FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 november 2021

Ajax zeker van achtste finales Champions League na uitzege bij Dortmund

Ajax heeft zich door een 3-1 zege bij Borussia Dortmund al na vier wedstrijden geplaatst voor de achtste finales van de Champions League.

Ajax begon met de vertrouwde basisopstelling, maar in het eerste kwartier tegen Borussia Dortmund had de ploeg van Erik ten Hag weinig te vertellen. De Amsterdammers kwamen goed weg na een foutje van Lisandro Martínez. Thorgan Hazard mocht daardoor één op één met Remko Pasveer, maar de Ajax-goalie greep goed in. De Belg kon nog wel een voorzet geven, maar die werd door Jude Bellingham voor open doel naast gekopt.

Na twintig minuten kwam Ajax wat meer in het spel voor en kregen we meer een wedstrijd. De Amsterdammers kregen wat kansjes, maar er waren ook kansen voor Borussia. Er leek een open wedstrijd te ontstaan, maar na iets meer dan een half uur kwam Dortmund met een man minder te staan na een rode kaart van Mats Hummels. In de herhaling leek een rode kaart overdreven, maar hij bleef toch staan.

Toch zou Dortmund op voorsprong komen. Jude Bellingham werd in de zestien licht geraakt door Noussair Mazraoui. De scheidsrechter zag het eerst over het hoofd, maar de VAR greep in en zo werd het alsnog een strafschop, die werd benut door Marco Reus.

Met een man meer kreeg Ajax nog voor rust de nodige kansen op de gelijkmaker. Lisandro Martinez kreeg op de rand van de zestien een vrije schietkans en ook Berghuis was nog kansrijk.

Met Davy Klaassen voor Edson Álvarez voerde Ajax de druk in de tweede helft verder op, al bleef Dortmund in de eerste deel van de tweede helft goed overeind. Maar gedurende de tweede helft kwamen de eerste barstjes in de defensie van Dortmund, al kwam Ajax met het nodige geluk op gelijke hoogte via aanvoerder Dusan Tadic.

Na de 1-1 bleef Ajax aandringen en de eerste kans op de 1-2 was voor Mohammed Kudus, maar hij raakte zijn volley helemaal verkeerd. Toch kwam Ajax op voorsprong. Op een voorzet van Antony kopte Sebastian Haller binnen. In de blessuretijd liep Ajax nog uit naar 1-3. Opnieuw was Antony de aangever, ditmaal tikte Davy Klaassen van dichtbij binnen. Door de zege is Ajax zeker van de volgende ronde.

In de andere wedstrijd in groep C won Sporting Portugal met 4-0 van Besiktas.

Random Pics van de Dag #458

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Topvrouw Blizzard vertrekt na drie maanden

Na het vertrek J. Allen Brack werden twee mensen co-leiders bij Blizzard: Mike Ybarra en Jen Oneal. Na drie maanden houdt de laatstgenoemde het alweer voor gezien. Aan het einde van het jaar vertrekt Oneal bij Blizzard. De keuze om te vertrekken heeft ze zelf gemaakt, benadrukt Oneal.

Ze blijft nog wel verbonden aan Blizzard. Ze is raadslid bij non-profit organisatie 'Women in Games International' waar Blizzard een donatie van één miljoen dollar naar overmaakt. Per direct is Mike Ybarra dus het enige topfiguur binnen Blizzard.

Blizzard

Nieuwe gameplay voor Portal-modus Battlefield 2042

EA heeft nieuwe beelden vrijgegeven voor de Portal-modus van Battlefield 2042. In deze modus kunnen spelers klassieke maps herbeleven, ze betreden met moderne uitrusting of zelf tweaken aan hoe ze de game willen spelen.

Voor de Battlefield-veteraan zal onderstaande trailer ongetwijfeld een bron van nostalgie vormen. Vanaf 19 november kan iedereen met de modus aan de slag. Early Access begint op 12 november al.

VS: proces gestart tegen Kyle Rittenhouse (18), is hij een held of extremist?

Kyle Rittenhouse wilde bij de rellen in Kenosha plaatselijke bedrijven beschermen tegen plunderaars en schoot daarbij twee ongewapende demonstranten neer. Het proces tegen hem raakt genodeloos verschillende zere plekken in de Amerikaanse ziel: de kwestie van zelfverdediging, wapenbezit en ras.

In feite had Kyle Rittenhouse nog geen wapen mogen bezitten of in het openbaar mogen dragen. Op het moment van zijn misdaad in augustus 2020 was hij pas 17 en nog een jaar te jong volgens de staatsregels. Maar een vriend die al meerderjarig was kocht het geweer voor hem. Rittenhouse kwam aan de 1200 dollar voor het geweer van de staat: Corona-steungeld voor werklozen.

Held of extremist?
Zoals Rittenhouse zelf heeft verteld, droomde hij er van jongs af aan van om politieman, brandweerman of paramedicus te worden. Toen protesten tegen politiegeweld in Kenosha - een voorstad van Chicago - vorig jaar uitliepen op avondrellen, zag de tiener blijkbaar een kans om zijn roeping te volgen en zich nuttig te maken voor de maatschappij. Een groep genaamd de 'Kenosha Guard' riep burgers op zichzelf te beschermen, omdat de staatsveiligheidstroepen het niet aan zouden kunnen: "Pak je wapens, en laten we onze stad verdedigen!" Rittenhouse reed naar Kenosha vanuit zijn woonplaats 20 mijl verderop met zijn geweer en een eerste hulp tas om lokale bedrijven te beschermen tegen vandalen, plunderaars en brandstichters, volgens zijn verklaring. Maar de omtandigheden waarin hij terechtkwam, overdonderden hem.

In de nacht van 25 augustus schoot Rittenhouse twee blanke demonstranten neer en verwondde een ander. De aanklagers beschuldigden hem onder meer van twee moorden en een poging tot moord. Toenmalig president Donald Trump verdedigde de tiener echter: "Ik denk dat hij in zeer grote problemen terecht is gekomen, als hij zich niet had verdedigd was hij waarschijnlijk zelf vermoord." Conservatieve kringen bestempelden Rittenhouse vervolgens als held en zamelden twee miljoen dollar in om zijn borgtocht te betalen. Links daarentegen ziet de tiener als een rechtsextremist, een verheerlijker van politie en een sympathisant van voor eigen rechter spelende burgerwachten.

De zaak Rittenhouse is het decor verworden voor twee verschillende politieke stromingen in de VS die nog rechtlijniger tegenover elkaar staan dan bij de moord op George Floyd door een blanke politieagent in mei 2020. Die zaak maakte Black Lives Matter tot een wereldwijde beweging tegen racisme en discriminatie van zwarte mensen. Trump en zijn aanhangers daarentegen probeerden de demonstranten in diskrediet te brengen als "terroristen", "misdadigers" of "anarchisten".

De protesten in Kenosha ontstonden door het neerschieten van een Afro-Amerikaan door een blanke politieagent. Het proces tegen Rittenhouse, dat afgelopen maandag zijn beslissende fase is ingegaan met de benoeming van de jury, stelt dus drie Amerikaanse twistpunten op de proef: het recht op zelfverdediging, het recht om wapens te dragen en de kwestie van ras. De zaak Rittenhouse vertegenwoordigt het innerlijke conflict van de gepolariseerde Amerikaanse samenleving, vertelde professor in de rechten Keith Findley aan de Washington Post.

Polarisatie bemoeilijkt het zoeken naar de waarheid
Veel ogen in de VS zijn momenteel gericht op de rechtbank in Kenosha en in het bijzonder op rechter Bruce Schroeder. De juryselectie duurde maandag alleen al meer dan acht uur. Meer dan 20 kandidaten werden gescreend. Door de politieke polarisatie is het niet gemakkelijk onbevooroordeelde burgers te vinden. "Het leven gaat over keuzes en consequenties," zei een kandidaat jurylid tegen Rittenhouse. "Waarom is hij niet in zijn eigen stad gebleven?" Ze werd naar huis gestuurd. Uiteindelijk bleven er 9 mannen en 11 vrouwen over, allen blank op één uitzondering na.

Nog voor het proces begon, had rechter Schroeder al controverse veroorzaakt met individuele beschikkingen. Bijvoorbeeld, de mannen die door Rittenhouse zijn vermoord mogen geen "slachtoffers" worden genoemd. Hij liet het aan de verdediging over om de demonstranten "plunderaars" of "brandstichters" te noemen als daar bewijzen voor waren.

De sterke polarisatie van de zaak verhult echter hoe ingewikkeld de juridische situatie eigenlijk is en hoe verschillend de uitgangspositie is, bijvoorbeeld in vergelijking met de moord op George Floyd, die door de rechter werd bevestigd. Aanleiding voor de protesten in Kenosha was het ernstig gewond raken van een Afro-Amerikaan - Jacob Blake bij een schietpartij door de politie. Maar er werd vervolgens geen aanklacht ingediend tegen de verantwoordelijke politieagent omdat Blake blijkbaar gewapend was met een mes en zich verzette tegen de wetshandhaver.

Er zijn ook videobeelden die in het voordeel spreken van Rittenhouse en zijn vermeende zelfverdediging. Daarin is te zien hoe Joseph Rosenbaum - een veroordeelde zedendelinquent met drugsproblemen - een plastic zak naar Rittenhouse gooit. Nadat de tiener het vuur opent op Rosenbaum, wordt hij aangevallen door andere demonstranten en valt op de grond. Een aanvaller slaat hem met zijn skateboard en wordt vervolgens neergeschoten door Rittenhouse.

Het vonnis in het proces wordt over twee tot drie weken verwacht. Wat de uitkomst ook zal zijn, politieke polarisatie lijkt zeker. Maar één grotere vraag zal waarschijnlijk onbeantwoord blijven: Waarom hebben de staatsveiligheidsdiensten de zelfbenoemde militieleden getolereerd en verwelkomd? Waaronder een minderjarige met een aanvalsgeweer? Op videobeelden is te zien hoe de ordehandhavers de burgerwachten voorzien van waterflessen: "We waarderen jullie inzet echt."


Atlanta Braves wint voor het eerst sinds 1995 World Series

Atlanta Braves is voor het eerst sinds 1995 winnaar van de World Series. De Amerikaanse honkbalploeg met tweede honkman Ozzie Albies in de ploeg won het zesde duel tegen Houston Astros met 7-0 en pakte het vierde punt in de In de best-of-sevenserie. Voor de Braves was het de vierde titel uit de clubgeschiedenis nadat ze ook in 1914, 1957 en 1995 wisten te winnen.

Op weg naar de World Series had Atlanta Braves al Milwaukee Brewers en titelverdediger Los Angeles Dodgers uitgeschakeld en ook tegen Houston Astros, de winnaar in 2016, hadden de Braves steeds de overhand in de best-of-sevenserie.

In de zesde wedstrijd in de best-of-sevenserie hadden Max Fried en Jorge Soler de hoofdrol. In zes innings kreeg Fried maar vier honkslagen tegen en geen enkele run. Op het moment dat hij naar de kant werd gehaald stonden de Braves al met 6-0 voor. Onder meer door een drie run homerun van Soler in de derde inning pakte de Braves het beslissende punt. Onder meer dankzij de homerun van Soler werd de Cubaan verkozen als MVP van de WorldSeries.

Braves kende geen gelukkige start van het seizoen en in aanloop naar het seizoen overleed ook clublegende Hank Aaron. Na de All-Star break verliep het beter voor de Braves en wonnen nog eenvoudig de NL East. In de play-offs schakelde vervolgens Milwaukee Brewers en titelverdediger Los Angeles Dodgers uit, waarna in de WorldSeries gewonnen werd van de Houston Astros.

Amsterdam: doktersassistenten opgepakt die valse vaccinatiebewijzen verstrekten

De politie heeft twee doktersassistenten aangehouden die verdacht worden van handel in valse vaccinatieregistraties. De vrouwen van 30 en 31 jaar werken beiden in een Amsterdamse artsenpraktijk en zijn gisteren en vandaag opgepakt. Zo meldt AT5.

De politie kwam de twee Amsterdammers op het spoor in een lopend onderzoek naar verdovende middelen.

Uit onderzoek blijkt dat de vrouwen tientallen mensen hielpen aan een vaccinatiebewijs zonder dat deze mensen daadwerkelijk een prik hadden gekregen. Hiervoor ontvingen de vrouwen volgens de politie een geldbedrag van tussen de 500 en 1000 euro per vaccinatiebewijs.

Hierdoor was het mogelijk voor mensen om een QR-code te ontvangen en een ingevuld vaccinatiepaspoort met stempels van de dokterspraktijk. De politie doet verder onderzoek naar de tientallen klanten die een valse registratie gekocht hebben.

Het nutteloze feitje van de dag: Bijzondere president

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Amerikaanse presidenten mogen tegenwoordig nog maar twee termijnen dienen als leider van hun land en de ene lukt dat wel zoals bijvoorbeeld Ronald Reagan en Bill Clinton en anderen komen niet verder dan één termijn zoals bijvoorbeeld George Bush sr. of Jimmy Carter. Ook voor Donald Trump bleef het vooralsnog bij één termijn, maar hij zou mogelijk bij de volgende verkiezingen weer een poging kunnen wagen om verkozen te worden. Lukt dat, dan presteert hij iets dat niet uniek is. Want wist je dat er al eerder een politicus was die twee termijnen lang president van de Verenigde Staten was, maar waarbij de termijnen niet aaneengesloten waren?

De Democraat Cleveland was namelijk de 22e en 24e president van de Verenigde Staten. Hij was dat van 1885 tot 1889 en van 1893 tot 1897, tussendoor vervulde Benjamin Harrison het ambt nadat hij de verkiezingen in 1888 won van Cleveland. In 1892 waren de rollen omgekeerd en wist Cleveland wel van Harrison te winnen.

Daarmee is Cleveland dus de enige Amerikaanse president die in twee niet aaneengesloten termijnen president is geweest.

Grover Cleveland (WikiCommons/U.S. National Archives and Records Administration)
Grover Cleveland (WikiCommons/U.S. National Archives and Records Administration)

12 jaar geŽist voor doodschieten vriend

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft wederom in totaal een gevangenisstraf van twaalf jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 43-jarige man. Hij wordt ervan verdacht op 17 februari 2018 in Zwolle een 38-jarige vriend te hebben doodgeschoten. Daarbij zaagde hij het lichaam van het slachtoffer in stukken en verstopte hij dat lichaam in een kruipruimte.

De rechtbank legde de man, conform de eis van de officier van justitie, een gevangenisstraf op van twaalf jaar en TBS met dwangverpleging. De verdachte ging daartegen in hoger beroep.

Hij beweert dat niet hij maar zijn vriend zichzelf met een pistoolschot om het leven heeft gebracht. Aan de orde in het hoger beroep is of daarvan sprake was of dat er sprake was van doodslag. Het OM staat op het standpunt dat hij met opzet zijn vriend van het leven heeft beroofd.

Volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal, staat vast dat het slachtoffer door een schotwond om het leven is gekomen in de woning van de verdachte. Het pistool waarmee geschoten is, was in het bezit van verdachte en bevond zich in zijn woning. “Verdachte heeft na het schietincident het stoffelijk overschot in zijn woning versleept en vervolgens in de badkamer in delen gezaagd”, aldus de AG in haar requisitoir. “Nadien heeft bij de lichaamsdelen in de kruipruimte van zijn woning verstopt.”

Verdachte heeft dagen erna het gebeuren welbewust op een vermissing willen doen lijken. Ook had hij plannen om het lichaam te laten verdwijnen. Daarnaast acht de AG het door de verdachte geschetste scenario ongeloofwaardig. “De bewijsmiddelen passen niet alleen beter bij het scenario doodslag, maar maken het alternatieve scenario van verdachte ook nog eens onaannemelijk.”

Het met een vuurwapen op een relatief korte afstand schieten op het hoofd van een persoon kan niet anders worden uitgelegd dan dat de verdachte met opzet iemand van het leven wilde beroven. De kans dat iemand dat overleeft is immers zeer klein.

In de hoger beroepsfase is de verdachte onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens de AG dient TBS met dwangverpleging te worden opgelegd. “Het risico dat hij opnieuw onder invloed van zijn stoornis een (levens)delict pleegt, is levensgroot. Dat risico is onaanvaardbaar.”

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden laat na de inhoudelijke behandeling weten wanneer het uitspraak doet.

Man in Roosendaal opgepakt voor witwassen

Agenten hebben op de Memlincstraat een 22-jarige man uit Schijf aangehouden. Omdat de man zich agressief gedroeg moesten de dienders pepperspray gebruiken bij zijn aanhouding.

De verdachte kreeg dinsdag rond 21.40 uur een stopteken op de Burgemeester Freijterslaan. De bestuurder negeerde dat en ging er met zijn auto vandoor. Op de Memlincstraat stapt hij uit en probeerde er te voet vandoor te gaan. De agenten gingen te voet achter de man aan en haalden hem in. Daarop nam de verdachte een gevechtshouding aan en liep hij op de dienders af. Die besloten pepperspray te gebruiken om de man veilig aan te kunnen houden.

Toen de man eenmaal in de boeien was geslagen bleek hij een aantal blikken bier en een zakje met daarin mogelijk cocaïne op zak te hebben. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en had duizenden euro’s op zak. De man wordt verdacht van rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, rijden zonder geldig rijbewijs en van witwassen. Het geld is in beslag genomen en de verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

A50 weer open na herstelwerkzaamheden wegdek na brand oplegger met gevaarlijke stoffen

Een oplegger van een vrachtwagen is vanmiddag rond 14.20 uur in brand gevlogen op de A50 bij Herpen. Er zijn meerdere brandweervoertuigen ter plaatse om het vuur te blussen. De oplegger was geladen met gevaarlijke stoffen. Het gaat om verfgerelateerde stoffen, meldt Rijkswaterstaat. Volgens Rijkswaterstaat zorgde de brand voor veel overlast omdat de A50 in beide richtingen moest worden afgesloten. Meer hierover bij de Gelderlander.

Update 3 november 7.50 uur: De A50 is weer vrij na nachtwerk om het asfalt bij Ravenstein en Herpen te herstellen na  het in brand vliegen van een oplegger met gevaarlijke stoffen. Sinds iets na 7.00 uur woensdagmorgen is de weg weer begaanbaar. 

  

Eerdere berichtgeving:
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens de vrachtwagenchauffeur zag hij twee negroïde mannen wegrennen uit de brandende oplegger. De politie vermoedt dat dit vluchtelingen betreft, het tweetal is nog niet gevonden. Eén rijbaan is inmiddels vrijgegeven, voor de andere rijbaan is een omleidingsroute aangegeven.

Taakstraffen voor twee vrouwen na aanranding pizzabezorger

De rechtbank Noord-Holland heeft twee vrouwen (destijds 24 en 25 jaar) veroordeeld voor het aanranden van een 17-jarige pizzabezorger op 2 mei 2020 in Alkmaar en het maken en verspreiden van een filmpje daarvan. Beide verdachten krijgen een gevangenisstraf van één dag, gelijk aan het voorarrest.

De 25-jarige vrouw, die het filmpje maakte, krijgt daarnaast een taakstraf van 60 uur. De 24-jarige vrouw, die de pizzabezorger betastte, krijgt daarnaast een taakstraf van 120 uur en moet een schadevergoeding van 750 euro betalen.

Aanranding
Het voorval gebeurde rond het middaguur. De twee vrouwen bestelden de pizza’s die het slachtoffer kwam afleveren. Vrijwel direct na binnenkomst drong de 24-jarige verdachte zich op aan het slachtoffer. Uit het niets betastte ze hem over zijn kleding heen in zijn kruis en zei dat het de ultieme droom van een pizzabezorger moest zijn. De medeverdachte heeft de ontuchtige handelingen gefilmd en de 25-jarige vrouw stuurde het filmpje door naar een vriendin.

Het slachtoffer werd volkomen overrompeld door het gedrag van de vrouwen. Hij verklaarde later dat hij van de schrik een black-out kreeg.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de 24-jarige verdachte inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit van het minderjarige slachtoffer en dat de medeverdachte dit heeft gefilmd. Het handelen van de verdachten heeft een grote impact op hem gehad. Zo worstelde hij nog geruime tijd na het incident met gevoelens van angst en onveiligheid. En als hij ging werken, was hij extra alert. Dit alles rekent de rechtbank de verdachten aan.

Volgens de verdediging konden de verdachten niet weten dat het filmen strafbaar was, omdat het slachtoffer ouder oogde dan achttien jaar. Daar gaat de rechtbank niet in mee. Het is een strafbaar feit als vast komt te staan dat het slachtoffer, dat er als een volwassene uitziet, onder de leeftijdsgrens zit.

De vrouwen hebben inzicht in hun eigen laakbare handelen, bleek volgens de rechtbank tijdens de zitting. Ze staan open voor een gesprek met het slachtoffer. Een taakstraf vindt de rechtbank daarom passend.

Bokser Butaev overklast James en pakt wereldtitel over, Zepeda slaat Vargas KO

Voor de boksliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want er stonden toch wel een paar mooie titels op het spel, ook al is het komend weekeinde pas weer tijd voor een écht groot gevecht in de bokswereld: Canelo Alvarez tegen Caleb Plant.

In Las Vegas nam Jamal James (27-1) het op tegen de Rus Radzhab Butaev (13-0), waarbij de Amerikaan zijn nog verse WBA-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) voor het eerst verdedigde. Dat ging aanvankelijk gelijk op, maar naarmate het gevecht vorderde kwam Butaev steeds sterker opzetten en na een kleine negen ronden was het duidelijk: James was niet opgewassen tegen het geweld en de scheidsrechter maakte er een einde aan.

In het voorprogramma ging voormalig titelkandidaat Thomas Dulorme (25-5) al in de eerste ronde gestrekt tegen de nog jonge Jaron Ennis (27-0), die daarmee zijn 26e knockoutzege boekte. Eveneens in het weltergewicht rekende Michel Rivera (21-0) in een prima gevecht overtuigend af met José Matias Romero (24-1), om zijn opmars zo voort te zetten.

Madison Square Garden in New York was gevuld voor de strijd om de WBC Silver-titel in het superlichtgewicht (-63,5kg), tussen kampioen Jose Zepeda (34-2) en uitdager Josue Vargas (19-1). Het leek niet Vargas' beste moment: al snel ging hij face-first tegen het canvas, niet veel later - nog altijd in ronde één - maakte Zepeda een overtuigend einde aan het gevecht.

Politie treedt stevig op bij demonstratie tijdens persconferentie coronamaatregelen

De politie heeft dinsdagavond in moeten grijpen bij een demonstratie bij het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. In dat gebouw aan de Turfmarkt ging eerder op de avond de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van start. De groep van circa 150 actievoerders werd uit elkaar gedreven en in tweeën gesplitst. De politie werd daarbij bekogeld met zwaar vuurwerk. Zo meldt het AD.

FOK! Wat een weer: herfst in alle soorten en maten

herfstbanner

Welkom!

Gisteren was er geen weerbericht realiseerde ik mij. Gek genoeg had ik dat zondag in een sombere bui wél aangekondigd, maar mijn bedoeling was dat zeker niet. Hiervoor mijn excuses. Ook mijn collega's was het even ontschoten. Kan gebeuren, we gaan gewoon weer verder.

Gisteren was het vooral in het oosten een zeer aardige dag. In Twente heeft de zon behoorlijk geschenen. Daar kwamen ze uit op 5 uur zon. Later klaarde het ook in het zuidwesten op. Daar trokken nog wel een paar buien over en een enkele daarvan had onweer bij zich.

In de rest van het land was het een donkere en grijze dag. Ook viel er af en toe regen of motregen. De meeste neerslag bleef echter vlak voor de kust hangen. Later op de dag is het ook opnieuw in de Kop van Noord-Holland weer aardig gaan regenen.

Vandaag is het maar de vraag of de mist overal wel gaat oplossen. Er bestaat een mogelijkheid dat dat niet gaat gebeuren. Alleen in het zuidoosten en noordwesten is die kans duidelijk groter, als daar al mist ontstaat.

Het zuidoosten heeft te maken met de bewolking van een storing boven Duitsland wat mistvorming belemmerd, en het noordwesten blijft een aanvoer houden van buien vanaf zee. In het bewolkte zuidoosten kan er ook wat regen vallen en de buien in het noordwesten kunnen nog steeds gepaard gaan met onweer. Ik denk dat er ook wel enkele opklaringen zullen zijn. Dat met name in de westelijke helft van het land. Als de mist niet oplost zullen er plekken zijn die het met 7 graden moeten doen. Klaart het op, dan zullen we nog net boven de 10 graden uitkomen.

Wind is er maar heel weinig. 

Kortom: van alles wat!

Tot van de week!  


Zonsondergang vanuit Berlijn (Foto: Vriend van qltel)
Een mooie zonsondergang vanuit Berlijn. (Foto: Vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Opnieuw minder vakbondsleden in 2021

In 2021 waren er 98.000 vakbondsleden minder dan in 2019, een daling van 6 procent. Het aantal vakbondsleden loopt terug sinds 2011. Vanaf de start van de meting in 1901 was slechts vier keer eerder sprake van een sterkere daling. Het aandeel vakbondsleden dat de AOW-leeftijd heeft bereikt of ouder is nam toe. In het onderwijs zijn naar verhouding de meeste werknemers lid van een vakbond. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Eind maart 2021 waren 1,5 miljoen mensen aangesloten bij een vakbond. Het ledental van vakbonden is sinds 1966 niet zo laag geweest. In vier eerdere jaren was er, vergeleken met twee jaar daarvoor, een sterkere daling van het aantal vakbondsleden te zien: in 1924 (daling met 122.000), 1984 (-141.000), 1985 (-105.000) en 2019 (-101.000).

Het aantal mannelijke vakbondsleden is in 2021 met 52.000 (ruim 5 procent) afgenomen tot 931.000. Het aantal vrouwelijke vakbondsleden daalde naar 573.000 (ruim 7 procent minder dan in 2019).

Meer vakbondsleden van AOW-leeftijd
In 2021 had 22 procent van de vakbondsleden de AOW-leeftijd bereikt of overschreden, in 2019 was dit 18 procent. Dit betekent dat meer vakbondsleden de AOW-leeftijd hebben bereikt, en lid zijn gebleven van een vakbond. Dit geldt voor zowel mannelijke als vrouwelijke vakbondsleden. In de andere leeftijdsklassen nam zowel het aantal mannelijke als vrouwelijke leden af. Onder de jongere vakbondsleden (tot en met 25 jaar) was de afname het sterkst: In 2019 was het aandeel jongeren nog 2,9 procent, in 2021 was dat afgenomen tot 2,4 procent.

Organisatiegraad werknemers hoogst in onderwijs
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO blijkt dat de organisatiegraad, het aandeel werknemers dat lid is van een vakbond, in 2020 bijna 18 procent bedroeg. Hiermee is sprake van een licht dalende trend ten opzichte van de twee voorafgaande jaren.
Werknemers in het onderwijs waren met 31 procent het vaakst lid van een vakbond. Ook in het openbaar bestuur en in vervoer en opslag was de organisatiegraad relatief hoog (beide 30 procent). In de bedrijfstak informatie en communicatie was de organisatiegraad met 6 procent het laagst.

Géén lid van vakbond
Van de werknemers die in 2020 geen lid waren van een vakbond, was voor 54 procent de belangrijkste reden daarvoor dat men er nooit serieus over had nagedacht. Verder was 12 procent van de niet-vakbondsleden van mening dat vakbonden geen invloed hebben op hun arbeidsvoorwaarden, vond 7 procent het lidmaatschap te duur, en was 7 procent van mening dat vakbonden niet goed opkomen voor hun belangen.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.