Kabinet geeft vanavond persconferentie over extra maatregelen

Vanavond komt er een ingelaste persconferentie waarbij het demissionaire kabinet zeer waarschijnlijk nieuwe coronamaatregelen aankondigt tegen het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het een harde lockdown geadviseerd. Zo meldt AT5.

De persconferentie zal om 19.00 uur beginnen en hier op FOK! te volgen zijn. Ook RIVM-baas Jaap van Dissel zal dan aanwezig zijn.

Ingewijden zeggen tegen het AD en NU.nl dat het OMT pleit voor een harde lockdown. Dit kan betekenen dat de horeca, theaters en niet-essentiële winkels moeten sluiten, net als de middelbare scholen en het hoger onderwijs.

Marion Koopmans, die lid is van het OMT, zei vrijdagavond in de talkshow Op1 dat "iedereen moet beseffen dat het nog niet klaar is". "We hebben er een virus bij (omikron red.) dat op verschillende momenten vervelend gaat doen. We moeten daarom gaan kijken hoe we de samenwerking verder gaan inrichten."

Of de coronavariant uit Zuid-Afrika een harde lockdown legitimeert zegt ze: "Dat is niet waar ik over ga. Wat we doen als OMT is op basis van de gegevens die wij zien scenario's schetsen en aangeven hoe je zou kunnen ingrijpen."