Kijk terug: persconferentie over strenge maatregelen om Omikron af te remmen

Het demissionaire kabinet houdt vanavond om 19.00 uur een persconferentie om nieuwe coronamaatregelen bekend te maken. Behalve premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge, is ook hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, Jaap van Dissel bij de persconferentie aanwezig. Vanmiddag houden kabinetsleden een spoedoverleg om knopen door te hakken.

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd een strenge lockdown in te stellen om de opmars van de omikronvariant af te remmen. De deskundigen pleiten ervoor dat vrijwel alles sluit: alleen de essentiële winkels zoals supermarkten zouden open mogen blijven, bevestigen Haagse bronnen.

Dat zou betekenen dat behalve niet-essentiële winkels ook onder meer de horeca, sportscholen, musea, bioscopen en theaters weer dicht moeten. Ook zouden alle scholen en andere onderwijsinstellingen wat de deskundigen betreft moeten sluiten. 

Een avondklok komt er niet. Essentiële winkels als supermarkten en apotheken blijven open, en ook zijn er uitzonderingen voor bepaalde dienstverleningen. Denk aan het openbaar vervoer, pakketpunten, bibliotheken en banken. Professionele sportwedstrijden mogen doorgaan, maar zonder publiek. 

Het advies voor de feestdagen wordt: maximaal vier bezoekers thuis, buiten geldt dat maximaal vier personen samen mogen komen. Op andere dagen wordt het maximumaantal bezoekers thuis twee, en mogen buiten ook maar twee mensen samenkomen.

Het hele pakket maatregelen gaat morgenochtend om 5.00 uur in en geldt tot en met 14 januari. Eerder komt er een 'extra weegmoment' om te bekijken of scholen eerder open kunnen gaan.