FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 januari 2022

Handballers voor het eerst naar tweede ronde EK na nipte winst tegen Portugal

De Nederlandse handballers hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het EK in Hongarije en Slowakije. In de laatste groepswedstrijd van de eerste ronde werd er nipt gewonnen van Portugal met 32-31 en eindigt Oranje als tweede in de poule achter IJsland.

Portugal had de beste start in het duel tegen Oranje en nam een 2-0 voorsprong, maar daarna nam Nederland het snel over van Portugal. De 2-0 achterstand werd snel omgezet in een voorsprong en gedurende de eerste helft bouwde Oranje de score verder uit en bij rust was het 17-13 in het voordeel van Oranje.

In het begin van de tweede helft liep het verschil op naar vijf doelpunten verschil, maar gedurende de tweede helft kwam Portugal langzaam terug en met nog vier minuten te spelen kwam zelfs langszij. Nederland moest zelfs gaan vrezen voor de winst nadat Portugal op voorsprong kwam met nog een paar minuten te spelen. Toch ging de winst toch nog naar Nederland nadat Kay Smits in de laatste tien seconden de winnende maakte.

In de volgende ronde van het EK komt Oranje in een poule van zes met naast IJsland ook Olympisch kampioen Frankrijk, Kroatië, Montenegro en titelhouder Denemarken. Op 20 januari speelt de volgende wedstrijd tegen Frankrijk.

Jamilon MŁlders wordt tijdelijk bondscoach bij hockeydames

De Duitse assistent Jamilon Mülders zwaait zoals verwacht de komende weken de scepter als bondscoach van de hockeydames. De voormalige bondscoach van Duitsland en China vervangt Alyson Annan, die vorige week per direct afzwaaide bij de regerend wereld- en olympisch kampioen.

De KNHB kiest met Mülders voor een tijdelijke oplossing. De interim-bondscoach krijgt de verantwoordelijkheid tot de herstart van de Hoofdklasse in maart. Technisch directeur Jeroen Bijl laat weten dat de KNHB zich ‘ondertussen beraadt over een oplossing voor de langere termijn.’

De 45-jarige Mülders, die 42 interlands voor Duitsland speelde en sinds september 2021 assistent-bondscoach is bij Oranje, staat deze week al als trainer voor de groep, die voor het eerst sinds de Spelen weer volledig bij elkaar komt. Mülders zit ook op de bank bij Oranje tijdens de vier Pro League-wedstrijden tegen Spanje en India, die in februari op het programma staan.

Jeroen Bijl, technisch directeur van de KNHB: "Jamilon Mülders kent onze dames en heeft internationaal veel ervaring. We zijn blij dat hij de komende periode bereid is het coachen over te nemen. De dames en staf kunnen zich met hem voorbereiden op de FIH Pro League wedstrijden tegen Spanje en India."

Vorige week werd Mülders door de KNHB gevraagd om de taken van de vertrokken Alyson Annan over te nemen. "Het was een moeilijke keuze. Ik heb er niet lang over na kunnen denken. Het was omdraaien en weggaan, of de ploeg ondersteunen. Ik heb voor dat laatste gekozen."

De interim-bondscoach wil dan ook niet als eindverantwoordelijke naar het WK. "Ik heb een contract tot en met het WK, maar als assistent. Ik word niet de nieuwe bondscoach en ik ben niet beschikbaar voor een traject naar Parijs toe. Dat kan ik niet en dat wil ik niet."

Paus schenkt 100.000 euro voor hulp aan migranten bij grens Polen met Wit-Rusland

Paus Franciscus stelt 100.000 euro beschikbaar voor hulp aan migranten die zijn gestrand aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Het geld zal worden gebruikt om Caritas in Polen te helpen de "migratie noodsituatie" aan de grens te verlichten, kondigde het Vaticaan aan.

De afgelopen maanden zijn duizenden migranten - velen afkomstog uit het Midden-Oosten - via Wit-Rusland aan de buitengrenzen van de EU met Polen, Litouwen en Letland aangekomen. Daar kamperen velen van hen in erbarmelijke omstandigheden. De EU-staten verlenen geen toegang.

De EU beschuldigt de Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko ervan opzettelijk migranten naar de buitengrenzen van de EU te smokkelen om druk uit te oefenen en zo vergelding te zoeken voor EU-sancties. Minsk verwerpt de beschuldigingen.

Weekoverzicht COVID-19: bijna kwart miljoen positieve coronatesten

Afgelopen week* werden 242.961 positieve coronatesten gemeld bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu**. Dat is een stijging van 21% vergeleken met vorige week.

Het hoogste aantal meldingen per 100.000 inwoners was te zien bij de 18 tot 24 jarigen. De grootste stijging in het aantal meldingen was in de afgelopen week bij kinderen en jongeren in de basisschool- (+131%) en middelbare schoolleeftijd (+78%). Bij mensen van 60 jaar en ouder is in vergelijking met andere leeftijdsgroepen het aantal positieve coronatesten stabiel en laag in de afgelopen weken (figuur 1). Tijdens de lockdownperiode is de boostervaccinatiecampagne snel op stoom gekomen. Van de mensen van 60 jaar en ouder, die op dit moment voor een boostervaccinatie in aanmerking komen, heeft ongeveer 90% een boostervaccinatie ontvangen. Meer dan de helft van de mensen van 18 jaar en ouder heeft de boosterprik inmiddels gehaald.

Na de versoepelingen kan het aantal meldingen de komende weken sterk doorstijgen. Welke gevolgen de meest recente versoepelingen zullen hebben op het aantal mensen dat positief test op corona en op het aantal daarop volgende nieuwe ziekenhuisopnames, wordt de komende weken duidelijk.

Ruim 685.000 mensen lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, 18% meer dan de week ervoor. Het percentage positieve coronatesten steeg verder naar 36,8%. Eén op de vijf (20%) mensen die zich lieten testen bij de GGD, kwam om een positieve zelftest te laten bevestigen. Van deze mensen met een positieve zelftest kreeg 88% bij de bevestigingstest van de GGD ook een positieve uitslag. Van alle positieve coronatesten was de helft (47%) na een bekende positieve zelftest.

Herinfecties
Het aandeel mensen dat 2 maanden of langer geleden al eens een SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 infectie heeft doorgemaakt en nu weer besmet is, was met 12% ongeveer gelijk aan vorige week (13%, zie grafiek in nieuwsbericht van dinsdag 11 januari). Met de toename van de omikronvariant stijgt het aantal herinfecties sterk. Ter vergelijking: bij de deltavariant was er bij gemiddeld 3% van de geteste personen sprake van een herinfectie.

Ziekenhuizen
Het aantal opnames van patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis en op de intensive care afdelingen daalde verder in de afgelopen week, als gevolg van de eerdere lockdown maatregelen. Daardoor is er op dit moment weer meer ruimte voor de reguliere zorg en uitgestelde zorg. In de afgelopen week (10 t/m 17 januari) werden 647 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen (vorige week 940, -31%) op de verpleegafdeling, waarvan 94 op de IC intensive care (vorige week 146, -36%). Mensen die op dit moment in het ziekenhuis worden opgenomen met COVID-19 kunnen met de deltavariant of met de omikronvariant besmet zijn.

Reproductiegetal
Het meest recente reproductiegetal van SARS-CoV-2 (3 januari) was 1,16 (1,14 – 1,17). Dit is een daling ten opzichte van de week ervoor (1,26 op 27 december). Dit betekent dat 100 mensen die op 3 januari 2022 het coronavirus hadden, samen 116 nieuwe personen besmetten.

Wanneer we alleen kijken naar de omikronvariant dan zien we een daling in het reproductiegetal van 1,63 op 27 december naar 1,25 (1,24-1,28) op 3 januari 2022. Het reproductiegetal van de deltavariant was op 3 januari, 0,55 (0,50-0,61). Eveneens een daling ten opzichte van een week eerder (0,78).

Maatregelen
Voorkom verspreiding van het virus en daarmee ziekenhuisopnames door je aan de geldende (basis)maatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent. Laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan en haal de booster om je bescherming weer een oppepper te geven.

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 11 januari 10:01 en 18 januari 10.00 uur aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
De testen die in de GGD zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC-opnames zijn naar kalenderweken.

** Door een technische storing in de datastroom vanaf 18 januari zijn de meldingen en de teststraten-data niet volledig doorgekomen naar het RIVM. De cijfers omtrent de meldingen en het aantal afgenomen testen die vandaag worden weergegeven zijn daarom mogelijk een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen.

Meldingen per leeftijdsgroep postitief getest op SARS-Cov-2 tm 16 januari ( Bron RIVM)
Meldingen per leeftijdsgroep postitief getest op SARS-Cov-2 tm 16 januari ( Bron RIVM)

Rus haalt het niet in openingsronde Australian Open

Arantxa Rus heeft zich niet weten te plaatsen voor de tweede ronde van het Australian Open. De 31-jarige Nederlandse moest in de supertiebreak haar meerdere erkennen in de Sloveense Tamara Zidanse: 6-3, 3-6, 6-7.

Rus kende een goede start tegen Zidanse. De Nederlandse won de eerste set en had in de tweede set al vroeg een break voorsprong en had kansen voor een tweede break. Die wist de Sloveense weg te werken en de set ging vervolgens ook naar Zidanse.

In de beslissende derde set ging het gelijk op tussen de beide tennissters. Een supertiebreak moest de beslissing brengen en die leek al vroeg beslist in het voordeel van de Sloveense. Rus wist echter een 5-0 achterstand in de supertiebreak weg te werken en nam zelfs een voorsprong (7-6), maar toch trok de nummer 29 van de wereld aan het langste eind. De Sloveense won de supertiebreak met 10-8, waardoor er geen enkele Nederlandse meer in het enkeltoernooi zit van het Australian Open.

Van de Zandschulp overtuigend naar tweede ronde Australian Open

Botic van de Zandschulp is zonder veel problemen door naar de tweede ronde van de Australian Open. In de openingsronde won de 26-jarige tennisser in drie sets van de Duitser Jan-Lennard Struff.

Van de Zandschulp moest het in de eerste van de Australian Open opnemen tegen Struff. De Duitser is de nummer 52 van de wereld en staat daarmee vijf plaatsen hoger dan de Nederlander, maar daar was op de baan niks van te merken. Vanaf begin was Van de Zandschulp duidelijk dan zijn Duitse opponent en pakte de winst in drie sets: 6-4, 6-3, 6-2.

In de tweede ronde neemt Van de Zandschulp het op tegen de ervaren Fransman Richard Gasquet, die zijn landgenoot Ugo Humbert met 3-6, 7-6 (4), 7-6 (3) en 6-3 versloeg. Gasquet is de nummer 81 van de wereld.

Nederlander leidt 14.000-koppige troepenmacht in Mali

Het commando over een internationale troepenmacht in Mali ligt in Nederlandse handen. Luitenant-generaal Kees Matthijssen kreeg de bijna 14.000 blauwhelmen van VN-missie Minusma deze week onder zijn bevel, voor minimaal 1 jaar. Onder leiding van de nieuwe Force Commander zetten militairen zich in Mali in voor veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land.

Mali ligt in de Sahel, een instabiele regio aan de rand van Europa. De steeds slechter wordende veiligheidssituatie, toenemende instabiliteit, terreurdreiging en migratiestromen zijn van invloed op de Europese veiligheid en dus ook op die van Nederland. Minusma wil de veiligheid en stabiliteit in Mali vergroten.

Matthijssen leidt de militaire component van Minusma. Daarnaast is er een civiele en een politiecomponent. Door veiligheid te brengen creëert Minusma ruimte voor het politieke vredesproces. De landmachtgeneraal is naast Force Commander ook één van de naaste adviseurs van El-Ghassim Wane. Dit is de speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN en het hoofd van de missie.

Gedurende de periode dat Mathijssen Force Commander is, levert Nederland 15 extra militairen aan de staf van Minusma. Het gaat om een politiek, een militair en een juridisch adviseur, een tolk, assistenten en beveiligers.

Militair luchttransport
Nederland levert verder nog tot mei luchttransportcapaciteit voor Minusma. Dat gebeurt met een C-130 Hercules-transportvliegtuig en ongeveer 90 luchtmachtmilitairen. Ook werken er 2 tot 3 militaire stafofficieren op het hoofdkwartier van Minusma in Bamako. Voorts levert Nederland maximaal 10 politieagenten en militairen voor VN-politiemissie (UNPOL) en 3 militairen in de Duitse Intelligence, Surveillance and Reconnaissance taakgroep in Gao.

De Nederlandse C-130 heeft er inmiddels 100 vlieguren opzitten. Die mijlpaal werd gisteren bereikt met een transportvlucht. Het toestel had bijna 13.000 kilo aan lading aan boord. Ter ondersteuning waren onder anderen het Air Mobile Protection Team, speurhond Kyta en begeleider en een ‘flight nurse’ mee.

Het vervoeren van vracht en personen is een van de belangrijkste doelen van de C-130. Het toestel is ook inzetbaar voor eventuele evacuaties.

The Cuphead Show vanaf 18 februari te zien op Netflix

The Cuphead Show, gebaseerd op videogame Cuphead, heeft een release date gekregen. De serie is vanaf 18 februari exclusief op Netflix te bekijken.

In de serie volgen we protagonist Cuphead en zijn ietwat sullige broertje Mugman. De locatie en alle personages komen ook al voor in de videogame, al wordt er meer ingezet op (bizarre) humor. Voor spelers van Cuphead ongetwijfeld een feest van herkenning.

De bijgaande trailer kun je hieronder bekijken.

Microsoft neemt Activision Blizzard over in miljardendeal

In een megamove in de gamesindustrie kondigt Microsoft aan dat het Activision Blizzard overneemt. Met een slordige zeventig miljard dollar is het de grootste overname in de industrie ooit.

Het komt er op neer dat series als Call of Duty, Warcraft, Overwatch, Diablo, Spyro, Crash Bandicoot en nog zoveel meer officieel onder Microsoft komen te vallen. Ook ontwikkelaar, denk aan King, Infinity Ward, Raven Software, Sledgehammer Games, Treyarch, Toys for Bob en meer worden overgenomen.

Microsoft kondigt tegelijkertijd aan dat het de intentie is om zoveel mogeijk Activision Blizzard-games aan te bieden via Game Pass, waaronder ook nog uit te brengen titels. Een Diablo IV, Overwatch 2 en toekomstige Call of Duty-games lijken hiermee hun opwachting te gaan maken op Game Pass voor Xbox en pc.

De overname moet afgerond zijn in Microsoft's fiscale jaar van 2023, dat eindigt op 31 juni 2023. Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor exclusiviteit voor titels die al in ontwikkeling zijn.

Activision Blizzard overgenomen door Microsoft

Het nutteloze feitje van de dag: Niet met sneeuwballen gooien!

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn in de loop der jaren vele bijzondere regels en wetten in ons land voorbij gekomen en wist je dat er zelfs een verbod op sneeuwballen gooien is geweest? Op oudjaarsdag van 1472 verbood het stadsbestuur van Amsterdam het werpen van sneeuwballen. "Nyemant en moet met sneecluyten werpen noch maecht noch wijff noch manspersoen", zo schreven de stadsbestuurders. De maatregel werd genomen om overlast tegen te gaan, maar werd zoals je zou verwachten nauwelijks nageleefd.

Het nutteloze feitje van de dag: Niet met sneeuwballen gooien! (WikiCommons/Rijksmuseum)
Het nutteloze feitje van de dag: Niet met sneeuwballen gooien! (WikiCommons/Rijksmuseum)

ILT controleert in 2022 autodealers op geldige energielabels

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat in 2022 controleren of autodealers een geldig energielabel toekennen aan nieuwe personenauto’s.

Het energielabel geeft inzicht in het brandstofverbruik, de zuinigheidscategorie en de CO2-uitstoot. Consumenten kunnen deze aspecten meenemen in de keuze voor een nieuwe auto.

Ruim 40% voldeed in 2021 niet aan verplichting
In 2021 hield de ILT landelijke inspecties bij 285 autodealers. Toen was bij 42% van de geïnspecteerde autodealers geen of een verkeerd energielabel aanwezig. De tekortkomingen varieerden: er was geen energielabel, een verkeerd label, een label met verkeerde kleuren of er ontbrak een overzichtsposter. De betreffende autodealers ontvingen een schriftelijke waarschuwing van de inspectie. In 2022 gaat de ILT autodealers opnieuw controleren.

Energiezuinig
Het energielabel laat onder meer zien hoeveel brandstof een nieuwe auto verbruikt in vergelijking met andere auto’s uit dezelfde klasse. Doel van het label is om het gebruik van energiezuinige auto’s te stimuleren.

Geldig energielabel
Het energielabel moet te koppelen zijn aan het voertuig. Daarnaast moet het label afgedrukt zijn in verplichte kleuren. Ook moet in de showroom in de buurt van de aangeboden voertuigen een poster aanwezig zijn, met daarop een overzicht van alle voertuigen van het betreffende merk en de bijhorende energielabels.

Markttoezichthouder
De ILT is onder andere markttoezichthouder voor de richtlijn 1999/94/EG en het Besluit etikettering energieverbruik personenauto’s. Hierin staat dat bij de verkoop van nieuwe (nog niet aan de consument verkochte) personenauto’s een energielabel aanwezig moet zijn. Dit geldt ook voor geïmporteerde voertuigen die nog niet aan een consument zijn verkocht. Voertuigen voor speciale doeleinden vallen niet onder het toezicht, zoals brandweervoertuigen en gepantserde voertuigen, voertuigen op twee of drie wielen en tweedehands auto’s. Ook volledig elektrische aangedreven voertuigen en bedrijfswagens zijn een uitzondering.

Onderzoek: extreemlinks en extreemrechts geloven vaker in complotten

Uit onderzoek onder meer dan 100 duizend deelnemers in 26 landen blijkt een correlatie tussen het geloven in complottheorieën en identificatie als extreemlinks en vooral extreemrechts. Politicoloog André Krouwel en gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen van de Vrije Universiteit Amsterdam werkten mee aan dit onderzoek, dat werd gecoördineerd door de Johannes Gutenberg Universiteit Mainz. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Human Behaviour.

Complottheorieën doen in alle tijden, in alle culturen en onder alle bevolkingsgroepen de ronde. Ze duiken regelmatig op in samenhang met grote gebeurtenissen, zoals vandaag de dag bij terroristische aanslagen, de COVID-19 pandemie en presidentsverkiezingen. Zoals twee recente enquêtes in 26 landen aantonen, gaat het geloof van een individu in complotten vaak hand in hand met zijn of haar voorliefde voor politiek extremisme. Deze tendens doet zich voor aan beide kanten van het politieke spectrum, maar is meer uitgesproken bij aanhangers van extreemrechts.

Politicoloog André Krouwel: "In eerdere studies toonden Jan-Willem en ik al aan dat beide extremen meer geneigd zijn tot het geloof in complotten dan politieke gematigden, maar nu konden we laten zien dat deze neiging geldt in veel politieke contexten en culturen. De reikwijdte van deze studie, met respondenten uit 26 landen, helpt ons de reacties van aanhangers van extreemlinks en extreemrechts tijdens de coronapandemie te begrijpen."

Het internationale onderzoeksteam wilde een mogelijke relatie tussen politieke oriëntatie en complotmentaliteit onderzoeken. De twee enquêtes vormen het grootste onderzoek naar het onderwerp complotmentaliteit dat tot nu toe is uitgevoerd, zowel wat betreft de omvang met ongeveer 100.000 respondenten als het feit dat ze in 26 verschillende landen zijn uitgevoerd. De onderzoekers van VU Amsterdam maakten voor de enquêtes gebruik van Kieskompas, waarvan Krouwel de oprichter is.

Uit het onderzoek blijkt een verband tussen politieke opvattingen en de neiging om complottheorieën te geloven. "Respondenten aan de extreme uiteinden van het politieke spectrum geloven sterker in het complot dat de wereld wordt geregeerd door geheime krachten die in het duister opereren," schrijven de auteurs in hun paper voor Nature Human Behaviour. Bovendien tonen de twee enquêtes aan dat een samenzweringsmentaliteit bijzonder uitgesproken is bij diegenen die extreemrechts steunen, vooral bij mensen die stemmen op traditionele, nationalistische en autoritaire partijen.

Nationale verschillen
De onderzoekers vonden ook enkele verschillen tussen landen: Terwijl in landen in Midden- en West-Europa - zoals België (met name Vlaanderen), Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Polen en Zweden - aanhangers van extreemrechts een meer uitgesproken neiging vertonen tot het omarmen van complottheorieën, is de complotmentaliteit prominenter aanwezig bij degenen die geworteld zijn in de politieke linkerzijde in Zuid-Europese landen zoals Roemenië, Spanje en Hongarije.

Krouwel: "In Nederland zie je vooral bij aanhangers van populistisch extreemrechts een sterke neiging tot geloof in complotten. Des de meer mensen zich bedreigd voelen, des de meer ze geneigd zijn populisten te geloven die ongefundeerde complotten verspreiden die een simplistische 'verklaring' geven van wie er achter de dreiging zit. Complotten zijn in feite een cognitieve sluiproute voor mensen die de toenemende complexiteit van de wereld om ons heen niet begrijpen."

Shadow Warrior 3 verschijnt op 1 maart

Het lijkt erop dat Shadow Warrior 3 op 1 maart van dit jaar verschijnt in in ieder geval de digitale stores van Xbox en PlayStation. Dat blijkt uit de releasedatum die in de betreffende stores is verschenen.

Door uitgever Devolver Digital was tot op heden nog niets bekendgemaakt over de releasedatum, behalve dat de game dit jaar uit zou komen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Shadow Warrior 3 in 2021 al zou verschijnen maar werd toen uitgesteld.

De originele over-the-top shooter Shadow Warrior uit 1997 werd in 2013 voorzien van een reboot, een game die wederom erg goed in de smaak viel. In 2016 kwam deel 2 uit die het ook redelijk deed, al was vooral de console-versie van die game nogal gemankeerd. Bekijk de gameplay trailer voor Shadow Warrior 3 hieronder.

Kingdom Hearts-serie in februari naar Nintendo Switch

Square Enix maakt via Twitter bekend dat de Kingdom Hearts-serie op 10 februari beschikbaar komt op Nintendo Switch. Zoals eerder al aangekondigd betreft het cloud-versies van de titels.

Kingdom Hearts HD 1.5+2.5, 2.8, III + Re Mind brengen de hele serie naar het platform. Ook komt er een 'Integrum Masterpiece', een bundel met alle titels voor een gereduceerde prijs. Vanaf vandaag is er een demo beschikbaar, zodat je zelf kunt ervaren hoe de cloud-versies spelen.

Danganronpa: Trigger Happy Havoc nu beschikbaar via Xbox Game Pass

Uit het niets brengt Spike Chunsoft Danganronpa: Trigger Happy Havoc uit voor Xbox One, Xbox Series X|S en Windows 10. Bovendien is de game te spelen via Xbox Game Pass (ook op pc).

De ontwikkeling van de port is niet van te voren aangekondigd, wat de game een complete verrassing maakt. Het is niet duidelijk of de overige games in de Danganronpa-serie ook beschikbaar komen op de Xbox-platforms.

FOK! Wat een weer: meer ruimte voor de zon

winterbanner

Hallo, hallo!

De dag begon met uitzondering van Zeeland en het uiterste zuiden van Zuid-holland bewolkt. Vanuit het noorden klaarde het wat op, later was ook vanuit het westen de zon zo nu en dan te zien. In het oosten is hier en daar een druppeltje neerslag gevallen.

Het was dus al beter dan vorige week, en dat op Blue Monday! We hebben nog altijd te maken met dat grote hoge drukgebied, de kern daarvan trekt morgen over Nederland naar het oosten. Een stuk verder in het oosten, op de grens van Oekraïne en Rusland zit de kern van een nieuw laag drukgebied dat zich los heeft gemaakt van een ander laag drukgebied, dat nu boven de Witte Zee ligt. De komende dagen verandert er weinig, wel daalt de temperatuur iets.

Vanavond blijft het droog en is het opgeklaard, met uitzondering in het noordoosten, daar zijn nog wolkenvelden te vinden. De wind is matig vanuit het west-noordwest. De temperatuur wisselt vannacht van 1 graad bij opklaringen tot 5 graden onder de wolken. Mist had ik niet echt gezien vandaag maar deze is morgen wederom te zien, vooral het zuidwesten is kandidaat hiervoor. In de loop van de dag wordt het wolkendek zwakker en is de zon te zien waar een gaatje ontstaat. Overdag wordt het zo'n 8 graden, mits er geen mist is. Dan is het zo rond de 5-6 graden.

Woensdag is de zon iets minder te zien, donderdag zien we een flinke wind ten bij de wadden. Maar dat is voor later, voor nu zeg ik:

Tot ziens!

Als er een gaatje is, laat de zon zich zien. (Foto: storm666)
Als er een gaatje is, laat de zon zich zien. (Foto: storm666) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Inspecties onderzoeken hoe jeugdbescherming omging met gedupeerde gezinnen toeslagenaffaire

De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt, in samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, of het falen van de overheid in de toeslagenaffaire doorwerkte in de jeugdbescherming. Zij gaan na of de jeugdbescherming anders is omgegaan met gezinnen die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire dan met andere gezinnen. De inspecties hebben maandag hun onderzoeksprogramma gepubliceerd.

De toeslagenaffaire heeft systeemfouten blootgelegd in wetgeving, uitvoering en rechtspraak. Grote groepen ouders werden onterecht verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag en moesten veel geld terugbetalen aan de belastingdienst. Overheid en rechtspraak beschermden hen hier niet tegen. De grondbeginselen van de rechtstaat zijn hierdoor geschonden, het vertrouwen in de overheid is geschaad.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde dat tussen 2015 en 2019 van deze gedupeerde gezinnen 1.115 kinderen uit huis zijn geplaatst. De inspecties kijken naar het systeem van jeugdbescherming door te onderzoeken of gedupeerde ouders als groep vaker met kinderbeschermingsmaatregelen te maken kregen dan andere ouders. Zij zijn in overleg met het CBS om daarvoor extra gegevens te krijgen.
Vervolgens willen de inspecties duidelijk krijgen waarom gedupeerde gezinnen - al dan niet onevenredig vaak - te maken kregen met de jeugdbescherming.

De inspecties gaan na of dit redelijkerwijs voorkomen had kunnen worden. Zij kijken bijvoorbeeld welke factoren een rol speelden bij het opleggen van een kinderbeschermingsmaatregel bij gedupeerde gezinnen. Ze onderzoeken of die factoren voor gedupeerde gezinnen dezelfde waren als voor niet-gedupeerde gezinnen. Waren er mechanismen die maakten dat juist zij benadeeld werden? Om dat te achterhalen spreken de inspecties onder anderen met betrokkenen zoals gedupeerde ouders en jeugdbeschermers en analyseren zij dossiers.

Voor beide deelonderzoeken worden aparte zogeheten plannen van aanpak gemaakt waarin staat hoe deze deelonderzoeken worden uitgevoerd. Bij gedupeerden, externe organisaties en deskundigen wordt advies gevraagd over onderzoeksvragen.

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft het voortouw in het gehele onderzoek. De plannen van aanpak komen op haar website te staan. Lopende het onderzoek zal de voortgang ervan op deze website te volgen zijn. Beide deelonderzoeken zijn naar verwachting eind van het jaar afgerond. Daarna wordt het rapport gepubliceerd op de website van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

In het onderzoek wordt niet beoordeeld of een individueel opgelegde kinderbeschermingsmaatregel gerechtvaardigd was of dat uit huis geplaatste kinderen weer thuis kunnen wonen. Dit onderzoek wordt door andere instanties gedaan. Het inspectieonderzoek oordeelt evenmin over het handelen van professionals in de jeugdbescherming in individuele gevallen.

De inspecties hebben al langer zorgen over de jeugdbescherming. Daarom loopt er een onderzoek naar de veiligheid van kinderen op de wachtlijst bij de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast start de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, in samenwerking met de Inspectie Justitie en Veiligheid, toezicht naar de kwaliteit van het feitenonderzoek bij uithuisplaatsingen in de jeugdbeschermingsketen.

Anne Frank-expert David Barnouw kritisch op onderzoek naar verrader: "Hij is een van de velen"

Volgens Anne Frank-specialist David Barnouw blaast het coldcaseteam, dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh aanwijst als de verrader van Anne Frank, te hoog van de toren. Barnouw stelt dat er geen sluitend bewijs is en dat de notaris niet meer is dan een van de vele verdachten die de onderduikers van het Achterhuis verraden kunnen hebben.

Een internationaal coldcaseteam wijst na zes jaar onderzoek een Joodse notaris aan als verrader van Anne Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis. Volgens de onderzoekers is het hoogstwaarschijnlijk Arnold van den Bergh die dit deed om zichzelf en zijn gezin te redden.

Een sleutelrol in dat onderzoek speelt een anoniem briefje dat Otto Frank kort na de bevrijding ontving. In dat briefje stond dat de schuilplaats van de onderduikers in het Achterhuis was doorgegeven door notaris Arnold van den Bergh, die lid was van de omstreden Joodse Raad. Volgens een getuige die onderzoeksleider Pieter van Twisk sprak, was de Joodse raad in het bezit van lijsten met onderduikadressen.

Specialist Barnouw, die van 1974 tot en met 2014 bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werkte, kent dat briefje ook. Toch ziet hij Van den Bergh als een van de vele verdachten. "Er is geen enkel bewijs dat om die Duitsers nog meer te vriend te houden, ze hen lijsten met adressen gaven. Dus er zit geen smoking gun bij deze man. En een anoniem briefje, daar geef ik als historicus minder om. Dat kan iedereen geschreven hebben."

Zekerheid
Journalist Pieter van Twisk leidde het onderzoek met dertig deskundigen, onder wie criminologen, historici en zelfs een oud FBI agent. Hij geeft toe dat ook hij geen honderd procent zekerheid kan geven, maar bíjna zeker is het volgens Van Twisk wel. "We hebben alle puzzelstukjes en dit is het duidelijkste beeld. Een forensisch statisticus heeft de bewijslast samengebracht en die kwam tot een waarschijnlijkheidspercentage van 85 á 87 procent." Volgens hem een hoog percentage voor een 77 jaar oude zaak. "Wij zeggen ook niet : hij heeft het gedaan, maar hij is de meest waarschijnlijke dader."

Hoe verhoudt de Honga Tonga-hunga Ha’apai explosie zich tot Frankrijk?

Dat de uitbarsting van de onderzeese vulkaan Honga Tonga-hunga Ha’apai een enorme impact had hebben we kunnen zien in de diverse media. 

Om de grootte van de vulkaanuitbarsting te duiden heeft een twitteraar de explosie 'in schaal' op een satelietbeeld van Frankrijk geplaatst..

Auto Risicometer: Utrechtse automobilisten grootste kans op autoschade

Automobilisten hebben het grootste risico op schade in de provincie Utrecht, zo blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. De kans dat je auto mikpunt wordt van inbraak, vandalisme of zelfs diefstal is hier zo’n 30% groter dan elders in Nederland. Ook reden in de provincie Utrecht meer dronken bestuurders op de weg. Zeeuwse automobilisten hebben het beter voor elkaar: het risico dat er iets met de auto gebeurt is in Zeeland juist een kwart lager dan gemiddeld.

De Auto Risicometer van Independer ‘meet’ de kans op autoschade op basis van data van het CBS, Rijkswaterstaat (RWS), en de Nationale Politie. Het risico wordt bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en de betrapte dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen de geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie. Gevolgen voor autoverzekering

“Deze informatie is zeer belangrijk voor jouw autoverzekering,” zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer. “Wanneer er een verhoogde kans is op schade of inbraak in jouw gemeente. Dan kun je overwegen om een WA+ of allrisk autoverzekering af te sluiten. Dan krijg je die schade in het geheel of grotendeels terug van de verzekering”, aldus Dijcks.

Utrecht blijkt de meest onveilige provincie, wat kans op autoschade betreft. Ook in Noord-Brabant (+17,6%) en Noord-Holland (+15,1%) hebben inwoners veel kans op autoschade. Utrecht, Zandvoort en Ouder-Amstel meest onveilige gemeenten

Ook de stad Utrecht blijkt relatief onveilig voor automobilisten. In geen enkele gemeente is de kans op autoschade namelijk zo groot als in de Domstad (+80,9%). De top 5 gemeenten met de meeste kans op schade aan auto’s wordt verder aangevuld door:

  1. Utrecht, Utrecht (+80,9%)
  2. Zandvoort, Noord-Holland (+66,1%)
  3. Ouder-Amstel, Noord-Holland (+63%)
  4. Eindhoven, Noord-Brabant (+62,2%)
  5. Bunnik en Stichtse Vecht, Utrecht (+56,5%)

Het Zeeuwse Borsele komt juist als de veiligste gemeente uit de bus, aldus de Auto Risicometer. De kans op autoschade is hier juist 73,8% lager dan elders in Nederland. Ook in Veere (-70,5%) en Tholen (-70%) lopen automobilisten veel minder risico op onder andere auto-inbraken, -diefstallen en -vandalisme. Zuid-Holland: erg veel autovandalisme

In Zuid-Holland staat je auto het minst veilig geparkeerd, zo blijkt uit de Auto Risicometer. In de provincie werden destijds zo’n 7.900 gevallen van autovandalisme geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer een kwart van alle meldingen in heel Nederland.

Verzekeringsexpert Menno Dijcks heeft nog wel een tip. “Het is niet altijd voordelig om een schade te claimen bij jouw autoverzekeraar. Het is bij een kleine schade vaak voordeliger om deze zelf te betalen. Je valt dan niet terug in schadevrije jaren en voorkomt dat je op lange termijn een hogere premie gaat betalen”.

Stijging huizenprijzen Nederland in top Europese Unie

De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 16,8 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee behoort Nederland opnieuw tot de landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 9,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Tsjechië (22,0 procent), Litouwen (18,9 procent) en Estland (17,3 procent) de grootste stijging. In alle landen van de Europese Unie werden huizen duurder. In de helft van deze landen stegen de huizenprijzen met meer dan 10 procent.

Prijsstijging huizen steeds groter
In de huizenprijsindex worden zowel de transactieprijzen van nieuwbouwwoningen als bestaande koopwoningen meegenomen. Met 16,8 procent is de prijsstijging van koopwoningen opnieuw groter dan in het voorafgaande kwartaal. Dat is al zes kwartalen op rij het geval. De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 12,4 procent hoger. Een bestaande koopwoning was gemiddeld 17,5 procent duurder, de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 21 jaar.

Recordaantal verkochte nieuwbouwwoningen
In het derde kwartaal van 2021 werden 8 036 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een derde kwartaal sinds het begin van de meting in 2015. In de eerste negen maanden van 2021 werden in totaal 23 621 nieuwbouwwoningen verkocht. Ook dat is het hoogste aantal over die periode sinds het begin van de meting.

De cijfers in dit bericht over nieuwbouwwoningen zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Huizenprijsindex, 3e kwartaal 2021 ( Bron: CBS)
Huizenprijsindex, 3e kwartaal 2021 ( Bron: CBS)

Albert Verlinde trekt keutel in na aangifte Humberto Tan: 'niet gezegd en niet bedoeld'

Zondagavond dropte Albert Verlinde in het programma Shownieuws een bom onder de stoel van Humberto Tan. Nadat Ali B nog even over de tong ging beweerde hij het volgende: "Dit speelt zich af in 2015 en 2016 toen had Humberto Tan zijn talkshow. Het is binnen RTL, en we hebben daar de affaire Stax meegemaakt, ook wel bekend dat Humberto de neiging had om met vrouwen die leuk waren contact te zoeken na de uitzending."

Hij vervolgde met: "En waarom vertel ik dat? Nou, niet om Humberto te naaien, maar omdat ik weet dat er mensen bij het programma weg zijn gegaan die zeiden: ‘Het lijkt wel alsof ik hier meer een datingshow zit te produceren dan een talkshow. Waar het mij omgaat is dat Talpa, ITV en RTL moeten onderzoeken wat er gebeurt bij The Voice, maar ik wil RTL oproepen om een breed onderzoek te doen, want blijkbaar was er in die tijd een cultuur waarin dit soort dingen gebeurden en bij The Voice én bij Humberto en we hebben ook nog het Expeditie Robinson-mars-verhaal en we hebben ook nog het Villa-verhaal van afgelopen jaar. Ik denk dat RTL kritisch moet kijken: jongens, wat was er in die tijd in vredesnaam aan de hand? Daar moet iedereen op aangesproken worden, ook de leidinggevenden.”

Humberto Tan doet de beschuldigingen af als 'kolder' en ontkende de beschuldigingen op Twitter. Hij bedankte namelijk iedereen na zijn show met een appje.

Update 18 januari 02.45 uur: Albert Verlinde wilde eigenlijk niet Humberto Tan ‘op één hoop gooien’ met het grensoverschrijdende gedrag bij The Voice met zijn optreden zondagavond in Shownieuws. De roddelkoning trok maandagavond zijn keutel in op tv, nadat Tan aangifte om smaad of laster tegen Verlinde had gedaan. Maandagavond benadrukte Verlinde vooral wat hij niet had gezegd of had bedoeld.

Update 20.00 uur:  Tan doet aangifte tegen Albert Verlinde wegens smaad en laster. Zo heeft zijn advocaat Robert Geerlings bevestigd aan RTL Boulevard.

Geerlings advocaat heeft het volgende statement uitgegeven: "De heer Tan wordt door Verlinde in één adem genoemd met de ernstige strafrechtelijke misstanden rondom het televisieprogramma The Voice. De heer Tan heeft niets met The Voice te maken noch zijn dergelijke handelingen aan de orde in of rondom zijn eigen talkshow. Dat het kwalijke beeld van de heer Tan, dat door de heer Verlinde welbewust wordt geschept, zeer schadelijk is voor de reputatie en professionele activiteiten van de heer Tan spreekt voor zich. De heer Tan wenst daarom dat de heer Verlinde zich in een strafrechtelijke procedure zal verantwoorden voor zijn ongefundeerde beweringen en het moedwillig beschadigen van de reputatie van de heer Tan en zijn programma."

Update 13.15 uur: Humberto Tan krijgt inmiddels veel bijval van vrouwelijke BN'ers die de beschuldiging van Albert Verlinde weerspreken. Er lijkt zich nog niemand te hebben gemeld die Verlinde bijvalt, laat staan met bewijs. Tan heeft Verlinde op Twitter gevraagd waarom hij het principe 'hoor en wederhoor' niet heeft toegepast bij Tan.

Eerdere berichtgeving:

Harskampse vader en zoon trots op 6e en 10e plaats in succesvolle Dakar Rally

Ze zijn net terug uit de woestijn: vader Martin en zoon Mitchel van den Brink uit Harskamp. Ze reden mee in de Dakar Rally in Saudi-Arabie en behaalden een verdienstelijke zesde en tiende plaats in het eindklassement van de trucks.

"Het was een heel competitief veld met 65 trucks", vertelt vader Martin. "De doelstelling was eigenlijk om top vijf te rijden, maar we zijn heel tevreden." Meer hierover bij Omroep Gelderland.

TU Delft: 2G en 3G hebben amper effect met omikronvariant

Het effect van 2G-beleid, waarbij mensen gevaccineerd of genezen moeten zijn om  ergens toegang toe te krijgen, blijkt flink te zijn afgenomen door de veel grotere besmettelijkheid van de omikronvariant. Zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid. De onderzoekers stellen dat op dit moment, 3G én 2G een stuk minder effectief zijn in het tegengaan van de verspreiding van het virus dan twee maanden geleden.

Uit het onderzoek blijkt dat momenteel alleen een 1G beleid effectief zou zijn, hierbij krijgen alleen mensen met een recente negatieve testuitslag ergens toegang, maar ook 1G zal niet in staat zijn om het R-getal onder de 1.0 te krijgen.

(Mocht er een minder besmettelijke variant dan omikron dominant worden, zullen er andere conclusies worden getrokken.)

Hier is het rapport 'Effectriviteit van verschillende toepassingen van het Coronatoegangsbewijs' in te zien.

Yorick Bleijenberg licht het rapport toe in het volgende uitgebreide twitterdraadje: 

IsraŽl: vierde coronaprik biedt amper extra bescherming tegen omikron

Een vierde coronaprik biedt amper extra bescherming tegen de omikronvariant. Zo blijkt uit voorlopige resultaten van een Israëlische studie die maandag gepresenteerd werden. “Ondanks een iets hoger aantal antilichamen, biedt het vierde vaccin maar een gedeeltelijke bescherming tegen het virus”, aldus Gili Regev-Yochay, verbonden aan het Sheba Medical Center in Tel Aviv.

Volgens een Israëlisch onderzoek biedt een vierde coronavaccinatie onvoldoende bescherming tegen de ommikronvariant. Coronabesmettingen worden ook waargenomen bij mensen die vier keer zijn ingeënt, zei professor Gili Regev van het Shiba-ziekenhuis bij Tel Aviv. Twee weken na een vierde dosis van het preparaat van Biontech en Pfizer kan een "mooie toename" van antistoffen worden waargenomen. Hun aantal is zelfs iets hoger dan na de derde vaccinatie. "Maar voor Omikron is deze mooie waarde niet voldoende." Regev benadrukte dat dit tussenresultaten van het onderzoek zijn, dus preciezere cijfers wil ze niet geven. 

Ongeveer 150 deelnemers aan het onderzoek hadden twee weken voor het onderzoek een vierde dosis van het vaccin van Biontech/Pfizer gekregen. Een week geleden kregen nog 120 deelnemers een vierde dosis Moderna na drie eerdere doses Biontech/Pfizer. Het is 's werelds eerste poging tot een vierde vaccinatie met gecombineerde vaccins, zei Regev. De resultaten van beide groepen na een week zijn zeer vergelijkbaar. "We zien geen significant verschil."

"De beslissing in Israël om immuungecompromitteerde mensen de vierde dosis te geven, zou een klein voordeel kunnen opleveren", zei Regev. "Maar waarschijnlijk niet genoeg om aan de hele bevolking te geven." Op dit moment kunnen ook Israëli's ouder dan 60 jaar en medisch personeel voor de vierde keer worden gevaccineerd tegen COVID-19.

Professor spreekt van "dilemma"
Gezien de voorlopige onderzoeksresultaten sprak Regev van een "dilemma" of gezonde mensen ouder dan 60 jaar de vierde dosis zouden moeten krijgen. "Als iemand persoonlijk risico loopt, is het beter om nu te vaccineren, zo niet, dan is het misschien beter om nog te wachten."

Maar zo'n 62 procent van de 9,4 miljoen Israëli's wordt als volledig gevaccineerd beschouwd. Dit zijn mensen die tot zes maanden na de tweede vaccinatie tweemaal zijn gevaccineerd en mensen met één boostervaccinatie. Dertig procent van de bevolking is helemaal niet gevaccineerd, en voor acht procent is de geldigheid van de vaccinatie verlopen. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid hebben bijna 4,4 miljoen Israëli's hun derde vaccinatiedosis al gekregen, en meer dan 537.000 hun vierde.

Onderzoek naar 4e coronaprik in Israel ( Pixabay)
Onderzoek naar 4e coronaprik in Israel ( Pixabay)


Dader ging mee met politie om lijkje van Dean (4) te zoeken in Zeeland

De Belgische politie heeft zondagavond een opsporingsbericht verspreid voor de 34-jarige Dave De Kock en de 4-jarige Dean Verberckmoes.  Ze zijn woensdag 12 januari om 10.30 uur voor het laatst gezien in de Dalstraat in Sint-Niklaas, vlakbij de Nederlandse grens. Het gaat om een vriend des huizes van de ouders die regelmatig op het kind paste.  De Kock rijdt in een grijze Peugeot 206. Zo meldt de Stentor.

Update 18 januari 01.30 uur: De vanmiddag aangehouden 'oppas' is vanavond met de politie naar Zeeland gegaan, waar hij het dode lichaampje van Dean had achtergelaten. Ook een politiehelikopter werd ingezet om een duidelijk beeld van de omgeving te krijgen. Rond 22.00 uur stuitten zij in Vrouwenpolder ter hoogte van werkeiland Neeltje Jans op een levenloos kinderlichaam dat verstopt lag tussen enkele rotsblokken.

Een schouwarts zal het lichaam van het slachtoffer onderzoeken om de doodsoorzaak te achterhalen en de politie heeft de vindplaats afgezet als plaats delict om een sporenonderzoek uit te voeren. 

Dave de Cock werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel omdat hij zijn toenmalig stiefkindje Miguel (2) gruwelijk had mishandeld waardoor het jongetje uiteindelijk om het leven kwam. De moeder van Dean was hier niet van op de hoogte.

Update 22.50 uur: Zojuist is bekend geworden de vermiste Dean levenloos is aangetroffen op Neeltje Jans in Zeeland.

Update 19.45 uur: Voor de Belgische Dean is een Amber Alert uitgegaan nadat de Nederlandse politie heeft vanmiddag een 34-jarige Belg aangehouden, die samen met het 4-jarige jongetje Dean was verdwenen uit de Belgische plaats Sint Niklaas.

Het signalement van Dean is Lengte 102 cm -Haarkleur bruin -Huidskleur blank - Tijdens zijn verdwijning droeg hij een donkerblauwe jas met rode strepen.

De 34-jarige Belg, die in België wordt gezocht, is maandagmiddag 17 januari omstreeks 14.15 uur in Meerkerk aangehouden.

Na een melding over een verdachte situatie werd hij alleen aangetroffen. Uit verder onderzoek bleek dat de man zijn auto had achterlaten bij een bedrijf in Gorinchem. De auto is daar aangetroffen en veilig gesteld. De vierjarige jongen is echter nog niet gevonden. Het verhoor met de verdachte heeft tot op heden nog niet geleid tot het vaststellen van de verblijfplaats van het kind. Er wordt daarom een Amber Alert verstuurd.

Amber Alert voor Dean (4) Foto vanTwitter
Amber Alert voor Dean (4) Foto van Twitter

Update 15.35 uur: De Nederlandse politie houdt er rekening mee dat De Kock die woensdag 12 januari jl. met een jongen (4) uit Sint Niklaas verdween, mogelijk in het zuiden van ons land verblijft.  Een rechercheteam coördineert samen met de Officier van Justitie in Breda de zoekactie. De politie maakt zich grote zorgen om de gezondheid van het tweetal en doet een dringend verzoek aan de gezochte Belg zich te melden. De gezochte man zou rijden in een grijze Peugeot met het kenteken 2-ACR-250. Het is echter niet uitgesloten dat op de auto inmiddels een andere nummerplaat is aangebracht. Mensen die De Kock zien wordt verzocht niet zelf in te grijpen maar direct 112 te bellen.

Dave de Kock is ongeveer 1m80 lang en normaal gebouwd. Hij heeft groene ogen, kort, donkerblond haar en een baard. Het is niet bekend welke kleding hij droeg op het ogenblik van zijn verdwijning.

Dean  Verberckmoes is ongeveer 1m02 lang en normaal gebouwd. Hij heeft bruine ogen en bruin haar. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een donkerblauwe jas met rode strepen.

“Dean heeft op dinsdag een kleine operatie ondergaan, en ik heb dinsdagnacht de hele nacht thuis voor hem gezorgd”, zegt moeder Elke Verberckmoes. Om medische redenen kon ze woensdag even niet op haar zoontje letten. Ze regelde dat Dean één nachtje bij een van haar vriendinnen in Sint-Gillis-Waas kon logeren: vriendin R. en haar partner Dave De Kock.

“Daar was hij al eerder gaan logeren. Hij kende hen goed, en hij was er graag”, zegt de moeder. “Hij was blij dat hij erheen mocht.”

Eén nachtje
Dat éne nachtje draaide anders uit. “Op donderdag zou mijn vriendin hem normaal naar mijn moeder brengen, de oma van Dean. Maar R. liet donderdag plots weten dat hij nog een dagje bij hen zou blijven. Ze had dat besproken met mijn moeder, beweerde ze. Ik was daar niet over te spreken, maar ik wilde de situatie niet op de spits drijven.”

Het was een leugen, zo bleek later. “Toen ik vrijdagavond bij mijn moeder aankwam, bleek Dean er nog altijd niet te zijn. Ik was in alle staten.”  

Ruzie
Ergens tijdens die week hadden Dave De Kock en zijn vriendin ruzie gekregen. Zij had hem uit de deur gezet: “Vertrek!” “Hij is vrijdagavond vertrokken, en hij heeft Dean meegenomen”, zegt Elke Verberckmoes. Waarom hij dat deed, is onduidelijk. De vriendin durfde dat niet aan haar te vertellen.

Spoorloos
Op zaterdag stapte Elke Verberkmoes naar de politie. Zij had De Kock zaterdag om 14.30 uur nog aan de lijn: “Hij beweerde dat hij in Hasselt was, maar dat hij een lekke band had en dat er een takelwagen op weg was. Dat bleek allemaal gelogen.”

Sindsdien zijn de oppas en de kleuter spoorloos.

Eerdere berichtgeving:

Je huisdieren droogvoer geven is beter voor het milieu

Als je aandacht wilt besteden aan duurzaamheid bij  de voeding van je huisdier, geef je hond of kat dan liever droogvoer dan natvoer. Volgens een studie heeft natvoer een veel grotere ecologische voetafdruk. 

Voor een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift 'Scientific Reports' is diervoeding in Brazilië werd onderzocht. Ter vergelijking werden honden- en kattenvoer uit de winkel en verse zelfgemaakte voeding onderzocht.

In totaal analyseerde het onderzoeksteam bijna 1.000 voedervariëteiten, waarbij gekeken werd naar de uitstoot van broeikasgassen, watergebruik en landgebruik tijdens de productie. Natvoer had de grootste ecologische impact, droogvoer het minste en zelfgemaakte voeding zat daar tussenin.

De onderzoekers stellen dat de milieueffecten van diervoeders niet moeten worden onderschat. Het jaarlijkse natvoer voor een hond van 10 kilo produceert bijna zeven keer zoveel CO2 als droogvoer.

Droogvoer beter voor milieu (Afbeelding van Ludwig Willimann via Pixabay)
Droogvoer beter voor milieu (Afbeelding van Ludwig Willimann via Pixabay)

Je huisdieren droogvoer geven is beter voor het milieu

Als je aandacht wilt besteden aan duurzaamheid bij  de voeding van je huisdier, geef je hond of kat dan liever droogvoer dan natvoer. Volgens een studie heeft natvoer een veel grotere ecologische voetafdruk. 

Voor een studie die werd gepubliceerd in het tijdschrift 'Scientific Reports' is diervoeding in Brazilië werd onderzocht. Ter vergelijking werden honden- en kattenvoer uit de winkel en verse zelfgemaakte voeding onderzocht.

In totaal analyseerde het onderzoeksteam bijna 1.000 voedervariëteiten, waarbij gekeken werd naar de uitstoot van broeikasgassen, watergebruik en landgebruik tijdens de productie. Natvoer had de grootste ecologische impact, droogvoer het minste en zelfgemaakte voeding zat daar tussenin.

De onderzoekers stellen dat de milieueffecten van diervoeders niet moeten worden onderschat. Het jaarlijkse natvoer voor een hond van 10 kilo produceert bijna zeven keer zoveel CO2 als droogvoer.

Droogvoer beter voor milieu (Afbeelding van Ludwig Willimann via Pixabay)
Droogvoer beter voor milieu (Afbeelding van Ludwig Willimann via Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.