Boete van 10.000 euro voor Fvd Kerstmarkt/demonstratie

Zondag organiseerde de FvD in het Drentse gehucht Wijster een gezellige kerstmarkt. Dat kan natuurlijk niet in de huidige lockdown, maar waarnemend burgemeester Cees Bijl wilde niet ingrijpen en ging akkoord met een 'demonstratie'.

Update 13.30 uur: Vandaag verschenen er berichten in de media dat de waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe, Cees Bijl, toch Forum voor Democratie een bestuurlijke boete heeft opgelegd van 10.000 euro. Volgens de burgervader hebben zowel toezichthouders als de politie gezien dat de organisatie zich niet hield aan de eisen voor een demonstratie. Zo werden er nog steeds spullen verkocht. Bijl geeft nu een bestuurlijke boete van 10.000 euro. Dat is een boete die een burgemeester op kan leggen zonder tussenkomst van het openbaar ministerie of een rechter. De gemeente onderzoekt de rol van de eigenaar van het terrein waar de kerstmarkt/demonstratie gehouden werd.

Eerdere berichtgeving:
De Noordelijke afdelingen van de FvD hadden al zo'n 1500 kaarten voor de kerstmarkt verkocht en besloten deze ondanks de lockdown gewoon door te laten gaan. 

"Je moet bij een demonstratie altijd heel terughoudend optreden als overheid, want dat is een grondrecht", zegt Bijl. Forum voor Democratie organiseerde op het terrein van een loonwerker in Wijster een kerstmarkt, die mocht niet doorgaan. Daarop werd de bijeenkomst omgedoopt tot een demonstratie.

Forum voor Democratie was niet bereikbaar voor commentaar en journalisten waren niet welkom op het terrein. Op filmpjes op sociale media is te zien de demonstratie tot ver na zonsondergang duurde.