FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 augustus 2021

Dominee Jesse Jackson in ziekenhuis met COVID

De Amerikaanse dominee Jesse Jackson en zijn vrouw Jacqueline liggen in het ziekenhuis met COVID-19. De 79-jarige mensenrechtenactivist en zijn vrouw worden beiden behandeld in het Northwestern Memorial Hospital in Chicago.


Jesse Jackson (rechtsvoor met masker) (Foto: Daniel Boczarski/Getty Images for MoveOn)

"Doktoren houden hen beiden goed in de gaten. Voorlopig zijn er geen updates te verwachten", zo verklaarde een woordvoerder van het ziekenhuis. Hun zoon, Jonathan Jackson, zei dat de twee goed op hun behandeling reageren. "We vragen u te bidden voor mijn ouders."

Jackson werd in januari gevaccineerd tegen het coronavirus.

WK Superbikes wordt alsmaar spannender, koplopers op gelijke hoogte

Voor de motorsportliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de World Superbikes streken voor het eerst neer op het Spaanse circuit van Navarra.

Race één
Met Jonathan Rea (Kawasaki), Scott Redding (Ducati) en Tom Sykes (BMW) op de eerste rij ging de race van start, Andrea Locatelli, Chaz Davies en Lucas Mahias volgden en Michael van der Mark bracht zijn BMW vanaf plek tien op gang. Rea, Redding en Locatelli namen na de eerste schermutselingen de eerste posities in, Rea's titelrivaal Toprak Razgatlioglu volgde op plek vier.

Redding nam de touwtjes een paar ronden later in handen van Rea, Razgatlioglu schoof door naar plek drie en Van der Mark reed zich inmiddels naar de zevende plek. Daarmee waren de posities ook wel bekend, want in de tweede helft gebeurde er eigenlijk niks meer. Redding won, voor Rea, Razgatlioglu, Locatelli, Alex Lowes, Sykes en diens BMW-teamgenoot Van der Mark.

Superpolerace
Met dezelfde grid ging de korte superpolerace van start, en dit keer wist Rea de eerste plek te pakken, terwijl ook Razgatlioglu voorbij Redding ging. De Brit bracht zijn Ducati echter weer op gang en ging voorbij zowel Razgatlioglu als Rea naar de leiding. Rea bleef in het spoor van Redding, maar daar bleef het bij: Redding won, voor Rea, Razgatlioglu, Locatelli, Lowes, Sykes, Davies en plek acht was voor Van der Mark.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startgrid kon race twee beginnen, waarbij Razgatlioglu de leiding pakte. Redding volgde, voor Rea, Sykes en Van der Mark, die de snel gestartte Locatelli rap te grazen namen. Rea had niet lang nodig om Redding te verschalken, waarna het drietal weer eens afstand nam van de rest.

Met de slotfase in zicht drukte Redding zijn Ducati voorbij de Kawasaki van Rea, terwijl Razgatlioglu nog altijd op kop reed. De Turk hield zijn Yamaha keurig onder controle en pakte de winst, waardoor het grote drietal nu 19 van de 21 races van het jaar heeft gewonnen. Achter Redding en Rea werd Locatelli vierde, voor Sykes, Lowes, Michael Ruben Rinaldi en Van der Mark.

Razgatlioglu en Rea staan bovenaan in het WK met een gelijk puntenaantal, Redding doet ook nog volop mee en de rest mogen we gerust kansloos noemen - Van der Mark staat op de negende plek.

Kickboks-spektakel: Rico Verhoeven vs Alistair Overeem bevestigd

Glory-kampioen Rico Verhoeven verdedigt op 23 oktober zijn wereldtitel in het zwaargewicht. Verhoeven neemt het in het Gelredome op tegen niemand minder dan MMA-legende Alistair Overeem, die eerder dit jaar van de MMA-organisatie UFC overstapte naar kickboksorganisatie Glory.

Het wordt de tiende titelverdediging voor de 32-jarige Verhoeven, maar dit gevecht zal één van zijn zwaarste worden. Overeem is een begenadigd kickbokser die al een K-1-zwaargewichtstitel op zak heeft en meerdere MMA-titels gewonnen heeft. 

De 41-jarige Overeem tekende in juni een contract bij Glory en het gevecht met Verhoeven moet plaatsvinden tijdens het vechtsportevenement Glory 79, dat wordt georganiseerd in stadion Gelredome in Arnhem, met publiek.


Alistair Overeem (Bron: YouTube)

'Voor 67 miljoen euro aan edelmetalen in spectaculair overvallen waardetransport'

Het waardetransport dat in mei werd overvallen op de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord, zou in totaal voor 67 miljoen euro waard zijn geweest. De overvallers zouden ongeveer een zesde daarvan mee hebben genomen.

Dat melden RTL Boulevard en het AD vanavond op basis van bronnen rond het onderzoek. De daders zouden er in hun vluchtauto's met 12,2 miljoen euro vandoor zijn gegaan. Na een wilde achtervolging waarbij overvallers op de politie schoten en er in een weiland een overvaller door de politie werd doodgeschoten, zou 9,4 miljoen zijn teruggevonden. Of de andere paar miljoen al terug is, is onbekend.

Lees ook: 'Wildwest' overval Amsterdam; deel buit teruggevonden, minstens twee verdachten voortvluchtig

De overvallers zouden zich goed voorbereid hebben. Via portofoons konden ze contact met elkaar houden. Ook droeg de overvaller die doodgeschoten werd een kogelwerend vest. Een kogel uit het dienstpistool van een agent raakte hem net boven dat vest.

Het leek er vlak na de overval al op dat niet het hele transport leeggeroofd was. Zwaarbewapende agenten bewaakten het pand aan de Meeuwenland en 's avonds vertrok er een door de politie zwaar bewaakt transport vanuit het bedrijfspand naar een onbekende locatie.

Een aantal verdachten zou de overval volgens RTL Boulevard en het AD al hebben bekend. Wel zouden ze allemaal ontkennen dat ze op de politie schoten. Aanstaande woensdag moeten de verdachten vanwege een inleidende zitting voor de rechter verschijnen.

Honden doodgeschoten uit naam van Australische COVID-maatregelen

Australië is enorm in de ban van de coronamaatregelen, aangezien de besmettingen sinds juni al blijven oplopen. In het land waar de politie honderden demonstranten tegen een schijnbaar nutteloze, maandenlange, lockdown in Sydney heeft opgepakt en waar mensen in quarantaine verplicht gaan worden om waarschuwingen op hun deuren te plakken, zijn ze inmiddels overgegaan op het executeren van honden.

In Bourke Shire Council, in de deelstaat New South Wales, zijn enkele in beslag genomen honden afgemaakt voordat medewerkers van een kennel deze hadden kunnen ophalen. De autoriteiten zouden willen voorkomen dat de vrijwilligers moesten reizen om de honden op te komen halen en zo mogelijk het coronavirus zouden verspreiden.

"We hebben dit gedaan om onze medewerkers en gemeenschap, inclusief de kwetsbare Aboriginal-gemeenschap, te beschermen tegen besmetting met het coronavirus", aldus een woordvoerder van de regio.

De medewerkers van de kennel zijn ontdaan, vooral omdat ze zelf al ruime maatregelen hadden getroffen om de dieren op te komen halen.

"We zijn diep bedroefd en volledig ontzet door deze harteloze afschieten van de honden en we verwerpen volledig de onaanvaardbare redenen van de gemeente dat deze moord blijkbaar werd gepleegd als onderdeel van een COVID-veilig plan", aldus mevrouw Ryan, medewerker van de kennels.

UvA-docent neemt ontslag vanwege versoepelingen in onderwijs

Docent literatuurwetenschappen Matt Cornell neemt ontslag bij de Universiteit van Amsterdam omdat hij de versoepelingen in het coronabeleid binnen het onderwijs onverantwoord vindt. De Amerikaan vindt dat er alleen face-to-face onderwijs zou moeten worden gegeven aan studenten die volledig gevaccineerd zijn.

Cornell, die onder andere bang is om COVID-19 op het toilet of trappenhuis op te lopen naar aanleiding van onwetenschappelijk anekdotisch bewijs en de uitbraak van de Deltavariant wijt aan 'rechtse regeringen', kondigt zijn vertrek aan in een opiniestuk op de website van het universiteitsblad Folia.

Daarin maakt hij duidelijk dat hij het oneens is met de versoepelingen, zoals het opheffen van de anderhalvemeterregel en het niet meer hoeven dragen van mondkapjes in de collegezalen. "Na acht jaar als docent en onderzoeker aan de UvA trek ik me terug uit protest tegen deze eugenetische benadering van de pandemie," aldus Cornell.

"Zoals iedereen inmiddels weet, verspreidt het coronavirus zich voornamelijk via aerosolen die vrijkomen bij praten, zingen en ademen", schrijft hij onder andere. "Deze aerosolen kunnen zich binnenshuis ophopen, vooral zonder goede ventilatie, en kunnen veel verder reizen dan anderhalve meter. Colleges en discussies in volle collegezalen vormen een groot risico."

'Medeplichtig'
In zijn artikel laakt hij het coronabeleid van het kabinet en de houding van zijn universiteit. "De GGD en het Outbreak Management Team, nota bene de experts die de regering adviseren, hebben geadviseerd om het hoger onderwijs voorlopig nog niet te heropenen. Door dat te negeren volgt de universiteit de lijn-Rutte, en niet het advies van Nederlandse of internationale experts op het gebied van volksgezondheid. De UvA wordt hierdoor medeplichtig aan de schandalige manier waarop dit kabinet deze crisis heeft aangepakt."

Maatregelen
In een reactie op het ontslag zegt een woordvoerder van de universiteit te begrijpen dat er zorgen zijn over de versoepelingen. "Daarom werken we aan maatregelen over bijvoorbeeld hygiëne en het dragen van mondkapjes in de gangen. We verzoeken studenten om thuis te blijven bij klachten en zichzelf twee keer per week te testen, en vragen we ze of ze zich willen laten vaccineren."

In de week van 6 tot en met 10 september komt er een speciale vaccinatie-unit op de campus. De universiteit is juist blij met de versoepelingen. "Het is ongelooflijk belangrijk dat we na 1,5 jaar online onderwijs weer open kunnen gaan. We zijn blij dat het kabinet heeft besloten dat er weer fysiek onderwijs kan worden gegeven."

Brian Travers (62) oprichter en saxofonist van UB40 overleden

De Britse saxofonist Brian Travers, vooral bekend als een van de leden en oprichters van de band UB40, is op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn dood werd vandaag bekendgemaakt via het Twitter-account van de band. Zo meldt het AD.

Travers, stierf zondag op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, thuis in Moseley in Birmingham, omringd door zijn familie.

In een verklaring zei de band: "Het is met grote droefheid dat we het overlijden aankondigen van onze kameraad, broer, oprichter van UB40 en muzikale legende, Brian David Travers."

UB40, bekend van hits als Red Red Wine en (I Can't Help) Falling In Love With You, werd in 1978 in Birmingham opgericht en de naam van de band was een verwijzing naar het formulier dat mensen destijds moesten gebruiken om een werkloosheidsuitkering aan te vragen.

De groep heeft meer dan 100 miljoen platen verkocht en heeft meer dan 40 top 40-hits gehad in het VK. UB40 wordt algemeen beschouwd als een van de beste muzikale exportproducten van het Britse koninkrijk.

Totdat de originele zanger Ali Campbell in 2008 vertrok bleef de line-up van de band grotendeels ongewijzigd. Hij werd als zanger vervangen door zijn broer, Duncan, die eerder dit jaar met pensioen ging wegens ziekte.

Duncan Campbell werd als leadzanger vervangen door Kioko-muzikant Matt Doyle.

Hugo stimuleert jongeren tot C19-prik, Willem roept op tot aangifte wegens zelfverminking jongeren

Hugo de Jonge plaatste op 12 augustus een tweet waarin hij trots C19-prik 22.000.000 aankondigt, de toename van vaccinatiebereidheid aangeeft en kinderen van 12+ aanmoedigt om een afspraak te maken #Planjeprik!.

Willem deed gisteren, 10 dagen later, een oproep om aangifte te doen tegen Hugo de Jonge omdat hij zou "aanzetten tot zelfverminking van minderjarigen, een zeer ernstig delict. Boek 7, art 450, BW." volgens Jengel.

Burgerlijk Wetboek Boek 7 (Geldend van 01-07-2021 t/m heden)

Uit BW Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling
Artikel 450

1 Voor verrichtingen ter uitvoering van een behandelingsovereenkomst is de toestemming van de patiënt vereist.

2 Indien de patiënt minderjarig is en de leeftijd van twaalf maar nog niet die van zestien jaren heeft bereikt, is tevens de toestemming van de ouders die het gezag over hem uitoefenen of van zijn voogd vereist. De verrichting kan evenwel zonder de toestemming van de ouders of de voogd worden uitgevoerd, indien zij kennelijk nodig is teneinde ernstig nadeel voor de patiënt te voorkomen, alsmede indien de patiënt ook na de weigering van de toestemming, de verrichting weloverwogen blijft wensen.

3 In het geval waarin een patiënt van zestien jaren of ouder niet in staat kan worden geacht tot een redelijke waardering van zijn belangen ter zake, worden door de hulpverlener en een persoon als bedoeld in de leden 2 of 3 van artikel 465, de kennelijke opvattingen van de patiënt, geuit in schriftelijke vorm toen deze tot bedoelde redelijke waardering nog in staat was en inhoudende een weigering van toestemming als bedoeld in lid 1, opgevolgd. De hulpverlener kan hiervan afwijken indien hij daartoe gegronde redenen aanwezig acht.

Het valt op dat de terminologie van Engel 'aanzetten tot zelfverminking van minderjarigen, een ernstig delict' nergens staat omschreven in het Burgerlijk Wetboek . (Een snelle zoektocht ziet 'zelfverminking' onder strafrecht alleen in het Wetboek van Militair Strafrecht vermeld staan). Zodra hij tegengas krijgt onder zijn tweet, reageert hij niet meer. Jengel ten voeten uit; liegen, bedriegen en altijd ligt de verantwoordelijkheid bij de ander.

COVID-19: 2.425 positief getesten en 4 doden, totaal 1.921.159 en 17.956

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.424 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.921.159 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 59 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 454 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 12 patiënten opgenomen, er liggen nu 224 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.956 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Ruim zevenduizend illegalen gevaccineerd

Uit nieuwe cijfers van de GGD blijkt dat in Amsterdam inmiddels ruim zevenduizend mensen zonder geldige verblijfspapieren zijn gevaccineerd. Maar dat is nog lang niet iedereen. Veel illegalen proberen onder de radar te blijven, terwijl de GGD juist probeert ze op te sporen voor hun vaccinatie. De gemeente gaat uit van zo'n vijftienduizend illegalen, maar het is de vraag hoe de rest van deze groep wordt bereikt.

De Braziliaanse Nildete woont met haar man en kinderen in de stad. Ze hebben geen geldige verblijfspapieren, waardoor ze illegaal hier wonen. ''De dagelijkse angst van een ongedocumenteerde is om te worden uitgezet.''

Door deze angst is het lastig om mensen zonder verblijfspapieren naar een vaccinatielocatie te krijgen. Daarnaast weet niemand hoeveel illegalen er echt in de stad leven. ''7000 prikken vinden wij al heel veel, maar we willen nog veel meer ongedocumenteerden bereiken'', zegt Mohamed Hoesein namens de GGD.

Illegalen werden weggestuurd
Mensen zonder geldige verblijfspapieren mogen zonder een Burgerservicenummer (BSN) en zonder afspraak een prik komen halen. "En toch worden nog veel ongedocumenteerden geweigerd'', zegt Gianni da Costa, die als sleutelfiguur door de GGD wordt ingezet om de Braziliaanse gemeenschap te bereiken. Hij adviseerde onder andere Nildete om een vaccinatie te halen, maar dat ging mis.

''Ondanks dat we aandrongen, werden we geweigerd en zeiden ze tegen ons, bel maar terug als je een BSN hebt", vertelt Nildete. En dat gebeurde niet alleen bij haar. De GGD is zich bewust van deze fouten en heeft er bij medewerkers extra op aangedrongen dat iedereen zich mag laten vaccineren, ook zonder BSN. Maar volgens Nildete en Da Costa is het kwaad al geschied.

''In het begin werden veel mensen geweigerd vanwege de bureaucratie over het niet hebben van een BSN. Deze ervaringen verspreiden zich binnen de gemeenschap, waardoor velen niet eens de moeite namen om een afspraak te maken voor de vaccinatie.''

Prikteams
Ze adviseren de GGD om nu alles op alles te zetten om de illegalen te overtuigen. De GGD zegt dit te doen door bijvoorbeeld naar kerken te gaan. ''Laatst is de Filipijnse doelgroep in een kerk in het Centrum gevaccineerd. We proberen met heel veel mobiele prikteams de wijken in te gaan, waar het ook echt nodig is.''

Nildete en haar gezin is het uiteindelijk gelukt om een vaccinatie te halen. ''We wilden dit zó graag. Voor mij is vaccineren een teken van hoop: hoop dat het leven weer het oude wordt. En waar ook maar een beetje hoop is, daar ben ik!''

Voor het eerst regen hoogste punt Groenland

Op 14 augustus regende het op de hoogste plek van de Groenlandse ijsplaat. Nooit eerder rapporteerde dit weerstation regen op dit 3.216 meter hoge punt.

Voor 9 uur lang lag de temperatuur boven het vriespunt. Dat was de derde keer in een decennium en het laatst ooit in het jaar. Eerdere 'smeltmomenten' vonden plaats in 1995, 2012 en 2019. Daarvoor was de laatste keer in de 19e eeuw.

2021 valt hiermee de illustere eer toe, die tot nog toe enkel aan 2012 toeviel; een jaar met twee smeltmomenten over een oppervlakte van meer dan 800.000 vierkante kilometer.

Deze dag werd opgevolgd met een heldere nacht die de temperatuur tot -8,5 graden celcius wist te brengen. De temperatuur bleef de volgende dagen onder nul.

Groenlands smeltmoment 2021
Groenlands smeltmoment 2021

Prijsstijging koopwoningen neemt opnieuw toe

Bestaande koopwoningen waren in juli 16,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na oktober 2000 toen de koopwoningen ook 16,3 procent duurder waren. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsontwikkelingen bestaande koopwoningen ( CBS)
Prijsontwikkelingen bestaande koopwoningen ( CBS)

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in juli 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juli ruim 74 procent hoger.

Prijsindex bestaande koopwoningen ( CBS)
Prijsindex bestaande koopwoningen ( CBS)

Minder transacties bestaande koopwoningen in juli
Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 19.043 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 138.457 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2020.

Transacties bestaande koopwoningen (CBS)
Transacties bestaande koopwoningen (CBS)

Nederland maakt 10 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in Afghanistan

Minister De Bruijn (Ontwikkelingssamenwerking) stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor het Afghanistan Humanitarian Fund (AHF). Het geld is bedoeld om humanitaire hulp te verlenen aan de Afghaanse bevolking door onderdak en basisbehoeften zoals voedsel, schoon drinkwater en medische hulp te bieden.

De minister heeft tot de bijdrage besloten naar aanleiding van de huidige situatie in het land. Als gevolg van klimaatverandering, conflict en COVID-19 had Afghanistan al te maken met een humanitaire crisis, waardoor ruim 18 miljoen mensen afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Die crisis zal naar verwachting door de recente ontwikkelingen nog groter gaan worden. Vanuit het AHF kunnen zowel VN-organisaties als NGO’s financiering ontvangen.
Steunen

De Bruijn: ‘‘Wij willen de Afghaanse bevolking onder deze moeilijke omstandigheden steunen. De financiering is nu nodig. Met dit geld kunnen partnerorganisaties snel op de crisis en de vreselijke omstandigheden inspelen.’’ Het AHF wordt beheerd door de VN-organisatie OCHA.

'Linkse formatiefusie' PvdA en GroenLinks brengt coalitie niet dichterbij

Informateur Mariëtte Hamer zal op zoek moeten naar een nieuwe truc om de formatie uit het slop te trekken. Gehoopt werd op een doorbraak vorige week door de samenwerking van GroenLinks en PvdA, maar veel partijen blijven bij hun blokkades en voorkeuren. Zo meldt het AD.

De fracties van PvdA en GroenLinks zouden als één gaan opereren bij coalitieonderhandelingen, ook zou er maar één formatieteam aan tafel komen.

Maar voor VVD en CDA verandert dat weinig, zo blijkt uit de eerste reacties. Een echte fusie had misschien nog wel de boel wel in beweging gebracht, volgens een bron. Dan had er een ‘heroverwoging’ plaatsgevonden. In een informeel gesprek zaterdag bij D66-leider Sigrid Kaag thuis heeft VVD-aanvoerder Mark Rutte dit nogmaals aangegeven.

Dit was vooral een domper voor D66, dat al snel na de verkiezingen deze ‘Kaag-coalitie’ tot haar voorkeur maakte. Terwijl VVD en CDA liever een coalitie met ChristenUnie aangaan, wil Kaag hier tot nu toe niets van weten.

Eerste Afghaanse vluchtelingen aangekomen bij opvanglocatie in Huis ter Heide

De eerste Afghaanse evacués zijn maandagochtend gearriveerd bij een noodopvanglocatie in de Huis ter Heide (gemeente Zeist). Vlak na 10.00 uur arriveerden twee bussen met tientallen Afghaanse vluchtelingen op het Walaardt Sacré Kamp. Lees verder bij de Gelderlander.

Het nutteloze feitje van de dag: Nieuw kasteel bouwen met oude technieken

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden schreven we in deze rubriek al over de mislukte pogingen om een kasteel te bouwen in Almere, maar wist je dat ze in Frankrijk al 24 jaar bezig zijn met de bouw van een nieuw kasteel? In Treigny bouwen ze al sinds 1997 aan het Château de Guedelon dat helemaal met middeleeuwse technieken gebouwd wordt. Met deze vorm van experimentele archeologie proberen archeologen, restauratoren en wetenschappers meer te weten te komen over de technieken en materialen die in de middeleeuwen gebruikt werden.

Château de Guedelon in aanbouw (WikiCommons/Paul Hermans)
Château de Guedelon in aanbouw (WikiCommons/Paul Hermans)


Taliban stelt ultimatum voor evacuatie in, VS schakelt burgerluchtvaart in

Een woordvoerder van de Taliban heeft benadrukt dat de evacuatiemissie van westerse staten op 31 augustus voltooid moet zijn. Dit is "een rode lijn". De Amerikaanse president Biden wil de missie echter kunnen verlengen als dat nodig is.

De Taliban staan erop dat alle troepen uit westerse landen Afghanistan uiterlijk op 31 augustus hebben verlaten. Ook de evacuatiemissie kan niet worden verlengd. Dat zei de woordvoerder van de islamisten, Suhail Shahin, in Doha. De datum is een "rode lijn". Het uitstellen van deze termijn zou neerkomen op een uitbreiding van de militaire bezetting van zijn land. Er is geen reden om dit te doen. Hij voegde eraan toe: "Het zal achterdocht opwekken. Als ze van plan zijn de bezetting van ons land uit te breiden, zullen we hierop reageren."

Shahin legde de grote mensenmenigte op het vliegveld van Kabul uit als de wens van veel mensen om te ontsnappen aan de armoede in Afghanistan. Angst voor repressie door de Taliban wordt als voorwendsel gebruikt en is ongegrond. Hij beschreef berichten over represailles van Taliban-strijders tegen journalisten, voormalige regeringsmedewerkers en andere vermeende medewerkers als "nep". Elk voorval wordt onderzocht, wie zich ergens aan schuldig heeft gemaakt, wordt ter verantwoording geroepen.

Biden: Verlenging is mogelijk
Naar eigen zeggen hoopt de Amerikaanse president Joe Biden op 31 augustus een einde te maken aan de inzet van troepen om de tienduizenden mensen die wegwillen uit Kabul te redden. Een verlenging van de missie sluit hij echter niet uit. Als bondgenoten de Amerikaanse regering om uitstel vragen, "zullen we zien wat we kunnen doen", zei de president. Er zijn ook directe gesprekken met de Taliban.

Biden zei dat Amerikaanse troepen en hun coalitiepartners bijna 28.000 mensen uit Kabul hebben gevlogen sinds de Amerikaanse evacuatiemissie op 14 augustus begon. Zo'n 11.000 mensen zijn onlangs binnen 36 uur via de luchtbrug in veiligheid gebracht. Maar de president waarschuwde: "We hebben nog een lange weg te gaan en er kan veel mis gaan."

Biden bekritiseerd in eigen land
Biden wordt massaal bekritiseerd vanwege de gebeurtenissen in Afghanistan. In een enquête voor de omroep CBS zei 74 procent van de ondervraagden dat de Verenigde Staten de terugtrekking van hun troepen slecht hebben georganiseerd - hoewel 63 procent voorstander is van de terugtrekking op zich. De waardering voor Biden daalt aanzienlijk: slechts 50 procent is tevreden met de manier waarop Biden zijn werk doet. Vorige maand was dat 58 procent, in maart zelfs nog 62 procent.

Toestand op vliegveld nog steeds chaotisch, VS verplicht burgerluchtvaart tot hulp
De situatie op de luchthaven is nog steeds chaotisch. Volgens de Duitse brigadegeneraal Jens Arlt ging het verhaal in de rondte onder de mensen die naar het vliegveld kwamen dat sommige poorten naar de luchthaven om veiligheidsredenen gesloten waren. Maar dat was maar tijdelijk het geval. De Duitse ambassade waarschuwt om niet naar het vliegveld te komen: "Op dit moment is het over het algemeen veiliger om thuis of op een beschutte plek te blijven." Maar duizenden Afghanen blijven proberen het land uit te komen en komen daarom toch naar het vliegveld.

Het blijft top-prioriteit voor de westerse landen om zoveel mogelijk van hun burgers en lokale werknemers zo snel mogelijk te evacueren. De tijd dringt en daarom heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie nu ook de civiele luchtvaartmaatschappijen in de VS om steun gevraagd. Minister van Defensie Lloyd Austin activeerde de eerste fase van een programma waarin hij 18 vliegtuigen aanvroeg, zo maakte het Pentagon bekend.

Veel hulporganisaties willen blijven
Niet alle 150 internationale hulporganisaties willen het land echter verlaten. De meesten willen in Afghanistan blijven, van de VN-organisaties zelfs allemaal met zo'n 300 buitenlandse werknemers en zo'n 3.000 lokale medewerkers. Samantha Mort van UNICEF in Kabul zei: "De Taliban hebben ons al gevraagd of we willen blijven en dat willen we. Er zijn meer dan een half miljoen ontheemden in het land. De helft van het land heeft humanitaire hulp nodig. We hebben nog steeds hebben hier de steun van de internationale gemeenschap nodig."

Taliban wil Punjir overnemen
Ondertussen is de Taliban van plan om de laatste Afghaanse provincie over te nemen die nog niet onder hun bewind is. Volgens de Russische ambassadeur in Kabul zijn ze klaar om te onderhandelen met hun tegenstanders in Punjir. Ambassadeur Dmitri Zhirnov zei op de Russische staatstelevisie dat de Taliban hem heeft gevraagd een boodschap over te brengen aan de leiders en de mensen van de Punjir-vallei. De Taliban hoopt "een vreedzame oplossing voor de situatie te vinden, bijvoorbeeld door een politiek akkoord. De Taliban willen geen bloedvergieten en zijn klaar voor dialoog." Amrullah Saleh, die vice-president van Afghanistan was voordat de Taliban aan de macht kwam en zichzelf nu als de rechtmatige president ziet na de vlucht van president Ashraf Ghani, tweette zondagavond  dat de Taliban troepen  zich al hebben verzameld in de buurt van Punjir.

De provincie Punjir kon tijdens hun eerste heerschappij tussen 1996 en 2001 niet door de Taliban worden veroverd. Naast de bittere weerstand van de Noordelijke Alliantie was dit ook te wijten aan de geografische ligging - de ingang van de vallei is smal en gemakkelijk te verdedigen. Terwijl de islamisten de afgelopen maanden alle andere provincies onder hun controle hebben gebracht, zijn er slechts enkele aanvallen op Punjir geweest.


Vliegveld Kabul aangevallen door onbekenden: een dode en drie gewonden

Bij de noordelijke poort van de luchthaven van Kaboel heeft vanmorgen vroeg een vuurgevecht plaatsgevonden. Onbekende aanvallers schoten op Afghaanse veiligheidsfunctionarissen van wie eentje werd gedood en drie anderen gewond raakten. Duitse en Amerikaanse militairen waren betrokken bij het verdere verloop van de strijd, meldt het Duitse leger op Twitter. Lees verder bij de Gelderlander.

Hulpverlening door Defensie komt op gang

Defensie is begonnen met de hulpverlening op het door een zware aardbeving getroffen Haïtit. Het patrouillevaartuig Zr.Ms. Holland arriveerde gisteren voor de broodnodige hulp na de ramp van 14 augustus.

Inmiddels zijn er verkenningen op en boven het eiland uitgevoerd. Militairen zagen met eigen ogen dat de nood hoog is op het Caribische eiland.

Vanaf de Holland delen militairen vanaf morgen op verschillende plaatsen voedsel en water uit. Dat gebeurt met snelle rubberboten van het type FRISC en de NH90-boordhelikopter.

Extra militairen naar Kabul
Er zijn extra militairen onderweg naar Kabul. Zij gaan de 62 reeds aanwezige militairen versterken bij de lopende operatie om zoveel mogelijk mensen te evacueren. De militairen verzorgen de beveiliging van vliegtuigen, evacués en het consulair noodteam dat, onder leiding van de ambassadeur, werkt om evacuaties mogelijk te maken.

Daarnaast staan een compagnie van het Korps Mariniers en een compagnie van de Luchtmobiele Brigade op afroep beschikbaar om ingezet te worden voor deze operatie.

Gemeente vorderde terecht bijstand terug vanwege boodschappen

De gemeente Wijdemeren heeft terecht bijstand van een inwoonster teruggevorderd, omdat zij lange tijd boodschappen van haar moeder kreeg en dit niet had gemeld. De ontvangen boodschappen leverden de inwoonster een structurele en behoorlijke besparing in de kosten van levensonderhoud op. Het bedrag van de terugvordering wordt wel verlaagd van ruim 7000 euro naar ruim 2800 euro. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep vandaag geoordeeld.

Terugvorderen verplicht
Wie niet zelf kan voorzien in de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan, zoals de kosten van een woning, voedsel en kleding, kan aanspraak maken op bijstand. Als je met inkomen of vermogen, of op een andere manier zelf voor een deel die kosten kunt betalen, heb je recht op minder bijstand. Een bijstandsgerechtigde moet alles wat van belang is voor het recht op bijstand en de hoogte van de uitkering aan de gemeente melden. Dit wordt 'de inlichtingenverplichting' genoemd.

Dat de inwoonster structureel boodschappen van haar moeder ontving en daarmee bespaarde op de kosten van levensonderhoud was van belang voor het recht op bijstand. Zij had dit dus moeten melden, maar heeft dit niet gedaan. Toen de gemeente daar achter kwam, moest de gemeente de bijstand met terugwerkende kracht herzien. Zij hield daarbij rekening met de lagere kosten van levensonderhoud en vorderde de te veel betaalde bijstand terug. Een gemeente is dat bij schending van de inlichtingenverplichting op grond van de Participatiewet verplicht te doen.

Als een gemeente door schending van de inlichtingenverplichting niet precies kan vaststellen hoeveel op de kosten is bespaard, moet zij een schatting maken. De Nibudnormen geven een algemeen geaccepteerd richtsnoer om te bepalen hoeveel een huishouden nodig heeft om in bepaalde kosten te voorzien. Daarom mocht de gemeente deze norm gebruiken om te schatten wat de besparing van de inwoonster is geweest en hoeveel minder bijstand zij nodig heeft gehad. De inwoonster heeft niet aannemelijk gemaakt dat deze schatting onjuist zou zijn. Zij heeft geen duidelijkheid gegeven over wat zij precies van haar moeder gekregen heeft.

Boodschappen zijn geen giften
Gemeenten mogen volgens de Participatiewet beleid voeren welke giften en tot welk bedrag deze giften vrij gelaten worden en niet op de bijstand in mindering worden gebracht. In het systeem van de Participatiewet zijn ontvangen boodschappen van een derde echter geen giften. Dat de Staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer ontvangen boodschappen mogelijk als gift heeft aangemerkt, maakt dat niet anders.

Daarvoor is een wetswijziging nodig. De gemeente hoefde de boodschappen dus niet als giften buiten beschouwing te laten. De gemeente hoefde bij het bepalen van de besparing door de boodschappen ook geen rekening te houden met het giftenbeleid van de gemeente. Volgens dat beleid kunnen incidentele en vrij beschikbare giften worden vrijgelaten. De boodschappen die de inwoonster van haar moeder kreeg voldeden niet aan dat beleid: die boodschappen kreeg de inwoonster structureel en dus niet incidenteel en die kon zij ook niet als geld vrij besteden.

Verschil met Voedselbank
De Voedselbank Gooi en Omstreken verstrekt op verzoek en na een intake voedselpakketten als noodhulp. Om voor een voedselpakket in aanmerking te komen, wordt een financiële beoordeling gemaakt. Het gaat in eerste instantie vaak om een periode van drie maanden en gebruikers van de Voedselbank kunnen begeleid worden om de zelfredzaamheid te vergroten. De bedoeling is dat het een tijdelijke ondersteuning is. In deze zaak was de verstrekking van boodschappen door de moeder, anders dan de voedselpakketten van de Voedselbank, geheel vrijblijvend en op geen enkele wijze gebonden aan een voorafgaande aanvraag, voorwaarden, een financiële drempel of een tijdsbeperking. Daarom zijn dit geen gelijke gevallen en slaagt het beroep op het gelijkheidsbeginsel niet.

Eindoordeel
De Centrale Raad van Beroep concludeert dat de gemeente Wijdemeren terecht de bijstand heeft teruggevorderd ter hoogte van de Nibudnorm. Wel wordt het bedrag van de terugvordering verlaagd, omdat de gemeente zelf een gedeelte van de totale periode van drie jaar heeft laten vallen en omdat de gemeente over een ander gedeelte van die drie jaar onvoldoende bewijs heeft geleverd dat de inwoonster boodschappen ontving.

Daarom heeft de Centrale Raad van Beroep de terugvordering vastgesteld op een bedrag van 2.835,41 euro. Verder moet de gemeente 200 euro aan immateriële schadevergoeding betalen vanwege een onrechtmatig huisbezoek. Het college moet ook de proceskosten van de inwoonster betalen.

In de ring met WWE 2K22 vanaf maart 2022

Tijdens WWE's SummerSlam 2021 uitzending op 21 augustus onthulden 2K en Visual Concepts dat WWE 2K22 momenteel gepland staat voor een release in maart 2022, zo rond de "Road to WrestleMania".

In de bijbehorende trailer van WWE 2K22 zien we voor het eerst bewegende beelden in de game met onder andere Rey Mysterio, Roman Reigns, Goldberg, Bayley, Bobby Lashley, Drew McIntyre, The Miz, Sheamus, Shinsuke Nakamura, Rhea Ripley, Finn Bálor, Ricochet en Kane.

WWE 2K21 is overgeslagen na het bugfeest dat WWE 2K20 heette en de oude ontwikkelaar Yuke van het toneel verdween om een AEW-game te gaan maken. Daardoor heeft het ontwikkelteam van Visusal Concepts een extra jaar gehad om aan WWE 2K22 te sleutelen. De makers beloven een nieuwe besturing en sterk verbeterde graphics met een vernieuwde engine. Als onderdeel van het ontwikkelingsproces van de game heeft 85% van het in-game roster deelgenomen aan gezichtsscans voor realistische en bijgewerkte personagemodellen en zijn er meer dan 3.400 nieuwe animaties vastgelegd. Meer details worden in januari 2022 bekendgemaakt.

Onderzoek gestart naar ontploffing bij supermarkt

Vannacht werd de omgeving van de Poolse supermarkt Kubus XL aan de Snijdershof in Lelystad opgeschrikt door een harde knal. Hierdoor is in ieder geval een deur beschadigd van het pand. De politie is ter plekke gestart met een onderzoek en roept eventuele getuigen op om contact op te nemen met de politie.

Bij het pand werd een nog onbekend voorwerp tot ontploffing gebracht. Hierdoor is schade ontstaan aan de deur. De politie gaat er op dit moment vanuit dat meerdere daders betrokken zijn bij het veroorzaken van de ontploffing. De daders zijn, na het forceren van de deur, de supermarkt ingegaan. Of er iets is meegenomen, is nog onbekend. Daarna zijn de daders te voet gevlucht naar onbekende richting.

De politie wil nog niks kwijt over een mogelijk verband met eerdere explosies bij Poolse supermarkten verspreid over het land. In december 2020 waren winkels in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Tilburg en Beverwijk het doelwit van explosies, met grote schade tot gevolg. Voor de vijf aanslagen bij vier supermarkten zijn vier verdachten aangehouden. Een vijfde vluchtte naar het buitenland toen zijn voorarrest werd opgeheven.

WK-brons voor windsurfer Van Opzeeland in nieuwe olympische klasse

Windsurfer Luuc van Opzeeland heeft in het Zwitserse Silvaplana brons gepakt op het wereldkampioenschap op de iQFOiL-plank. Dat is de klasse die vanaf Parijs 2024 de RS:X vervangt als windsurfonderdeel, waardoor bijvoorbeeld ook olympisch kampioen Kiran Badloe om zal moeten schakelen.

Van de olympische toppers was er (nog) niemand van de partij in de prachtige Engadin in Zwitserland, waar het WK na een stroeve start - er stond weinig wind - toch lekker op gang kwam. Van Opzeeland begon ijzersterk met drie zeges in de eerste zes races, maar viel daarna iets terug.

Nicolas Goyard uit Frankrijk, de broer van olympisch zilverenmedaillewinnaar Thomas Goyard, domineerde het tweede deel van het hele toernooi en won met overmacht zijn derde wereldtitel op rij.

De Brit Matthew Barton presteerde ook nog wat constanter dan Van Opzeeland, die één race moest missen. Barton pakte zo het zilver, maar voor Van Opzeeland was er brons. Huig-Jan Tak werd vijfde, Max Castelein 16e, Amado Vrieswijk 18e.

Bij de vrouwen stond er geen maat op Helene Noesmoen, die bijna alle races op haar naam schreef en met grote overmacht het goud pakte. De Britse dames Islay Watson en Saskia Sills completeerden het podium, Sara Wennekes was op plek zestien de beste Nederlandse.

FOK! Wat een weer: gedaan met de regens

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Schrik.  

Tja mensen, wat moet je over vandaag zeggen. Voor mij persoonlijk heel frustrerend op de ene manier, maar voor de andere weer op de andere manier. Ik vertelde gisteren al dat er zware buien konden gaan vallen en die zijn er inderdaad ook gekomen.

Gisteravond viel er in het zuidwesten tot 40 mm aan toe. Langzaam trok dat naar het noorden en pas ergens in de nacht arriveerde dat hier. Ik had me er op verheugd, want de er zaten behoorlijk wat actieve pitten in. Helaas viel er tot 02.15 maar 5 mm in 2,5 uur. Toen ging ik even naar bed en hoorde het ineens hard regenen. Dus ik snel kijken, en het regende stevig door, maar de radarbeelden waren toen al duidelijk. Dit zou niet lang gaan duren. Uiteindelijk kon ik rond 03.15  15 mm aftappen en dus viel er in dat half uur maar 10 mm. Niet heel fors, maar ook niet zacht. 

En dan ontwaak je en bekijk je de radarbeelden. Ik wist al dat er verspreid over het land flinke hoeveelheden zouden vallen. Dat vertelde ik ook gisteren. Maar wat zo frustrerend is, is dat er net ten oosten van mij een zeer actieve buienlijn ontstond. Voor de zoveelste keer dat het zo dichtbij was en toch helemaal niks. Die buienlijn produceerde in een gebied van Amsterdam tot de Utrechtse Heuvelug zo'n 30 tot 70 mm. Ook zat daar fors wat onweer bij.

Tegelijkertijd viel er zoals verwacht ook in het noorden enorm veel regen. De hoogste som lijkt 128 mm te zijn in Westwoude in Friesland. Maar ook Heerenveen mocht er met 75 mm zeker zijn. Stavoren lijkt met 91 mm de hoogste waarneming te zijn van de KNMI-stations.

Verder dus verspreid over het land grote hoeveelheden. Een waarnemer kwam zelfs met 53 mm in een kwartier.  En ik kon gewoon weer toekijken. Vanuit het noorden kwamen er steeds gebieden met neerslag aan, maar het loste steeds weer op of trok ten westen langs. Het heeft op de dag af en toe wat gedruppeld, maar het is zeker niet tot meetbare neerslag gekomen. Ja. Het was een heel moeilijke en frustrerende dag hier.

Momenteel zien we de neerslagactiviteiten afnemen, Het is zeker niet overal droog, maar grote hoeveelheden verwacht ik niet meer. Het blijft wel op de meeste plaatsen bewolkt.

Morgenochtend kan er in het zuiden nog een beetje regen vallen of is het erg nevelig, maar vanuit het noorden breekt de zon steeds beter door de bewolking heen. In de middag is het dan op veel plaatsen zelfs vrij zonnig. De maxima liggen tussen de 21 en 24 graden en er staat een matige tot vrij krachtige noordoostelijke wind.

De dagen erna is het redelijk zomerweer. Niet fantastisch, maar ook niet slecht. Beetje saai dus. 

Tot ooit!  

 
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.