Het nutteloze feitje van de dag: Oorlog met slechts één schot

Maarten (rubbereend)

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gewapende conflicten zorgen meestal voor veel ellende en eindigen met veel schade en drama. Maar wist je dat Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de Habsburgse monarchie hun conflict beslechtten na slechts één gericht schot? De Noordelijke Nederlanden hadden al vanaf de Tachtigjarige Oorlog de Schelde en op die manier Antwerpen en zijn havens afgesloten van de Noordzee. Antwerpen (en de zuidelijke Nederlanden) behoorden eind 18e eeuw tot het Habsburgse Rijk en door de blokkade werd de belangrijke stad hard getroffen.

Nadat in andere delen van Europa en de wereld verdragen werden gesloten tussen strijdende partijen die geblokkeerde vaarwegen vrij maakten dacht Keizer Jozef II, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hem in 1784 niet zou durven stoppen als hij troepen naar de monding van de Schelde zou sturen.

Het eerste schip (Louis) dat Jozef stuurde werd al snel gesommeerd te stoppen nadat het de grens in de Schelde passeerde. Toen het schip dit negeerde volgde er enkele waarschuwingsschoten vanaf de schoener Dolphyn. Nadat dat ook niet hielp loste het Nederlandse schip één gericht schot dat op het dek van Louis belandde en naar verluidt daar een soepketel raakte. De bemanning van het vijandelijke schip gaf zich direct over.

Hierna maakten onderhandelingen een eind aan het conflict waarbij vrede werd gesloten na slechts één gericht schot. Het incident zou de geschiedenis ingaan met de spottende naam 'de Keteloorlog'.

Het 'gevecht' tussen de "Dolphyn" en de "Louis" bij Lillo op 8 oktober 1784 (WikiCommons/University Library of Antwerp: Special Collections)
Het 'gevecht' tussen de "Dolphyn" en de "Louis" bij Lillo op 8 oktober 1784 (WikiCommons/University Library of Antwerp: Special Collections)