FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 november 2021

Europese titel voor Kroon en estafettemannen bij EK kortebaan, zilver voor vrouwen op 4x50 vrij

Op de eerste bij het EK kortebaan zwemmen in Kazan heeft de Nederlandse ploeg twee keer goud gewonnen, en één keer zilver. Luc Kroon verraste met de Europese titel op de 400 meter vrije slag. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer grepen het goud op de 4x50 vrij. Voor de Nederlandse vrouwen was er zilver op de 4x50 vrij.

Kroon had zich als tweede geplaatst voor de finale op de 400 meter vrije slag. Bij het ingaan van de laatste 50 meter van de 400 meter vrije slag was de 20-jarige Nederlander in gevecht met de Italianen Matteo Ciampi en Marco De Tullio om het goud. Kroon had zijn race als beste ingedeeld en in de laatste 25 meter ging hij voorbij Campi en pakte in een nieuw Nederlands record (3.38,33) het goud in Kazan. Ook Maarten Brzoskowski had zich geplaatst voor de finale van de 400 meter vrije slag. Hij finishte als zesde.

Ook op de 4x50 meter vrije slag was er Nederlands succes. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer grepen de Europese titel. Met een tijd van 1.22,89 deden ze dat in een nieuw Nederlands record en waren ze net te snel voor Italië en thuisland Rusland.

De Nederlandse vrouwen op de 4x50 meter vrij, Kim Busch, Maaike de Waard, Kira Toussaint en Valerie van Roon, moesten genoegen nemen met zilver. In de finale was Rusland te snel voor de Nederlandse ploeg.

NFL: Titans winnen, maar ster raakt geblesseerd; Saints verslaan Buccaneers

Week acht in de NFL zit erop. Nadat de Arizona Cardinals op donderdagavond hun eerste nederlaag van het seizoen te verwerken kregen, werd er zondag- en maandagavond weer gespeeld door de rest.

De Tennessee Titans zijn aan een uitstekend seizoen bezig en wonnen vijf van de eerste zeven wedstrijden. Op bezoek bij de Indianapolis Colts was het spannend: in de eerste helft bezorgde Colts-quarterback Carson Wentz twee touchdown passes bij Michael Pittman Jr en stelde Titans-QB Ryan Tannehill teamgenoten Geoff Swaim en AJ Brown in staat te scoren.

In het derde kwart leverden Tannehill en Wentz af bij respectievelijk Nick Westbrook-Ikhine en Jack Doyle, met twee minuten te spelen stond het 24-24. Een interception van Elijah Molden, die er een touchdown van maakte, bracht de Titans op voorsprong, maar Jonathan Taylor deed met een korte touchdown nog wat terug: 31-31, waarna Randy Bullock in overtime vanaf 44 yards de Titans naar de winst trapte.

Het was dus een prima dag voor de Titans, ware het niet dat ze ook slecht nieuws te horen kregen: supersterk Derrick Henry, de monsterlijke running back van de ploeg, raakte geblesseerd en moest geopereerd worden aan zijn voet, wat mogelijk het einde van zijn seizoen kan betekenen.

In New Orleans kregen de Saints bezoek van de Tampa Bay Buccaneers, twee topploegen tegen elkaar. Beiden scoorden in het eerste kwart: Tom Brady (Buccaneers) stelde Chris Godwin in staat te scoren, Jameis Winston (Saints) deed dat voor Tre'Quan Smith. Vervolgens ging het echter fout voor de Saints-quarterback, die niet meer zelf kon lopen en vervangen werd door Trevor Siemian - een relatief onervaren quarterback, die het afgelopen jaar een knipperlichtrelatie met de Saints had.

Siemian deed het uitstekend en nog voor de eerste helft voorbij was bediende hij Alex Armah voor een touchdown: 16-7. Alvin Kamara vergrootte de voorsprong in het derde kwart, Brady deed via Giovani Bernard wat terug en bracht de spanning er zelfs weer helemaal in door Mike Evans een 41-yard touchdown pass te bezorgen: 23-21.

In het vierde kwart vergrootte Brian Johnson vanaf 35 yards de Saints-voorsprong weer iets, maar Brady wierp een prachtige pass op voormalig atleet Cyril Grayson, die vanaf 50 yards zijn eerste NFL-score ooit optekende: 26-27. Johnson trapte de Saints echter weer op voorsprong vanaf 23 yards en na een 40 yard interception return van PJ Williams op een pass van Brady was het gedaan: 36-27 winst voor de Saints.

Uitslagen NFL week 8
Arizona Cardinals - Green Bay Packers 21-24
Atlanta Falcons - Carolina Panthers 13-19
Buffalo Bills - Miami Dolphins 26-11
Chicago Bears - San Francisco 49ers 22-33
Cleveland Browns - Pittsburgh Steelers 10-15
Detroit Lions - Philadelphia Eagles 6-44
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 31-34 OT
New York Jets - Cincinnati Bengals 34-31
Houston Texans - Los Angeles Rams 22-38
Los Angeles Chargers - New England Patriots 24-27
Seattle Seahawks - Jacksonville Jaguars 31-7
Denver Broncos - Washington Football Team 17-10
New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers 36-27
Minnesota Vikings - Dallas Cowboys 16-20
Kansas City Chiefs - New York Giants 20-17

Goud en brons voor Nederland op ECC bowlen

Van 27 tot en met 31 oktober werden in Griekenland de European Championships of Champions (ECC) in het bowlen gehouden, waarbij alle nationale bowlingkampioenen van Europa het tegen elkaar opnemen voor de titel van Europees kampioen/kampioene.

Namens Nederland waren Mike Bergmann en Nicole Sanders aanwezig. Voor Mike Bergmann was het zijn eerste toernooi namens Team NL bij de senioren. Nicole Sanders had in 2016 al een keer brons gewonnen en pakte in 2017 de zilveren medaille.

Na uitstekende voorrondes van beide spelers stond Bergmann vierde en Sanders tweede. Tijdens de volgende twaalf games werd de top-4 bepaald die de halve finale mocht gaan spelen. Met 231,75 punten als gemiddelde over deze twaalf games wist Sanders zich als eerste te plaatsen voor de halve finale bij de dames, terwijl Bergmann zich met een gemiddelde 234,50 punten als tweede wist te plaatsen voor de halve eindstrijd bij de heren.

De halve finale en finale waren een best-of-3-format. Zowel Bergmann als Sanders wisten de eerste game in de halve finale te winnen, maar verloren de tweede game. Sanders verloor ook game drie, waardoor zij met brons naar huis komt. Bergmann speelde in game drie gelijk, waarna een roll-off volgde waarin Bergmann een strike gooide en zijn Italiaanse tegenstander Nicola Pongolini niet verder kwam dan zeven pins.

In de finale speelde Bergmann tegen de Zweed Mattias Wetterberg, die bijna het gehele toernooi de ranglijst aanvoerde. Game één werd door Bergmann gewonnen, waarna Wetterberg game twee wist te winnen. In game drie was de spanning merkbaar, want het was lang wachten op strikes. Op het einde wist Bergmann met een serie strikes de winst binnen te slepen. Voor Nederland is dit de eerste gouden medaille sinds 2014, toen Tom van der Vliet dezelfde Mattias Wetterberg in de finale wist te verslaan.

Random Pics van de Dag #457

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Demonstratie Kick Out Zwarte Piet bij sinterklaasintocht Volendam en Maastricht

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat demonstreren tijdens de komende sinterklaasintochten in Volendam en Maastricht. Volgens de actiegroep behoren deze plaatsen nog tot de weinige gemeenten waar traditionele zwarte pieten rondlopen tijdens de intocht.

Ook komt KOZP dinsdag met een petitie die gemeenten oproept geen subsidie te verlenen aan intochten waar zwarte, grijze of bruine pieten aan meedoen.

Het steekt KOZP dat het Noord-Hollandse vissersdorp nog altijd geen aanpassingen heeft gedaan aan het uiterlijk van Zwarte Piet. De demonstratie in Volendam is op zondag 14 november, de goedheiligman komt rond 14.00 uur aan.

De demonstratie in Maastricht staat gepland op zaterdag 13 november. "Maastricht is zo’n gemeente die anno 2021 nog steeds niet heeft begrepen dat racisme geen kinderfeest is", schrijft de actiegroep in een verklaring. "Het is onbegrijpelijk hoe Maastricht als bekende Europese stad dit nog internationaal kan verkopen."

"Terwijl de ene na de andere gemeente in Nederland (door voortschrijdend inzicht) overgaat tot een inclusieve sinterklaasintocht, blijven een aantal gemeenten achter. Een van die gemeenten die maar geen afscheid kan nemen van het 'traditionele' racistische stereotype zwarte Piet zijn Volendam en Maastricht. Ook dit jaar zijn er weer zwarte pieten bij de intocht, gesubsidieerd door de gemeente en gesponsord door een lange lijst lokale ondernemingen", aldus de actiegroep. Lees verder bij NH Nieuws.

Kijk terug: persconferentie Rutte en de Jonge over aanscherping coronaregels

Vanavond geven Mark Rutte en Hugo de Jonge om 19 uur een persconferentie over de huidige coronasituatie in ons land. Er worden tal van aanscherpingen verwacht zoals de terugkeer van de mondkapjes plicht voor contactberoepen en in openbare gebouwen, een advies tot thuiswerken en het coronatoegangsbewijs (QR-code) zal op meer locaties moeten worden gebruikt om toegang te krijgen tot sportscholen en zwembaden maar ook tot de zgn doorstroomlocaties zoals pretparken, musea en dierentuinen.

Ook zal vanavond duidelijk worden of het kabinet een wetswijziging toe wil gaan passen om het coronatoegangsbewijs (QR-code) te kunnen gaan verplichten voor werknemers, mbo en het hoger beroepsonderwijs. 

Zie ook: Mogelijke nieuwe coronamaatregelen

Hugo de Jonge heeft al laten weten dat de nieuwe maatregelen 'pijn zullen gaan doen'
Het is onvermijdelijk dat de maatregelen die het kabinet vanavond aankondigt nieuwe beperkingen met zich meebrengen en dat die pijn doen. “Anders werken ze niet”, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voorafgaand aan het overleg met een aantal ministers waarin definitieve besluiten genomen worden.

Nieuwe maatregelen zijn onvermijdelijk “omdat we zien dat de cijfers in de ziekenhuizen oplopen”, aldus de minister. Ingrijpen is volgens het kabinet nodig om de zorg toegankelijk te houden “voor iedereen”. De Jonge zegt die maatregelen op een “eerlijke en evenwichtige manier” te willen treffen. Meer hierover bij Skipr.

De persconferentie is om 19.00 uur hier live te volgen:

Snackbar Wendy’s mag naam behouden

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat de Zeeuwse snackbar Wendy’s haar Beneluxmerk Wendy’s mag behouden. Een Amerikaanse keten van fastfoodrestaurants genaamd Wendy’s stelde dat het merk door de Zeeuwse snackbar niet normaal gebruikt was en daarom vervallen moest worden verklaard.

Waar gaat deze zaak over?
Sinds 1988 wordt in Goes een snackbar geëxploiteerd onder de naam Wendy’s. De snackbarhouder en de Amerikaanse keten zijn sinds de jaren ’90 verwikkeld in procedures over de vraag aan wie (gebruik van) het merk Wendy’s toekomt. Dit heeft ertoe geleid dat de Zeeuwse snackbar eigenaar is van het merk Wendy’s in de Benelux.

De Amerikaanse keten vindt dat de Zeeuwse snackbar haar merk Wendy’s niet normaal heeft gebruikt en eist dat het merk vervallen wordt verklaard. De keten heeft hier belang bij omdat zij zelf vestigingen in de Benelux wil openen. Daarvoor wil de keten het merk Wendy’s registreren.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder dat de Zeeuwse snackbar het merk normaal gebruikt heeft voor haar snackbar. Daartegen ging de keten in beroep.

Beoordeling gebruik merk
De keten stelt dat de snackbar het merk niet normaal heeft gebruikt. Normaal gebruik van een merk houdt in dat het merk daadwerkelijk wordt gebruikt voor de klassen waarin het is ingeschreven, en dat het merk wordt gebruikt om afzet te vinden of te behouden. Als dat niet het geval is, kan een Beneluxmerk 5 jaar na de registratiedatum vervallen worden verklaard. Die regeling is bedoeld om te voorkomen dat merkhouders met ongebruikte exclusieve rechten het register bezetten en zo de weg voor derden blokkeren. Het merk van de snackbar is ingeschreven voor horeca-/snackbardiensten en snackproducten.

Het hof heeft zich gebogen over de vraag of de snackbar het merk wel of niet normaal gebruikt en komt tot dezelfde conclusie als de rechtbank. De snackbar gebruikt het merk voor haar dienstverlening als snackbar normaal op de fastfoodmarkt (die voor een groot deel bestaat uit snackbars met één lokale vestiging). Dat blijkt onder andere uit de zichtbaarheid van het logo op bijvoorbeeld de gevel, verpakkingsmateriaal en kassabonnen. Daarnaast wordt het merk ook gebruikt op bedrijfskleding en bij sponsoractiviteiten. Anders dan de keten betoogt, is het geen vereiste voor normaal gebruik dat een buurtsnackbar meerdere vestigingen heeft of buiten de regio promotie maakt. Het hof concludeert dan ook dat de Zeeuwse snackbar het Beneluxmerk Wendy’s mag behouden.

Wat betreft de registratie van het merk voor snackproducten vindt het hof dat de snackbar het merk niet normaal heeft gebruikt, ook niet bij enkele specifiek door haar bereide producten die zij onder de benaming Wendy’s in de snackbar heeft verkocht. Het gaat hier om een andere markt die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van grote snackproducenten. De eigenaar van de snackbar heeft niet bewezen dat ook op deze markt sprake is geweest van reëel commercieel gebruik van het merk.

Weekupdate COVID-19: ruim 30% meer COVID-19 ziekenhuisopnames

Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen, steeg in de afgelopen week van 27 oktober tot en met 2 november 2021 naar 834 opnames (31% meer dan een week eerder). Op de IC werden 140 nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen (+20%). In de afgelopen week zijn er 39% meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. In alle regio’s en alle leeftijdsgroepen steeg het aantal meldingen.

COVID-19 weekupdate RIVM 2 november 2021
COVID-19 weekupdate RIVM 2 november 2021

Boostervaccinatie tegen COVID-19; ook voor 60+ en bewoners van zorginstellingen

Een boostervaccin is een aanvullende vaccindosis voor het geval de bescherming tegen ernstige ziekte afneemt na een primaire COVID-19-vaccinatieserie. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te starten met een boosteraanbod aan mensen van 60 jaar en ouder en aan bewoners van zorginstellingen.

Mensen vanaf ongeveer 60 jaar bereiken na de primaire vaccinatieserie een iets minder hoge bescherming dan jongere leeftijdsgroepen. Bovendien hebben zij een hoger risico op een ernstig beloop van COVID-19. Inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname bij hen iets sneller afneemt dan bij jongere leeftijdsgroepen. Op basis van deze factoren en omdat de infectiedruk in de samenleving toeneemt, adviseert de Gezondheidsraad om mensen van 60 jaar en ouder een boostervaccin aan te bieden, in principe te beginnen bij de oudsten.

Ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen (verpleeghuizen, woonzorgcentra, en instellingen voor personen met een verstandelijke beperking), komen in aanmerking voor een boostervaccin. In deze instellingen neemt het aantal infecties toe, wonen overwegend ouderen en bestaat er een hogere kans op transmissie en op ernstige ziekte.

De Gezondheidsraad ziet op basis van recente studies geen medische aanleiding om andere groepen een boostervaccin aan te bieden. Er zijn geen aanwijzingen dat de bescherming van COVID-19-vaccins tegen ernstige ziekte of ziekenhuisopname bij hen tekortschiet, ongeacht het gebruikte vaccin. Uitzondering hierop zijn mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem; die krijgen nu al een derde dosis aangeboden in het kader van de primaire vaccinatieserie.

Op dit moment zijn de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna door het EMA goedgekeurd voor gebruik als booster. De raad adviseert om deze vaccins te gebruiken, ongeacht het vaccin dat is gebruikt voor de primaire vaccinatie. Conform de productinformatie adviseert de raad een interval van ten minste 6 maanden na de laatste dosis van de primaire vaccinatie.

Meer dan duizend coronabesmettingen op Amsterdam Dance Event

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn iets meer dan duizend feestgangers besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit gegevens van de GGD Amsterdam. Bij ADE zijn in totaal 300.000 bezoekers geweest, dus dat betekent er corona is geconstateerd bij 0,29 procent van totaal aantal bezoekers. De GGD vermoedt wel dat het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen op het danceevent een stuk hoger ligt. Zo meldt AT5.

Er zijn 83 evenementen bekend waar meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

Volgens de GGD heeft het bron- en contactonderzoek geen volledig beeld van het aantal coronabesmettingen opgelopen tijdens ADE. Zo gebruiken volgens de GGD veel mensen tegen het advies in een zelftest bij klachten en zal niet iedereen aangeven bij een positieve besmetting aanwezig te zijn geweest bij ADE. Het festival trok ook buitenlandse bezoekers die zich niet bij de GGD laten testen en niet in beeld komen bij het bron- en contactonderzoek.


Aantal besmettingen mogelijk hoger
De gezondheidsdienst benadrukt dat het aantal besmettingen gelinkt aan ADE mogelijk hoger ligt dan het aantal dat bij de GGD bekend is. In de landelijke cijfers is een flinke toename te zien van de coronabesmettingen. Na voor de hand liggende situaties, zoals op scholen en de thuis- en werksituatie, is bezoek aan horeca- en uitgaansgelegenheden één van de meest waarschijnlijke bronnen van besmetting.

Van 13 tot en met 17 oktober werd er volop gefeest in de stad. In totaal werden er 350 evenementen op 140 verschillende locaties gehouden. Bezoekers hadden een coronatoegangsbewijs nodig en binnenevenementen moesten zich houden aan een maximale bezetting van 75 procent. Ook begonnen de evenementen vroeger dan normaal en waren ze om middernacht afgelopen.

Het nutteloze feitje van de dag: Een oud station

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn talloze oude stations in Nederland maar wist je dat de nog dienstdoende al meer dan anderhalve eeuw oud is? In 1853 werd het station van Valkenburg geopend en het is nog altijd in gebruik. Het is een bijzonder station met een lange geschiedenis en die werd onlangs door Martjan Kuit uitgebreid beschreven op Twitter. We willen jullie de reis door de geschiedenis niet onthouden:

Gezicht op de perronzijde van het station Valkenburg van de Staatsspoorwegen te Valkenburg in 1913 (WikiCommons/Het Utrechts Archief - Catalogusnummer 154680)
Gezicht op de perronzijde van het station Valkenburg van de Staatsspoorwegen te Valkenburg in 1913 (WikiCommons/Het Utrechts Archief - Catalogusnummer 154680)

Uitgeverij moet boek 'Jiskefet Encyclopedie' aanpassen

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft bepaald dat Noblesse B.V. alle exemplaren van de Jiskefet Encyclopedie moet (laten) voorzien van een sticker voordat zij in de handel worden gebracht. Noblesse moet een dwangsom van 5.000 euro betalen voor iedere dag dat zij hier niet aan voldoet.

Het geschil
De zaak werd aangespannen door Jiskefet B.V., waarvan acteurs Herman Koch en Michiel Romeyn de aandeelhouders zijn. In eerste instantie vorderde zij voorinzage in de Jiskefet Encyclopedie om te kunnen bepalen of hiermee inbreuk wordt gemaakt op hun Intellectuele Eigendomsrechten (merkrechten, auteursrechten en portretrechten). Tijdens de rechtszaak van 21 oktober 2021 kwamen partijen overeen dat Noblesse alsnog inzage zou geven en werd de zitting aangehouden tot 1 november 2021.

Tijdens die laatste zitting eiste Jiskefet dat, voordat het boek in de handel komt, Noblesse op de voorkant van het boek een sticker plakt met de tekst: “Jiskefet is een merk van Jiskefet B.V. – Dit boek is niet afkomstig van Jiskefet B.V. of de makers van Jiskefet”. Deze tekst eist Jiskefet ook bij de aanprijzing van het boek in fysieke en online winkels. Jiskefet vindt dat de kaft van het boek inbreuk maakt op haar merkrecht op het woord ‘Jiskefet’ en dat door de wijze van vermelding van het woord op de kaft onvoldoende duidelijk is dat het boek niet van de makers van Jiskefet afkomstig is.

Noblesse heeft aangevoerd dat zij het merk Jiskefet op deze manier mag gebruiken, aangezien het een artistieke uiting is die onder de vrijheid van meningsuiting valt. Er is volgens Noblesse geen sprake van verwarringsgevaar, aangezien het een encyclopedie is en dus voor iedereen duidelijk is dat het over Jiskefet gaat en niet door Jiskefet is gemaakt. Bovendien staat op de achterzijde van de kaft de vermelding ‘gegarandeerd ongeautoriseerd’ in rode letters.

Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter oordeelt dat het gebruik van de naam ‘Jiskefet’ op en in het boek niet kan worden aangemerkt als het gebruik van een merk, omdat de naam niet wordt gebruikt als naam voor de aangeboden waar. Jiskefet kan wel een beroep op hun merkrechten doen tegen het gebruik van het teken ‘Jiskefet’. Maar niet tegen ieder gebruik van dat teken in het boek, omdat ze daarmee te zeer zouden treden in de vrijheid van de auteur om een boek te schrijven over een bekend cabarettrio. Ook in de titel van het boek moet duidelijk zijn dat het boek over Jiskefet gaat. Jiskefet kan wel aangeven dat op het boek duidelijk zichtbaar tot uitdrukking wordt gebracht dat dit niet van haar afkomstig is en niet met haar betrokkenheid of instemming tot stand is gebracht. De vermelding 'gegarandeerd ongeautoriseerd' vindt de voorzieningenrechter onvoldoende.

Met het treffen van relatief beperkte aanpassingen van de bestaande oplage wordt voldoende aan de belangen van Jiskefet tegemoetgekomen. De voorzieningenrechter heeft daarom beslist dat Noblesse de boeken moet voorzien van een sticker op de voorzijde met een tekst die naar het oordeel van de voorzieningenrechter geschikt is om verwarring van herkomst te voorkomen.

COVID-19 Red Team stopt per direct: 'Geen vertrouwen in regering'

Het COVID-19 Red Team heft zichzelf per direct op. De onafhankelijke experts die tijdens de coronacrisis de overheid adviseerden als team, heeft geen vertrouwen meer in het Outbreak Management Team (OMT) en de regering. "Opnieuw kleuren de coronakaarten dieprood en neemt de crisis in omvang toe”, schrijft de organisatie op Twitter. Zo meldt Metro.

Onderzoek naar 'kopschoppen' bij aanhouding na excessief geweld tegen de politie

De politie eenheid Den Haag stelt een onderzoek in naar de feiten en omstandigheden rond een aanhouding zondagmiddag op het Joubertplantsoen in Den Haag. De politie hield daar meerdere personen aan nadat agenten werden geconfronteerd met excessief geweld door een groep van meer dan 50 personen. Daarbij werden agenten onder meer geslagen en geschopt en bekogeld met zwaar illegaal vuurwerk.

Op sociale media zijn beelden verschenen van de aanhoudingen op het Joubertplantsoen. Op basis van wat er op de beelden is te zien en te horen, wordt een onderzoek ingesteld naar een specifieke aanhouding en wat daaraan is voorafgegaan. Het geweld dat de politie mag gebruiken is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt achteraf altijd getoetst. Dat is ook bij deze aanhoudingen het geval.

De politie werd rond 13.30 uur op het Paul Krugerplein geconfronteerd met een groep van meer dan 50 personen. Een aantal personen droeg knuppels en zwaar vuurwerk mee. Ook droeg een deel van de groep gezichtsbedekkende kleding. Op het moment dat zij de politie in het oog kregen, gingen zij direct de confrontatie aan. Daarna verplaatste de groep zich naar het Joubertplantsoen. In relatie tot deze gebeurtenissen zijn in totaal negen mensen aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

Opmerkingen die op Twitter geplaatst zijn in mogelijke relatie tot dit voorval: 

'Taliban heeft dodenlijst voor de Afghaanse LHBT-gemeenschap'

Sinds de Taliban eind augustus Afghanistan overnam, is de vervolging van de LHBT+-gemeenschap in het land toegenomen, waardoor velen gedwongen zijn onder te duiken, uit angst voor hun leven. "We weten nu zeker dat de Taliban een 'dodenlijst' heeft", zei het hoofd van de Rainbow Railroad, een Canadese NGO die bedreigde Afghanen helpt te vluchten in ballingschap.

De situatie voor de LHBT+-gemeenschap in Afghanistan is nooit gemakkelijk geweest. Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn altijd taboe geweest in het land met een moslimmeerderheid, waar – zelfs onder de voormalige door het Westen gesteunde regering – niet-heteroseksuele relaties illegaal waren en tot twee jaar gevangenisstraf konden leiden.

Maar sinds de Taliban aan de macht kwamen nadat het Amerikaanse leger zich terugtrok is de situatie snel verslechterd. Hoewel de militante groepering nog niet officieel heeft gezegd hoe ze van plan is om te gaan met homoseksualiteit, suggereren berichten steeds meer dat de Taliban een strikte interpretatie van de sharia toepassen, op grond waarvan relaties met hetzelfde geslacht met de dood kunnen worden bestraft .

"Dit is echt een enge tijd om in Afghanistan te zijn", vertelde directeur Kimahli Powell van Rainbow Railroad (de enige internationale LHBT+-organisatie ter plaatse in Afghanistan) in een telefonisch interview aan FRANCE 24.

"We weten nu zeker dat de Taliban een 'dodenlijst' in omloop heeft, die LHBTQ+-personen identificeert."

Volgens Powell heeft de Taliban hoogstwaarschijnlijk geprofiteerd van het machtsvacuüm dat plaatsvond in de dagen en weken voorafgaand aan de terugtrekkingsdeadline van de VS om deze "kill-lijsten" op te stellen door goed te letten op de namen van mensen die door buitenlandse mensenrechtengroeperingen werden geholpen om te proberen het land te verlaten. "Na de val van Kabul werd veel informatie uitgewisseld", zei hij, waarbij hij opmerkte dat de mensen die het nooit aan boord van een van de vertrekkende vluchten hebben gehaald, in plaats daarvan kwetsbaar werden achtergelaten, met hun identiteit bekend bij de Taliban.

Powell zei ook dat de Taliban deze lijsten lijken te hebben aangevuld door middel van actieve vervolging, door middel van "in de val lokken" en datalekken.

“[Sommige] personen die contact met ons hebben opgenomen, hebben ons verteld hoe ze een mysterieuze e-mail hebben ontvangen van iemand die beweert verbonden te zijn met Rainbow Railroad en om hun informatie en paspoort moet vragen. Zo weten we dat de informatie is gelekt.”

Piek in hulpvragen
Rainbow Railroad is in 2006 opgericht met als doel om kwetsbare LHBT+-mensen over de hele wereld te helpen op de vlucht voor geweld en vervolging in hun thuisland. In 2017 werd de groep wereldberoemd nadat ze meer dan honderd mensen had helpen ontsnappen aan vervolging tijdens de dodelijke anti-homozuivering in Tsjetsjenië. De afgelopen maanden zijn de meeste inspanningen echter gericht geweest op Afghanistan, waar het bedreigde leden van de lokale LHBT+-gemeenschap helpt om tijdelijk onderdak te vinden in veilige huizen, waarna het probeert hen “over land of door de lucht” naar permanente veiligheid in het buitenland te brengen.

"Ik kan u nu al garanderen dat het aantal verzoeken dat we dit jaar zullen ontvangen, zal stijgen", zei Powell, en merkte op dat ze alleen al voor Afghanistan dit jaar 700 verzoeken heeft afgehandeld en ten minste 200 meer mensen heeft geïdentificeerd die "onmiddellijke evacuatie" nodig hebben. De groep ontvangt doorgaans in totaal 4.000 hulpverzoeken per jaar.

In augustus, net voor het vertrek van de Amerikaanse troepen, hielp Rainbow Railroad tientallen LHBT-Afghanen die gevaar lopen in veiligheid te komen via de militaire luchtbrug. Afgelopen vrijdag heeft de NGO geholpen om nog eens 29 mensen naar Groot-Brittannië te brengen via een tweede luchtbrug.

“Er zijn particulieren [in Afghanistan] die graag willen helpen. Maar voor zover het LHBTQ-organisaties betreft, staan we er alleen voor. Maar het heeft ons in staat gesteld om partnerschappen aan te gaan met niet-LHBTQ+-groepen die ook mensen hebben geevacueerd”, zei hij.

Paspoort verbrand
Powell beschreef een recent incident waarbij Rainbow Railroad actief bezig was om een bedreigde persoon in veiligheid te brengen, die plotseling werd bezocht door de Taliban. “Mensen kwamen het huis binnen zonder enige uniform, en terwijl ze de plaats doorzochten, ontdekten ze informatie waardoor ze vermoedden dat de persoon deel uitmaakte van de [LHBT+]-gemeenschap. Daarna belden ze om te bevestigen dat de persoon deel uitmaakte van de gemeenschap en gingen ze verder met het fysiek aanranden en vernederen van het individu. Toen ze zijn paspoort vonden verbrandden ze het.”

"De persoon is er nog steeds, en onze taak om te proberenom hem in veiligheid te brengen is nu oneindig veel moeilijker", zei hij.

Aangegeven door familieleden
Powell beschreef het huidige klimaat in Afghanistan als "wetteloos", en zei dat de algemene onzekerheid en onvoorspelbaarheid van wat de Taliban-heerschappij inhoudt voor de bevolking als geheel er zelfs toe heeft geleid dat sommige mensen  zelfs hun familieleden aangaven bij het vermoeden van 'LHBT+-activiteiten'.

"Zoals ik al aangaf, dit zijn echt enge tijden, en mensen proberen in de gunst te komen bij de Taliban", zei hij. "Ik denk dat velen dit uit angst met ze meedoen, en dus als zij (de Taliban) LGBTQ+-mensen als doelwit hebben geïdentificeerd, men een reden heeft om ze aan te geven."

Powell zei dat dit de leden van de Afghaanse LGBT+-gemeenschap nog kwetsbaarder en geïsoleerder heeft gemaakt, omdat ze niet eens kunnen rekenen op de steun en bescherming van hun eigen families. In de tussentijd, zei hij, hebben ze niet veel andere keus dan zich te verstoppen.

"Dit was de meest gecompliceerde missie die we hebben gedaan, en zal dit nog wel blijven."

Horeca ziedend na bezoek 'mystery guest' voor inspectie op QR-code CTB

Woest en verdrietig zijn de horecaondernemers in Zwijndrecht. Afgelopen weekend glipte er een mystery guest hun zaken binnen om te controleren of ze wel netjes de qr-code van het coronatoegangsbewijs scannen. "Dit is toch zeker geen verstoppertje spelen? Ze zijn ons gewoon aan het uitlokken, ondernemertje pesten. Alsof wij het nog niet zwaar genoeg hebben.

De Zwijndrechtse burgermeester van der Loo was op de hoogte van de controle, die 17 overtredingen opleverde, maar niet dat deze controle zo sneaky zou worden uitgevoerd. Meer hierover bij de Gelderlander.

Klimaattop Glasgow: 100 landen beloven binnen tien jaar een einde aan ontbossing

Over de hele wereld gaan dagelijks grote stukken bos verloren. Op de VN-klimaatconferentie in Glasgow hebben meer dan 100 landen beloofd op te treden tegen ontbossing en zo de "longen van de planeet" te beschermen. Hiervoor is ruim 15 miljard euro uitgetrokken.

Op de wereldklimaattop in Glasgow hebben meer dan 100 landen beloofd de vernietiging van bossen en andere landschappen tegen 2030 te stoppen. Dat maakte de Britse regering, die de VN-conferentie voorzit, maandagavond laat bekend. De deelnemende landen, waaronder de hele EU, vertegenwoordigen 85 procent van de bossen in de wereld, ofwel ongeveer 34 miljoen vierkante kilometer.

Landen met de grootste oppervlakte bossen van allemaal, namelijk Canada, Rusland, Brazilië, Colombia, Indonesië, evenals China, Noorwegen en de Democratische Republiek Congo doen ook mee. Volgens de belofte zal tegen 2025 ongeveer 12 miljard US dollar (ongeveer 10,3 miljard euro) aan publieke middelen voor het project worden gemobiliseerd. Daarnaast zijn er private investeringen van US $ 7,2 miljard.

Bossen worden beschouwd als de longen van onze planeet, ze absorberen ongeveer een derde van de CO2-uitstoot die jaarlijks door de mens wordt uitgestoten. Maar ze krimpen zorgwekkend, zo luidde het bericht: Elke minuut gaat er een gebied van zo’n 27 voetbalvelden verloren door ontbossing.

De Britse premier Boris Johnson zei: "Ze zijn essentieel voor ons voortbestaan." De Indonesische president Joko Widodo zei dat zijn land gezegend is met veel regenwoud, aldus de verklaring. Zijn regering belooft hun regenwoud te beschermen als "natuurlijk kapitaal".

De komende twee weken discussiëren zo'n 200 landen in Glasgow om te kijken hoe het in Parijs afgesproken 1,5 graad-doel alsnog gehaald en daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. De eerdere plannen die de landen hebben gemaakt zijn daarvoor nog lang niet voldoende.

Vogelgriep vastgesteld bij kleinschalige houderij in Assendelft

In Assendelft (gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland) is bij legkippen op een kleinschalige houderij vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 140 legkippen en 50 loopeenden van de besmette locatie geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt onderzocht op vogelgriep. Er liggen geen andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf.

Vervoersverbod Assendelft
Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Assendelft. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Landelijke maatregelen
Naar aanleiding van een vogelgriep besmetting op een bedrijf vorige week is er een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld. Deze blijft onverkort van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten en loopvogels, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en (vlees)eenden geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting op het bedrijf in Assendelft wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De NVWA kijkt in deze onderzoeken of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties. Een risicovol contact is bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op een besmet bedrijf is geweest, en daarna een ander bedrijf heeft bezocht. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. 

Aandeel jongere daklozen in 5 jaar tijd gehalveerd

Op 1 januari 2021 waren 32.000 mensen dakloos. Op 1 januari 2020 waren dit er ruim 36.000, waarmee de jarenlang stijgende trend van het aantal dakloze mensen tot stilstand kwam. Het aandeel 18- tot 27-jarigen onder de groep daklozen daalde van 35 procent begin 2016 naar 18 procent op 1 januari 2021. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De cijfers over daklozen van 1 januari 2021 en 1 januari 2020 zijn voorlopig, en worden in een later stadium met behulp van gegevens uit een aanvullende bron definitief gemaakt. Dat kan mogelijk gepaard gaan met een beperkte bijstelling van de cijfers.

Op 1 januari 2021 waren er 32.000 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 65 jaar zonder vaste verblijfplaats die sliepen op straat, in de laagdrempelige opvang of op niet-structurele basis bij familie of vrienden. Begin 2018 telde Nederland nog ruim 39.000 daklozen. Begin 2009 - het eerste jaar waarin het CBS cijfers over het aantal daklozen gepubliceerde – waren dat er bijna 18.000. Daklozen van 65 jaar of ouder zijn buiten beschouwing gelaten, omdat zij niet voorkomen in één van de bronnen waarop het CBS deze cijfers baseert.

Daklozen vaak man en ingeschreven in vier grote steden
Op 1 januari 2021 was 80 procent van de daklozen man, en 37 procent verbleef in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Van alle Nederlanders tussen 18 en 65 jaar was de helft man en woonde ongeveer 16 procent in een van deze vier steden.

Kleiner deel van dakloze mensen tussen 18 en 27 jaar
Van het totaal aantal daklozen was 18 procent op 1 januari 2021 in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. Begin 2020 was dat 23 procent, op 1 januari 2016 nog 35 procent. Het aandeel 27- tot 50-jarige daklozen is toegenomen van 49 procent (2016) tot 62 procent (2021). Het percentage dakloze mensen tussen 50 en 65 jaar is eveneens licht gestegen.

6 op de 10 jonge daklozen hebben niet-westerse migratieachtergrond
Onder 18- tot 27-jarige daklozen had 58 procent op 1 januari 2021 een niet-westerse migratieachtergrond. In de totale bevolking van deze leeftijd is dit aandeel 19 procent. Ook onder 27- tot 50-jarigen hebben daklozen (52 procent) vaker dan alle Nederlanders in diezelfde leeftijdsgroep (18 procent) een niet-westerse achtergrond.

Van alle Nederlanders tussen 50 en 65 jaar heeft 10 procent een westerse en 10 procent een niet-westerse migratieachtergrond. Onder de daklozen zijn ook in deze leeftijdsgroep zowel de westerse (17 procent) als niet-westerse migranten (35 procent) oververtegenwoordigd.

Laatste reviews en specials
review
Remnant II
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
©FOK.nl e.a.