FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 november 2021

Random Pics van de Dag #456

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nieuwe trailer voor The Book of Boba Fett

Voor de spin-off van The Mandalorian over... die andere Mandalorian is vandaag een nieuwe trailer verschenen. De premiejager nam aan het einde van The Mandalorian 2 plaats op de troon van Jabba the Hutt en wat daarop volgt wordt verteld in zijn eigen serie.

The Book of Boba Fett gaat over de tocht van de legendarische premiejager Boba Fett en huurling Fennec Shand door de onderwereld van het Star Wars-universum. Samen keren ze terug naar de zandvlaktes van Tatooine om hun claim te leggen op het gebied dat ooit werd geregeerd door Jabba the Hutt en zijn criminele bende.

The Book of Boba Fett is op Disney+ te zien vanaf 29 december.

Militair Revalidatie Centrum behandelt Oekraïense militairen

Het Militair Revalidatie Centrum behandelt de komende periode 3 Oekraïense militairen. Zij kunnen in eigen land niet de specialistische zorg krijgen, die in het MRC in Doorn wel voor handen is. Het gaat om militairen met complexe aandoeningen en multitrauma.

Zowel de revalidanten als de experts van het MRC hebben hier baat bij. De Oekraïners krijgen in het MRC wél de benodigde zorg. De behandelaars kunnen hun specifieke expertise op peil houden. Het aantal Nederlandse revalidanten met complexe aandoeningen is namelijk beperkt.

Volgens commandant MRC kolonel Léon Jans past het verzoek van Oekraïne uitstekend in de ambitie van het centrum. “Die is om te allen tijde de beste revalidatiezorg voor militairen te leveren. Hun komst is van toegevoegde waarde voor hun eigen kwaliteit van leven, de expertise van mijn personeel en de hoofdtaak van het MRC.”

Samenwerkingsafspraak
De militairen zijn naar Nederland gekomen vanwege een samenwerkingsafspraak tussen de NAVO en Oekraïne. De revalidatie van het 3-tal leidt niet tot verdringing of wachttijden.

De asielinstroom van week 43 bedroeg ongeveer 1.600

De asielinstroom van week 43, bestaande uit eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen, hervestiging, herplaatsing en nareizigers bedroeg ongeveer 1.600. Een deel van deze asielaanvragen is ingediend in week 42. Als gevolg van een systeemupdate zijn deze aanvragen in week 43 verwerkt in de geautomatiseerde gegevenssystemen.

Mogelijke nieuwe coronamaatregelen

De mondkapjesplicht komt terug en het coronatoegangsbewijs wordt naar meer sectoren uitgebreid. Dat kondigt het demissionaire kabinet volgens ingewijden morgen aan vanwege de oplopende besmettingscijfers, meldt de NOS.

Vanaf vrijdag is de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea. Het kabinet wil verder onderzoeken of de coronapas op korte termijn kan worden ingevoerd in het hoger onderwijs en het mbo.

Lees meer bij Skipr.nl

Maak kans op een bloeddorstig Venom-prijzenpakket!

Tom Hardy is terug op het grote doek als de bloeddorstige Venom, een van Marvels meest gruwelijke antihelden. Venom: Let There Be Carnage is geregisseerd door Andy Serkis en de cast bestaat verder uit o.a. Michelle Williams, Naomie Harris en Woody Harrelson in de rol van Venoms aartsvijand Carnage/Cletus Kasady.

In samenwerking met Universal Pictures mogen wij 3 prijzenpakketten weggeven met daarin: 2 vrijkaarten en een goodiepakket bestaande uit gymtas, waterfles, sleutelhanger en telefoonring.

Je kunt kans maken door het goede antwoord op de volgende vraag te geven:

In welk jaar kwam de eerste Venom-film uit?

- 2017

- 2018

- 2019

Geef je antwoord hier door voor 8 november! Venom: Let There Be Carnage draait vanaf nu in de bioscoop.

Knotsgekke NASCAR-race op The Paperclip, vier man gaan om titel strijden

Op de Martinsville Speedway is zondagavond de voorlaatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. Op The Paperclip was het zoals vanouds duwen en trekken in een van de klassieke races op de kalender, met als inzet een plek bij de Championship Four - de vier coureurs die zondag om de titel strijden.

De opzet was vooraf duidelijk: acht coureurs hadden nog een theoretische kans om zondag in Phoenix te strijden om de titel, vier zouden er af gaan vallen in Martinsville en alleen Kyle Larson was al zeker van een plekje. Chase Elliott en Denny Hamlin stonden er uitstekend voor, Joey Logano moest eigenlijk gewoon winnen en Kyle Busch, Ryan Blaney, Martin Truex Jr en Brad Keselowski stonden allemaal ongeveer op het randje.

De race begon met Larson en Elliott op de eerste rij en Hamlin en Truex op rij twee. In de eerste stage gebeurde behalve wat duw- en trekwerk niet veel noemenswaardigs, Larson en teamgenoot Elliott domineerde en het was Elliott die de stagewinst - en de broodnodige playoffpunten - pakte, voor Larson, die dergelijke punten toch niet meer nodig heeft.

Favoriet in de problemen
Tijdens de caution ging Larson in de fout, hij reed te hard bij het verlaten van de pitstraat en moest bij de herstart achteraan aansluiten. Stage twee begon met Elliott en Truex voorop, waarbij Elliott de leiding had tot de caution halverwege afgeroepen werd: Austin Dillon reed rond met forse schade, nadat hij met een lekke band de muur in was gegaan.

De rest van de stage werd gedomineerd door Elliott, die ook deze overtuigend won, voor Alex Bowman en William Byron. Met zijn stagewinst en de bijbehorende punten was Elliott na Larson als tweede zeker van een plekje in de Championship Four, er waren er dus nog twee over. Elliott en Bowman vertrokken bij de herstart vanaf de eerste rij, Kyle Busch moest achteraan aansluiten nadat hij in de pitstraat te hard had gereden.

In het achterveld ging het even fout tussen twee van de mindere goden: Josh Bilicki had een beschadigde auto, verloor de controle en raakte Quin Houff aan. Kan gebeuren, maar Houff was er bepaald niet van gediend: terwijl de caution al bezig was en er officials op de baan reden, kwam hij naast Bilicki rijden en duwde hij hem bijzonder bewust de rondte in, wat de knuppel maar liefst vijf ronden (extra) achterstand als straf opleverde.

Ook de volgende caution kwam door een akkefietje in het middenveld: Ross Chastain werd door Cole Custer tegen Ryan Newman aan geduwd, waarna Newman Chastain tijdens de caution een tik verkocht...typisch Martinsville. Vrijwel iedereen kwam tijdens de caution binnen, behalve de tot dan toe grotendeels onzichtbare Logano, die móest winnen om nog naar de Championship Four te mogen en op die manier aan de leiding kwam.

Het duurde niet heel lang voor Elliott de leiding overnam van Logano, die terug begon te vallen en zijn titelkansen weg zag glippen. Een spin van Daniel Suarez zorgde voor een volgende neutralisatie, waarbij Elliott zijn positie in de pitstraat hield, maar de naar voren gekomen Larson wéér te hard reed en dus achteraan aan moest sluiten. Dillon, Tyler Reddick en Custer zaten vooraan, zij hadden geen pitstop gemaakt.

Hamlin reed na de herstart zowaar naar de leiding, Truex volgde en Elliott had het wat lastig. Met een ronde of vijftig te gaan werd er stevig gevochten achter leiders Hamlin en Bowman, waarbij het fout ging voor Elliott: de kampioen werd door de steeds sterker rijdende Keselowski in de rondte getikt, terwijl Truex achter hen met aanlopend bodywork te maken begon te krijgen.

Alles of niks
Hamlin en Bowman begonnen weer van kop, Keselowski en Byron volgden. Keselowski móest winnen en ging vol het gevecht aan met Bowman, met succes - Hamlin reed er nog wel voor. Iets verder naar achteren duelleerden Kyle Busch en Truex, die beiden ook peentjes begonnen te zweten wat betreft hun titelkansen, zeker met de oprukkende Keselowski voor zich.

Truex werd door Kurt Busch de muur in geëlleboogd en begon terug te vallen, wat ideaal was voor Kyle Busch, maar werd enigszins gered door Ryan Preece: die ging harder de muur in en veroorzaakte een caution. Met Hamlin en Keselowski voorop bij de herstart was het playoffplaatje als volgt: Hamlin zou als leider door gaan, Elliott stond er gewoon prima voor en Kyle Busch, Keselowski én Truex vochten om elke positie in de hoop op één startbewijs.

Keselowski had het toch weer wat lastig en zag Kyle Busch passeren, hoewel hij zich verre van gewonnen gaf in de strijd om plek drie. Truex knokte ondertussen met Kurt Busch om plek zeven, één wisseling in positie daar zou Kyle Busch uit de playoffs houden en Truex erin brengen. Dat gebeurde ook: met veel pijn en moeite worstelde Truex zich langs Kurt Busch en (voorlopig) de playoffs in, waarna het wéér anders werd: Bowman tikte Hamlin de rondte in, caution.

Hamlin kon de overwinning vergeten, maar als hij na de herstart niet te ver terug zou zakken moest de Championship Four er nog wel in zitten. Truex stond nu precíes aan de goede kant van de streep, Kyle Busch precies niet, maar hij vertrok bij de herstart wel vanaf plek twee, naast Bowman. Busch zou dus alles op alles zetten om de leiding te pakken, want met winst zou hij zeker zijn van de Championship Four, terwijl Truex vanaf plek vier vertrok...naast Keselowski.

We vertrokken voor twee ronden overtime, waarin opmerkelijk genoeg eigenlijk niks bijzonders meer gebeurde: Bowman pakte de winst, voor Kyle Busch en Keselowski, die met dat resultaat - en de vierde plek van Truex - beiden een streep door hun titelkansen konden zetten. Zondag gaan we vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd in Phoenix strijden om de titel, met Larson, Elliott, Hamlin en Truex als kandidaten.

Het nutteloze feitje van de dag: Oudste voetbalveld

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn talloze oude voetbalclubs in Nederland, maar wist je dat geen enkele ploeg al zolang onafgebroken op dezelfde plek speelt als de Koninklijke HVV. Op 9 oktober 1898 speelde de Haagsche Voetbal Vereniging haar eerste wedstrijd op het veld van de Diepput, zoals het sportpark van de club heden ten dage heet. Wil je meer weten over dit stukje unieke voetbalgeschiedenis? Lees dan het uitgebreide verhaal op sportgeschiedenis.nl.

Sportpark De Diepput (WikiCommons/Olos88)
Sportpark De Diepput (WikiCommons/Olos88)

Belang van Nationaal museum slavernijverleden evident

“Het belang van een op te richten nationaal museum over het Nederlandse koloniale slavernijverleden is evident. Alle Nederlanders zouden in aanraking moeten komen met dit onderbelichte deel van onze geschiedenis en hoe dat doorwerkt tot op de dag van vandaag”. Dat staat in een gezamenlijk advies van de Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad over de plannen voor een nationaal museum slavernijverleden in Amsterdam. Het museum moet gaan over diegenen die onder Nederlands koloniaal bewind tot eigendom werden gemaakt en als goederen werden verhandeld. Dit gebeurde binnen een door Nederlandse koloniale overheden georganiseerd legaal systeem slavernij, aldus het advies.

De adviesraden brachten advies uit op verzoek van demissionair minister Van Engelshoven (OCW) en het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam. Deze vroegen de raden te reflecteren op het verkenningsrapport ‘Met de kracht van de voorouders’ van de Regiegroep Nationaal Trans-Atlantisch Slavernijmuseum (NTASM). Het advies is voorbereid door een gezamenlijke commissie van deskundigen uit wetenschap en museale wereld, onder voorzitterschap van de Almeerse burgemeester Franc Weerwind.

De regiegroep stelde in het verkenningsrapport dat naast aandacht voor het trans-Atlantisch slavernijverleden op den duur ook aandacht zou moeten zijn voor het slavernijverleden in voormalige VOC-gebieden. De adviesraden adviseren om de scope van het museum al in de beginfase te verbreden naar het gebied van de Indische Oceaan en Indonesische archipel. Deze verbreding is waardevol, omdat zo het volledige verhaal van de koloniale slavernij en de wereldwijde impact daarvan zichtbaar worden. Verbreding sluit bovendien aan bij de toegenomen maatschappelijke aandacht voor slavernij in de voormalige VOC-gebieden, die mede door nieuw onderzoek en tentoonstellingen is aangewakkerd.

De trans-Atlantische slavernij moet binnen deze brede benadering wat de raden betreft wel een prominente plaats innemen. Dit vanwege de omvang van de slavernij in de voormalige koloniën in het Caribisch gebied en het grote aantal personen in diaspora. En ook omdat juist de Afro-Caribische gemeenschappen zich in het maatschappelijke debat hard hebben gemaakt voor aandacht voor het slavernijverleden en de invloed daarvan op de hedendaagse realiteit.

De raden delen met de regiegroep dat het doel van het museum gebaat is bij een nieuw, groot en iconisch gebouw. In het verkenningsrapport wordt gesproken van ca. 7000 vierkante meter. Dit biedt kansen voor beleving, kennis en co-creatie. Ook moet het museum ruimte gaan bieden aan werken van hedendaagse kunstenaars. De gemeente Amsterdam heeft het voortouw genomen voor dit museum, vanwege de verbondenheid van de hoofdstad met het slavernijverleden. Mocht er in Amsterdam onvoldoende ruimte zijn voor een gebouw op de voorgenomen schaal, dan kan volgens het advies ook gekeken worden naar de metropoolregio Amsterdam.

In het verkenningsrapport is veel aandacht voor historisch onderzoek en educatieve programma’s. Ook is gedacht aan een online strategie. De raden zien het belang hiervan in en zijn benieuwd naar de verdere uitwerking. De raden vinden het verstandig dat het museum uitgaat van een beperkte collectie met veel bruiklenen. Het museum kan zijn collectie ook opbouwen in nauwe samenwerking met relevante gemeenschappen, waardoor mede-eigenaarschap ontstaat.

De Gemeente Amsterdam heeft aangekondigd dat besluitvorming op hoofdlijnen in december plaatsvindt. Vanaf januari zullen een of meer kwartiermakers verder werken aan het plan.

FOK! Wat een weer: typisch herfst!

herfstbanner

Goeiedag!

Vrijwel het hele weekend stond in het teken van bewolking en regen. In het oosten en noorden hebben ze gisteren nog wel een beetje zon gezien, maar alhier staat de teller qua zonuren op minder dan één uur. Aan regen echter geen gebrek. Gisteren hadden de regenmeters al volop werk te doen en vandaag deed de atmosfeer er nog een schepje boven op. 

Het heeft hier eigenlijk vanaf 11.00 vrijwel nonstop geregent. Het einde komt nu wel in zicht en ik denk dat we hier iets boven de 25 mm gaan eindigen. Ook in het binnenland regent het hier en daar nu flink door. Cijfers kan ik dan ook pas morgen meedelen.

Verder zien we ook grote gebieden met zware buien in het Middellandse Zeegebied. Vrij opmerkelijk was dat het in Spanje ondanks de neerslag plaatselijk 30 graden is geworden. De komende dagen blijft het ook niet pluis in genoemde gebieden.

Vandaag krijgt het kustgebied nog wat regen. In het binnenland onstaan stapelwolken waaruit later op de dag ook wat regen kan vallen.

Eigenlijk moeten de kustprovincies de hele komende week rekening houden met buien. Onweer is daarbij zeker mogelijk. In het binnenland echter lijkt de nieuwe week niet al te nat te gaan verlopen. Het hangt een beetje van de stroming af waar precies meer of minder neerslag gaat vallen. Noord-Holland en Friesland lijken momenteel de favoriete kandidaten voor redelijk wat neerslag. 

Ik schat de hoeveelheid neerslag de komende dagen in zo tussen de 10 mm in het oosten tot 40 mm in het noordwesten. Zeker in het binnenland zal de zon met regelmaat te zien zijn. 

De temperaturen liggen echter wel flink lager. We komen de komende dagen uit zo rond de 12 graden. Ook de wind laat zich soms gelden en over het algemeen ligt de kracht daarvan tussen de 4 en 6 Bft uit het zuidwesten. 


Fraaie foto uit Uden (Foto: Winterstorm666)
Een heel mooie foto uit de omgeving van Uden. De foto is gemaakt door: Winterstorm666.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ruim 10 procent minder minimumloonbanen in 2020

In 2020 waren er 438.000 werknemersbanen tegen het minimumloon, 52.000 (ruim 10 procent) minder dan het jaar ervoor. Minimumloonbanen vormen 5,2 procent van alle werknemersbanen. Dit aandeel was sinds 2006 niet zo laag. Vooral in de bedrijfstak vervoer en opslag daalde het aandeel minimumloonbanen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2020 waren er 8,4 miljoen werknemersbanen, 110.000 (1,3 procent) minder dan in 2019. Het aantal werknemersbanen tegen het minimumloon daalde met 52.000 (ruim 10 procent). Doordat het aantal minimumloonbanen sneller daalde dan het aantal banen boven het minimumloon, nam het aandeel minimumloonbanen af van 5,8 procent naar 5,2 procent van alle werknemersbanen.

Grootste afname bij vervoer en opslag
In de bedrijfstak vervoer en opslag nam het aantal werknemersbanen tegen het minimumloon af met bijna een derde. Het aantal banen boven het minimumloon bleef in deze bedrijfstak vrijwel gelijk. In absolute aantallen was de daling het grootst in de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening, waartoe ook uitzendbureaus behoren. Daar nam het aantal werknemersbanen tegen het minimumloon met 25.000 af, een daling van 18 procent.

Ook in de horeca en cultuur en recreatie nam zowel het aantal minimumloonbanen als het aantal banen boven het minimumloon sterk af. Bij de overheid verdwenen er veel minimumloonbanen, maar steeg het aantal andere banen wel. In de ICT, de financiële dienstverlening en het onderwijs nam zowel het aantal minimumloonbanen als het aantal overige banen toe.

Meer jongeren geslaagd en minder aan de alcohol in 2020

In 2020, tijdens de coronapandemie, verliep het leven van jongeren anders dan in voorgaande jaren. In het voortgezet onderwijs gingen meer scholieren over en bijna alle eindexamenkandidaten haalden hun diploma. Er waren minder jongeren aan het werk, minder meisjes van 12 tot 18 jaar dronken weleens alcohol en onder jonge mannen waren er minder overmatige drinkers. Het aantal jongeren met jeugdzorg verminderde, het aantal meldingen van kindermishandeling nam daarentegen toe. Ook zeiden jongeren in 2020 minder vaak dan in 2019 gelukkig en tevreden met hun leven te zijn. Dat meldt het CBS in het vandaag verschenen Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor.

Nederland telde begin 2021 bijna 4,9 miljoen jongeren van 0 tot 25 jaar. Zij hadden op allerlei manieren te maken met veranderingen in het coronajaar 2020. Zo daalde voor het eerst sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 het aantal jongeren dat jeugdzorg ontving. In 2020 ontvingen 429.000 jongeren jeugdzorg terwijl dat er in 2019 nog 444.000 waren. Er waren beduidend minder nieuwe jeugdzorgtrajecten in de maanden april en mei ten opzichte van diezelfde periode in 2019. Tegelijkertijd nam het aantal meldingen van kindermishandeling toe, van bijna 56.000 in 2019 naar ruim 62.000 in 2020. Sinds 29 oktober 2021 zijn ook de definitieve cijfers over 2020 beschikbaar voor jeugdzorg en meldingen van kindermishandeling.

Lagere adviezen, meer scholieren over en geslaagd
In 2020 hadden kinderen en jongeren te maken met thuisonderwijs. Hierdoor was het onder andere moeilijker om toetsen af te nemen. Leerlingen in groep 8 deden in het schooljaar 2019/’20 geen eindtoets basisonderwijs en het definitieve advies van deze achtstegroepers lag gemiddeld lager dan in de jaren daarvoor: 55,2 procent kreeg een advies voor vmbo-gt/havo of hoger, het jaar daarvoor was dat 58,5 procent.
In het voortgezet onderwijs was het aandeel leerlingen (exclusief leerjaren 1 en 2) dat overging naar het volgende leerjaar groter dan een jaar eerder (88,1 procent tegen 83,9 procent in 2019). Ook liepen de slagingspercentages voor alle onderwijsniveaus op tot bijna 100, nadat er geen centraal schriftelijk eindexamen is afgenomen in 2020. De examenresultaten zijn daarom gebaseerd op alleen schoolexamens. Door de hoge slagingspercentages en doordat minder jongeren een tussenjaar namen, gingen meer jongeren studeren.

Jongeren vaak werkzaam in door coronapandemie geraakte bedrijfstakken
De nettoarbeidsparticipatie van jongeren van 15 tot 27 jaar was in 2020 met 66 procent lager dan in 2019 (68 procent). Ook gaven meer jonge werknemers dan oudere aan dat hun werk door corona stil is komen te liggen. 7 procent van de 15- tot 27-jarige en 1 procent van de 27- tot 75-jarige werknemers meldden dit. Dit hangt samen met de oververtegenwoordiging van jongeren in bedrijfstakken die door de coronapandemie geraakt zijn, zoals horeca en cultuur, sport en recreatie. Het aantal jongeren met een bijstandsuitkering steeg ten opzichte van 2019 met ruim 6.000 en nog eens 9.000 jongeren deden een beroep op de Tozo.

Minder alcoholgebruik onder jongeren
Uitgaan was voor jongeren in 2020 vanwege de coronamaatregelen maar beperkt mogelijk. Uit eerder CBS-onderzoek bleek dat vooral jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) aangaven door de coronamaatregelen minder alcohol te zijn gaan drinken. Uit het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor blijkt dat met name minder meisjes van 12 tot 18 jaar in 2020 aangaven weleens alcohol te drinken. Onder jonge mannen van 18 tot 25 jaar was het percentage overmatige drinkers in 2020 lager dan een jaar eerder.

Minder jongeren gelukkig en tevreden
In 2020 gaf 84 procent van de jongvolwassenen aan over het algemeen gelukkig te zijn en was 81 procent tevreden met hun leven. In 2019 was dit 88 procent en 86 procent. De meeste jongeren, 97 procent, hadden in 2020 minstens elke week op de een of andere manier contact met anderen door hen te zien, te bellen of berichten uit te wisselen. Dit is niet anders dan in 2019. Wel hadden minder jongeren in 2020 dagelijks contact met familie buiten het huishouden (31 procent tegen 38 procent in 2019).

Minder emigratie van Caribisch Nederland
In Caribisch Nederland vertrokken tijdens de coronapandemie minder jongvolwassenen naar Curaçao, Aruba of Sint Maarten. Vanuit Bonaire en Saba vertrokken in 2020 ook minder mensen naar Europees Nederland. Daarnaast waren er op Saba minder studenten van de Saba University School of Medicine die naar de Verenigde Staten en Canada terugkeerden.

Verdere stijging aantal asielverzoeken in derde kwartaal 2021

Het aantal eerste asielverzoeken is in het derde kwartaal van 2021 toegenomen tot 8.845, meer dan twee en een half keer zoveel als in het tweede kwartaal van dit jaar. Sinds de laatste kwartalen van 2015 was de toename niet zo groot. Bijna drie kwart van de stijging komt door mensen met de Syrische, Afghaanse en Turkse nationaliteit. Het aantal nareizigers steeg met 7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In het derde kwartaal van 2021 werden er 8.845 eerste asielverzoeken gedaan, meer dan twee en een half keer zoveel als in het tweede kwartaal: toen deden 3.355 mensen een eerste asielverzoek. Net zoals in de voorgaande kwartalen vormden Syriërs met 2.550 eerste aanvragen de grootste groep onder de asielzoekers. Dat is meer dan twee en een half keer zoveel als in het tweede kwartaal: toen waren er 1.015 aanvragen van Syriërs.

Na Syriërs vormden Afghanen en Turken de grootste groepen asielzoekers in het derde kwartaal van 2021. Het aantal eerste asielverzoeken van mensen met de Afghaanse nationaliteit steeg het sterkst. Met 1.565 aanvragen is het aantal eerste asielverzoeken ten opzichte van het vorige kwartaal meer dan zeven keer zo groot: toen deden 210 Afghanen een eerste aanvraag. Het aantal aanvragen van mensen met de Turkse nationaliteit verviervoudigde: van 380 in het tweede kwartaal naar 1.540 aanvragen in het derde kwartaal.

7 procent meer nareizigers ten opzichte van tweede kwartaal
In het derde kwartaal van 2021 waren er 2.770 nareizigers, 190 meer dan een kwartaal eerder (+7 procent). De stijging van het aantal nareizigers in het derde kwartaal van dit jaar komt vrijwel volledig door mensen met een Syrische of Turkse nationaliteit. Het aantal nareizigers met de Syrische nationaliteit steeg, vergeleken met een kwartaal eerder, met 145 personen; het aantal met Turkse nationaliteit nam in dezelfde periode met 130 personen toe. Het aantal nareizigers met de Eritrese en Jemenitische nationaliteit daalde ten opzichte van het tweede kwartaal met respectievelijk 135 en 60 nareizigers.

Douane onderschept 4178 kilo cocaïne

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane afgelopen weekend een enorme hoeveelheid cocaïne onderschept. Het gaat in totaal om 4178 kilo cocaïne met een straatwaarde van ruim 313 miljoen euro.

Soja
De verdovende middelen zaten verspreid over twee containers geladen met big bags gevuld met soja. De container kwam uit Paraguay en was overgeladen op een ander schip in Uruguay. De soja was bestemd voor een bedrijf in Portugal.

HARC-team
Het HARC-team (Hit And Run Cargo), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.