Duitse en Nederlandse politie pakken internationale autosmokkelaarsbende op

De Centrale Recherche in Osnabrück is er in nauwe samenwerking met het parket van Osnabrück in geslaagd de georganiseerde misdaad een slag toe te brengen.

Na een drie jaar durend onderzoek is een internationaal opererende groep criminelen opgepakt. De bende was gespecialiseerd in het stelen en verkopen van gestolen voertuigen. Een van de kopstukken, een 66-jarige man uit Nederland, is op 22 januari aangehouden in Ter Apelkanaal. Een andere man is aangehouden in Litouwen. Beide mannen zitten in voorarrest en worden binnenkort uitgeleverd aan de Duitse rechterlijke macht. In totaal zijn 13 bendeleden opgepakt. Ze worden er allemaal van verdacht dure en middelzware voertuigen met een totale waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro te hebben gestolen en deze wereldwijd illegaal door te verkopen met vervalste voertuigdocumenten.

De politie kent in deze zaak momenteel 32 gestolen auto's, waarvan er elf zijn teruggevonden. Bij een huiszoeking in Litouwen eind 2021 vonden speurders ook zo'n 400.000 euro aan contant geld en 60 vervalste kentekenbewijzen. Ook werd in Nederland vorige week toevallig een illegale sigarettenfabriek met 1,5 miljoen sigaretten ontdekt en stilgelegd. De onderzoeken zijn in volle gang.

“De langdurige en complexe onderzoeken hebben hun vruchten afgeworpen. Een groot opsporingssucces dat zeker in de wereld van de georganiseerde misdaad zal rondgaan", zegt Marco Ellermann, woordvoerder van de verantwoordelijke politie in Osnabrück. 

Bende ging 'zeer professioneel' te werk
Volgens de politie is een groot deel van de gestolen auto's via de Rotterdamse haven naar Dubai verscheept. Andere gestolen voertuigen werden binnen Duitsland verkocht via voertuigbeurzen en helers. De gestolen auto's, waaronder een Mercedes AMG GT R special edition (230.000 euro), een Porsche Carrera 4 GTS (130.000 euro), een Mercedes S 560 E (110.000 euro), een BMW X5 M50d (100.000 euro), zijn in Duitsland gestolen. Andere voertuigen werden gestolen van een autoverhuurbedrijf in Frankrijk en daarna doorverkocht. De auto's werden overdekt geparkeerd in voertuigdepots in de buurt van Groningen en klaargemaakt voor illegale doorverkoop.

De daders hebben zeer professioneel gehandeld en hebben naast het wijzigen van de gegevens in de kentekenbewijzen ook de voertuigidentificatienummers (VIN) op de auto's gewijzigd. Daarnaast werd er gewerkt met een taakverdeling. Sommigen zorgden voor de verkoop van de voertuigen, het vervalsen van de voertuigpapieren, het huren van magazijnen en het transport per schip. Anderen coördineerden de diefstal van auto's, maar het meesterbrein uit Nederland had alle touwtjes in handen.