FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 november 2021

Uitslag Ajax - Go Ahead Eagles

Ajax heeft in de eredivisie opnieuw punten verspeeld. In de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles kwam de ploeg van Erik ten Hag niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Door het gelijkspel staat Ajax nog wel op doelsaldo eerste, maar heeft Feyenoord het minste puntenverlies in de eredivisie.

Ajax begon met Davy Klaassen en Mohammed Kudus in de basis. De Amsterdammers hadden verreweg het meeste balbezit maar tot kansen kwam Ajax niet. Pas na ruim een half uur werd voor het eerst op doel geschoten.

Ook na rust hield Go Ahead Eagles goed stand tegen Ajax. Een kwartier voor tijd kreeg Klaassen de grootste kans voor Ajax, maar de aanvallende middenvelder zag zijn kopbal op de paal eindigen. Ook werd er diep in de tweede helft nog een inzet van Danilo van de lijn gehaald. Go Ahead Eagles kreeg in de tweede helft ook nog een kansje, maar op poging van Marc Cardona redde Remko Pasveer.

AFC Ajax

0 - 0

Go Ahead Eagles

 
 Gele kaart: Martinez, Alvarez, (AFC Ajax), Lucassen, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Mazraoui
Timber (Schuurs/ 70)
Martínez
Blind
Álvarez (Gravenberch/63)
Kudus (Daramy/63)
Klaassen (Danilo/82)
Antony (Neres/81)
Haller
Tadic
  Hahn
Deijl
Lucassen
Nauber
Kramer
Kuipers
P.Rommens
Oratmangoen
Brouwers
Cordoba (Lidberg/ 83)
Botos (Cardona/62)

F1: Uitslag Grand Prix van Mexico

Max Verstappen heeft voor de derde keer in zijn carrière de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven. De Nederlander greep de leiding in de eerste bocht en gaf deze niet meer uit handen. Met de zege verstevigde hij de leiding in het wereldkampioenschap Formule 1 voor titelrivaal Lewis Hamilton die tweede werd, voor thuisrijder Sergio Perez.

Valtteri Bottas startte vanaf poleposition, maar naast hem was teamgenoot Hamilton beter weg, net als Verstappen achter hem. Op weg naar de eerste bocht reden de drie bolides naast elkaar waarbij Verstappen als laatste remde en de leiding greep, voor Hamilton. Bottas werd in de rondte getikt door Daniel Ricciardo die hierbij de voorvleugel verloor. Verder naar achteren zat Esteban Ocon in de tang bij Yuki Tsunoda en Mick Schumacher. Die beiden vielen uit, terwijl Ocon door kon. Achteraan reden Ricciardo en Bottas door hun schades.

Na drie rondes bracht Verstappen het veld weer op gang, waarbij de Nederlander een gat trok met Hamilton, Sergio Perez, Pierre Gasly, Charles Leclerc en Carlos Sainz. De gaten werden snel groter waarbij Perez Hamilton in de gaten hield. De Mexicaan had achter zich niets te duchten van Gasly die op zijn beurt een mooie voorsprong op de Ferrari's opbouwde.

Hamilton klaagde dat hij Verstappen niet bij kon houden en de Brit was in ronde 30 de eerste van de toppers die naar binnen kwam. Beide Red Bulls gingen enkele ronden langer door, waarbij Perez de leiding pakte, voor Verstappen en Hamilton. Perez wachtte tot de 41e ronde, maar lag hierdoor wel negen seconden achter Hamilton, al bezat de Mexicaan wel veel versere banden. Met nog tien ronden te gaan bedroeg het gat minder dan een seconde.

Na 71 ronden zegevierde Verstappen voor de derde maal in Mexico, voor Hamilton die Perez nipt te snel af was. Ver daarachter reed Gasly naar plek vier, voor Leclerc. Op een ronde achterstand eindigde Sainz als zesde, voor Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso en Lando Norris. Polesitter Bottas reed uiteindelijk de snelste ronde, maar finishte wel roemloos als vijftiende op twee ronden achter de winnaar.

Random Pics van de Dag #461

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Vitesse - FC Utrecht

Vitesse heeft zondag een overwinning geboekt op FC Utrecht, die een tijdje stilgelegd werd vanwege het gooien van vuurwerk door de Utrecht-supporters. In Arnhem won de thuisploeg met 2-1.

Vitesse profiteerde in de beginfase optimaal van een foute terugspeelbal van Willem Jansen. Nikolai Baden Frederiksen pikte de bal op en schoot hem achter doelman Maarten Paes. Daarna kreeg FC Utrecht de kans op de gelijkmaker via Bart Ramselaar, maar daarin slaagde hij niet.

Daarna kreeg Vitesse wat mogelijkheden op de 2-0, maar verschillende spelers wisten hun kansen niet af te maken. Vitesse leek met 1-0 de rust in te gaan, maar dat was buiten een mislukte voorzet van Riechedly Bazoer gerekend. De centrale verdediger probeerde de bal voor te geven, maar gleed daarbij uit wat resulteerde in een geweldig doelpunt.

In de tweede helft ging het mis op de tribunes. De supporters van FC Utrecht gooiden vanuit het uitvak vuurwerk op het veld. Scheidsrechter Jochem Kamphuis legde na 53 minuten het spel stil. Toen het vuurwerk werd gedoofd, kon de wedstrijd enkele minuten later weer worden hervat. Vitesse leek op weg naar een makkelijke overwinning, maar dankzij een grove blunder van Vitesse-doelman Markus Schubert kwam Utrecht weer in de wedstrijd. Maar ondanks de hulp van de Vitesse-keeper bleef het 2-1 in Arnhem en staat Vitesse nog maar één punt achter op FC Utrecht.

Vitesse

2 - 1

FC Utrecht

 7' Frederiksen
 45+2' Bazoer
   77' Zagre
 
 Gele kaart: , Janssen,Maher, Mallahi, (FC Utrecht)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.867
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Schubert
Doekhi
Bazoer (Oroz/ 87)
Rasmussen
Dasa
Bero
Tronstad
Wittek
Openda (Darfalou/90 10)
Buitink (Vroegh/67)
Frederiksen (Huisman/86)
  Paes
Ter Avest (Balk/70)
Benamar
Janssen
Warmerdam (Mallahi/85)
Maher
Ramselaar
Timber (Mahi/70)
Sylla (Zagre/46)
v.d.Streek (Douvikas/46)
Boussaid

Uitslag Feyenoord - AZ

Feyenoord heeft in de Eredivisie 1-0 overwinning geboekt op AZ. De Rotterdammers waren de gehele wedstrijd de bovenliggende partij maar het doelpunt viel pas in de blessuretijd.

Feyenoord kreeg vooral in de eerste helft legio kansen om te scoren maar vooral keeper Vindahl hield AZ in de wedstrijd. Hij keerde onder meer een schot en omhaal van Sinisterra, die ook nog de paal trof. Ook een vrije trap van Kökçü werd door hem gekeerd.

Vlak na rust maakte Linssn wel een prachtige treffer maar helaas voor de thuisploeg stond hij buitenspel. Feyenoord werd in de tweede helft slordiger en zelfs Bijlow moest in actie komen tegen Reijnders en Karlsson. Uiteindelijk was het Dessers die, niet voor het eerst dit seizoen, scoorde in de blessuretijd en zo zijn ploeg alsnog naar de zege schoot.

Feyenoord

1 - 0

AZ

 90+2' Dessers    
 
 Gele kaart: , Wijndal, Pavlidis, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Pedersen
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü
Toornstra (Jahanbakhsh/76)
Linssen (Dessers/82)
Sinisterra (Nelson/76)
  Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Aboukhlal/76)
D.de Wit
Clasie
Gudmundsson (Reijnders/70)
Pavlidis
Karlsson

Herlings houdt zicht op wereldtitel in MXGP na winst in Lombardije

Jeffrey Herlings heeft de voorlaatste grand prix van het jaar in de MXGP gewonnen en heeft in de WK-stand met nog één Grand Prix te gaan nu drie punten achterstand op Romain Febvre.

Herlings moest in de eerste manche nog genoegen nemen met een tweede plaats achter de Fransman Febvre. De 27-jarige Nederlandse motorcrosser was in de eerste manche ten val gekomen en teruggezakt naar de vijftiende plaats, maar dankzij een geslaagde inhaalrace kon hij de schade beperken en werd nog tweede.

In de tweede manche was Herlings oppermachtig en won met meer dan twintig seconden verschil op Febvre. Doordat bij een gelijke stand de tweede manche telt won Herlings de titel, maar haalde wel beide motorcrossers 47 punten, waardoor het in de WK-stand spannend blijft.

Met nog één Grand Prix te gaan heeft Herlings drie punten achterstand op de Fransman. De Sloveense titelverdediger Tim Gajser raakte achterop in de titelstrijd. Gajser werd respectievelijk achtste en derde. De Sloveen heeft nu 15 punten achterstand op Febvre. Woensdag staat de laatste Grand Prix gepland.

Van der Haar verrast Belgen op EK veldrijden

Lars van de Haar heeft zich op de VAM-berg gekroond tot Europees kampioen veldrijden. De kleine Nederlander reed een indrukwekkende wedstrijd en liet alle Belgen achter zich. Voor Van der Haar is het zijn tweede Europese titel nadat hij in 2015 ook al eens de beste was.

Direct na de start hadden de Belgen de overhand in Drenthe. Van der Haar raakte door een slippertje achterop, waarna de kleine Nederlander in de achtervolging moest op de Belgen. Nadat Van der Haar was terugkomen moest hij snel daarna weer een gaatje laten en leek het tussen de Belgen gaan.

Daarin leek Quinten Hermans de beste van de Belgen te zijn. De 26-jarige Belg liet halverwege de wedstrijd Aerts en Vanthourenhout achter nadat even daarvoor ook al topfavoriet Eli Iserbyt moest passen. Op dat moment van de versnelling van Hermans had Van der Haar een achterstand van twintig seconden op Hermans, maar stelselmatig deed de kleine Nederlander steeds wat van de voorsprong af. Hij had al snel Aerts en Vanthourenhout bijgehaald en bij het ingaan van de voorlaatste ronde kwam hij bij Hermans.

Snel daarna viel al snel de beslissing na een klein foutje van Hermans. Van der Haar reed weg bij de Belg en won nog met groot overmacht zijn tweede Europese titel. Voor de kleine Nederlander was het zijn eerste overwinning van het seizoen. Hermans werd op gepaste afstand tweede en Vanthourenhout legde beslag op plaats drie.

'Mars der Vrijheid' op enkele incidenten na vrij rustig verlopen, geen aanhoudingen

Ook vandaag is Den Haag het toneel van een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Meer beelden bij Regio15.

Aan een oproep om rond 12:00 uur te verzamelen op het Malieveld gaven enkele duizenden mensen gehoor. Om 13:00 uur gaat de groep dan een route door de stad lopen.

De demonstranten hekelen de maatregelen die zijn ingevoerd in een poging om de coronabesmettingen omlaag te krijgen en de druk op de ziekenhuizen te verlagen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het vereisen van een QR code als toegangsbewijs in o.a. restaurants en sportclubs. Volgens de demonstranten veroorzaken deze maatregelen een tweedeling in de maatschappij.

In tegenstelling tot het lawaaiprotest tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag, is deze demonstratie vooraf aangemeld bij de gemeente en zijn er een aantal afspraken gemaakt t.a.v. ordebewaking en de route die afgelegd gaat worden.

Voor het eerst tijdens een 'corona-demonstratie' in de stad doen ook een aantal boeren mee met hun trekkers.

Voor het openbaar vervoer in de stad betekent deze grotere demonstratie dat er stremmingen zijn en omleidingen.

Update 17.30 uur: De 'Mars der Vrijheid' is afgelopen, er hebben vandaag zo'n 20.000 tot 25.000 mensen gedemonstreerd tegen het Nederlandse coronabeleid. Er hebben zich diverse groepen aangesloten bij de demonstratie. De mars is op enkele schermutselingen na vrij rustig verlopen. De politie heeft geen aanhoudingen verricht, het waterkanon stond gereed maar heeft niet in actie hoeven komen. "Een kleine groep betogers probeerden zich af te splitsen tijdens de mars, maar dat hebben we weten te voorkomen”, zei een politiewoordvoerster. Wat de groep van plan was, is niet duidelijk. 

Eerdere berichtgeving:

Familie Nouri bereikt akkoord over schadevergoeding met Ajax

Ruim vier jaar nadat Abdelhak Nouri in elkaar zakte op het voetbalveld tijdens een oefenduel tegen Werder Bremen heeft Ajax met de familie van Nouri een overeenstemming bereikt over een schadevergoeding. Daarmee is een arbitragezaak van de baan. Dat bevestigen betrokkenen bij de zaak rond de familie. Er is een akkoord bereikt, maar dat moet nog formeel bekrachtigd worden.

Abdelhak Nouri zakte op 8 juli 2017 in elkaar tijdens een oefenduel met Werder Bremen. Ajax-directeur Edwin van der Sar erkende namens Ajax een jaar later dat de behandeling op het veld in het Oostenrijkse Mayrhofen tekort had geschoten, waardoor de destijds twintigjarige middenvelder ernstige en blijvende hersenschade opliep.

Zijn situatie is op dit moment onveranderd: hij wordt thuis door zijn familie verzorgd. Dat gebeurt 24 uur per dag, 7 dagen per week. Nouri is in staat om emoties te tonen en hij kan enigszins communiceren via gezichtsuitdrukkingen. Ajax werd door de familie van Nouri aansprakelijk gesteld en eiste een schadeergoeding. Het betreft kosten voor zijn verzorging, vergoeding van immateriële schade en het verlies van zijn verdienvermogen. Over dat laatste waren vooral de blauwe pakken veel bezig. Hoeveel zou hij nu echt waard worden? In een eerdere gesprekken konden beide partijen niet tot een deal komen. 

Het bedrag waarover overeenstemming is bereikt zal niet bekend worden gemaakt. De deal zal te zijner tijd nog bekrachtigd moeten worden door de rechtbank. Als het definitief rond is willen beide partijen pas commentaar leveren. 

Dames Ajax pakken koppositie en eerste periode na grote zege op PSV

De vrouwen van Ajax hebben zondag de koppositie in de Eredivisie overgenomen van Feyenoord. De ploeg van trainer Danny Schenkel was op Sportpark De Toekomst veel te sterk voor PSV. Het werd 5-1.

Ajax stond na 27 minuten al 3-0 voor. Marjolijn van den Bighelaar was na twee minuten aan de aandacht van de PSV-defensie ontsnapt en maakte zonder aarzeling het openingsdoelpunt (1-0), Nadine Noorman verdubbelde de score na 26 minuten met een uitstekend schot (2-0) en Chasity Grant profiteerde nog geen minuut later van geklungel in de achterhoede van PSV (3-0).

PSV moest na een uur ook nog verder met tien na een rode kaart voor Anika Rodriguez (2x geel). Romée Leuchter scoorde vervolgens nog twee keer namens Ajax, terwijl PSV-aanvoerder Mandy van den Berg voor de statistieken iets terugdeed: 5-1. "We liepen weer achter de feiten aan, omdat we snel op achterstand kwamen", zei Van den Berg tegen ESPN. "We hebben heel wat zaken op orde te brengen, want dit is niet de vorm die bij PSV hoort."

De competitie is nu op éénderde. Ajax staat na acht wedstrijden op zestien punten. Feyenoord speelde vrijdag gelijk tegen nummer drie FC Twente (0-0) en heeft nu een punt minder dan de koploper uit Amsterdam. Het staat allemaal dicht op elkaar. Twente heeft 14 punten, PEC Zwolle en PSV staan op dertien punten. Verder hebben ADO Den Haag, sc Heerenveen en VV Alkmaar negen punten. Excelsior is de nummer laatst met twee punten. 

Ajax is de winnaar van de eerste periode. De Eredivisie kent dit seizoen een nieuwe competitieopzet. De negen clubs spelen anderhalve competitie tegen elkaar. Daarnaast krijgt ook de Eredivisie Cup een nieuw format. Ajax is zeker van deelname aan dat toernooi vanwege de periodetitel. 

Uitslag Fortuna Sittard - PSV

PSV heeft vanmiddag in Sittard de competitiewedstrijd tegen Fortuna winnend afgesloten. Na een ietwat stroef begin werd het 1-4.

Voordat de wedstrijd goed en wel was begonnen, werd hij alweer stilgelegd vanwege gooien van vuurwerk op het veld. Na een klein oponthoud kon de wedstrijd weer verder. De eerste kans was voor PSV. De herstelde Vinícius schoot echter via een verdediger van Fortuna naast. Een paar minuten later opnieuw een kans voor Vincius, maar doelman Van Osch was op tijd zijn doel uit. Het al door blessures geplaagde PSV zag in de 16e minuut Treze geblesseerd afhaken vanwege een blessure aan zijn hamstring. Doan was zijn vervanger. Ramalho probeerde het in de 24e minuut van afstand. Van Osch had alle moeite met het verraderlijke schot van de PSV-er. De Eindhovenaars begonnen de druk op te voeren. In de 37e minuut kwam PSV op voorsprong. Invaller Doan liep de voorzet van Zahavi binnen en zette de 0-1 op het bord.

PSV begon goed aan de tweede helft en in de 54e minuut was het invaller Bruma die de 0-2 maakte net toen Fortuna wat beter in de wedstrijd kwam. PSV profiteerde van de gaten in de defensie van Fortuna waardoor Bruma de bal simpel langs de doelman van Fortuna kon schieten. Even daarna was Zahavi dicht bij de 0-3 maar net voordat hij wilde uithalen ging de Portugees onderuit. De wedstrijd leek nu wel gespeeld ook omdat Fortuna matig speelde. In de 72e minuut kwam PSV op 0-3. Het was Sangaré die via Vincinus de bal in het doel kon knallen. Vier minuten later werd het 1-3. Ramalha schoot de bal ongelukkig in eigen doel nadat invaller Noslin op de paal schoot. Vijf minuten voor tijd was het wederom Bruma die op aangeven van Vincinus de eindstand op 1-4 zette.

Voor het begin van de wedstrijd werd er overigens een minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van Bèr Lejeune, oud-trainer van Fortuna. Hij overleed afgelopen woensdag op 77-jarige leeftijd.

Fortuna Sittard

1 - 4

PSV

 76' Ramalho e.d.    37' Doan
 54' Bruma
 72' Sangaré
 85' Bruma
 
 Gele kaart: , Van Ginkel, (PSV)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 9.527
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Pinto
Angha
Lonwijk
Cox
Johansson (Noslin/58)
Tekie (Ferati/58)
Rienstra
Duarte (Lake/71)
Seuntjens
Flemming
  Drommel
Teze (Doan/16)
Ramalho
Boscagli
Max
Mwene (Bruma/46)
Gutiérrez (Götze/87)
Sangaré
Mauro Júnior
Vinícius (Romero/87)
Zahavi (v.Ginkel/65)

Moto2-coureur Gardner bijna wereldkampioen, punt voor Bendsneyder

Op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal is het raceweekeinde aldaar afgesloten. De heren in de Moto2 kwamen als laatste in actie en net als in de Moto3 kon de titelstrijd er beslist worden.

Vooraf konden nog twee coureurs de wereldtitel pakken: Red Bull KTM Ajo-teamgenoten Remy Gardner en Raul Fernandez, die wel achttien punten achterstand had. Hij vertrok wel van poleposition, naast Gardner en Fabio Di Giannantonio, met Aron Canet, Augusto Fernandez en Cameron Beaubier op de tweede rij.

Fernandez behield in de eerste ronden de leiding, Gardner volgde en had Marco Bezzecchi achter zich aan, voor Beaubier, Canet en Sam Lowes. In de eerste ronden sloeg Fernandez een klein gaatje naar Bezzecchi, die toch weer gepasseerd werd door Gardner - Lowes reed er op de vierde plek al ver achter.

Elf ronden voor het einde sloot Gardner weer aan bij Fernandez en ging hij zijn teamgenoot voorbij, terwijl Bezzecchi inmiddels op forse achterstand reed. Fernandez wist Gardner niet echt bij te houden, Bezzecchi viel terug en zag Lowes de derde plek innemen met nog een paar ronden te gaan.

Gardner kwam geen moment meer in de problemen en pakte de zege, voor Fernandez, die zo met 23 punten achterstand naar de laatste race van het seizoen gaat - volgende week in Valencia. Lowes finishte als derde, Bezzecchi werd achtste en is verzekerd van plek drie in het kampioenschap - Bo Bendsneyder finishte als vijftiende en pakte een punt.

Bagnaia domineert voortijdig beëindigde MotoGP-race Algarve

De Grand Prix van de Algarve in de MotoGP is zondag enkele ronden voor het geplande einde afgesloten. Een crash zorgde voor een rode vlag, alle betrokken coureurs waren in elk geval bij bewustzijn op het Portugese circuit.

We begonnen de race met Ducati-teamgenoten Francesco Bagnaia en Jack Miller op de eerste rij en de Suzuki van Joan Mir ernaast, met op rij twee ook twee Ducati's: teamgenoten Jorge Martin en Johann Zarco stonden naast Pol Espargaro's Honda.

Bagnaia kende een sterke start en pakte de leiding, Mir schoof langs Miller naar plek twee, Martin volgde op de vierde stek, voor Alex Marquez, wereldkampioen Fabio Quartararo, Iker Lecuona, Zarco, Pol Espargaro en thuisheld Miguel Oliveira.

In de eerste ronden bleef het verder relatief rustig: Bagnaia had de leiding, Mir volgde en Miller zat er een stukje achter, met Marquez, Martin en Quartararo in zijn kielzog. Marquez ging halverwege langs Miller, terwijl Bagnaia gevlogen leek.

Zeven ronden voor het einde opende Miller de aanval op de derde plek van Marquez, die fel verdedigde. Na twee ronden kwam de Australiër er toch voorbij, terwijl het iets verder naar achteren fout ging voor Quartararo: nadat hij eindelijk langs Zarco kwam schoof hij met zijn Yamaha onderuit.

Met drie ronden te gaan was de race in één klap voorbij: Oliveira en Lecuona waren stevig onderuit gegaan. De race was voor meer dan driekwart voorbij en dus was de eindstand een gegeven: winst voor Bagnaia, voor Mir, Miller en Marquez.

Wereldtitel Moto3 beslist na dwaze actie in slotronde

Op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal is zondag een einde gekomen aan de strijd om de wereldtitel in de Moto3. De Grand Prix van de Algarve, de voorlaatste van het seizoen, zorgde voor de op voorhand mogelijke beslissing.

Pedro Acosta kreeg een volgende kans om de wereldtitel binnen te slepen, Dennis Foggia hoopte zijn kansen nog in leven te houden en de beslissing uit te stellen tot de slotrace: Acosta mocht zich wereldkampioen noemen als hij vijf punten meer zou pakken dan de Italiaan.

Sergio Garcia vertrok van poleposition, naast John McPhee en Adrian Fernandez, met Foggia en vanaf plek vier en Acosta tien plekken verder terug. Na de eerste schermutselingen was de leiding in handen van Foggia, voor Darryn Binder, Garcia, Xavi Artigas, Fernandez, McPhee en dan al Acosta.

Met de helft van de race langzamerhand in zicht, vond Acosta de aansluiting bij leider Foggia, waarmee de beslissing in de titelstrijd weer iets dichterbij kwam. Acosta's teamgenoot Jaume Masia kwam erlangs en zette een mooi staaltje teamwork in: hij nam Foggia gelijk te grazen, gaf Acosta de ruimte om er ook langs te gaan en stond de leiding gelijk af aan zijn teamgenoot, waarna hij als buffer richting Foggia kon fungeren.

Acosta maakte echter al snel een foutje en verloor in één klap vijf plekken, terwijl Foggia de leiding weer in handen nam. Acosta werkte zich toch weer knap naar voren en met vier ronden te gaan zat hij op het achterwiel van zijn concurrent. Een ronde later ging hij er voorbij, terwijl Masia achter hem onderuit ging.

Foggia sloeg weer terug en bij het ingaan van de laatste ronde had hij de leiding te pakken, voor Acosta, Garcia, Binder en Andrea Migno. In bocht twee eindigde de titelstrijd: Acosta ging voorbij Foggia, die vervolgens onderuit werd gekegeld door een belachelijke actie van Binder. Debutant Acosta reed zo naar de winst én de wereldtitel, Foggia droop achterop een scooter af.

Update 14.14 uur
Andrea Migno en Niccolo Antonelli finishten ook op het podium, Binder werd nog vierde. Daar ging achteraf echter een streep door: de Zuid-Afrikaan werd gediskwalificeerd voor zijn wanhoopsactie die Foggia een laatste kans op de titel gekost heeft.

Uitslag FC Groningen - RKC Waalwijk

FC Groningen heeft vandaag thuis gelijkgespeeld tegen RKC Waalwijk. Het werd 1-1.

In de veertiende minuut kwamen de Waalwijkers op voorsprong. Het was Michiel Kramer die de bal langs keeper Leeuwenburgh schoof. De rest van de eerste helft was niet veel aan. Pas op slag van rust was er een kansje voor Groningen, maar Vaessen stopte het schot van Van Hintum.

Groningen was kansrijk aan het begin van de tweede helft met kansen voor Suslov en De Leeuw. Vervolgens zakte het spel van de thuisploeg weer wat in en aan de overkant waren Bakari en Meulensteen gevaarlijk. Vijf minuten voor tijd pakte Groningen alsnog een punt nadat Strand Larsen een voorzet van Mo El Hankouri met succes afrondde.

Voorafgaand aan de wedstrijd nam Arjen Robben afscheid van FC Groningen. Robben, die in juli van dit jaar stopte, kreeg een ereronde. 21 jaar geleden maakte Robben zijn debuut in het betaald voetbal in de wedstrijd van FC Groningen tegen RKC Waalwijk.

Het nutteloze feitje van de dag: De eerste van Honda

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vanavond zal Max Verstappen vanaf de derde startplek proberen de Grand Prix van Mexico te winnen. De baan op grote hoogte werd tot gisteravond steevast een Red Bull-circuit genoemd maar wist je dat het voor Honda ook een bijzondere baan is? In 1965 was het namelijk de plek waar de Japanse autofabrikant hun eerste Formule 1-overwinning boekte. De Amerikaan Richie Ginther kwalificeerde zich, net als Verstappen, als derde op het Ciudad Deportiva Magdalena Mixhuca zoals de baan in Mexico-stad toen nog heette. En nadat de mannen voor hem uitvielen met pech kon Ginther naar de eerste overwinning voor Honda ooit in de Formule 1 rijden. De witte bolide waar Red Bull Racing onlangs mee reed als eerbetoon aan Honda was geïnspireerd op de wagen waar Ginther de eerste overwinning mee behaalde.

De Honda die de Japanse fabrikant de eerste F1-overwinning bracht (WikiCommons/Morio)
De Honda die de Japanse fabrikant de eerste F1-overwinning bracht (WikiCommons/Morio)

Bussen in plaats van treinen door personeelstekort ProRail

Ook zondag rijden er geen treinen tussen Utrecht en Arnhem en tussen Utrecht en Rhenen. Er is nog steeds te weinig personeel bij ProRail om de verkeersleiding te bemensen. Op de trajecten zijn bussen ingezet. De maatregel duurt naar verwachting tot 15.00 uur. Zo meldt DvhN.

Op deze trajecten reden er sinds zaterdagmiddag al geen treinen. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag had het personeelstekort gevolgen: toen reden er bijna geen treinen van en naar Amersfoort.

Leeg spoor (Foto-Pixabay)
Leeg spoor (Foto-Pixabay)

Polen: tienduizenden protesteren na dood vrouw (30) door abortusverbod

Polen heeft zijn toch al restrictieve abortuswet nog verder aangescherpt. Met als gevolg dat een vrouw in het ziekenhuis overleed als gevolg van een zwangerschapscomplicatie. Dat heeft tienduizenden mensen gezet tot demonstraties in het hele land tegen de abortuswetgeving.

Na de dood van een zwangere vrouw demonstreerden tienduizenden mensen in heel Polen tegen de rigide abortuswet in hun land. Zo scandeerden ze tijdens protestmarsen in de hoofdstad Warschau "Geen enkele dode meer" en hielden ze foto's omhoog van de 30-jarige Izabela, die in een ziekenhuis overleed. Naar zeggen door vrouwenrechtenorganisaties is ze het eerste slachtoffer van het bijna volledige verbod op abortus dat al een jaar van kracht is.

Izabela is overleden in een ziekenhuis in Pszczyna in het zuiden van het land; ze was 22 weken zwanger met grote problemen. "De dokters hebben gewacht tot de foetus zou sterven. De foetus is dood, de patiënt is dood, septische shock (bloedvergiftiging)", zei de advocaat van de familie, Jolanta Budzowska. Het lot van Izabela heeft de protesten die keer op keer plaatsvinden tegen het bijna volledige verbod op abortus, dat al een jaar van kracht is, geïntensiveerd.

Gesteund door de regering verklaarde het Hooggerechtshof in oktober vorig jaar de abortus van ernstig misvormde foetussen ongrondwettelijk, waardoor de toch al zeer restrictieve abortuswet in Polen nog verder werd aangescherpt. Sindsdien zijn er herhaaldelijk massale protesten tegen het vonnis geweest, die met de dood van Izabela nog heviger werden.

In Polen zijn er jaarlijks minder dan 2000 legaal uitgevoerde abortussen. Vrouwenrechtenorganisaties schatten echter dat jaarlijks ongeveer 200.000 Poolse vrouwen illegale abortussen ondergaan of voor een abortus afreizen naar het buitenland.

Amstelgemeente

Een van de twistpunten gedurende de reformatie was de vraag of er wel muziek mocht zijn in de kerk. Zo was daar Zwingli, die ondanks dat hij een zeer getalenteerd muzikant was muziek in zijn kerkgenootschap verbood omdat muziek 'de capaciteit die het had om de zintuigen te verleiden hoogstwaarschijnlijk zou leiden tot een vorm van idolatrie en een obstakel in het aanbidden van God.' Protestantse kerken hebben doorgaans een sober karakter en hier werd deze soberheid dus ook gekoppeld aan de dienst. Amsterdamse regenten moesten echter van deze opvatting niets hebben: het orgel was hun dierbaar. Als iets het Nederlandse protestantisme karakteriseert is het wel dat orgel en verschillende kerken in Nederland hebben daarom ook een orgel. Zo ook de Amstelgemeente. Helaas is de organist met pensioen gegaan en waren we tijdens de dienst die ik bezocht toegewezen op pianospel.

Zetten de beloftes op de klimaatconferentie in Glasgow echt zoden aan de dijk?

De eerste van de twee weken klimaatconferentie in Glasgow zit erop. Landen hebben intentieverklaringen afgegeven over methaanemissies, de bescherming van bossen en CO2-emissies. Critici zien tot nu toe vooral loze woorden in de bekentenissen. Nu zijn er eerste beoordelingen van wetenschappers.

De eerste week van de wereldklimaatconferentie COP26 in Glasgow zit erop. De onderhandelingen hebben geleid tot een aantal intentieverklaringen van de deelnemende landen, bijvoorbeeld over methaanemissies, bosbescherming en CO2-uitstoot. De Britse premier Boris Johnson verwacht zware onderhandelingen van de deelnemende landen in de tweede week van de wereldklimaatconferentie COP26. "COP26 heeft nog één week om resultaten te boeken," zei Johnson. "We moeten ons allemaal herpakken en naar de eindstreep gaan."

Veel kritiek op wat er tot nu toe is bereikt, werd geuit door demonstranten bij evenementen in talrijke steden en ook door klimaatactivisten in de media. Na een klimaatconferentie van een week maakte Luisa Neubauer een verwoestende tussentijdse balans. "Zoals verwacht draaide veel om min of meer loze toespraken," zei Neubauer tegen de Neue Osnabrücker Zeitung.

Deskundigen zijn tot nu toe terughoudend geweest om te beoordelen wat de intentieverklaringen van de eerste week van de conferentie daadwerkelijk zouden kunnen betekenen voor het mondiale klimaat. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste mededelingen en hoe deze moeten worden geclassificeerd.

Belangrijkste aankondigingen
Sinds het begin van COP26 hebben de landen die belangrijk zijn voor klimaatverandering, India, Brazilië en Argentinië, aangekondigd hun eerdere klimaatdoelstellingen aan te scherpen. Vooral India, dat vanwege zijn bevolkingsomvang een van de grootste uitstoters van broeikasgassen is, stelde de klimaatbeschermers teleur: het land streeft nu officieel naar klimaatneutraliteit, maar pas in 2070.

Een honderdtal landen heeft zich er ook toe verbonden de uitstoot van methaan, een belangrijk broeikasgas, tegen 2030 met 30 procent te verminderen. Grote uitstoters zoals China, India, Rusland en Australië doen hier niet aan mee. De landen Brazilië en Rusland, die op dit gebied belangrijk zijn, hebben immers een verklaring ondertekend om de ontbossing tegen 2030 te stoppen. 

Eerste schattingen - 1,5 graad zal overschreden worden
VN-klimaatexperts hebben de eerdere toezeggingen van de landen geanalyseerd - al dan niet gecorrigeerd - en komen tot de voorlopige conclusie dat als de plannen worden uitgevoerd, de toename van broeikasgassen in de atmosfeer in 2030 nog steeds 13,7 procent zal bedragen. Voorheen gingen ze uit van een groei van 16 procent ten opzichte van 2010. In het licht van de 1,5 graad-doelstelling is de doelstelling echter een reductie van 45 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) benadrukte dat deze voorlopige analyses geenszins een berekening inhielden van het effect op de werkelijke temperatuurstijging. "Het is nog te vroeg", zei UNEP-chef Inger Andersen tegen de media. "We maken geen berekeningen op de achterkant van een envelop". Wetenschappelijke ramingen en modellering vergen tijd, zei zij.

Andere wetenschappers durven echter wel de eerste voorspellingen te doen. Volgens een beoordeling van de Universiteit van Melbourne "zou voor het eerst in de geschiedenis het totale effect van de toezeggingen door 194 landen de opwarming van de aarde onder de twee graden kunnen houden" - met een waarschijnlijkheid van 50 procent. Als alle beloften op korte, middellange en lange termijn worden nagekomen, zou het mogelijk zijn om de temperatuurstijging te beperken tot 1,9 graden.

Het hoofd van het Internationaal Energieagentschap (IEA), Fatih Birol, zei dat zijn team soortgelijke berekeningen heeft gemaakt en, in niet eerder gepubliceerde analyses, uitging van een mogelijke beperking van de temperatuurstijging tot 1,8 graden. Birol benadrukte echter dat woorden nu onmiddellijk door daden moeten worden gevolgd. "Het is belangrijk dat de regeringen hun beloften nu omzetten in duidelijke en geloofwaardige beleidslijnen en strategieën".

Klimaatactivisten wijzen erop dat de Parijse doelstelling van 1,5 graad zal worden overschreden. Als de temperatuur meer dan 1,5 graad stijgt, "verdwijnen sommige landen gewoon van de kaart", benadrukt Juan Pablo Osornio van Greenpeace. Klimaatactivisten zijn het daarom eens met politici als de Amerikaanse klimaatcommissaris John Kerry: er moet veel meer gebeuren.

Auto te water, 10-jarige omgekomen, bestuurder opgepakt

Afgelopen nacht is in Barendrecht een 10-jarig kind om het leven gekomen nadat bij een eenzijidig ongeval een auto te water te raakte. Dat meldt de politie.

De politie wil niet kwijt of het slachtoffer een jongen of meisje is. De bestuurder, een 28-jarige man uit Spijkenisse, is aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. 

Het ongeluk werd rond 03:00 uur gemeld door de bestuurder zelf, die op eigen kracht uit de auto was geklommen. Naast het dodelijke slachtoffer zat er nog één passagier in de auto. Deze hoefde niet niet naar het ziekenhuis volgens de politie. Ze heeft de zaak in onderzoek. 

Hagenaar (37) komt om het leven bij aanrijding in Berkel-Enschot

Bij een eenzijdige aanrijding op de A65 in Berkel-Enschot is afgelopen nacht een 37-jarige Hagenaar om het leven gekomen. De man zat alleen in de auto toen hij tegen een boom reed.

Rond 01.30 uur zagen getuigen dat de man vanuit de richting Tilburg in de richting van Oisterwijk reed. Op het punt dat de snelheid van 120 naar 80 kilometer per uur gaat werd een van de getuigen door de Hagenaar ingehaald. Het regende op dat moment en de weg was zodoende nat. Of dat van betekenis is geweest voor wat volgde is nog niet duidelijk, maar kort tijd later reed het slachtoffer met zijn auto tegen een boom op de middenberm van de weg. Hij overleed terplaatse.

Honderden gevangenen in lockdown, COVID-19 uitbraak in gevangenis Zaanstad

Meerdere afdelingen van het Justitieel Complex Zaanstad zijn op dit moment in quarantaine vanwege coronabesmettingen onder zowel gevangenen als onder het personeel. Een groot deel van de ongeveer 700 gevangenen moet op hun afdeling blijven, mogen geen bezoek ontvangen of moeten de hele dag in hun cel blijven.

Het is niet de eerste keer dat er coronagevallen zijn in de Zaanse gevangenis. Vorig jaar moesten ook bepaalde afdelingen in lockdown.

Gevangenisdirecteur Obe Veldman schat in dat ongeveer 30 procent van de gevangenen is gevaccineerd. Officiële cijfers zijn niet bekend, omdat alleen de  gedetineerden die in de gevangenis zijn gevaccineerd tegen COVID-19, zijn geregistreerd. Personeel is niet verplicht om zich te vaccineren. 

FOK! Wat een weer: saaiste tijd van het jaar

herfstbanner

Dag allemaal!  

Wat de atmosfeer ons gisteren voorschotelde sloeg natuurlijk helemaal nergens op. Alleen in het zuidoosten hebben ze de zon nog wel gezien, maar voor het overgrote deel van het land was het huilen met de pet op. Een dik pakket bewolking lag over ons land. Het was uitermate somber en zeker ook heel donker. Ik had het licht om 13.00 al aan en om 15.00 zelfs twee. Zo donker was het. En er viel vrijwel geen neerslag. Hoe depressief kun je dan worden?

Gelukkig was daar Radio Oost. Op zaterdag is er altijd het fantastische programma 'Toppers Van Toen' met Oene Loonstra. Dat is puur genieten voor de ware liefhebber van muziek. Elke week staat er weer een ander jaartal centraal, echter wel tussen 1960 en ongeveer 1985. Beter kun je het toch niet hebben? De hitparade uit Engeland en Amerika worden besproken en gedraaid en ook hits uit onze Top 40 toendertijd. Ook heel veel nummers die je echt nooit hoort op de radio. Gisteren stond 1969 centraal en wat was dat weer puur genieten. Als je denkt dat we net zijn begonnen, dan zijn die vier uur alweer om.  

Enfin, zo ben ik deze waardeloze weerdag dus door gekomen.  

Overigens was ook de wind nadrukkelijk aanwezig. Die blijft tot vanmiddag ook zijn stempel op het weerbeeld drukken.

Vandaag moet het weer dan wel weer wat kleur gaan bekennen. In de ochtend moet het gaan opklaren en zeker in het westen ziet het er dan veel vriendelijker uit dan gisteren. In het zuidoosten blijft de bewolking nog een tijdje hangen, terwijl in het noorden een paar buien komen opdraven. Dus helemaal droog zal het niet worden. Onweer sluit ik overigens niet helemaal uit bij die buien.

De temperaturen liggen rond de 11 graden, en de naar west draaiende wind blijft met kracht 4 tot 7 flink doorstaan. 

Komende week lijkt het rustiger te worden. Ik ben echter wel bang dat de bewolking de boventoon zal voeren en dat de zon niet vaak te zien zal zijn. Ook neemt de kans op mist weer toe. 

Eigenlijk zitten we nu dus in de saaiste tijd van het jaar.  

Correctie: Zo saai was het de afgelopen week ook weer niet. Er waren fantastische buienluchten te zien als je in de buurt van de kust was. Rob legde dat van een mooie positie vast. 

Fijn weekend!  


CB uitzicht (Foto: DJMO)
Een prachtige CB van een bui die langs de kust waggelde. Dat leverde wel zeer fraaie plaatjes op als je er uitzicht op had. (Foto:Rob)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

F1: Bottas troeft Hamilton en Verstappen af in Mexico

Valtteri Bottas heeft verrassend de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Mexico. De Finse Formule 1-coureur reed in Mexico-Stad met zijn Mercedes naar een tijd van 1.15,875 waarmee hij sneller was dan Lewis Hamilton en Max Verstappen.

Het eerste deel van de kwalificatie werd al snel opgeschrikt door een rode vlag veroorzaakt door Lance Stroll. De coureur van Aston Martin ging iets te wijd bij het opkomen van het rechte stuk van start en finish. Het gevolg was dat de bolide grip verloor en achteruit de muur in verdween. De Canadees zou door een motorwissel al achteraan starten, maar bezorgde zo zijn renstal meer overwerk.

Nadat het weer groen werd gingen de tijden rap naar beneden. Het was in de laatste minuut weer stuivertje wisselen waarbij Nicholas Latifi, Mick Schumacher en Nikita Mazepin afvielen. Dat gold verrassenderwijs ook voor Fernando Alonso die met zijn Alpine snelheid tekort kwam.

In Q2 ging vrijwel het hele veld op de mediums naar buiten. Hierbij zette Verstappen direct een snelle tijd neer, al kwam Hamilton hier uiteindelijk nipt onder. Verrassend was het dat Yuki Tsunoda op de zachte banden doorging naar de top tien, omdat de Japanner vanwege een motorwissel achteraan moet starten. Voor Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, George Russell, Antonio Giovinazzi en Esteban Ocon zat de sessie erop.

Het laatste deel bracht direct een verrassing met zich mee, want Bottas was met een 1.15,875 sneller dan Hamilton en Verstappen. De Nederlander maakte in zijn eerste snelle ronde een foutje en wist dat het sneller kon. Dat leek in de tweede run ook te lukken tot voor hem Tsunoda en Sergio Perez in de fout gingen en ook Verstappen daardoor tijd verloor. Dit gaf de poleposition aan Bottas, voor Hamilton, Verstappen, Perez, Pierre Gasly, Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, Charles Leclerc, Tsunoda en Lando Norris.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.