OMT adviseert strenge lockdown tegen omikron, morgen spoedoverleg kabinet

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd om snel extra maatregelen te nemen vanwege de opmars van de omikronvariant. Dat zeggen bronnen rondom het OMT tegen de NOS.

Update 22.20 uur: Zojuist is een deel van het OMT-advies naar buiten gekomen. De deskundigen willen dat vrijwel alles sluit. Dat houdt in dat alle niet-essentiële winkels, horeca-zaken, scholen, theaters, bioscopen en musea hun deuren moeten sluiten. Of dat ook gaat gebeuren, bepaalt het demissionaire kabinet morgen. 

Vanavond praat RIVM-directeur Jaap van Dissel de meest betrokken ministers bij over dit advies. Morgenmiddag volgt dan digitaal spoedoverleg.

Eerdere berichtgeving: Morgen houdt een deel van het demissionaire kabinet een spoedoverleg naar aanleiding van het OMT-advies. Tijdens deze bijeenkomst wordt besloten wat er moet worden gedaan met het advies van het OMT.

Het is mogelijk dat het overleg direct al leidt tot besluiten over nieuwe maatregelen, die dan mogelijk ook worden aangekondigd. Eventueel volgt een nader overleg op het Catshuis waarna begin volgende week een nieuwe persconferentie plaats kan vinden.

Hieronder een Twitterdraadje door Christina Pagel over de huidige omikron besmettingscijfers in het Verenigd Koninkrijk.