Veel mensen willen praten over seksueel wangedrag na uitzending BOOS

Nederland is in shock over de uitzending van het BNNVARA-programma BOOS met als onderwerp grensoverschrijdend gedrag waar diverse deelneemsters aan The Voice mee te maken hebben gehad. De uitzending heeft een opening gegeven om weer het gesprek aan te gaan over het structurele probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook heeft het programma oude wonden opengereten waardoor de schaamte en de pijn weer zijn opgerakeld.  RTL Nieuws sprak met diverse hulpinstanties.

Na de aflevering van BOOS was het direct druk bij Slachtofferhulp. "We zijn allemaal bijgesprongen, ik heb zelf ook belletjes gedaan", volgens afdelingshoofd Merel Cabell. Er kwamen twee keer zoveel telefoontjes binnen dan normaal. Ook bij het chatten was er een toegenomen drukte merkbaar.

Volgens Cabell gaat het vaak om mensen die twijfelen of er in een bepaalde situatie wel daadwerkelijk sprake is geweest van seksueel misbruik. De bellers vragen zich af of ze wel voldoende hebben aangegeven dat ze het niet wilden.

De BOOS-uitzending over The Voice rakelde voor veel slachtoffers van misbruik weer nare gevoelens op. "Ze hebben last van schaamte en een schuldgevoel, maar kunnen er nu niet meer omheen."

Dat merken ze ook bij MIND Korrelatie. "Als het zo publiekelijk wordt verteld, roept dat emoties op. Dan gaan mensen er eindelijk over vertellen en zoeken ze hulp", zegt psycholoog Valerie Ritchie. Ook daar was het de afgelopen dagen druk, volgens Ritchie een teken dat het "vaker gebeurt dan we nu weten".

Ook de hulporganisaties 'Fier', 'Together We Rise' en het Centrum Seksueel geweld zijn overspoeld met vragen en mensen die hun verhaal kwijt wilden.

Het programma Nieuwskamer zette een microfoon neer op Station Utrecht Centraal en vroeg aan jonge vrouwen of zij anoniem hun verhaal wilden doen over eventuele ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag. Deze verhalen hoor je in de onderstaande video:

Vrouwen en mannen die hun ervaringen met seksueel misbruik anoniem willen delen of vragen hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag kunnen gratis en anoniem contact op nemen met Centrum Seksueel Geweld (0800-0188) of Slachtoffer Hulp NL (0900-0101 of via de chat op www.slachtofferhulp.nl)

Zie ook: Ali B reageert op #BOOS: 'nooit seks gehad of gezocht met een kandidaat TVOH'