FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 november 2021

Dessers bezorgt Feyenoord overwinning tegen Union Berlin en is bijna zeker van overwintering

Cyriel Dessers heeft Feyenoord donderdag ook de zege bezorgd op Union Berlin in de Conference League. De invaller schoot twintig minuten voor tijd de winnende 1-2 binnen na een keepersfout van Union Berlin, waardoor de Rotterdammers bijna zeker zijn van overwintering in de Conference League.

Feyenoord was na een kwartier spelen al op voorsprong gekomen via Luis Sinisterra, maar vlak voor rust kwam Union Berlin langszij via een treffer van Christopher Trimmel. Na rust was net zoals afgelopen zondag Dessers belangrijk voor Feyenoord. Twintig minuten voor tijd maakte de Belgische spits van Feyenoord opnieuw de winnende treffer voor zijn ploeg na een keepersfout van Union Berlin. De Duitse ploeg eindigde de wedstrijd met negen man nadat in blessuretijd twee man met rood van het veld werd gestuurd.

Door de overwinning is Feyenoord zo goed als zeker van overwintering in de Conference League. De ploeg van trainer Arne Slot heeft tien punten uit vier wedstrijd. Vier meer dan de nummer twee Slavia Praag en zes meer dan Maccabi Haifa.

Vitesse strijdend ten onder tegen Spurs

Vitesse heeft donderdagavond niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen tegen Tottenham Hotspur. In Londen werd het 3-2 voor de Spurs.

Vitesse zorgde twee weken geleden in Arnhem voor een stunt door Tottenham met 1-0 te verslaan. Toen begon Tottenham Hotspur met een b-ploeg aan de wedstrijd. Vandaag kwam onder de nieuwe manager Antonio Conte kwamen de Spurs wel met hun sterkste opstelling aan de start en dat was ook te merken. Binnen het half uur stond het al 3-0 voor Tottenham Hotspur. Heung-Min Son opende de score en ook Lucas Moura pikte zijn doelpuntje, terwijl ook nog een eigen doelpunt van Vitesse was.

Toch was bij rust de schade beperkt gebleven. Eerst had Jacob Rasmussen uit een corner de 3-1 binnen gekopt, waarna Matús Bero nog voor de rust de aansluitingstreffer maakte. Na rust was Vitesse een aantal maal dicht bij de gelijkmaker, maar dankzij goed optreden van Hugo Llloris bleef het bij 3-2. Na de rode kaart van Cristian Romero, die met twee keer geel van het veld werd afgestuurd, bleef Vitesse aandringen, totdat Danilo Doekhi zijn tweede gele kaart kreeg wegens het vasthouden van Kane. Daarna moest ook Schubert nog van het veld, omdat de doelman hands maakte buiten de zestien.

Door de nederlaag van Vitesse zakken de Arnhemmers nu naar de derde plaats in de stand achter Stade Rennes en Tottenham Hotspur.

Geen goals bij AS Monaco - PSV

PSV heeft, zonder de geblesseerden Gakpo, Madueke en Götze, bij AS Monaco met 0-0 gelijkgespeeld.

De eerste helft was niet om over naar huis te schrijven. De twee ploegen hadden de bal vooral op eigen veld en voor de doelen werd het niet gevaarlijk.

Na rust was het ietsjes beter, maar er ging nog steeds genoeg mis. Zahavi schoot van afstand net naast. Monaco was het dichtst bij een treffer. Ramalho kopte een inzet van Tchouameni van de lijn. PSV zag tijdens het duel overigens Vertessen en Vinícius uitvallen met blessures.

In de andere wedstrijd in Groep B van de Europa League speelden Real Sociedad en Sturm Graz met 1-1 gelijk. Na vier duels gaat AS Monaco met acht punten aan de leiding. PSV staat derde met vijf punten en heeft nog uitzicht op de volgende ronde.

AZ doet goede zaken met winst op Cluj

AZ heeft ook zijn vierde wedstrijd in de groepsfase van de Conference League gewonnen. In een matige wedstrijd werd thuis 1907 Cluj met 2-0 verslagen.

Al na vijf minuten spelen kwamen de Alkmaarders op voorsprong. Het was Gudmundsson die de bal met zijn bovenarm aannam en afrondde. Gudmundsson had ook een grote kans op de 2-0. Nadat een schot van Pavlidis werd geredt, tikte de spits de bal voor een open doel net naast. In de 30e minuut van de wedstrijd was het eerste schot van Cluj een feit maar meer dan dat was het niet. Bordeiano schoot de bal van zo'n dertig meter afstand ruim naast het doel. Naarmate de eerste helft vorderde kwam Cluj beter in de wedstrijd terwijl AZ nog maar weinig liet zien. Echt gevaarlijk werden de Roemenen echter niet.

AZ kwam goed uit de kleedkamer en Sugawara kwam al gauw voor doelman Balgradean. De keeper kreeg echter zijn rechtervoet net tegen de bal. De Alkmaarders begonnen wat meer risico te nemen en in de 52e minuut kreeg invaller Reijnders een kans. Hij plaatste de bal op de rand van het strafschopgebied richting het doel, maar de Roemeense doelman stond op zijn plek. De Alkmaarders begonnen weer wat in te kakken en speelde weer wat slordiger. Cluj kwam echter niet in de buurt van de gelijkmaker. Zo'n tien minuten voor tijd was er wederom een kans voor AZ maar Gudmundsson kopte de bal over het doel. Met nog vijf minuten te gaan kreeg Cluj zijn eerste grote kans van de wedstrijd. Het was Deac die de bal van grote afstand tegen de paal schoot. Een minuut erna besliste AZ alsnog de wedstrijd nadat Pavlidis de bal van dichtbij binnen tikte.

In de andere groepswedstrijd speelden Randers FC en FK Jablonec met 2-2 gelijk. AZ is nu dichtbij overwinteren in de conference league. De Alkmaarders hebben in de resterende twee duels, tegen Jablonec en Randers FC, genoeg aan een punt om te overwinteren.

Random Pics van de Dag #459

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Amsterdam: Raadsvragen over bedreigingen Joods restaurant HaCarmel

De VVD, JA21 en het CDA hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college over de bedreigingen richting het koosjere restaurant HaCarmel. De aangiftes die het restaurant deed bij de politie werden geregistreerd als 'klacht voor belediging'. Totaal onacceptabel, aldus de fracties. 

Het restaurant zou de afgelopen maanden dreigende telefoontjes hebben ontvangen, meldt De Telegraaf. "Kankerjoden, Hitler heeft jullie niet verbrand of doodgemaakt", luidt een van de bedreigingen. Daarnaast werd er gedreigd met het in brand steken van het restaurant.

Dat de politie de dreigementen slechts als belediging heeft geregistreerd, is volgens de fracties ontoelaatbaar. Zij eisen dat de bedreigingen uiterst serieus genomen worden door de politie. "Het is zaak om de dader zo snel mogelijk in beeld te krijgen en koste wat kost te voorkomen dat HaCarmel opnieuw een aanslag te verduren krijgt", schrijven Marianne Poot en Claire Martens van de VVD.

Nepbom
HaCarmel is de afgelopen jaren meermaals bedreigd. In januari 2020 werd er een verdacht pakketje gevonden bij het restaurant. De verzwaarde doos met draden en een printplaat bleek uiteindelijk een nepbom te zijn. Het OM eiste twaalf maanden tegen de dader. Ook werd er een ruit ingeslagen en geprobeerd een Israëlische vlag in brand te steken.

10 redenen waarom jij de Special Forces opleiding niet haalt

Wat zijn de 10 redenen waarom de meeste mensen een special forces opleiding niet halen? Naast sf-opleidingen gaan deze punten ook op voor eenheden zoals arrestatieteam, dienst speciale interventies, brigade speciale beveiligingsopdrachten en de dienst koninklijke en diplomatieke beveiliging. Gijs is commando en Marc is oud-MARSOF commandant en ze praten vanuit hun eigen ervaringen.

Drillrappers krijgen elf jaar cel voor dodelijke steekpartij in Scheveningen

De rechtbank Den Haag heeft vandaag twee mannen van 21 jaar uit Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar voor hun betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij op de Scheveningse Pier waarbij een negentienjarige jongen is overleden.

Confrontatie
Op 10 augustus 2020 was er een confrontatie tussen twee groepen, één uit Rotterdam en één uit Amsterdam. Deze confrontatie hing samen met een langer lopend conflict in de zogenaamde 'drillrapscene'. Een rapper uit Rotterdam had via social media de groep uit Amsterdam een dag eerder uitgedaagd om de 'beef', een conflict, te regelen op een locatie tussen Rotterdam en Amsterdam. Vanuit de Amsterdamse groep werd via social media Scheveningen als locatie doorgegeven.

Medeplegen van doodslag
Volgens de rechtbank hebben de verdachten het slachtoffer samen van het leven beroofd. Eén verdachte heeft het slachtoffer met een groot mes in zijn hart gestoken en zo de dodelijke steekwond veroorzaakt. De andere verdachte heeft hem met een mes in zijn buik gestoken. De rechtbank gaat ervan uit dat de verdachten ook allebei op de hoogte waren van dat conflict en daar die dag volop mee bezig waren. Met deze wetenschap zijn zij, kennelijk in het bezit van wapens, naar De Pier gegaan. Zodra de Rotterdamse rapper met een groep jongens (waaronder het slachtoffer) De Pier op kwam lopen ontstond een confrontatie. De verdachten gingen in gevechtshouding staan en er kwamen direct een handschoen en een mes tevoorschijn. Toen het slachtoffer langs hen wegrende hebben zij hem bijna gelijktijdig gestoken. De rechtbank houdt beide verdachten dan ook verantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer en vindt medeplegen van doodslag bewezen. Na het steekincident zijn de verdachten samen weggegaan en hebben de messen in een prullenbak gegooid. De rechtbank gelooft niet dat de verdachten een dagje gezellig wilden chillen en dat één van de verdachten uit noodweer handelde.

Zorgelijk
Bij de straf is meegenomen dat de verdachten de confrontatie bewust zijn aangegaan en op geen enkel moment oog hebben gehad voor het leed van het slachtoffer en het grote verdriet dat zijn nabestaanden is aangedaan. De raps van één van de verdachten hebben nog steeds een uiterst gewelddadig karakter en baren extra zorgen. Ook benadrukt de rechtbank hoe zorgelijk het is dat steeds meer jongeren binnen de drillrapscene messen en machetes bij zich dragen en deze met groot gemak gebruiken. De rechtbank heeft er verder nog rekening mee gehouden dat het om een steekpartij ging op klaarlichte dag op een toeristische plek, waar veel omstanders ongewild toeschouwer van zijn geweest.

Coronatoegangsbewijs verplicht bij binnensport vanaf 18 jaar

Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november in de sport verplicht bij sportbeoefening op binnensportlocaties vanaf 18 jaar, zoals: sportscholen, sportzalen en zwembaden. Dit geldt voor lessen, trainingen, recreatief sporten en bij wedstrijden.

Het coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters en publiek binnen, ook voor ouders die hun kind komen brengen en daarbij een binnenruimte betreden zoals bijvoorbeeld bij zwemles. Ook is het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar verplicht in alle sportkantines inclusief terras (met uitzondering van afhaal horeca, daar geldt wel een mondkapjesplicht), kleedkamers en andere binnen-voorzieningen in de gehele sport.

Daarnaast geldt een verplichting bij sportevenementen waar publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom is van mensen. Ook is er een coronatoegangsbewijs verplichting bij publiek tijdens professionele wedstrijden.

Het kabinet ziet op wens van de Tweede Kamer af van het besluit om het coronatoegangsbewijs te verplichten voor buitensport.

Inrichting van eerste 7 teeltbedrijven wietexperiment is begonnen

Binnen het experiment gesloten coffeeshopketen – ook wel wietexperiment geheten - zijn tot dit moment 7 telers aangewezen om legaal hennep en hasjiesj te produceren voor de verkoop in coffeeshops in 10 deelnemende gemeenten. De aangewezen telers zijn nu bezig met het opzetten van hun teeltbedrijven, waarna ze starten met de productie van hennep en hasjiesj. De tijd die de teeltbedrijven en betrokken gemeenten hiervoor nodig hebben, is bepalend voor het moment dat ze kunnen gaan leveren aan coffeeshops.

Dat hebben de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. De ministers bepalen in overleg met betrokken burgemeesters en de telers het startmoment dat kan worden geleverd aan de coffeeshops tijdens de zogeheten overgangsfase voor het experiment. Het is aan gemeenten om nu met de telers en de directe omgeving waar de bedrijven zich vestigen, vorm te geven aan de inrichting, en de communicatie hierover, die past bij de lokale situatie.

Van belang voor de planning
De komende periode zijn voor de planning verschillende zaken van belang, zoals de tijd die nodig is om de teeltlocaties klaar te maken en lokale omgevingsvergunningen hiervoor rond te krijgen. Het aanbod van hennep en hasjiesj moet voldoende zijn om de coffeeshops te bevoorraden. De kwaliteit en de diversiteit van de producten moeten ook op orde zijn.

Overgangsfase
Gedurende de overgangsfase kunnen de deelnemende coffeeshops, naast de gedoogde verkoop, de legaal geteelde hennepproducten verkopen. Na de overgangsfase start het wietexperiment, dat vier jaar in beslag zal nemen. Zodra de experimenteerfase is begonnen, mogen de deelnemende coffeeshops uitsluitend hennep en hasjiesj afkomstig van de aangewezen telers verkopen. Kortom, dan moeten zij binnen de gesloten coffeeshopketen werken.

Het streven is dat de aangewezen telers in de loop van de tweede helft van 2022 aan de nodige voorwaarden voldoen en de overgangsfase kan starten. Als de startdatum is vastgesteld, zal er blijvend worden gemonitord of de planning realistisch is en zal tevens worden gestuurd op mogelijkheden tot versnelling.

Aspirant-telers
De komende tijd kunnen naast de 7 al aangewezen telers nog maximaal 3 teeltbedrijven worden aangewezen voor het wietexperiment. Hiervoor lopen nog procedures met aspirant-telers. Bij de inrichting van het wietexperiment heeft het kabinet besloten dat er maximaal 10 teeltbedrijven kunnen meedoen om te zorgen voor voldoende aanbod.

Legale cannabisteelt ( Foto-Pixabay)
Legale cannabisteelt ( Foto-Pixabay)

KOZP veroordeelt Breda om ‘racistische’ grijze pieten, Sint en Pietengilde doet aangifte tegen actiegroep

Kick Out Zwarte Piet gaat rond de sinterklaasintocht protesteren in Breda in plaats van in Maastricht. In Breda zullen namelijk ‘grijze pieten’ te zien zijn, en dat is volgens de actiegroep onacceptabel. Het Sint en Pietengilde vindt het onacceptabel dat ze racistisch genoemd worden, en doen aangifte tegen de actiegroep.

Covid-19 cijfers nog steeds stijgende; vandaag 10.272 positief getesten

Vredepeel podium voor NAVO testen met counter-drone systemen

De dreiging van drones neemt toe. Steeds vaker gebruiken krijgsmachten, maar ook staatloze groeperingen drones als wapen. Nederland en de NAVO zoeken naar oplossingen om weerbaar te zijn tegen dronedreigingen. Om die reden heeft de NATO Communications and Information Agency (NCI Agency) samen met de Joint Nucleus Counter Unmanned Aircraft Systems (C-UAS) en het C-UAS Test Center van Defensie van 2 t/m 12 november een counter-drone oefening op de Luitenant-Generaal Bestkazerne in de Vredepeel georganiseerd.

Aan de counter-drone oefening nemen meer dan 20 deelnemers uit de industrie deel. Zij zetten ongeveer 70 systemen in, waaronder sensoren, effectoren, commando- en controlesystemen en hebben zelf verschillende soorten drones meegenomen die representatief zijn voor een dronedreigingen en een uitdaging gaan vormen voor de testende systemen. Een van de systemen die te zien is heeft de mogelijkheid om 150 tot 300 drones tegelijk te laten vliegen en aan te sturen, dit laat zien dat de ontwikkelingen op het gebied van drone dreiging al ver gevorderd zijn.

Dreiging neemt toe
De technologische ontwikkelingen van drones gaan razendsnel. Drones zijn steeds kleiner, kennen meer toepassingen, kunnen langer en steeds meer volledig autonoom vliegen. Ook zijn ze in staat om in formaties met grote aantallen tegelijk te vliegen. Steeds vaker gebruiken krijgsmachten, maar ook staatloze groeperingen, drones als wapen. Inmiddels zijn ze al ingezet bij aanvallen op Russische militaire bases in Syrië en op olie-installaties in Saudi-Arabië. Ook een terroristische aanslag met een drone is niet ondenkbaar. Daarnaast vormen particulieren, al dan niet moedwillig, een dreiging met het gebruik van drones. Regelmatig op een ongewenste of zelfs gevaarlijke manier zorgen deze particuliere drones voor gevaar in de nabijheid van vliegvelden of grote groepen mensen.

NAVO counter-drone oefening in Nederland
De NAVO oefening is bedoeld om de technische interoperabiliteitsnormen te testen tussen de verschillende commerciële systemen die worden gebruikt om drones tegen te gaan. Sommige detectiesystemen die tijdens de oefening worden ingezet, maken gebruik van machine learning-algoritmen. Dit is een kans om te zien hoe de NAVO in samenwerking met de industrie vandaag de dag machine learning en kunstmatige intelligentie gebruiken, nu de NAVO haar eerste baanbrekende strategie op het gebied van kunstmatige intelligentie voltooit. Een systeem dat tijdens de oefening wordt gebruikt, is het prototypesysteem ARTEMIS van het NCI Agentschap, dat machine learning-algoritmen gebruikt om drones te detecteren en classificeren.

Counter Drone Test Centrum
De Joint Nucleus Counter Unmanned Aircraft Systems met haar C-UAS Test Center van Defensie, gevestigd op de Luitenant-generaal Bestkazerne, onderzoekt hoe om te gaan met uiteenlopende dreigingen van vliegende onbemande systemen. Het Test Center onderzoekt onder andere met welke combinatie van mensen, middelen en manieren de dronedreiging het beste tegen te gaan is. Daarnaast vormt het Test Center een platform voor Defensie om samen met de industrie te testen en te experimenteren met verschillende counter-drone systemen.

Detectiesysteem
Defensie heeft al verschillende luchtverdedigingssystemen zoals het Patriot-, AM-RAAM- en Stinger-raketverdedigingssyteem. Deze zijn geschikt voor de bestrijding van grotere luchtdreigingen zoals vliegtuigen, helikopters en raketten. Deze systemen zijn ondergebracht bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Voor de detectie van kleinere luchtdreigingen beschikt het DGLC op dit moment over DISCUS bestaande uit twee systemen: een camerasysteem gekoppeld aan Squire-Radars.

Effectoren
Onderzocht wordt welke effectoren / onderscheppingscapaciteit nodig is voor het uitschakelen van drones. Dit kan bijvoorbeeld een netsysteem zijn of kleinere kanon- of raketsystemen. Maar ook de ontwikkeling van laser als onderscheppingssysteem voor de toekomst wordt bijgehouden. Daarnaast heeft Defensie al middelen om radiosignalen van drones te verstoren.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 44

Marvels derde film (van in totaal vier) van het jaar komt deze week uit, maar moet het opnemen tegen de nieuwste van Edgar Wright. Welke ga jij zien? Of kies je liever voor één van de kleinere titels?

Last Night in Soho

In deze psychologische thriller van Edgar Wright betreedt een jonge vrouw met een passie voor fashion design op mysterieuze wijze het Londen van de jaren zestig. Daar ontmoet ze haar idool, een adembenemende zangeres. Niets is wat het lijkt en ze is getuige van gebeurtenissen met duistere gevolgen... 

Eternals

Marvel Studios' Eternals volgt een groep buitenaardse helden die al sinds het begin van de mensheid de aarde beschermen tegen het kwaad. Wanneer monsterlijke wezens, waarvan men dacht dat ze verloren waren gegaan in de geschiedenis, op mysterieuze wijze terugkeren, worden de Eternals gedwongen zich te herenigen om de mensheid opnieuw te verdedigen.

Alles op Tafel

Zeven goede vrienden komen samen voor een gezellig etentje. Wat begint als een leuke avond, verandert als iemand voorstelt een spel te spelen: iedereen legt zijn telefoon op tafel en alles wat die avond binnenkomt – sms’jes, oproepen, e-mails, Facebook-berichten – moet met de hele groep worden gedeeld. Als de berichten binnenkomen, leren ze elkaar van een hele andere kant kennen. De onderlinge spanning stijgt. Wat hebben ze te verbergen en hoe goed kennen de vrienden elkaar eigenlijk?

Ballad of a White Cow

Mina’s leven staat op zijn kop wanneer ze bij de rechtbank hoort dat haar man Babak een jaar eerder ten onrechte is geëxecuteerd. De rechter verklaart dat het dan toch de wil van Allah geweest moet zijn, anders was het niet gebeurd. De autoriteiten verontschuldigen zich en willen Mina financiële compensatie bieden voor het leed dat zij veroorzaakt hebben. In het belang van haar dochter en haarzelf start Mina een stil protest tegen het systeem. Net wanneer ze bijna door haar geld heen is, staat Reza voor haar deur en beweert een oude vriend van Babak te zijn. Reza had nog een schuld uitstaan bij hem en komt deze nu betalen. Hoewel Mina in het begin wat terughoudend is, laat ze hem steeds meer in haar leven toe. Niet wetende wat het verband is dat ze bij elkaar bracht.

The United States vs. Billie Holiday

De legendarische Billie Holiday, één van de grootste jazzmuzikanten aller tijden, werd (en wordt nog steeds) aanbeden over heel de wereld. Door haar nummer Strange Fruit, waarin ze een aanklacht doet tegen rassenongelijkheid en racistisch geweld, werd ze jarenlang het doelwit van de Federal Department of Narcotics. De zwarte undercover-agent Jimmy Fletcher, met wie ze een tumultueuze relatie kreeg, werd op haar afgestuurd om haar te betrappen op het bezit van drugs. In The United States vs. Billie Holiday zien we haar eindeloze strijd met verslaving, roem en een hartverscheurende liefde. R&B-zangers Andra Day maakt een krachtig debuut als Billie Holiday met Trevante Rhodes aan haar zijde.

Canción sin nombre

De setting is Peru in 1988, een tijd van grote politieke en financiële onrust, hyperinflatie en terroristisch geweld. De linkse guerrillabeweging ‘Lichtend Pad’ is net in opkomst. Georgina Condori is een zwangere Andes-boerenvrouw die in een kale houten hut woont in een van de sloppenwijken aan de kust in de buurt van de hoofdstad Lima. Ze wordt naar de stad gelokt door een radioadvertentie die gratis 'medische hulp' belooft. Zodoende bevalt ze van haar baby in een kliniek in de binnenstad. Maar het personeel neemt haar pasgeboren dochter mee, zogenaamd voor routinecontroles. Helaas ziet ze haar kind nooit meer terug. Canción sin nombre is gedeeltelijk gebaseerd op een ware gebeurtenis uit 1981 over een mensenhandelaar die tientallen Peruaanse kinderen naar het buitenland smokkelde om aan Europese en Amerikaanse echtparen te verkopen. De regisseur Melina León heeft de film opgedragen aan haar vader Ismael, die een van de journalisten is geweest die deze mistoestand naar buiten heeft gebracht. Ze heeft het verhaal met opzet gefictionaliseerd en verplaatst naar 1988, tijdens de eerste chaotische ambtstermijn van president Alan Garcia.

Gagarine

Gagarine is een intrigerend drama met een magisch realistisch randje. Gebaseerd op, en gefilmd in samenwerking met, de bewoners van het inmiddels gesloopte Cité Gagarine in Parijs, vertelt de film het verhaal van een gemeenschap die haar thuis verliest, maar verbonden blijft in solidariteit. Youri, 16 jaar, is opgegroeid in Cité Gagarine, de enorme rode bakstenen woonwijk van Ivry-sur-Seine, aan de buitenste rand van Parijs. Hij droomt ervan om ruimtevaarder te worden. Wanneer hij hoort dat Gagarine met de sloop wordt bedreigd, besluit Youri in verzet te komen. Met de hulp van Diana, Houssam en de andere inwoners probeert hij de sloop tegen te houden en daarmee zijn ‘ruimteschip’ te redden.

Pleasure

De vers ingevlogen Zweedse Bella (een zeer gewaagde eerste hoofdrol voor Sofia Kappel) verklaart aan de douanebeambte dat ze naar Los Angeles is gekomen voor haar plezier. Ze heeft een vurig verlangen om door te breken in de porno-industrie, maar een grote pornoster worden blijkt eerder een kwestie van business dan pleasure. Om haar doel te bereiken zal ze onderaan de ladder moeten beginnen, met een matige manager en drie rommelige huisgenoten die om dezelfde rolletjes vechten. Al snel ontdekt Bella dat ze haar ambities alleen waar kan maken door haar grenzen steeds verder te verleggen.

The Truffle Hunters

Diep in de bossen van Piemond in Noord-West Italië zoekt een groep oude mannen samen met hun trouwe honden naar ’s werelds duurste ingrediënt: de witte Alba truffel. Dit fabelachtige, waargebeurde verhaal over de inwoners van een vergeten, kleine gemeenschap, die geestdriftig proberen hun buitengewone levensstijl te behouden en hun land te beschermen, is een ode aan een levenslange, menselijke passie.

FOK! is aanwezig op het Spellenspektakel!

FOK! zal voor het eerst in tijden weer aanwezig zijn bij het Spellenspektakel. Dit weekend vindt het evenement plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Een leuk evenement voor het hele gezin waar de nieuwste spellen worden gedemonstreerd, workshops gevolgd kunnen worden, deelgenomen kan worden aan toernooien en nog veel meer te beleven is. Daarnaast kun je tijdens het ochtendgedeelte je eigen spellen verkopen en uiteraard ook de nieuwste spellen naar hartelust spelen.

In de loop van de week zal een uitgebreid artikel verschijnen over onze ervaringen. Kaarten voor het Spellenspektakel zijn nog hier te verkrijgen. 

Het nutteloze feitje van de dag: Hoogste, langste en snelste

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn talloze achtbanen in Nederland te vinden maar eentje steekt daar bovenuit, letterlijk en figuurlijk. Want wist je Goliath in Walibi Holland de hoogste, langste en snelste achtbaan van ons land is. De attractie die zijn naam eer aan doet, is 46,8 meter hoog en is daarmee bijna 7 meter hoger dan Fēnix in Toverland. Met een baanlengte van 1214 meter blijft de recordhouder Walibi-parkgenoot Untamed voor die 1085 meter lang is. En met een topsnelheid van 106 kilometer per uur blijft de reusachtige achtbaan in de Flevopolder Gold Rush uit Attractiepark Slagharen en wederom Fēnix voor, beide achtbanen hebben een topsnelheid van 95 kilometer per uur.

Tweede Kamer wil medio 2022 parlementaire enquête naar coronabeleid

De Kamer heeft in een nachtelijk debat uitgesproken halverwege 2022 te willen beginnen met het voorbereiden van een parlementaire enquête naar het coronabeleid. VVD-Kamerlid Aukje de Vries diende een motie ertoe in, gesteund door D66, CDA, SP, GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie. Die partijen hebben samen een ruime meerderheid

De enquête, een van de zwaarste middelen die de Kamer heeft, zal in aanvulling zijn op het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. “Indien zich voordien nog nieuwe coronagerelateerde ontwikkelingen voordoen die alle aandacht opeisen van de betrokkenen”, kan het startmoment opnieuw worden gewogen, stelde De Vries voor. Het onderzoek zal zich richten op de rol van “kabinet, parlement en andere betrokken instanties”. Lees verder bij Skipr.

ADO Den Haag overgenomen door het Amerikaanse Bolt Foorball Holdings

Bolt Football Holdings wordt de nieuwe eigenaar van ADO Den Haag. De leiding van de Haagse voetbalclub heeft vanochtend naar de belanghebbende partijen binnen en rondom de club gecommuniceerd dat er een akkoord is bereikt met de Amerikaanse investeringsmaatschappij. Daarmee lijkt ADO definitief gered van de ondergang. De papieren moeten nu alleen nog worden gecontroleerd door de licentiecommissie van de KNVB. Meer hierover bij het AD Sport.

Goal! ( Foto -Pixabay)
Goal! ( Foto -Pixabay)

België: snelheidsduivel geflitst met 306 kilometer per uur, maar krijgt geen boete

Een Belgische wegpiraat die vorig jaar met 306 km/u door een mobiele flitser werd geflitst op de E313 ter hoogte van de Luikse gemeente Bitsingen hoeft geen boete te verwachten. De mobiele flitser was niet goedgekeurd voor snelheden boven de 300 kilometer per uur. Meer hierover bij het AD.

De snelheidsduivel kon daarnaast niet achterhaald worden, omdat het apparaat ingesteld was op een maximumsnelheid van 300 km/u, waardoor er geen foto van de auto werd genomen. Op het scherm van de radar werd destijds alleen weergegeven dat de snelheid van meer dan 300 km/u was gemeten. 

De Belgische minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft inmiddels aangegeven dit rechtsvacuüm te gaan onderzoeken. "Zulke snelheidsovertredingen zijn onaanvaardbaar", verwijt hij. “Zelfs als de radars niet op zulke snelheden zijn gekalibreerd, zou het onbegrijpelijk zijn dat deze automobilist niet wordt vervolgd. De strijd tegen asociaal weggedrag en tegen recidive is een van mijn prioriteiten, met als doel het aantal verkeersslachtoffers drastisch te verminderen. Ik zal snel overleggen met mijn collega's Verlinden en Van Quickenborne over dergelijke onverteerbare gevallen. Want als mobiliteit vrijheid is, moet het stoppen waar het leven van anderen in gevaar is."

ING-klanten konden vijf uur lang niet internetbankieren, bank biedt excuses aan

ING kampte vanochtend met een grote storing. Alle klanten die digitaal bankieren bij ING konden daardoor urenlang niet inloggen. "We hadden te maken met een interne storing in één van onze databases. We hebben het systeem geüpdatet en daardoor is het nu opgelost. We zijn blij dat het is opgelost. Uiteraard bieden we onze excuses aan voor het ongemak”, meldt een woordvoerder. Meer hierover bij het AD.

In 2e kwartaal 2021 minder mensen overleden aan COVID-19 dan in 1e kwartaal

In april, mei en juni 2021 overleden minder mensen aan COVID-19 (corona) dan in de maanden daarvoor. Van het begin van de coronapandemie in maart 2020 tot en met juni 2021 stierven in totaal 31 384 mensen aan deze ziekte. In het tweede kwartaal kreeg 16 procent van de aan COVID-19 overleden mensen Wlz-zorg, een kwartaal eerder was dat nog 51 procent. Dit meldt het CBS op basis van de voorlopige cijfers tot en met juni 2021 over doodsoorzaken.

De COVID-19-sterfte is vanaf februari 2021 afgenomen. In april overleden 1 397 mensen aan vermoedelijke of vastgestelde COVID-19, in mei 935 en in juni 248.

De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van een arts, die het CBS ontvangt van de gemeente waar iemand is overleden. Het CBS publiceert gegevens wanneer meer dan 95 procent van de doodsoorzakenverklaringen, over de periode waarover gepubliceerd wordt, ontvangen en verwerkt is. De cijfers in dit bericht zijn gebaseerd op 97,4 procent van alle doodsoorzakenverklaringen in april 2021, 96,7 procent in mei en 96,0 procent in juni. Het CBS publiceert ook wekelijks over het aantal overledenen, gebaseerd op sterfteberichten die het CBS maandelijks van gemeenten krijgt. Die sterfteberichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaken.

Overledenen aan COVID-19 per maand ( CBS)
Overledenen aan COVID-19 per maand ( CBS)

Minder Wlz-gebruikers overleden aan COVID-19
In het tweede kwartaal van 2021 overleden 424 gebruikers van langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) aan COVID-19. Dat waren er 4 025 minder dan in het eerste kwartaal. Van de 31 384 mensen die sinds maart 2020 zijn gestorven aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 ontving 53 procent (16 550 mensen) zorg vanuit de Wlz, zoals zorg in een verpleeghuis. Sinds de tweede helft van februari 2021 neemt dit aandeel af: in het eerste kwartaal was dit 51 procent, in het tweede kwartaal nog 16 procent.

Met 26 procent van de sterfgevallen was COVID-19 in het eerste kwartaal nog een van de belangrijkste doodsoorzaken van Wlz-zorggebruikers. In het tweede kwartaal was dat nog 3 procent. Ook in de overige bevolking werd met 8 procent in het tweede kwartaal (15 procent in het eerste kwartaal) een kleiner deel van de sterfte veroorzaakt door COVID-19.

Daling zet door in juni
Ook op weekbasis nam het aantal sterfgevallen met COVID-19 als doodsoorzaak af. In de laatste week van juni overleden 27 mensen aan deze ziekte, dat was 1 procent van de sterfgevallen. In april overleden wekelijks nog ruim 300 mensen aan COVID-19, circa 10 procent van de sterfgevallen.

Sterfte aan andere doodsoorzaken
In het tweede kwartaal van 2021 stond COVID-19 op de vierde plek van de grootste groepen doodsoorzaken: meer mensen overleden aan kanker, hart- en vaatziekten, of aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel (waartoe onder andere de ziekte van Alzheimer en dementie behoren). In de voorgaande twee kwartalen was de sterfte aan COVID-19 nog aanzienlijk hoger, en vrijwel gelijk aan die aan hart- en vaatziekten.

De sterfte aan de ademhalingsorganen vertoont vaak een piek in het eerste kwartaal. In 2021 was deze niet te zien. Dit kan verband houden met het ontbreken van een griepgolf. In het eerste kwartaal 2021 overleden ook minder mensen aan hart- en vaatziekten en aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, dan in hetzelfde kwartaal van 2020 en 2019.

Overledenen naar doodsoorzaken (CBS)
Overledenen naar doodsoorzaken (CBS)

Informatiebronnen CBS en RIVM
Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM 11 379 mensen die overleden aan COVID-19 van 21 september 2020 tot en met 27 juni 2021 (stand op 1 november). Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 20 298 mensen die overleden aan vastgestelde COVID-19. Tevens zijn er 515 overledenen met vermoedelijke COVID-19 als de onderliggende doodsoorzaak. Bij elkaar zijn dat 20 813 COVID-overlijdens.

Dat de cijfers van het CBS en het RIVM verschillen heeft meerdere mogelijke oorzaken. Ten eerste kunnen er overledenen zijn bij wie de arts op basis van het klinisch beeld COVID-19 aangaf als doodsoorzaak, zonder dat dit door een laboratoriumtest is bevestigd. Die overledenen ontbreken dan in de RIVM-cijfers. Ten tweede zijn overledenen bij wie COVID-19 was vastgesteld (ook met een positieve laboratoriumtest) mogelijk niet (direct) gemeld bij de GGD (ook omdat er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19). Daardoor ontbreken deze in de cijfers van het RIVM. De gemelde COVID-19-sterfte in RIVM-rapportages over eerdere perioden kan nog regelmatig veranderen door nagekomen meldingen. Het CBS actualiseert de cijfers over doodsoorzaken als de nog ontbrekende verklaringen ook verwerkt zijn.

FOK! Wat een weer: waar is de zon?

herfstbanner

Vanochtend komt in m.u.v. de kustprovincies op veel plaatsen mist voor. In de loop van de ochtend lost de mist langzaam op, het laatst in het oosten. In de westelijke helft is het wisselend bewolkt met enkele buien, langs de kust mogelijk met onweer. De maxima lopen uiteen van 7°C daar waar de mist lang blijft hangen tot 11°C in de kustprovincies. De wind is noordwestelijk en zwak, aan de westkust matig, later op de dag mogelijk (vrij) krachtig.

Vanavond en in de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en komen er enkele buien voor, de meeste in de kustprovincies. Vooral in het oosten en zuidoosten komt plaatselijk (dichte) mist voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het oosten en zuidoosten tot 9°C langs de kust. De wind is west tot noordwest en is zwak tot matig, langs de westkust soms vrij krachtig.

Vrijdag overdag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en komen er enkele buien voor. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, langs de kust aanvankelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Charged in Amsterdam was op een mooi plekje, qua lucht. (Foto: Charged)
Charged was in Amsterdam op een mooi plekje, qua lucht. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OM eist in hoger beroep zes jaar celstraf voor pogingen doodslag op A7

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gisteren in hoger beroep een celstraf van zes jaar tegen een man die ervan wordt verdacht dat hij in 2019 op de A7 vanuit een rijdende auto schoot op een andere auto. In deze auto zaten twee mannen die kort daarvoor een confrontatie hadden gehad met een familielid van de verdachte.

Herkend door slachtoffers
De man werd tijdens het schietincident herkend door de beide mannen in de auto en zij deden kort daarna aangifte. De verdachte heeft verklaard dat hij wel achter de mannen is aangereden en vanuit de auto een armgebaar heeft gemaakt. Maar hij ontkende te hebben geschoten.

Forensisch bewijs
Er was daarnaast echter ook forensisch bewijs. De auto van de slachtoffers had schade als gevolg van de beschieting en in de bijrijderskant van de auto van de verdachte en op de bij hem aangetroffen jas werden schotresten aangetroffen.

Eerste aanleg
De man werd in eerste aanleg veroordeeld voor twee pogingen moord en kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar. Deze straf was hoger dan de vijf jaar celstraf die was geëist. De verdachte ging in hoger beroep.

Hoger beroep
Tijdens de behandeling van de zaak gaf de advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep van het OM, vandaag aan niet uit te gaan van voorbedachten rade. Zij zegt: ‘De rechtbank heeft voorbedachten rade bewezen verklaard omdat de verdachte gedurende een langere tijd (16 minuten) met een vuurwapen in zijn auto op de snelweg heeft gereden voor hij de auto heeft beschoten. Hij zou voldoende tijd hebben gehad zich te beraden op zijn besluit. Vast staat dat de verdachte een wapen bij zich had. Dat hij toen meteen al het besluit genomen heeft het wapen te gebruiken, staat echter niet vast.’ Het Openbaar Ministerie acht poging moord dan ook niet bewezen, maar houdt het om deze reden op poging doodslag en eist hiervoor een gevangenisstraf van 6 jaar.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 17 november 2021 uitspraak in deze zaak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.