Kromowidjojo sprint naar 15e wereldtitel, brons voor estafettemannen

De vierde finalesessie op het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen heeft weer mooie finales opgeleverd. In Abu Dhabi was er ook Nederlands succes te vieren, maar dan eens zelfs.

4x50m vrije slag mannen
Jesse Puts opende prima door Nederland naar plek drie te zwemmen, waarna Stan Pijnenburg en Kenzo Simons de ploeg op de vierde plek konden houden. Slotzwemmer Thom de Boer gooide er weer een dijk van een race uit en in 1:23,78 minuten tikte hij als derde aan: brons voor Nederland. Het goud ging in 1:23,61 naar Italië, de Russen finishten de razendspannende finale in 1:23,75 als tweede.

50m vlinderslag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo liet eerder al zien in uitstekende sprintvorm te verkeren en in de finale bevestigde ze dat op indrukwekkende wijze: met 24,44 seconden verdedigde de Nederlandse haar wereldtitel en won ze alweer haar vijftiende wereldtitel in totaal. Sarah Sjöström pakte in 24,51 seconden het zilver, voor de 24,55 - een wereldjuniorenrecord - van de Amerikaanse Claire Curzan. Maaike de Waard tikte in 25,12 seconden als zesde aan.

100m wisselslag mannen
De Rus Kliment Kolesnikov was vooraf de favoriet en dat maakte hij vooral dankzij een geweldig slotbaantje helemaal waar: in 51,09 seconden raasde hij naar de wereldtitel, voor de 51,35 van de Noor Tomø Hvas en de 51,40 van Thomas Ceccon uit Italië.

100m wisselslag vrouwen
Anastasia Gorbenko uit Israël deed een gooi naar haar tweede gouden medaille van het WK en die kwam er: de 18-jarige was vooral op de schoolslag ijzersterk en tikte aan in 57,80 seconden. De Française Beryl Gastaldello kwam met 57,96 net tekort voor goud, Mariia Kameneva uit Rusland pakte het brons in 58,15 seconden - Marrit Steenbergen finishte in 58,74 als zesde.

50m vlinderslag mannen
In de halve finales kwam Nyls Korstanje in actie namens Nederland, waarin hij het prima deed. Met 22,45 seconden noteerde hij de achtste tijd en dus mag hij zijn opwachting maken in de finale. De Hongaar Szebasztian Szabo was met 22,11 de snelste, één honderdste voor de 41-jarige Braziliaan Nicholas Santos.

400m vrije slag vrouwen
Net als op de dubbele afstand pakte Li Bingjie al vroeg de leiding en de jonge Chinese stond dat geen moment meer af: goud in 3:55,83 minuten. Het zilver was in 3:57,87 voor de pas 15-jarige Canadese Summer McIntosh, terwijl Siobhan Haughey uit Hong Kong na twee keer goud op de kortere afstanden nu brons won in 3:58,12 minuten.

50m vrije slag mannen
Na zijn geweldige optredens op de estafettes lag er voor De Boer hoop op een medaille, maar die kwam er niet: in 21,07 seconden tikte hij aan als vijfde. Het goud ging in 20,45 seconden naar de Brit Benjamin Proud, voor de 20,70 van de Amerikaan Ryan Held en de 20,76 van Joshua Liendo Edwards uit Canada.

50m rugslag vrouwen
Kira Toussaint leek Nederland's voornaamste kans, maar niks bleek minder waar: met 26,43 noteerde de wereldrecordhoudster de tiende tijd, niet goed genoeg voor de finale. Maaike de Waard schopte het daarentegen wél tot de eindstrijd: haar 25,97 was goed voor de vierde tijd, achter de 25,83 van de Zweedse Louise Hansson.

50m rugslag mannen
Kliment Kolesnikov liet zien ook op de rugslagsprint 's werelds beste te zijn: na het goud op de wisselslag pakte de Rus in 22,66 seconden zijn tweede wereldtitel van de avond. Het zilver werd gedeeld door twee mannen: de Duitser Christian Diener en Lorenzo Mora uit Italië tikten beiden aan in 22,90 seconden.

4x200m vrije slag mannen
Met Kieran Smith, Trenton Julian, Carson Foster en Ryan Held waren de Amerikanen het aan hun stand verplicht om te winnen en dat deden ze dan ook in 6:47,00 minuten, twee tienden boven het wereldrecord - ze lagen er lang onder, maar Held hield het net niet vol. De Russen pakten in 6:49,12 het zilver, vlak voor de 6:49,60 van Brazilië.