FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 november 2021

Random Pics van de Dag #462

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NASCAR-titel vergeven in spannende kampioensrace

Het seizoen in de NASCAR Cup Series zit er alweer op. Op de Phoenix International Raceway stond de slotrace van het jaar op het programma, met nog vier coureurs die in de strijd waren om de titel en die allemaal op gelijke hoogte begonnen.

Het format was vooraf bijzonder duidelijk: Kyle Larson, Chase Elliott, Denny Hamlin en Martin Truex Jr vochten om de titel, wie van hen het best eindigde mocht zich de kampioen noemen. Larson en Elliott vertrokken vanaf de eerste startrij, Hamlin startte als zesde en Truex begon er vanaf de twaalfde plek aan.

Al vrij snel ging Bubba Wallace na een tik van Corey LaJoie stevig de muur in: caution, waarbij Larson vanaf plek twee een pitstop kwam maken. Elliott en William Byron reden bij de herstart voorop, Hamlin zat op plek drie, maar de volgende caution kwam er bijna gelijk achteraan: Ricky Stenhouse werd - zonder veel schade - aangetikt door...Corey LaJoie.

De crash van Wallace

Dit keer kwamen veel van de leiders naar binnen voor een stop, zo kwam Ryan Blaney naar de leiding en zat Larson weer voorin. Kevin Harvick had het tempo ook goed te pakken en reed in rap tempo naar Blaney, waarbij ze gezelschap kregen van Elliott - Larson haakte even af, Truex kwam juist aansluiten bij titelconcurrent Elliott.

Truex werkte zich sterk naar voren richting het einde van de eerste stage, die hij overtuigend op zijn naam schreef, voor Harvick, Elliott, Hamlin en Larson - de vier titelkandidaten zaten allemaal in de top-5. Nagenoeg iedereen kwam een stop maken en met Elliott, Truex, Harvick, Hamlin en Larson voorop konden we beginnen aan stage twee.

Halverwege de stage, nadat Truex de leiding weer over had genomen van Elliott, kregen we een caution: Quin Houff ging in het achterveld stevig de muur in. Na een onderbreking konden we verder, met Elliott en Larson voorop, tot Stenhouse de muur stevig raakte en een nieuwe caution veroorzaakte...niet lang na de herstart gevolgd door een crash van Chase Briscoe.

Het fantastische einde van de titelstrijd in de Xfinity Series, één niveau lager

Larson pakte de leiding in de pitstraat, Elliott volgde en in die volgorde werd de tweede stage zonder noemenswaardige problemen afgesloten - Hamlin en Truex volgden, de vier titelkandidaten reden in de top-4. De pitstops veranderden niks aan de volgorde en dus kon men in slagvolgorde gaan beginnen aan de laatste stage van het seizoen.

Met de slotfase langzamerhand in zicht begonnen teamgenoten Larson en Elliott te duelleren, waarbij laatstgenoemde de leiding overnam. Hamlin had het tempo ook lekker te pakken en nam Larson te grazen, terwijl Truex als eerste van de grote mannen zijn potentieel laatste pitstop maakte...en precies op dat moment reed Anthony Alfredo zijn auto tegen de muur, caution.

De timing kon niet gelukkiger uitpakken voor Truex, die zo bij de herstart de leiding in handen had, voor Hamlin, en met Elliott en Larson twee rijen achter hen. Truex en Hamlin leken de touwtjes stevig in handen te hebben, maar dertig ronden voor het einde verloor achterblijver David Starr een stuk remschijf: caution.

Alle toppers kwamen toch weer nieuwe banden halen, het team van Larson deed dat fantastisch: hij pakte drie posities en daarmee de leiding, voor Hamlin, Truex en Elliott, met 24 ronden te gaan in de titelstrijd. Truex schoof naar plek twee en volgde Larson, bij wie hij de aanval in de laatste twintig ronden begon te openen - Hamlin ging ondertussen, na handig gebruik van de hoge lijn, voorbij Elliott naar plek drie.

In de laatste ronden probeerde Truex alles om bij Larson in de buurt te komen en een echte aanval in te zetten, maar het lukte niet: Larson pakte maar liefst zijn tiende overwinning van het jaar en reed dik- en dikverdiend naar zijn allereerste Cup Series-titel, voor Truex, Hamlin en Elliott.

VS: C19-vaccinatie kinderen van 5 tot 12 gestart, ook Big Bird is geprikt

De Verenigde Staten is gestart met het vaccineren van kinderen van 5 tot 12 tegen COVID-19. Uiteraard is het item ook in Sesamstraat aan de orde geweest, Big Bird (de Amerikaanse neef van onze Pino) tweette gisteren dat hij zijn covid-19 vaccinatie heeft gekregen. President Biden is trots op Big Bird, maar de meningen zijn zeer verdeeld. 

Limburgse ziekenhuizen lopen over: geen plek meer voor coronapatiŽnten

Het Zuyderland Ziekenhuis met vestigingen in Heerlen en Sittard-Geleen kan geen nieuwe coronapatiënten meer opvangen. Deze worden noodgedwongen naar andere ziekenhuizen buiten Limburg gestuurd. In de provincie kunnen ze niet meer terecht. Limburgse ziekenhuizen in Maastricht, Weert, Roermond en Venlo hebben geen ruimte meer om patiënten van Zuyderland over te nemen. Dat blijkt uit een rondgang maandag langs de Limburgse hospitalen.

“Het knelt echt heel erg”, zei een woordvoerder van het Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC+ maandagmiddag. “We kunnen niemand overnemen. We zijn bezig met het afschalen van de reguliere zorg om genoeg ruimte voor de eigen coronapatiënten te hebben.” Het Laurentiusziekenhuis in Roermond kan nog wel eigen patiënten met corona opnemen. “Het is echter erg druk, dus we kunnen geen patiënten overnemen van elders”, aldus een woordvoerster van Laurentius. Lees verder bij Skipr.

FOK! Wat een weer: lui op de bank zomaar wat tikken

herfstbanner

Het Sinterklaasjournaal is weer begonnen!  

Dit heeft volgens mij niet zo heel veel met het weer te maken, maar ik dacht ik geef het tóch maar even mee!

Het weer voor deze week is niet over naar huis te schrijven. Het blijft de hele week zo goed als droog en de zon zal iedere dag wat terrein prijs moeten geven. Zeker in de westelijke provincies lijkt het zelfs een uitermate grijze week te gaan worden. 

Vandaag zagen we dat ook al. In een groot deel van het land was de bewolking opnieuw zeer dominant aanwezig. Grote uitzondering was met name het zuidwesten van ons land. De zon scheen daar volop en zij kwamen daar tot ruim 6 uur zon. Elders in den lande waren de opklaringen veel spaarzamer. Plaatselijk viel er ook nog een heel klein beetje regen, maar dat stelde niet veel voor. 

Nu zul je net zien dat de opklaringen zich juist nu zich wel gaan uitbreiden, terwijl het al donker is. UIteindelijk zal ook het noorden opklaringen krijgen. Er kan dan wel lokaal mist ontstaan. In het oosten van het land is vorst aan de grond niet uitgesloten. Langs de kust blijft het uiteraard zachter. 

Morgen starten we overal met opklaringen, als het al niet vrijwel helder is. Dit feest duurt voor een deel van het land niet zo lang. Een nieuwe wolkenband is alweer onderweg en tegen de middag betrekt het dan in het westen. De middag zal daar dan ook grotendeels grijs gaan verlopen. Het gaat echter niet zo hard, dus ik heb goede hoop dat een groot deel van het land nog geruime tijd van het zonnetje kan genieten. Uiteindelijk zal het ook langs de oostgrens bewolkter gaan worden. Het blijft wel droog, dus in feite heeft niemand iets aan die bewolking.  

Het lijkt tot en met het weekend met name in opnieuw het westen grotendeels bewolkt te blijven. Ik moet er wel bij zeggen dat het morgen voor veel mensen de zonnigste dag van de week gaat worden. De kans op neerslag is erg klein. Alleen op donderdag zou er een klein beetje neerslag kunnen vallen. 

Ook in de temperaturen zit weinig beweging. Over het algemeen is het de hele week zo'n 11 of 12 graden. Veel wind is er ook niet. De kans op mist is aan het einde van de week aanwezig, maar niet op heel uitgebreide schaal. 

Actief weer vinden we nog steeds rondom Italie. Morgen zijn ook Mallorca, Menorca en Ibiza de klos. In deze gebieden kunnen opnieuw heftige buien vallen. Het Spaanse vasteland blijft echter zonnig en droog. Vriezen doet het in Scandinavie. 

KOFFIE!  


Terrasje Purmerend (Foto: Pukeko)
Een terrasje in Purmerend. Droog bleef het niet, want even later viel er een pittige bui. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hoofd IC Amsterdam UMC: "Geen dag meer wachten met de boosterprik"

Armand Girbes, hoofd van de Intensive Care (IC) in het Amsterdam UMC op locatie VU, vindt het besluit van minister de Jonge om pas in december te beginnen met de boosterprik met het coronavaccin onbegrijpelijk, zo meldt AT5. In alle omringende landen is daarmee al begonnen. Er is geen tijd meer te verliezen, zegt Girbes: driekwart van de IC bedden voor coronapatiënten in het Amsterdam UMC is al bezet en het aantal opnames blijft stijgen.

"Ik zou de regering willen oproepen: eerder vandaag dan morgen beginnen met die derde prik", zegt Armand Girbes, hoogleraar IC-geneeskunde. "De vaccins liggen klaar, dus waar wachten we op? De beste IC behandeling is het voorkomen ervan. Daarom is het belangrijk dat we de risicogroepen zo snel mogelijk die boosterprik geven. De beschermingsfactor van de covidvaccinatie neemt heel snel af. Dat is helemaal niet onverwacht maar wel aangetoond in meerdere studies en publicaties."

Girbes weet van collega's uit landen die heel snel zijn begonnen met de eerste vaccinaties, zoals Israël, dat een derde prik een belangrijk effect kan hebben. En die prik vindt hij ook nodig om de druk op de zorg omlaag te brengen en de gezondheidsschade voor andere patiënten te beperken.

Een hartpatiënt kwam eerder tijdens de pandemie door de toestroom aan covidpatiënten ernstig in de problemen, vertelt Girbes. "Die patiënt bleef maar op de wachtlijst staan en op een gegeven moment kreeg hij de consequentie van die ernstige aandoening: een hartstilstand. Hij moest toen gereanimeerd worden maar kwam daardoor in een veel slechtere situatie dan wanneer hij was geopereerd. Het is echt tijd om nu verstandige beslissingen te nemen en niet langer te wachten met die derde prik."

De IC-arts vindt het ook niet meer vanzelfsprekend dat alle covidpatiënten automatisch voorgaan als dat met goede maatregelen voorkomen kan worden. Hij pleit ervoor om niet te wachten tot december, zoals minister de Jonge wil, maar direct te beginnen met een derde vaccinatie bij risicogroepen zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen. Girbes: "Er komen steeds meer publicaties die laten zien dat de schade die veroorzaakt wordt door het beleid, groot is. Sommigen zeggen dat die zelfs groter is dan de schade die we weten te voorkomen bij patiënten die behandeld worden voor covid."

Concentreren van covidzorg
Ook pleit hij voor het concentreren van covidzorg in een aantal specifieke ziekenhuizen. Daarmee kun je veel efficiëntere zorg verlenen. Zolang deze maatregelen niet genomen worden, komt de zorg wederom onder druk te staan. maar hoe moeten er bij tekorten keuzes gemaakt worden? "Je zou kunnen nadenken over een intelligent algoritme dat bepaalt, dit is een patiënt die veel voordeel krijgt van IC en andere niet. Dan moet je in geval van schaarste keuzes maken, maar als je geen keuze maakt zoals we dat nu doen is het een slechtere keuze."

Jackie Stewart: "Formule 1 is toe aan een nieuwe kampioen"

Voormalig wereldkampioen Formule 1 Jackie Stewart is erg onder de indruk van de actie van Max Verstappen waarmee hij de koppositie pakte bij de start van de Grand Prix van Mexico. De Nederlander wist na een goede start bij de eerste bocht beide Mercedessen te verschalken met een knappe uitremactie waarna hij onbedreigd naar de overwinning kon rijden. Stewart hoopt dat de Red Bull-coureur dit jaar ook wereldkampioen wordt.

"Wat was dat schitterend. Een zeer gedurfde manoeuvre want de snelheid is op die plek heel hoog, de tanks zitten nog vol en de banden en de remmen zijn koud. Je weet nooit precies hoe de auto reageert als je zo laat in de ankers gaat. En het was maar een klein gaatje. Pretty tight stuff", aldus de drievoudig wereldkampioen, zo lezen we op NOS.nl.

Stewart stak niet onder stoelen of banken dat hij hoopt dat Verstappen het titelduel met Lewis Hamilton in zijn voordeel beslist. "Max' zege is een prestatie van wereldformaat. Hij was de hele race dominant en leek in elke bocht de snelste. De titelstrijd is en blijft spannend. Voor de fans hoop ik dat de beslissing in de laatste race valt, maar voor Lewis en Max maakt het niks uit. Die denken alleen aan de trofee. Het is zaak dat ze allebei hun hoofd koel houden. Ik heb trouwens wel een voorkeur, hoor: de Formule 1 is toe aan een nieuwe kampioen!"

Anonieme goedheiligman moet niks hebben van vaccinatie en QR-code

Een anonieme bejaarde weldoener stak gisteravond in Plakshot zijn mening over de coronavaccinatie en de coronapas niet onder stoelen of banken. De bebaarde paardenliefhebber deed zijn verhaal onherkenbaar en deed ook uit de doeken dat er veel niet klopt, zoals de baard van Hugo de Jonge:

Prinses Amalia krijgt zitting in de Raad van State

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Catharina-Amalia wordt woensdagmiddag 8 december 2021 binnengeleid in de Raad van State door Zijne Majesteit de Koning, voorzitter van de Raad van State. Ook Hare Majesteit Koningin Máxima is hierbij aanwezig. Deze buitengewone vergadering vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. De Prinses van Oranje, de Koning en de vice-president van de Raad van State, mr. Thom de Graaf, zullen tijdens de buitengewone vergadering een korte toespraak houden.

Zitting in de Raad van State en in de Afdeling advisering
Artikel 74 van de Grondwet bepaalt dat de Prinses van Oranje als beoogd troonopvolger ‘van rechtswege’ vanaf haar achttiende verjaardag, dus op 7 december 2021, zitting heeft in de Raad van State en in de Afdeling advisering. De beoogd troonopvolger kan zich zo voorbereiden op haar toekomstige taak als Koningin door onder andere de benodigde kennis van wetgeving en het staatsrecht op te doen.

Ceremoniële functie
De Grondwet bepaalt dat de Koning voorzitter is van de Raad van State. Dat is een ceremoniële functie, want de dagelijkse leiding ligt bij de vice-president. Koningin Máxima heeft sinds oktober 2004 zitting in de Raad en in de Afdeling advisering. De Prinses van Oranje mag straks, net als Koningin Máxima, deelnemen aan vergaderingen van de Afdeling advisering. In de praktijk hebben zij geen inhoudelijke betrokkenheid. Ook hebben zij geen stemrecht.

Buitengewone vergadering
Vanwege de renovatie van het Binnenhof vindt de buitengewone vergadering op 8 december plaats in Paleis Kneuterdijk en niet in de Volle Raadzaal van de Raad van State aan het Binnenhof. Om de gelegenheid te markeren plant de Prinses van Oranje op uitnodiging van de Raad van State aansluitend een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk.

Raad van State
De Raad van State is een Hoog College van Staat en telt zeventig staatsraden. De Raad is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Deze taken worden door twee afzonderlijke afdelingen uitgevoerd: de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak.

Het nutteloze feitje van de dag: Snelle golfers

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Zoals je hier al vaker hebt gelezen bestaan er bijzondere records zoals ook de volgende vier jongens bewezen. Want wist je dat Sean Crocker uit de Verenigde Staten, Min Woo Lee uit Australië, Wilco Nienaberuit uit Zuid-Afrika en Nicolai Højgaard uit Denemarken een hele snelle hole kunnen spelen? Het kwartet viel op Real Club Valderrama golfbaan in Sotogrande het wereldrecord 'snelste hole golf' ooit aan en de heren hadden er de nodige tijd voor nodig maar uit eindelijk lukte het:

Ten Hag: "Ik mis de hongerigheid in dit soort wedstrijden"

Ajax speelde zondagavond gelijk tegen Go Ahead Eagles in de Johan Cruijff Arena. Het is de eerste keer dat Ajax niet thuis wint van de Deventenaren. "Ik mis de hongerigheid in dit soort wedstrijden", reageerde Ten Hag na afloop, zo meldt AT5.

Ajax had het meeste balbezit gedurende de wedstrijd, maar doelpunten werden er niet gemaakt. Tijdens de tweede helft was Ajax iets sterker, het balbezit ging richting de tachtig procent. "Veel balbezit, maar het gaat erom wat je er mee doet. Daar deden we te weinig mee. Ik mis de hongerigheid bij dit soort wedstrijden", reageerde trainer Ten Hag na afloop.

Davy Klaassen had in de 77e minuut een kans, maar de middenvelder raakte de paal. "Iedereen moet leveren. Hoe lang je ook speelt. We hebben de mogelijkheden uiteindelijk wel gehad om het verschil te maken", aldus Ten Hag.

Met het gelijkspel blijft Ajax aan de leiding in de eredivisie.

Hamilton: "Bottas hield de deur open voor Max"

De start van de Grand Prix van Mexico is er eentje die nog vaak besproken zal worden. Max Verstappen wist vanaf de derde startplek bij de eerste bocht de kop te grijpen om vervolgens overtuigend naar de overwinning in Mexico te rijden. Lewis Hamilton vindt dat zijn teamgenoot Valtteri Bottas teveel ruimte heeft gegeven aan Verstappen.

"Ik had het anders voor me gezien natuurlijk, in de zin dat Valtteri een betere start zou hebben gehad en ik vervolgens gebruik had kunnen maken van zijn slipstream. Maar ik zat al meteen naast hem, wat prima was. Ik dekte vervolgens mijn kant van de baan af om ervoor te zorgen dat niemand er aan de binnenkant voorbij kon gaan", aldus Hamilton na de race in Mexico-Stad, zo lezen we op Motorsport.com.

"Ik probeerde dus welke Red Bull ik ook maar kon zien in mijn spiegels achter me te houden en had gedacht dat Valtteri hetzelfde zou doen. Hij hield echter de deur open voor Max, en Max zat op de ideale lijn dus die kon geweldig remmen voor de eerste bocht. Ik zat op het vuil aan de binnenkant en dus was er geen hoop voor mij", zo blikte de Brit terug op de cruciale beginfase van de race.

Bottas is zich van geen kwaad bewust. "De start was wel oké. Hij was niet heel slecht, maar Verstappen kon in de slipstream duiken en vervolgens heel laat remmen voor de eerste bocht", aldus Bottas tegenover Sky F1 over de beslissende start.

Hamilton: "Bottas hield echter de deur open voor Max" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Hamilton: "Bottas hield echter de deur open voor Max" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Oostenrijk: vanaf vandaag strengere COVID-19-maatregelen voor ongevaccineerden

Niet-gevaccineerde mensen in Oostenrijk moeten vanaf vandaag een deel van hun vrijheden opgeven: restaurants, sportevenementen en kapsalons zijn nu taboe voor hen. Het 2G-tijdperk begint in de Alpenrepubliek; dit lijkt nu al een effect te hebben op de vaccinatiebereidheid van de ongevaccineerde Oostenrijkers.

In Oostenrijk mogen mensen zonder vaccinatie niet meer eten in restaurants, sportevenementen bijwonen of skiliften gebruiken. Vandaag, maandag, wordt de zogenaamde 2G-regel van kracht voor veel vrijetijdsactiviteiten, dus alleen degenen die zijn ingeënt en degenen die zijn hersteld van COVID-19 hebben toegang waar dat voor ongevaccineerden verboden is.

Tot nu toe heeft meer dan een kwart van de mensen in Oostenrijk ouder dan 12 jaar geen vaccinatiebewijs - dat is een van de belangrijkste redenen voor de sterke stijging van het aantal COVID-19 gevallen en het vol raken van de ziekenhuizen.

De 2G-regel geldt in bars, evenementen, hotels en bij de zogenaamde contactberoepen zoals kappers of masseurs. "We gaan er nu al vanuit dat dit een sterke bijdrage kan leveren aan inperking van de coronacijfers", zei vice-kanselier Werner Kogler zondag in een ORF-televisie-interview over de nieuwe regelgeving.

"Natuurlijk kunnen er regionaal aanvullende maatregelen worden genomen als dat nodig is", zei hij met betrekking tot de extreem hoge aantallen besmettingen in sommige deelstaten. Regionale lockdowns kunnen alleen het "allerlaatste gevolg" zijn, zei hij - maar Kogler wilde een dergelijk scenario niet volledig uitsluiten.

De laatste zevendaagse incidentie in Oostenrijk was 599,6. In Ober-Oostenrijk en de regio Salzburg heeft de incidentie de 900 al overschreden. Deze twee deelstaten hebben de laagste vaccinatiegraad van Oostenrijk.

Toenemende vaccinatiecijfers gemeld
Afgelopen weekend werden vanuit heel Oostenrijk stijgende vaccinatieaantallen gemeld. Er is een overgangsperiode als stimulans voor de treuzelaars: gedurende vier weken geldt de eerste vaccinatie, samen met een negatieve PCR-test, als 2G-bewijs. Daarna moet de volledige vaccinatiebescherming kunnen worden aangetoond. Ook voor de boostervaccinaties is momenteel veel belangstelling, omdat samen met de 2G-regel de geldigheidsduur van de tweede vaccinatiedosis is beperkt tot negen maanden.

Kinderen onder de 12 jaar zijn over het algemeen vrijgesteld van de 2G-regel. Een negatieve test is voldoende voor 13- tot 15-jarigen. Ook wie om medische redenen niet gevaccineerd kan worden, kan met een medisch attest en een PCR-test blijven deelnemen aan het openbare leven. In Oostenrijk zijn snel- en PCR-testen gratis voor iedereen.

Archeologen ontdekken 'slavenkamer' in Pompeii

Archeologen hebben tijdens opgravingen in de verzonken stad Pompeii een goed bewaard gebleven slavenkamer ontdekt. In de ongeveer 16 vierkante meter grote kamer op een stuk grond net buiten de oude stad werden drie bedden, enkele amforen, vazen en een kist met teugels voor paarden gevonden.

De kamer diende waarschijnlijk als opslagruimte en tegelijkertijd als onopgesmukte accommodatie voor de slaven. "Hier zien we iets dat normaal in de schaduw blijft", zegt Gabriel Zuchtriegel, de museumdirecteur van Pompeii.

Hij vertelt dat in oude tradities en documenten meestal alleen het leven van de hogere klasse werd omschreven. De nieuwe vondst biedt nu de kans om een beetje inzicht te krijgen in het leven van de slaven in Pompeii.

Lang over het hoofd gezien
Er moeten minstens drie slaven in de kamer hebben geslapen. De bedden waren eenvoudige houten bedjes die met touwen waren bespannen, waarop kleden of tapijten werden gelegd. Twee bedden waren ongeveer 1,70 meter lang, één - waarschijnlijk voor een kind - 1,40 meter. In de hoeken stonden de amforen van de landheer. Zuchtriegel zei dat de slaven hun bezittingen in twee amforen onder de bedden moesten bewaren.

Bovendien stond in het midden van de kamer, die maar één klein raam had, een houten kist met een beslag van metaal en een dissel die tegen één van de bedden leunde. Deze hoorde bij een praalwagen die begin dit jaar in de kamer ernaast werd ontdekt. "We hadden niet verwacht zo'n kamer te vinden. We liepen er vaak langs", merkte Zuchtriegel op. Een kamer verder waren al in 2018 de stoffelijke resten van drie paarden ontdekt.

De oude stad Pompeii ligt aan de voet van de vulkaan Vesuvius. Tijdens uitbarstingen in 79 na Christus begroeven as, modder en lava de nederzettingen en hielden de stad gedeeltelijk in stand. Pompeii werd herontdekt in de 18e eeuw. De archeologische vindplaats is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Italië en herbergt sensationele vondsten.

Carnavalsfestiviteiten afgeschaald door stijgende coronacijfers

Voorzitter Helen Mertens van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Limburg roept bestuurders op om grootschalige evenementen, zoals de carnavalsfeesten in Zuid-Limburg, af te schalen. “We hadden afgelopen weken al opnamestops in ziekenhuizen in Limburg. Dat geeft natuurlijk een enorme ontwrichting in onze provincie”, zei Mertens zondag in Nieuwsuur (NPO 2).

Haar oproep heeft succes gehad want na Heerlen, Kerkrade en Brunssum schrapt Maastricht nu ook de aftrap van het carnavalsseizoen. Even leek het erop dat de opening in aangepaste vorm zou doorgaan met extra coronamaatregelen en een kleinere zaalcapaciteit. Maar ook dat vindt de organisatie nu te onveilig.

Vrijdag besloten de zestien burgemeesters in Zuid-Limburg nog 'gewoon' de landelijke richtlijnen inzake corona te volgen. Dat betekende dat in Zuid-Limburg de start van het carnavalsseizoen gevierd mag worden. 

Donderdag is het de elfde van de elfde, traditioneel het begin van de carnavalstijd. In het midden en noorden van Limburg zijn festiviteiten afgelast, in Noord-Brabant en ook in Zuid-Limburg niet, of nog niet. Meer hierover op Skipr.

COVID-19: OMT-lid 'nieuwe lockdown niet uitgesloten'

Vrijdag besluit het kabinet over eventuele aangescherpte coronamaatregelen. OMT-lid Marc Bonten zegt in Nieuwsuur dat maatregelen zoals in de vorige lockdown niet uitgesloten zijn. "Maar ik denk dat we met goed gebruik van de QR-code en de basismaatregelen nog heel veel kunnen."

Woensdag gaat het OMT weer met elkaar in overleg om het kabinet van een nieuw advies te voorzien. Het OMT had al eerder het kabinet geadviseerd om stapsgewijs te versoepelen, maar het kabinet besloot anders. 

Frankrijk: politieagenten aangevallen met mes uit terroristisch motief

Vanmorgen zijn politieagenten in het Franse Cannes aangevallen en gestoken met een mes. Het incident vond plaats voor een politiebureau, volgens persbureau AFP.

Volgens de informatie wordt er uitgegaan van een "terroristische" aanslag, de dader naderde rond 6.30 uur een politievoertuig voor het politiebureau, opende de autodeur en stak de politieman die erin zat "in de borst". De agent droeg een kogelvrij vest wat hem beschermde tegen het mes. De terrorist liep vervolgens om het voertuig heen en mishandelde de agent achter het stuur, vervolgde het rapport. Hierop heeft een derde agent de dader neergeschoten waarbij hij levensgevaarlijk gewond raakte. "De aanvaller is geneutraliseerd", schreef de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op Twitter.

Minder kantoren getransformeerd tot woningen in 2020

In 2020 zijn er 10,2 duizend woningen bijgekomen door transformatie van kantoren, winkels en andere niet-woningen. Dit is een daling ten opzichte van voorgaande jaren; in 2018 en 2019 kwamen er steeds meer dan 12 duizend woningen bij door transformaties. Er zijn vooral minder woningen in voormalige kantoorpanden gecreëerd. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, bekostigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het lagere aantal woningtransformaties in 2020 komt niet alleen doordat er minder panden zijn verbouwd, maar ook doordat de panden die zijn verbouwd gemiddeld minder woningen opleverden. In 2019 leverden woningtransformaties gemiddeld 4,7 woningen per pand op; in 2020 zijn dat er 4,1. Bij de meeste transformaties wordt slechts een deel van het pand getransformeerd. Woningtransformaties leveren vooral kleine woningen voor alleenstaanden op.

De 10,2 duizend nieuwe woningen die door transformatie van bestaande gebouwen zijn ontstaan, vormen 11 procent van alle woningen die in 2020 aan de woningvoorraad zijn toegevoegd. Nieuwbouw blijft nog altijd de belangrijkste factor voor groei van de woningvoorraad. In 2020 waren dat bijna 70 duizend woningen.

Vooral minder woningtransformaties in voormalige kantoorpanden
Het aantal woningen in voormalige kantoorpanden is sterk afgenomen: meer dan 2,1 duizend minder dan ten opzichte van 2019. Dat komt niet alleen door een afname in het aantal getransformeerde kantoorpanden (-10 procent), maar vooral doordat er per kantoorpand gemiddeld minder woningen zijn opgeleverd (8 in plaats van 12). Het aandeel woningtransformaties waarbij de hoofdfunctie van het pand voorheen kantoor was, is daarmee afgenomen van 46 procent in 2019 naar 35 procent in 2020. Daarmee leverden getransformeerde kantoren wel nog steeds de grootste bijdrage aan het aantal woningtransformaties.

De transformatie van panden met voorheen een maatschappelijke functie zoals gezondheidszorg, onderwijs, sport of bijeenkomst leverde meer op dan in 2019. Dat kwam vooral omdat er per pand meer woningen werden opgeleverd, het aantal getransformeerde panden met een maatschappelijke functie lag juist lager dan in 2019.

Deeltransformaties komen vaker voor
Ook is in beeld gebracht welk percentage van het pand wordt getransformeerd. In veel gevallen heeft een deel van het pand al een woonfunctie: bijvoorbeeld woonboerderijen waarvan de aangebouwde stal tot woonruimte wordt verbouwd, of flatgebouwen waarbij de garages of winkels op de begane grond worden omgezet. Bij slechts een derde werd in 2020 (bijna) het gehele gebouw getransformeerd (meer dan 75 procent van het gebruiksoppervlak van het pand). In meer dan de helft van de gevallen werd minder dan 50 procent van het pandoppervlak verbouwd tot woonruimte.

Overwegend kleine woningen voor jonge alleenstaanden
Transformaties voegen vooral kleine woningen toe aan de voorraad. Het gemiddelde gebruiksoppervlak van woningen die voortkomen uit transformaties was in 2020 76 m2. Gemiddeld hebben woningen in Nederland een gebruiksoppervlak van zo’n 119 m2, bij meergezinswoningen - wat woningtransformaties over het algemeen zijn - is dat 80 m2. Wel is het aandeel zeer kleine woningtransformaties van kleiner dan 50 m2 sinds 2017 iets afgenomen. Tussen 2017 en 2020 is dat afgenomen van 46 procent van de woningtransformaties naar 43 procent. De relatief kleine woningen huisvesten vooral jonge alleenstaanden. Op 1 januari 2021 was 63 procent van de huishoudens die een in 2020 opgeleverde transformatiewoning bewoonde alleenstaand. 48 procent van de huishoudens had een referentiepersoon tussen 18 en 28 jaar oud.

Minder transformaties in Rotterdam en Amsterdam
In 2019 werden in Rotterdam en Amsterdam de meeste woningen uit transformaties opgeleverd. In 2020 was het aantal gecreëerde woningen uit hergebruik van bestaande panden in deze steden beduidend minder. Ook in Den Haag nam het aantal woningen uit transformatie iets af, maar staat nu bovenaan de lijst met gemeenten met de meeste woningtransformaties. In Den Haag en Rotterdam is circa 18 procent van alle toegevoegde woningen aan de woningvoorraad ontstaan door transformatie, in Amsterdam was dit 11 procent van alle woningen die aan de woningvoorraad werden toegevoegd.

In Nieuwegein en Maastricht nam het aantal woningtransformaties juist toe. In Nieuwegein kwamen bijna 560 woningen voort uit transformaties, 89 procent van het totaal aantal toegevoegde woningen in die gemeente. In Maastricht ging het om meer dan 685 woningen; bijna de helft van het aantal toegevoegde woningen in die gemeente.

Kantoorpanden ( Foto-Pixabay)
Kantoorpanden ( Foto-Pixabay)

Met C19 besmette radioloog werkt gewoon door omdat 'hij onmisbaar is'

Hoewel hij besmet is met COVID-19 werkt een radioloog gewoon door bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Dat is mogelijk als iemand "onmisbaar is voor de continuïteit van de zorg", reageert een woordvoerster van het JBZ. "We hebben dat bij leidinggevenden aangekaart, maar krijgen te horen dat het besmettingsrisico heel laag is”, zegt een medewerker die anoniem wil blijven. Meer hierover bij het AD.

Nederland besluit toch om te stoppen met steun fossiele brandstofprojecten in het buitenland

Nederland heeft zich bedacht en belooft tóch te stoppen met steun aan fossiele projecten in het buitenland. Het kabinet zet, in tegenstelling tot eerdere berichten, haar handtekening alsnog onder een verklaring daartoe, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om de zogenoemde COP26-verklaring, die op de klimaattop in Glasgow is behandeld. Meer hierover bij de Gelderlander.

Spellenspektakel 2021 biedt vol programma in Jaarbeurs

Er was nog een kleine twijfel en angst of na de persconferentie niet weer alle evenementen het onderspit moesten delven, maar dit was gelukkig niet het geval voor het Spellenspektakel. FOK! ging op onderzoek uit naar de populairste spellen, maar zag ook genoeg potentie voor een nieuwe groep bezoekers om langs te komen bij het evenement; de onervaren speler.

Noord-Ierland: bus gekaapt en in brand gestoken, waarschijnlijk om onvrede Brexit

In het Noord-Ierse Rathcoole bij Belfast hebben vier gemaskerde mannen gisteravond een passagiersbus gekaapt en in brand gestoken. De lokale politie bevestigt dat de buschauffeur en de inzittende passagiers veilig de bus hebben kunnen verlaten. Zo meldt de Gelderlander.

Het voorval past bij andere incidenten in Noord-Ierland de afgelopen tijd. Een week geleden werd er ook al in bus ingenomen door een groep gemaskerde mannen, die de bus daarna in brand staken. Toen werd gesproken over onrust ontstaan door Brexit. Tijdens het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou de ‘zachte grens’ tussen Noord-Ierland en Ierland in stand worden gehouden, maar import van goederen uit de Europese Unie over de Ierse zee bemoeilijkt deze situatie.

Quinsy Gario zegt lidmaatschap BIJ1 op: "Het hoeft niet meer"

Quinsy Gario heeft gisteren bekendgemaakt zijn lidmaatschap van BIJ1 te beëindigen. "Het hoeft van mij niet meer", zo laat hij via Twitter weten. Zo meldt AT5.

Gario lag al langer in de clinch met de partij. De kunstenaar en activist stond op nummer twee van de partijlijst en was daarmee de vervanger van Sylvana Simons. In juli werd hij geschorst vanwege "manipulatief gedrag, mannelijke dominantie en het zaaien van tweedeling", aldus partijvoorzitter Jurisca Mills.

De partijvoorzitter en het bestuur hebben Gario geroyeerd nadat zestien mensen die binnen de partij hebben geklaagd over zijn gedrag. De klachten zouden gaan over onder andere zin doordrijven, manipulatief gedrag, stoken en disrespectvolle omgang.

Gario zelf herkende zich niet in de beschuldigingen en is nog in beroep gegaan tegen zijn schorsing, maar vandaag heeft hij besloten dat niet meer af te wachten.

Tijdens een algemene ledenvergadering zondag zou Gario via een livestream spreken, maar hij kreeg naar eigen zeggen door technische problemen geen toegang tot de vergadering.

src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

FOK! Wat een weer: rustiger en droger weer

herfstbanner

Goeiedag!  

Dat was gisteren toch een behoorlijk onstuimig dagje. Er stond heel veel wind en vrijwel de hele dag door wemelde het van de buien. Alleen in het zuiden van het land viel het met de buien behoorlijk mee. Ten noorden van de grote rivieren was het echter soms kletsnat. Er zat wel behoorlijk veel vaart in de buien, maar soms organiseerden ze zich tot lijntjes. En als je daar onder zat was het herfstweer in optima forma.

Plaatselijk viel er wel flink wat regen. Op heel veel plaatsen in het land zo tussen de 5 en 10 mm. Alleen in het zuiden bleef het zo goed als droog. Ook stond er tot diep in het binnenland aan toe een harde westelijke wind. Bij buien kwamen soms ook flinke windvlagen voor.

Vandaag zien we dan meer zon dan gisteren. Helemaal droog blijft het niet, want in de ochtend en deels in de middag kunnen er nog een paar buien vallen. Deze zullen echter niet meer zo talrijk en intensief zijn als vandaag. In de middag klaart het dan verder op en zullen de buien helemaal gaan verdwijnen. De temperaturen liggen rond de 12 graden en ook de westelijke wind is met kracht 2 tot 4 niet meer haantje de voorste. Ook op de Wadden zal de wind geleidelijk aan minder sterk worden.

Succes met werken!  


Oeffelt in het zonnetje (Foto: Charged)
Een heerlijk zonnetje vanmiddag in de omgeving van Oeffelt. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.