VWS naar rechter om heimelijke commissie bij inkoop mondkapjes

Het ministerie van Volksgezondheid stapt naar de rechter om geld terug te halen dat de staat te veel zou hebben betaald voor een grote aankoop van beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers.

Gebleken is dat de Britse groothandel Bunzl in het geheim commissies had bedongen ter waarde van 2 miljoen euro. Dat is belastinggeld en omdat gesprekken met het bedrijf “niet het gewenste resultaat” hebben opgeleverd, wil het ministerie het geld nu terugvorderen via de rechter, schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.

Bunzl
Blokhuis wijst erop dat Bunzl in een artikel in de Volkskrant en op zijn website heeft erkend dat er commissies zijn bedongen. “Daar bestaat dus geen misverstand over.” Het is volgens Blokhuis aan de rechter om te beoordelen of de geleden schade die is ontstaan door toedoen van medewerkers van Bunzl, op het bedrijf kan worden verhaald. Blokhuis gaat ervan uit dat Bunzl verantwoordelijk is voor het handelen van medewerkers “en dus aansprakelijk”. Lees verder bij Skipr.