet op het Catshuis over het OMT-advies. Dinsdag zullen premier Mark Rutte (VVD) en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) dan op een persconferentie bekend maken welke aanpassingen op het coronabeleid doorgevoerd zullen worden. 

M&M's gaan inclusief!

Bij de introductie van de inclusieve M&M's deelt M&M's chocolate het volgende mee:

"M&M’S is a chocolate brand on a mission. We believe in championing the power of fun to create a world where everyone feels they belong.

Fun is not planned, it is found. (And, there is plenty to discover with M&M’S!) Fun can cross borders & boundaries, and can bridge differences & divides. Best of all, there is always more of it when you aren’t the only one having it.

Our ambition is to upend the expected, break through barriers, and discover the little joys shared in everyday life. Imagine a world with less judgment & more connection & consistent laughter.

Together, we can make this a reality for all funkind."

Ook snoep staat op het punt meer 'inclusief' te worden, de maker van M&M's kondigde aan dat de beroemde personages moderne make-overs krijgen en meer 'genuanceerde persoonlijkheden' zullen krijgen. Blote armpjes en benen zullen voortaan zijn bedekt, daarnaast zullen 'vrouwelijke' en 'mannelijke' kenmerken bij de personages van de gekleurde snoepjes minder nadrukkelijk aanwezig zijn.

Mars, Incorporated, het bedrijf achter de kleurrijke, met snoep omhulde chocolaatjes, kondigde donderdag een "wereldwijde inzet aan om een wereld te creëren waarin iedereen het gevoel heeft erbij te horen en de samenleving inclusief is."

Als onderdeel van de nieuwe missie om het "gevoel van verbondenheid voor 10 miljoen mensen over de hele wereld tegen 2025" te vergroten, zei Mars dat de M&M-personages - die als soort mascottes voor het merk dienen - een frisse, nieuwe look zouden krijgen.

De groene M&M, die eerder te zien was in advertenties waarin ze verleidelijk poseerde en witte go-go-laarzen droeg, zal voortaan een paar sneakers dragen. Een beschrijving van het groene snoepje op de M&M-website zegt dat ze het leuk vindt om "being a hypewoman for my friends.”

Mars zei bij de aankondiging van de makeover dat M&M's - die voor het eerst werden uitgebracht in 1941 - "an updated tone of voice that is more inclusive, welcoming, and unifying, while remaining rooted in our signature jester, wit and humor.”

"Als een van 's werelds meest iconische snoepmerken," zei Cathryn Sleight, Chief Growth Officer van Mars Wrigley in een verklaring, "wie kan zich beter inzetten voor een wereld met meer momenten van plezier door het gevoel van verbondenheid over de hele wereld te vergroten dan M&M's?"

NK allround: Dubbelslag Bosker op 5.000m

Na de eerste dag van het NK allround. gaat Marcel Bosker aan de leiding bij de mannen. Bosker won de 5.000 meter zojuist en nam de leiding in het algemeen klassement over van Louis Hollaar. 

De laatste vier ritten waren het belangrijkst. De snelste tijd tot dan was van Jeroen Janissen met 6.28,64. De zevende rit ging tussen Kars Jansman en Beau Snellink. Het was Snellink die de regie nam en een kleine voorsprong pakte op Jansman. Snellink, aangewezen als reserve voor de Spelen, bleef vlak rondjes rond de 29,6 rijden en was zes ronden voor het einde de snelste. Hij wist die voorsprong ook ten opzichte van Jansman vast te houden en kwam in 6.17,31 over de streep, niet genoeg om Louis Hollaar voorbij te gaan in het algemeen klassement.

Jan Blokhuijsen en Marcel Bosker vormden het achtste paar. Blokhuijsen nam het initiatief en Bosker kon enkel volgen. Een paar ronden later was het Bosker echter die wegreed bij Blokhuijsen. Terwijl Bosker rondjes van in de 29 hoog bleef schaatsen was Blokhuijsen al in de 30. Drie ronden voor het einde moest Bosker tijd toegeven op Snellink en schaatste hij rond dezelfde tijd als Snellink, zijn ploeggenoot, in de rit ervoor. Doordat zijn laatste twee ronden sneller waren dan Snellink verbeterde Bosker dienst tijd naar 6.16,50 en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement. Blokhuijsen kwam in 6.29,09 over de streep.

De eennalaatste rit ging tussen Lex Dijkstra en Chris Huizinga. Huizinga ging snel van start en had na drie ronden al een voorsprong van een kleine drie tellen op de snelste tijd van Bosker. Tegenstander Dijkstra kwam in het hele stuk niet voor. Die voorsprong slinkte wel langzaam mede omdat Huizinga al vrij snel rondjes van in de 30 schaatste. Drie ronden voor het einde was de voorsprong van Huizinga op Bosker helemaal verdampt en verloor hij meer tijd. Uiteindelijk kwam Huizinga in 6.23,42 over de meet. Dijkstra schaatste naar 6.30,05.

Jordy van Workum moest het in de laatste rit opnemen tegen Marwin Talsma. Maar ook zij konden de de tijd van Bosker niet benaderen. Talsma schaatste naar 6.31,40, Van Workum kwam in 6.33,60 over de meet.

Bosker heeft morgen anderhalve seconde voorsprong op de 1.500 meter op Hollaar en twee seconden op de nummer drie Snellink.

Het nutteloze feitje van de dag: Roken

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Roken wordt al jaren duurder en minder makkelijk gemaakt in Nederland en toch rookt een flink deel van de bevolking. Want wist je dat 20% van de Nederlanders rookt? "In 2020 rookte 20 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder, en 34 procent had ooit gerookt. Het aandeel rokers is gedaald, in 2015 was het nog 26 procent. Het aandeel ex-rokers daarentegen is toegenomen (31 procent in 2015). Steeds meer volwassenen hebben nooit gerookt: 46 procent in 2020, tegen 43 procent in 2015", zo meldt het CBS.

Bron: CBS
Bron: CBS

NK allround: Conijn leidt na dag 1, Beune wint 3.000m

Merel Conijn gaat na de eerste dag van het NK allround bij de vrouwen aan de leiding. Haar tweede plek op de 3.000 meter was genoeg om de winnares van de 500 meter, Elisa Dul, voorbij te gaan. De 3.000 meter werd gewonnen door Joy Beune die na dag 1 op de vierde plaats in het algemeen klassement staat. Wijfje staat derde achter Conijn en Dul.

Met nog twee ritten te gaan was Reina Anema met 4.05,20 het snelst. De eennalaatste rit ging tussen Merel Conijn en Esther Kiel. Conijn, die bij het OKT eind december een honderdste te kort kwam voor deelname aan de Olympische 3.000 meter, nam de regie in de rit in handen. Kiel zat er echter niet ver achter. Met nog drie ronden te gaan was ze nog wel langzamer dan Anema en ook Dul, de nummer twee. Die achterstand op Dul wist ze echter goed te maken. Conijn hield het tempo er goed in en kwam in 4.05,07 over de streep en nam daarmee ook de eerste plaats in het algemeen klassement over van Dul.

De laatste rit ging tussen Melissa Wijfje en Joy Beune. Het was Beune die aanvankelijk het initiatief nam en Wijfje op een achterstand schaatste. Beiden waren halverwege sneller dan Conijn. In de laatste twee ronden verloor Beune wel wat tijd op Conijn maar het was genoeg voor de winst: 4.04,51. Wijfje kwam tot 4.06,41.

Leerdam meldt zich af voor NK sprint

Jutta Leerdam doet niet mee aan het NK sprint in Heerenveen vanmiddag. Leerdam, de regerend kampioen, meldde zich zojuist af.

Door het afzeggen van Leerdam doen er maar vier olympiërs mee aan de NK's dit weekend. Ireen Wüst, Kjeld Nuis en Michelle de Jong van Reggeborgh doen mee bij het NK sprint. Marcel Bosker is actief op het NK allround.

Dai Dai N’tab, Beau Snellink, Melissa Wijfje en Merel Conijn, die door de KNSB als reserve voor de Spelen zijn aangewezen, komen dit weekend alle vier in actie.

NK allround: Hollaar wint 500m, Blokhuijsen ondanks misser derde

Louis Hollaar heeft op dag 1 van het NK allround in Heerenveen de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. Met zijn winnende tijd van 36,09 was hij de snelste.

Tjerk de Boer schaatste met 36,20 naar plek twee. Jan Blokhuijsen verloor wat tijd door in zijn rit bijna ten val te komen. Uiteindelijk werd de drievoudig Nederlands kampioen allround derde in 36,86.

Onder meer Patrick Roest ontbreekt. De kampioen van vorig jaar wil zich optimaal voorbereiden op de Olympische Spelen komende maand.

Later vandaag schaatsen de mannen de 5.000 meter.

NK allround: Dul wint 500m

Op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround in Thialf in Heerenveen heeft Elisa Dul de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Dul kwam tot 39,33.

Gioya Lancee schaatste in 39,35 naar plek twee. Merel Conijn, die als reserve komende week naar de Olympische Spelen gaat, eindigde als derde in 39,45.

Naast het NK allround is dit weekend in Heerenveen ook het NK sprint.

Veel van de schaatsers die komende maand actief zijn op de Olympische Spelen ontbreken in Heerenveen.

Bersiap-ontkenner Pondaag doet aangifte tegen Rijksmuseum

De beruchte Indonesische Bersiap-ontkenner en Soekarno-idolaat Jeffry Pondaag zegt met zijn Comité Nederlandse Ereschulden aangifte te hebben gedaan tegen het Rijksmuseum wegens het gebruik van de historische term Bersiap. Dat meldt Pondaag op zijn website. Het is in korte tijd de tweede Indonesiër die het begrip, dat verwijst naar Indonesische gruweldaden op onder andere (Indische) Nederlanders, uit het Rijksmuseum wil laten censureren. Opvallend is dat andere media de dubieuze antecedenten van Pondaag in hun berichtgeving onbenoemd laten.

De radicale Pondaag is zeer controversieel en berucht vanwege het ontkennen van de Bersiap. Hij deed dat bijvoorbeeld in een gesprek met de leiding van het grote Indië-onderzoek. Pondaag riep bij die bijeenkomst onder andere (vanaf minuut 17.55): “Wie zijn die mensen die die Bersiap doen? Wie zijn dat? Indonesiërs?! Hoe komen jullie er bij?” Naast Pondaag zaten toen ook leden van de militante De Grauwe Eeuw, het Dekolonisatie Netwerk Voormalig Nederlands-Indië (DNVNI) en de omstreden activiste Lara Nuberg aan tafel. De lijntjes tussen de verschillende actiegroepen blijken in de praktijk sowieso erg kort. In het bestuur van het comité zit bijvoorbeeld ook Noëlla Soeters, bekend van onder andere #Geen4MeiVoorMij. De opmerkingen van Pondaag, die met zijn comité eerder ook succesvol rechtszaken voerde namens nabestaanden van Nederlands geweld in Indonesië, beperken zich doorgaans niet tot het ontkennen van de Bersiap. Met name (Indische) Nederlanders worden met regelmaat door hem weggezet als oorlogsmisdadigers, racisten en (land)verraders.

De aangifte van Pondaag lijkt dan ook vooral bedoeld om slachtoffers en nabestaanden van de Bersiap opnieuw te krenken. Zijn aangifte volgt op een week waarin het Rijksmuseum besloot het begrip Bersiap toch niet in de ban te doen. Eerder had de Indonesische gastcurator Bonnie Tiryana juist bekendgemaakt dat hij de term zou schrappen uit zijn aankomende tentoonstelling. Volgens Triyana zou de term namelijk “racistisch” zijn. Triyana werd daarbij gesteund door de uitgesproken pro-Indonesische hoogleraar Remco Raben, die tevens als adviseur bij de controversiële expositie is betrokken. De dreigende schrapping leidde tot woedende reacties van slachtoffers en nabestaanden. Federatie Indische Nederlanders (FIN) deed daarop aangifte tegen Triyana wegens Bersiap-ontkenning. Ook verschillende politieke partijen spraken zich uit tegen de plannen.

Titelfavoriet Medvedev duidelijk te sterk voor Van de Zandschulp op Australian Open

Het is Botic van de Zandschulp op de Australian Open niet gelukt voor een verrassing te zorgen tegen Daniil Medvedev. In drie sets verloor de Nederlander van de nummer twee van de wereld. In Melbourne werd het 6-4, 6-4, 6-2 voor de Rus.

Medvedev had vroeg in de openingsset een break voorsprong te pakken tegen Van de Zandschulp, die in het vervolg van de eerste set goed mee kon met het niveau van de Rus. Op 5-4 in het voordeel van Medvedev kreeg Van de Zandschulp twee breakkansen, maar die waren niet aan de Nederlander besteed, waarna de nummer twee van de wereld de eerste set won met 6-4.

Ook in de tweede set brak Medvedev snel door de service van Van de Zandschup heen en ook nu wist hij de break voorsprong vast te houden en pakte hij opnieuw de set met 6-4. In de derde set ging het tot 2-2 gelijk op tussen de beide tennissers, waarna de Russische nummer twee van de wereld voor de derde maal de service van de Nederlander brak, waarna het verzet Van de Zandschulp was gebroken. Medvedev won uiteindelijk de set met 6-2.

In de volgende ronde neemt de Rus het op tegen de Amerikaan Maxime Cressy. De nummer 70 van de wereldranglijst was in vier sets te sterk voor de Australische qualifier Christopher O'Connell.

FOK! Wat een weer: weer van hetzelfde

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Daar zijn we weer

Maar wat het laatste woord betreft van bovenstaande zin is er niet zo gek veel veranderd. Hoewel, dat ene kleine buitje dacht ik te ontwijken, maar zat in een hagelbuitje. Het leek heftiger door de harde, droge bruine bladeren aan de bomen. Maar ook heb ik schaduw gezien, wat betekent dat de zon er eindelijk eens een keer was in oosten.

Dat hoge drukgebied waar ik het laatst al over had is een hardnekkige. Het wil maar niet verplaatsen, wel heeft het 'Russische' lage drukgebied terrein gewonnen maar helaas, daar hebben wij weinig aan. Vandaag is op het zuiden en een deel van Gelderland na overal wel wat neerslag gevallen. Ook was tussen de buitjes door de zon te zien. 

Gisteren hadden we zoals geheel onverwacht hetzelfde beeld, grotendeels bewolkt en valt wat motregen. Ook de temperatuur blijft boven het vriespunt, van 2 graden in het zuidoosten tot 6 in het noorden. 

Vandaag overdag hebben we hetzelfde recept als vandaag, zo kort had het weerbericht kunnen zijn. Bewolkt, met wat meer geluk dan vandaag even de zon maar ook een reële kans op (mot)regen. De zwakke tot matige wind komt uit het noordwesten.

Tot een volgende keer!

Soms was de zon te zien, ergens. Tussen de bewolking. (Foto: DJMO)
Soms was de zon te zien, ergens. Tussen de bewolking. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Nieuwe wolven op de Zuidwest-Veluwe gesignaleerd

Voor de wildcamera’s van Natuurmonumenten trokken afgelopen maanden wederom wolven voorbij op het Zuidwestelijke deel van de Veluwe. “Of ze blijven, weten we niet, maar ik wil de beelden graag delen met publiek,” zegt Frank Theunissen, boswachter van het gebied.

Natuurmonumenten geeft de beelden vrij om te laten zien hoe de wolven leven in de natuur. In combinatie met de campagne ‘Wennen aan de wolf’ wil Natuurmonumenten er zo aan bijdragen dat Nederlanders beter begrijpen hoe de wolf leeft en welke impact zijn komst heeft op mens en dier.

De beelden zijn gemaakt tussen eind oktober ’21 en half januari ‘22. Theunissen: “Ik denk dat het om verschillende individuen gaat, maar of ik gelijk heb, moet nog blijken uit DNA-onderzoek.” De camerabeelden tonen een ontspannen wolf die loopt, gaapt, snuffelt, drinkt en ligt. Een zwijn doorkruist het beeld en de wolf blijft verbaasd staan. De camera wordt geïnspecteerd en kennelijk als niet zo interessant bestempeld. “We blijven de camerabeelden uitlezen en de gevonden wolvendrollen monitoren."

Duitse en Nederlandse politie pakken internationale autosmokkelaarsbende op

De Centrale Recherche in Osnabrück is er in nauwe samenwerking met het parket van Osnabrück in geslaagd de georganiseerde misdaad een slag toe te brengen.

Na een drie jaar durend onderzoek is een internationaal opererende groep criminelen opgepakt. De bende was gespecialiseerd in het stelen en verkopen van gestolen voertuigen. Een van de kopstukken, een 66-jarige man uit Nederland, is op 22 januari aangehouden in Ter Apelkanaal. Een andere man is aangehouden in Litouwen. Beide mannen zitten in voorarrest en worden binnenkort uitgeleverd aan de Duitse rechterlijke macht. In totaal zijn 13 bendeleden opgepakt. Ze worden er allemaal van verdacht dure en middelzware voertuigen met een totale waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro te hebben gestolen en deze wereldwijd illegaal door te verkopen met vervalste voertuigdocumenten.

De politie kent in deze zaak momenteel 32 gestolen auto's, waarvan er elf zijn teruggevonden. Bij een huiszoeking in Litouwen eind 2021 vonden speurders ook zo'n 400.000 euro aan contant geld en 60 vervalste kentekenbewijzen. Ook werd in Nederland vorige week toevallig een illegale sigarettenfabriek met 1,5 miljoen sigaretten ontdekt en stilgelegd. De onderzoeken zijn in volle gang.

“De langdurige en complexe onderzoeken hebben hun vruchten afgeworpen. Een groot opsporingssucces dat zeker in de wereld van de georganiseerde misdaad zal rondgaan", zegt Marco Ellermann, woordvoerder van de verantwoordelijke politie in Osnabrück. 

Bende ging 'zeer professioneel' te werk
Volgens de politie is een groot deel van de gestolen auto's via de Rotterdamse haven naar Dubai verscheept. Andere gestolen voertuigen werden binnen Duitsland verkocht via voertuigbeurzen en helers. De gestolen auto's, waaronder een Mercedes AMG GT R special edition (230.000 euro), een Porsche Carrera 4 GTS (130.000 euro), een Mercedes S 560 E (110.000 euro), een BMW X5 M50d (100.000 euro), zijn in Duitsland gestolen. Andere voertuigen werden gestolen van een autoverhuurbedrijf in Frankrijk en daarna doorverkocht. De auto's werden overdekt geparkeerd in voertuigdepots in de buurt van Groningen en klaargemaakt voor illegale doorverkoop.

De daders hebben zeer professioneel gehandeld en hebben naast het wijzigen van de gegevens in de kentekenbewijzen ook de voertuigidentificatienummers (VIN) op de auto's gewijzigd. Daarnaast werd er gewerkt met een taakverdeling. Sommigen zorgden voor de verkoop van de voertuigen, het vervalsen van de voertuigpapieren, het huren van magazijnen en het transport per schip. Anderen coördineerden de diefstal van auto's, maar het meesterbrein uit Nederland had alle touwtjes in handen.

VS dragen 'Russische wapens' over aan Oekraïne

De regering Biden maakt haast met de overdracht van vijf transporthelikopters aan Kiev, nu Washington het idee heeft dat Moskou op het punt staat Oekraïne elk moment "binnen te vallen". De Mi-17 helikopters waren oorspronkelijk gekocht van Rusland om in Afghanistan te gaan gebruiken.

De perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, bevestigde vrijdag dat het Congres in kennis is gesteld van de overdracht, die zal worden uitgevoerd in het kader van het Excess Defense Articles programma. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei op donderdag dat dit de "snelste overdracht ooit" was voor de Amerikaanse regering.

De helikopters bevinden zich al in Oekraïne, dat ze namens het Pentagon onderhield en ze naar Afghanistan zou sturen tot de machtsovername door de Taliban die plannen verstoorde. De Oekraïense minister van Defensie Alexey Reznikov vroeg ze eind november aan bij het Pentagon, samen met munitie die ook bestemd was voor het ter ziele gegane Afghaanse leger, meldde Foreign Policy vorige maand.

De VS beweren sinds november dat Rusland dreigt Oekraïne binnen te vallen, hoewel Moskou de beschuldigingen als "nepnieuws" van de hand heeft gewezen en in plaats daarvan heeft aangedrongen op besprekingen met de VS en de NAVO over veiligheidsgaranties in Europa.

De Mi-17 werd eind jaren zeventig ontworpen als een upgrade van het Mi-8 transportvliegtuig. In het Russische leger staat de transporthelicopter nog steeds bekend als Mi-8M, terwijl de Mi-17 de exportaanduiding is. Het is nog steeds in productie in de helikopterfabriek in Kazan, ten oosten van Moskou.

Het Pentagon had medio 2010 ongeveer 648 miljoen dollar uitgegeven om 30 van deze helikopters voor het Afghaanse nationale leger te kopen, en het Congres om financiering voor nog eens 10 helikopters gevraagd, maar kreeg kritiek omdat ze geen toestellen van Amerikaanse makelij kochten.

Amerikaanse militaire functionarissen voerden hierop aan dat de Mi-17 was ontworpen met het oog op Afghanistan, dat de Afghanen er meer vertrouwd mee waren, en dat het gemakkelijker te bedienen was dan Blackhawks of Hueys van Amerikaanse makelij.

Plannen om "tientallen" Mi-17's aan te schaffen voor het ANA, alsook enkele voor het US Special Operations Command om clandestiene missies te helpen verhullen, stuitten naar verluidt op tegenwerking van het Congres en te hoge kosten, meldde de Washington Post in juni 2010, omdat Rusland de prijs van de helikopter tot een "exorbitant" niveau had opgetrokken.

Veel van de uitrusting die de VS aan Afghanistan heeft geleverd, is vorig jaar door de Taliban buitgemaakt, waaronder enkele Mi-17's, Mi-35 gevechtshelikopters en zelfs de Blackhawk-helikopters van Amerikaanse makelij, alsmede Hummvees, pantservoertuigen en diverse handvuurwapens.

Tientallen doden in Syrië en Irak door aanslagen IS

In Syrië en Irak zijn meer dan 70 mensen gedood bij aanslagen door de terreurmilitie 'Islamitische Staat'. In het noordoosten van Syrië hebben IS-strijders een gevangenis aangevallen om er gevangengenomen jihadisten vrij te krijgen. Meer dan 20 Koerdische beveiligers en bijna 40 IS-leden werden gedood, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Elf soldaten zijn gedood bij een inval van IS op een militaire basis in Oost-Irak. De IS-militie heeft de aanslagen in Syrië en Irak opgeëist via haar propagandamondstuk Amaq.

Syrië: Tientallen gevangenen ontsnapt
IS-strijders lanceerden donderdagavond de aanval op de Syrische Ghwajran-gevangenis in Hassakeh. Ongeveer 3500 vermoedelijke IS-strijders worden in de gevangenis vastgehouden, waaronder vooraanstaande vertegenwoordigers van de militie. Volgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Observatory for Human Rights zijn bij de gevechten ten minste 23 Koerdische veiligheidstroepen en 39 IS-strijders om het leven gekomen.

Het doel van de bestorming van de gevangenis in Hassakeh was om "de gevangenen te bevrijden", aldus de extremisten.

De militie Syrian Democratic Forces (SDF), die wordt gedomineerd door Koerdische strijders, zei dat het 89 gevangenen arresteerde kort nadat ze uit de gevangenis waren uitgebroken. Volgens het rapport vond later een "tweede massale ontsnappingspoging door IS-strijders" uit de gevangenis plaats na een ontsnappingspoging gedurende de nacht.

Grootste aanval door IS sinds 2019
De gevechten in de buurt van de gevangenis gingen vandaag door. Sommige IS-strijders hadden zich verschanst in huizen in de buurt en gebruikten bewoners als menselijk schild, zei de SDF.

Volgens het Observatorium, waarvan de cijfers moeilijk onafhankelijk te verifiëren zijn, was het de grootste aanval in zijn soort sinds het "kalifaat" van IS in 2019 werd verslagen. Sindsdien zijn de overgebleven strijders ondergedoken of hebben ze zich teruggetrokken op meer afgelegen locaties. De internationale anti-IS-coalitie zei dat de jihadistische groepering nog steeds een "existentiële bedreiging" vormt in Syrië en dat de milities niet de kans mogen krijgen om weer aan kracht te winnen.

IS-strijders in Irak vooral aanwezig in plattelandsgebieden
IS heeft in 2014 grote delen van Irak en Syrië in handen gekregen. In 2017 verklaarde de Iraakse regering de overwinning op de extremistische groepering.

Kleinere groepen IS-strijders blijven echter actief, vooral in plattelandsgebieden ten noorden van Bagdad en in de provincies Dijala en Salaheddin. In een VN-rapport van vorig jaar werd het totale aantal IS-strijders dat nog actief is in Irak en Syrië op 10.000 geschat.

De aanwezigheid van IS in Oost-Syrië, aan de grens met Irak, betreft hoofdzakelijk woestijngebieden die onder semi-autonoom Koerdisch bestuur staan. Tot 2017 steunde Irak op het door de VS geleide militaire bondgenootschap om IS te bestrijden. Maar intussen moet de regering in Bagdad deze taak zelf op zich nemen omdat de militaire coalitie haar gevechtsmissie heeft stopgezet. De coalitietroepen zijn nog steeds in het land, maar zij zijn alleen belast met opleiding en advieswerk.

Tot dusver zijn er geen aanwijzingen dat de aanslagen in Syrië en Irak gecoördineerde acties waren. Deskundigen zagen de aanslagen als onderdeel van de pogingen van IS om zijn aanwezigheid in beide landen uit te breiden.

Man (41) rijdt 86 kilometer te hard op de N366 bij Veendam en raakt rijbewijs kwijt

Een 41-jarige man uit Pekela kon vrijdagavond zijn rijbewijs inleveren nadat hij de toegestane snelheid op de N366 bij Veendam met 86 kilometer per uur overtrad. Meer hierover bij DvhN.

Ook haalde de man in over een doorgetrokken streep. ‘Hij is aangemeld voor een EMG cursus’, zo meldt de politie op Instagram. Dat is een cursus voor mensen die gevaarlijk rijgedrag hebben vertoond.

Nog steeds zorgwekkend veel steekincidenten door jongeren

Het aantal zware en fatale geweldsincidenten met steekwapens is de afgelopen jaren licht gedaald, maar nog steeds zorgwekkend hoog. De politie maakt zich vooral zorgen over de groep jonge daders, die veel delicten plegen.

Jongeren tussen 12 en 22 jaar zijn sinds 2017 in toenemende mate betrokken bij zware en fatale steekincidenten. De laatste twee jaar laten weliswaar een lichte daling zien, zowel onder jeugdigen als jong volwassenen, maar het aantal geweldsincidenten blijft met name in steden zorgwekkend hoog. Het is ook nog niet duidelijk of de daling een trend is.

Jonge daders, veel delicten
Waar de politie zich vooral zorgen over maakt, is de groep jonge daders, die veel delicten pleegt. Vaak is er sprake van problemen op meerdere leefgebieden, zoals een moeilijke thuissituatie, armoede en een sociale omgeving waar ook een ander gezinslid problemen heeft met justitie.

Criminele pad
Het is belangrijk om jongeren in probleemsituaties in een vroeg stadium te signaleren en de juiste hulp te bieden. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen zorg- en strafrechtpartners, onder regie van de gemeente. Een gezamenlijke aanpak gericht op het inzetten van hulp en andere interventies en gericht op het hele gezin, is nodig om deze kleine groep jongeren van het criminele pad af te krijgen.

Bewustmaken
Intussen werken gemeenten, middelbare scholen, de politie en het Openbaar Ministerie nauw samen om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en -gebruik en dit verder terug te dringen. Bijvoorbeeld met preventief fouilleren, kluisjescontroles op scholen en een gezamenlijke wapeninzamelactie.

Schijnveiligheid
Steekwapenbezit vergroot de kans op ernstig geweld aanzienlijk. Jongeren geven aan dat ze een steekwapen dragen uit zelfverdediging of omdat ze bijvoorbeeld eerder slachtoffer van geweld zijn geweest en herhaling willen voorkomen of omdat iedereen een steekwapen draagt. Echter, met een steekwapen op zak zijn jongeren minder geneigd conflicten uit de weg te gaan en vergroten ze juist de kans op geweld. Steekwapens zorgen zo voor een schijnveiligheid. Met de preventieve inzet moeten jongeren zich meer bewust worden van de grotere risico’s die ze lopen met een steekwapen op zak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.