FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 augustus 2021

PSV loopt Champions League mis door gelijkspel tegen tiental Benfica

Het is PSV niet gelukt om zich voor het eerst sinds het seizoen 2018/2019 te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. De Eindhovense ploeg kwam dinsdagavond in eigen huis tegen Benfica niet verder dan 0-0, wat na de 2-1 uitnederlaag niet voldoende is om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Na een half uur spelen moest Benfica met tien verder na een twee keer geel voor Lucas Verissimo. Daarna voerde PSV de druk op en kreeg voor de rust al enkele kansjes op de openingstreffer, maar bij de rust ging beiden ploegen rusten met 0-0.

Na rust kreeg op het uur met Eran Zahavi de beste kans, maar de spits schoot voor open doel op de lat. Ook de beste kans van Zahavi. Na de gemiste open kans van Zahavi werden de nodige wissels doorgevoerd, maar tot veel kansen leidde dat niet voor de Eindhovenaren. Toch kreeg PSV met de ingevallen Yorbe Vertessen nog de kans op de 1-0 om verlengingen eruit te slepen, maar tot tweemaal toe wist de Benfica-doelman Odisseas Vlachodimos te redden.

In de blessuretijd kreeg PSV nog een vrije trap op een mooie plaats, maar de ongelukkige Zahavi wist ook dit kansje niet te benutten, waardoor PSV nu is veroordeeld tot de Europa League.

Bokser Ugas verpest comeback Pacquiao, loeiharde knockout Magsayo

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde en specifiek naar de T-Mobile Arena in Las Vegas. Daar stapte veelvoudig wereldkampioen Manny Pacquiao na ruim twee jaar weer in de ring én kreeg men een enorme knockout te zien.

Manny Pacquiao (62-7) - Yordenis Ugas (26-4)
Pacquiao won in maar liefst acht verschillende gewichtsklasses een wereldtitel, de nu 42-jarige Filipijn deed dat voor het laatst in zijn vorige gevecht: in juli 2019 won hij van Keith Thurman en pakte hij de WBA Super-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg).

Vanwege inactiviteit - Pacquiao is ook politicus - raakte hij zijn titel in januari dit jaar kwijt aan Yordenis Ugas, de Cubaan die sinds september vorig jaar na winst op Abel Ramos de WBA Regular-titel had. In Las Vegas stonden de twee tegenover elkaar, nadat Pacquiao oorspronkelijke tegenstander - WBC- en IBF-wereldkampioen Errol Spence Jr - met een oogblessure af moest haken.

In de ring in Las Vegas was duidelijk dat Ugas een maatje te groot was voor de Filipijnse legende: met zijn jab had hij grotendeels de overhand en Pacquiao kon er niet echt doorheen komen. Dat vonden de drie juryleden ook, hoewel de verschillen meevielen: 116-112, 116-112, 115-113 voor Ugas.

Mark Magsayo (22-0) - Julio Ceja (32-4)
In het vedergewicht (-57,1kg) vochten de ervaren Ceja en Pacquiao's landgenoot Magsayo om de WBO International-titel. In de vijfde ronde ging Magsayo naar het canvas, maar hij kon door en sloeg in de tiende ronde kneiterhard toe: met een dubbele rechter sloeg hij Ceja bewusteloos, het duurde geruime tijd voor de Mexicaan weer een beetje bij kennis was - gelukkig was hij wel, relatief, in orde.

Forza Horizon 5 dropt je in Mexico

Tijdens de Xbox Gamescom presentatie werd er natuurlijk ook aandacht geschonken aan Forza Horizon 5. Er zijn twee nieuwe auto’s bekendgemaakt, een nieuwe controller gelanceerd en uiteraard werd er over de top gameplay getoond.

Want in Forza Horizon 5 begin je natuurlijk niet een race vanaf een wit streepje. Nee, je wordt in een race gedropt vanaf een vliegtuig. Of race je door een zandstorm. Dingen die je dagelijks doet dus in je Mercedes-AMG ONE en je 2021 Ford Bronco Badlands..

Forza Horizon 5 verschijnt op 9 november voor Xbox Series, Xbox One en pc.

Volleybalsters lijden tegen Turkije eerste nederlaag op EK

De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag hun eerste nederlaag geleden op het Europees kampioenschap. Turkije was in het Roemeense Cluj met 3-0 te sterk voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger. De setstanden waren 21-25, 21-25 en 20-25.

Nederland, al zeker van de achtste finales, ging voortvarend van start en kwam 6-1 voor. Turkije, de nummer vier van de wereld, liet zich daarna van een betere kant zien, knokte zich terug tot 9-9 en legde daarna het kwaliteitsverschil bloot. Ook in set twee en drie waren de eerste punten voor Nederland, maar was het de Turkse ploeg die daarna de overhand kreeg. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti, die Oranje in 2015 nog naar EK-zilver leidde, gaf weinig meer weg en stelde orde op zaken.

Eerder in de poulefase was Oranje nog te sterk voor Oekraïne (3-0), Finland (3-0) en Roemenië (3-1), goed voor negen punten. Turkije heeft met vijftien punten uit vijf wedstrijden de maximale score en is groepswinnaar. Nederland sluit de groepsfase woensdag af met een wedstrijd tegen Zweden en mag zich daarna gaan opmaken voor de achtste finales. Daarin treft de ploeg van Selinger een land uit groep B. Dat wordt waarschijnlijk Duitsland, maar het kan ook nog Bulgarije worden. 

Taliban-aanhangers tussen Afghaanse evacués in Frankrijk

Frankrijk is er snel bij. Nadat Belgische politietroepen al waarschuwden voor het meereizen van extremisten met de vluchtelingenstroom uit Afghanistan, is de eerste al gepakt. Een Afghaan met connecties met de Taliban is in Frankrijk aangehouden.

De man werd na aankomst net als vier andere evacués onder justitieel toezicht geplaatst. Dat betekent onder andere dat ze zich niet vrij mogen bewegen. Toen de man de locatie zonder toestemming toch verliet, is hij direct vastgezet.

De vijf hadden blijkbaar gebruikgemaakt van de chaos op de luchthaven om aan boord van een vliegtuig richting Frankrijk te komen. Pas later rees de verdenking dat ze banden hadden met de Taliban.

Een andere evacué bekende dat hij lid was van de Taliban. Hij is niet vastgezet, omdat hij het Franse leger, burgers, journalisten en meer dan honderd Afghanen die vastzaten in de Franse ambassade in Kabul voordat ze naar het vliegveld konden gaan, heeft geholpen.

Cloud Gaming komt naar je toe deze feestdagen

Cloud Gaming op de consoles heeft eindelijk een releasedatum gekregen. Vanaf de feestdagen kan iedereen met een Xbox Series of een Xbox One dan eindelijk games streamen, direct van de servers van Microsoft.

Cloud Gaming op console zal draaien 1080p en zestig frames per seconde (als je internetverbinding het toelaat). Xbox Game Pass Ultimate-leden krijgen toegang tot de voorlopige gratis dient.

Humble Games komen naar de Gamepass

Uitgever Humble Games gaat een boel van zijn indiegames direct uitbrengen naar de Xbox-consoles en de Gamepass. Dat lieten zij weten tijdens de Xbox Gamescom 2021 stream.

De gehele lijst bestaat uit: Bushiden, Chinatown Detective Agency, Dodgeball Academia, Midnight Flight Express, Flynn: Son of Crimson, Signalis, Next Space Rebels, Unpacking & Unsighted. Een uitgebreide trailer vindt je hieronder.

Microsoft Flight Simulator uitgebreid in beeld tijdens Gamescom

Microsoft zet groot in op Microsoft Flight Simulator en laat dit zien door meerdere DLC-pakketten uit te brengen. Zo kun je straks vliegen in een Volocopter, een Junkers JU-52 en gaan ze meerdere Points of Intrest aanpassen.

De leukste uitbreiding is dat je straks ook tegen je vriendjes en vriendinnetjes kunt vliegen in Reno Air Races. Wanneer dit allemaal uitkomt, dat weten wij nog niet, maar wij kijken er wel naar uit!

Random Pics van de Dag #397

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

The Rolling Stones-drummer Charlie Watts (80) overleden

De drummer van de wereldberoemde band The Rolling Stones, Charlie Watts, is vandaag omringd door vrienden en familie overleden. Dit heeft de band net zelf via hun socialmediakanalen naar buiten gebracht. Watts is 80 jaar geworden.

In 2017 was de band voor het laatst in Nederland, ze speelden toen in het kader van hun No Filter-tour in de Amsterdam ArenA. Drie jaar eerder waren ze headliner op Pinkpop, een aankondiging die er voor zorgde dat er geen kaartje meer te krijgen was voor het festival.

Watts liet vorige week al weten dat hij vanwege gezondheidsredenen niet mee zou gaan op het laatste stukje van de tour dat de Rolling Stones nog zouden doen. Er was een vervangende drummer ingeschakeld, maar de band vraagt in een verklaring nu rust en respect voor de bandleden, de familieleden en vrienden van Watts.

De keuze voor Charlie Watts in 1962 door bassgitarist Bill Wyman, die in 1993 de band zou verlaten omdat hij het zat was, blijft nog altijd opvallend. Watts, die oorspronkelijk helemaal geen rockdrummer was maar een jazzmuzikant. Er waren in 2009 geruchten rondom een vertrek van de drummer bij de band, maar die zijn altijd stevig ontkend door Mick Jagger, Keith Richards en Ron Wood. Tot zijn dood speelde Watts niet alleen bij de Stones, maar gaf hij aan dat hij zich het lekkerst voelde als hij kon optreden met zijn eigen bigband. 

De Londense legende zal bekendstaan als een van de meest invloedrijke blues- en rockdrummers allertijden. 

Rolling Stones-drummer Charlie Watts (80) overleden (Foto: BBC)
Rolling Stones-drummer Charlie Watts (80) overleden (Foto: BBC)

Blizzard onthult 31 augustus Hearthstone Mercenaries

Na lang wachten, is Blizzard eindelijk klaar om de Mercenaries-modus te onthullen voor Hearthstone. Tijdens Blizzconline werd de modus al geteased, maar concrete details bleven al deze tijd uit.

Op 31 augustus vanaf 18:00 uur Nederlandse tijd is de stream te bekijken via YouTube en Twitch. Door het te kijken kun je ook twee Hearthstone-packs verdienen, dus dat is mooi meegenomen.

Hearthstone Mercenaries Gameplay Showcase

'Democraten twijfelen aan Biden'

De Amerikaanse president Joe Biden ligt weer eens onder vuur. Deze keer is het niet om één of andere rare verspreking of zijn regelmatig voorkomende vergeetachtigheid, maar het gaat deze keer om serieuzer zorgen. Zijn eigen partijgenoten beginnen namelijk te twijfelen aan de capaciteiten van Biden om de partij verder te helpen.

De populariteit van Biden is de laatste weken onder Amerikanen enorm gedaald, zo blijkt uit diverse peilingen en het einde van deze daling lijkt nog niet in zicht. Biden lijkt zich constant te verslikken in grote calamiteiten, zoals de COVID-crisis, de migrantencrisis aan de grens met Mexico en de dramatische terugtrekking uit Afghanistan. Ook zijn constante weigering om vragen te beantwoorden van journalisten wekt verbazing alom.

Zijn partijgenoten laten onderling weten dat dit constante 'geklungel' en onmacht om de chaotische terugtrekking uit Afghanistan consistent te verdedigen, de Democraten wel eens de meerderheid in het Congres kan kosten. De oplevende pandemie helpt daar niet bij.

Bronnen binnen de Democratische partij vertelden The New York Times, toch altijd een Democratengezinde krant, dat beleidsmakers opteren om Biden's nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan dan maar te slachtofferen. Misschien dat de president zo de negativiteit kan doen kantelen. Ook zo het Congres een officieel onderzoek in moeten stellen naar de dramatische gang van zaken rondom de terugtrekking.

Democraten in zogenaamde 'swing states' hebben al alarm geslagen dat de partij agressiever moet worden met hun berichtgeving, met name wat betreft de economie en de inspanningen om de toename van coronavirusbesmettingen tegen te gaan.

China
De schrijnende beelden uit Afghanistan en de harde bewoordingen van NAVO-coalitiepartners doen Biden geen goed. Ook de invloed van China wordt onderschat. China heeft al aangegeven niet afkerend te staan tegenover een samenwerking met de Taliban. De bodem onder Afghanistan bevat nog steeds een enorme rijkdom aan grondstoffen.

Ongeveer 75 procent van de Amerikanen vindt dat Biden de terugtrekking slecht heeft uitgevoerd, maar het feit dat Biden zelfs nog de schuld probeert te leggen bij zijn voorganger Donald Trump gaat er niet in bij velen. 

Donderdag demonstratie om toenemend geweld tegen LHBTI-gemeenschap

Studentenorganisaties, bewoners van de flat waar vorige week brand werd gesticht en regenboogactivisten organiseren aanstaande donderdag een demonstratie tegen het toenemende geweld tegen mensen uit de LHBTI-gemeenschap. Volgens de groep moet de overheid maatregelen nemen om de gemeenschap te beschermen tegen het voortdurende en toenemende geweld. Ook willen ze de slachtoffers een hart onder de riem steken.

De groep noemt de brand in de studentenflat in Amsterdam-West het droevige dieptepunt in een lange lijst van geweldsincidenten tegen de regenboogcommunity. "Geweldsincidenten spelen zich vaak af in de publieke ruimte, maar ook steeds vaker in de privésfeer", vertelt initiatiefnemer en GroenLinks-stadsdeelcommissielid Carlo van Munster.

"Je zal maar wakker worden en je kamer staat vol rook. Ik heb mensen uit de flat gesproken en ze zijn echt heel erg geschrokken. Er zijn zelf mensen gewond geraakt. Dit is echt de druppel. Als je hier geen grens trekt, waar dan wel?"

Van Mercatorplein naar de Krelis Louwenstraat
De demonstratie begint donderdag om 17.00 uur op het Mercatorplein in de hoofdstad. Daar zullen een aantal mensen een toespraak houden. Vervolgens lopen de demonstranten naar de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat.

"Als we bij de flat zijn aangekomen willen we een enorme regenboogvlag van het dak van de flat tot aan de grond hangen. Zo hopen we de boodschap af te geven dat je wel één regenboog vlag in de brand kan steken, maar er tien voor terug kan krijgen", aldus Van Munster.

De organisatie hoopt op minimaal 1.000 demonstranten. "Maar we roepen ook op aan organisaties om hun naam eraan te verbinden. GroenLinks heeft dat zojuist gedaan, daar zijn we heel blij mee."

Roglic komt met de schrik vrij na valpartij in Vuelta, Storer wint tiende etappe

Michael Storer heeft zijn tweede ritzege in deze Vuelta behaald. De renner van DSM was de sterkste in de heuveletappe naar Rincón de la Victoria. Odd Christian Eiking, die ook deel uitmaakte van de kopgroep, neemt de leiderstrui over van Primoz Roglic, die in de afdaling nog ten val kwam.

Maandag was de eerste rustdag, maar vandaag mochten de renners weer. Een etappe van 189 kilometer stond op het programma over voornamelijk vlakke wegen met op het einde nog een stevig klimmetje. Op de vlakke wegen duurde het lang voordat een kopgroep zich vormde, maar uiteindelijk zou er maar liefst een kopgroep van 31 wegrijden en het was ook meteen duidelijk dat daar de winnaar van de dag zou zitten.

Op de steile klim, op twintig kilometer van de streep, zou de kopgroep uiteenvallen en daar was Michael Storer de beste. De Australiër van team DSM reed weg op de klim en pakt zodoende zijn tweede ritzege deze Vuelta. Odd Christian Eiking kwam als vijfde over de streep, maar dat zou ruim voldoende om de leiderstrui over te nemen van Primoz Roglic.

Waar het peloton een rustig dagje voorzien had dacht Roglic daar anders over en trok ten aanval op de steile stroken van de slotklim. De Sloveen kwam als eerste van de favorieten over de top, maar in de technische afdaling kwam de renner van Jumbo-Visma ten val, waardoor hij weer werd ingelopen.

Seasons uitgebreid in NBA 2K22

2K heeft vandaag bekendgemaakt dat de Seasons uit MyTeam van NBA 2K21 dit jaar in meerdere gamemodi te vinden is. Spelers kunnen nu levelen in de City, Neighborhood en andere plekken om zo beloningen vrij te spelen na het bereiken van elk nieuw seizoensniveau zonder extra kosten.

NBA 2K22 Seasons vind je in MyCareer, MyTeam en de next-gen only 'The W Online', waar spelers het volgende kunnen doen:

  • Nieuwe content en beloningen door simpelweg zonder extra kosten te spelen, met elke zes weken nieuwe seizoenen;
  • Nieuwe muziek via 'First Fridays', waarin het hele seizoen elke vrijdag nieuwe nummers aan de soundtrack worden toegevoegd. Er zijn nieuwe en bestaande platenlabels om muziek van zowel opkomende artiesten als wereldberoemde muzikanten aan te bieden;
  • MyPLAYERs kunnen van top tot teen gaan in de WNBA-modus The W Online, uitgerust met de nieuwe beloningen van de Seasons, zoals kledingbundels, badges, nagellak en nog veel meer. Beloningen worden aan het begin van elk nieuw seizoen bijgewerkt en vernieuwd.

Seizoen 1 van NBA 2K22 zal worden gevuld met nieuwe manieren om de City en de neighborhood te verkennen, populaire tracks en hits, nieuwe kledingstukken en meer. Alle details van het eerste seizoen zijn in de blog van NBA 2K22 te vinden.

NBA 2K22 wordt op 10 september uitgebracht voor PlayStation 5 en PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One, Nintendo Switch en pc-platforms.

NBA 2K22 Seasons
NBA 2K22 Seasons

Dronken Duitse toeristen dansen op Italiaanse politieauto

Niet zo slim: een Duitse man en een vrouw sprongen naakt en dronken op een politieauto in de buurt van de Italiaanse stad Modena. Daarvoor zou het stel van 28 en 25 jaar al zonder kleren op straat hebben rondgelopen. De politie moest uiteindelijk pepperspray gebruiken om het bezopen stel te kunnen aanhouden. Volgens Italiaanse media zou het stel naast drank ook drugs hebben gebruikt. Op sociale media circuleert een video van het incident, die onder meer door het hoofd van de rechtse Lega, Matteo Salvini, werd gedeeld. De twee relschoppers zijn inmiddels terug in Duitsland.

Petitie tegen weggooien C-19 vaccins meer dan 11.000 keer ondertekend

Een petitie die demissionair minister De Jonge oproept om duizenden restvaccins niet te vernietigen maar weg te geven, is in een week tijd ruim tienduizend keer ondertekend. De petitie is een initiatief van de Leidse huisarts Walter Schrader. Zo meldt Skipr.

Het om 90 duizend vaccins van fabrikant Astra Zeneca. Volgens Schrader, de opsteller van de petitie, liggen ze “keurig gekoeld opgeslagen” bij diverse GGD’s. “Deze vaccins kunnen zo meegenomen worden in een lopende actie in Namibië”, stelt de petitie. In plaats daarvan worden ze echter vernietigd. Daar zijn geen medische redenen voor, maar er is wel wet- en regelgeving die dat voorschrijft. Die zou echter terzijde moeten worden geschoven, vinden de ruim 11 duizend ondertekenaars van de petitie. Ze wijzen op de universele verklaring van de rechten van de mens en onderstrepen dat het doneren van de vaccins sterfgevallen kan voorkomen.

COVID-19: 2.504 positief getesten en 11 doden, totaal 1.923.596 en 17.967

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.504 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.923.596 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 69 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 461 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 20 patiënten opgenomen, er liggen nu 230 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 11 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.967 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM Weekcijfers
RIVM Weekcijfers

Al bijna duizend evacués uit Afghanistan op Defensielocaties

Op locaties van Defensie worden inmiddels zo’n 1.000 evacués uit Afghanistan opgevangen. De mensen zijn verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp en het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide. Defensie maakt ook gebouwen gereed op Legerplaats Harskamp in Ede. Het gaat om zo’n 800 bedden. De eerste evacués komen daar vanmiddag aan.

De opvanglocaties in Zoutkamp en Huis ter Heide zitten inmiddels zo goed als vol. De komende dagen staan nog meer vluchten gepand. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) verwacht nog honderden evacués.

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang. Omdat de organisatie zelf niet kan voorzien in dergelijke aantallen is Defensie gevraagd om in de locatie te voorzien.

Defensie voorziet de kamers van toiletartikelen, beddengoed en andere benodigde spullen en zorgt, tevens op verzoek van het COA, voor maaltijden. Alle beschikbaar gestelde legeringsgebouwen worden normaal gesproken gebruikt voor oefenende eenheden.

COVID
De opgevangen evacués zijn vooral mensen met een Afghaans paspoort. Vanwege COVID-19 zitten zij eerst 10 dagen in quarantaine. Tevens wordt bekeken wat hun band met Nederland is en of zij in aanmerking komen voor asiel, hier of in een ander land. Daarna neemt een speciaal team van de Immigratie- en Naturalisatiedienst de asielaanvragen in behandeling.

Het nutteloze feitje van de dag: Kunstenaar brengt licht

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Hoe dichter bij de winter hun korter het licht is in Noorwegen maar wist je dat het nog erger kan? Het Noorse plaatsje Rjukan ziet van september tot en met maart geen direct zonlicht? Doordat het voormalige industrieplaatsje tussen de bergen ligt kan de zon in de maanden dat die lager staat boven de Noorse horizon niet meer het dorp beschijnen. De Noorse kunstenaar Martin Andersen plaatste spiegels op de berg zodat het zonlicht teruggekaatst wordt in het dorp. De spiegels verlichten midden in Rjukan een plaats op het marktplein.

Dronken man loopt op snelweg

In de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 augustus (rond 00.50 uur) meldde een weggebruiker dat er op de A58 ter hoogte van Waarde een persoon op de vluchtstrook liep.

Agenten gingen direct ter plaatse en troffen inderdaad een man aan. Hij liep nogal wankelend, rook naar alcohol en blies op de alcoholtester G/F; dat betekent dat de man behoorlijk gedronken had.

De 44-jarige man verklaarde onderweg te zijn naar Hoogerheide, waar hij woont. Hij kreeg een bekeuring voor openbare dronkenschap en het lopen op de snelweg. De agenten zetten de man op een veilige plek af waarna hij via het fietspad zijn weg kon vervolgen.

Geen regenboogvlaggen meer toegestaan in gangen van studentenflat in West: "Veiligheid gaat voor"

Bewoners van de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West mogen geen regenboogvlaggen meer ophangen in de gang, zo meldt AT5. Dat staat te lezen in een brief die de studenten hebben ontvangen. "Als dit wel gebeurt, zal Duwo ze verwijderen", valt te lezen in de brief. Studenten die toch een vlag willen ophangen, wordt gevraagd dat aan de binnenzijde van het raam te doen.

Vorige week werd een regenboogvlag in de flat in de brand gestoken. Bij de brand op de achtste etage van de flat raakten vier slachtoffers gewond. Vier anderen moesten met een ladderwagen van een balkon gered worden. In de weken daarvoor waren er meerdere brandstichtingen, waarbij onder meer Pride-posters en papieren regenboogvlaggetjes in brand zijn gezet.

Volgens een woordvoerder van studentenhuisvester Duwo gaat de veiligheid van de studenten in de flat voor. "Er is nog geen dader gevonden en onze eerste verantwoordelijkheid is de veiligheid van de studenten."

Dat het lijkt alsof er nu gezwicht wordt voor de brandstichter, ontkent Duwo. Volgens de woordvoerder mogen er in de gangen helemaal geen spullen meer staan, en dus ook geen regenboogvlaggen. "We hebben een schouw gehad met de politie en brandweer en de gangen moeten gewoon leeg zijn", aldus de woordvoerder. Over lege gangen wordt in de brief overigens niet gesproken.

Vlaggenactie
Er is een actie in de buurt gaande om zo veel mogelijk regenboogvlaggen op te hangen. Duwo ondersteunt de actie. "Maar we vragen van de bewoners om de vlaggen aan de voorkant van hun huis op te hangen, en niet op de gang. Zo ziet de hele buurt de vlag ook."

Op twitter wordt verbolgen gereageerd op het besluit: "2021, regenboogvlag verbieden omdat andere mensen er agressief van worden", schrijft de een. "Klinkt heel erg als victim blaming", schrijft een ander.

Dure post voor 144 rood kruisrijders

Bij 144 bestuurders valt binnenkort een bekeuring op de deurmat voor het negeren van een roodkruis op de A22. Maandagmiddag was er een aanrijding tussen een auto en een motorrijder.

Daarbij raakte een 49-jarige man uit Wijk aan Zee, de motorrijder, ernstig gewond. Voor de veiligheid van de hulpdiensten werd door Rijkswaterstaat een deel van de A22 en de afrit richting Beverwijk afgesloten doormiddel van een rood kruis boven de rijbaan.

Deze rode kruisen werden massaal genegeerd. Er zijn 144 kentekens genoteerd. Deze bestuurders kunnen een bekeuring verwachten, het Openbaar Ministerie bepaalt de hoogte van het boetebedrag (minimaal 240 euro).

Rode kruisen boven de weg? Negeer ze niet
Rode kruisen boven de weg worden dagelijks op grote schaal genegeerd. Daarmee is de veiligheid van hulpverleners en andere weggebruikers in gevaar. Een rood kruis staat er nooit voor niets. Iedere keer dat er onder de rode kruisen wordt doorgereden levert dit direct gevaar op voor zowel de hulpverleners als de weggebruikers.

Onderzoek naar beveiliging Peter R. de Vries waarschijnlijk pas na debat

Minister Ferdinand Grapperhaus mag van een meerderheid van de Tweede Kamer nog niet starten met het onderzoek naar de beveiliging van Peter R. de Vries.

De politieke partijen willen eerst een debat met de minister voeren. Eerder was advocaat Peter Schouten, die kroongetuige Nabil B. bijstaat in het Marengoproces, kritisch op het aangekondigde onderzoek. Hij is het onder meer niet eens met de keuze voor de onderzoeksleider. Dat is Tjibbe Joustra, de voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Volgens Schouten is Joustra daarom niet onafhankelijk genoeg.

Eerste slag
"We hebben de eerste slag gewonnen van minister Grapperhaus", twitterde Schouten vanavond. "Hij moet wachten met het nemen van onomkeerbare stappen bij een beslissing over het onderzoek Peter R. de Vries tot er een debat is geweest in de Tweede Kamer."

Schouten drong net als de andere advocaat van Nabil B. eerder al aan op een betere beveiliging voor De Vries, die optrad als de vertrouwenspersoon van B. De Vries zou beveiliging hebben afgeslagen, maar toch vonden de advocaten dat de Staat een zorgplicht had.

Los
Het onderzoek staat los van het strafrechtelijke onderzoek naar de aanslag. Het is nog niet bekend wanneer het debat over het onderzoek plaats zal vinden.

Peter R. de Vries werd op dinsdagavond 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat. Hij overleed negen dagen later in het ziekenhuis.

Call of Duty: Vanguard multiplayer dit weekend gratis te spelen

Op 5 november komt Call of Duty: Vanguard uit, maar dit weekend is de multiplayer gratis te spelen op PS4 en PS5. Je hebt geen PlayStation Plus nodig om te kunnen spelen. De Alpha vindt plaats vanaf 27 augustus, 19:00 uur tot zondag 29 augustus, 19:00 uur.

Tijdens dit weekend kunnen spelers aan de slag met onder andere de Champion Hill modus. Daarin moeten 8 teams met elkaar de strijd aangaan. Call of Duty: Vanguard komt 5 november uit voor PlayStation, Xbox en pc.


Saints Row-reboot lijkt onderweg

Het lijkt er op dat er morgen een reboot van de Saints Row franchise onthuld gaat worden. De presentator van de Gamescom Opening Night Live plaatste een foto van een muur met daar het woord rebooting op. De foto is heel erg in de stijl van Saints Row. Daarnaast reageerde het officiële Saints Row Twitter-account op de foto.

Meer informatie hebben we nog niet, maar het wordt dus kijken naar de Gamescom show. De livestream begint morgen om 19:30 uur Nederlandse tijd met een pre-show, gevolgd door een twee uur durende show. 

saints row

De FOK!Voetbalmanager 2021/2022 is begonnen

Welkom bij de FOK! Voetbalmanager seizoen 2020/2021. Door de Olympische Spelen is het helaas niet gelukt om voor de eerste speelronde de manager gereed te hebben waarbij iedereen ook tijd genoeg heeft gehad om een team klaar te maken. We beginnen dit seizoen dus twee weken later, waardoor er in de Eredivisie al twee speelrondes zijn geweest.

Vanaf vrijdag 27 augustus 2021 gaat dus de derde speelronde in de Eredivisie 2021/2022 van start. Tot en met 31 augustus is de transfermarkt echter nog open, dus er kan nog een en ander wijzigen in de diverse selecties. Voor het verloop van het spel maakt dat niet uit: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 27 augustus 2021 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend. Op dit moment staan er negen ronden in de manager, aangezien er van de rest van het seizoen nog geen speeldata bekend zijn.

Net als de vorige jaren zullen de prijzen van de spelers schommelen afhankelijk van hun prestaties. Net als vorig jaar is het budget 9.000.000 euro en krijg je 6.250 euro per behaald punt.

LET OP! Voor de komende managerronde Speelronde 3/4 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op vrijdag 27 augustus om 18.59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 12 september 23.59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager 2021/2022 van FOK!

Voor vragen en opmerkingen kun je ons zo bereiken: stuur een PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2021/2022-topic.
Goede suggesties zijn ook welkom.

Vuelta: Etappe 10 - Steile klim en dalen naar de finish

De rustdag in de Vuelta a España zit erop, het is tijd om op pad te gaan voor de tiende etappe. Een rit van een kleine 190 kilometer waarin het grotendeels Spaans vlak is, met één flinke uitzondering.

De heren beginnen in Roquetas de Mar, een typisch Spaans toeristenoord. Na een kilometer of 160 komt men aan bij de Puerto de Almáchar, een behoorlijk pittige klim, vooral de laatste vijf kilometers zijn aan de steile kant. Vervolgens is het dalen, bijna tot aan de finish in Rincón de la Victoria.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is alle benodigde informatie uiteraard weer terug te vinden. De etappe begint kort na het middaguur, maar kent wel een neutralisatie van maar liefst een half uur. Eurosport is er rond half drie weer bij, Sporza vanaf vier uur en de finish is weer tussen kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Extra beloning voor leraren op achterstandsscholen

Leraren, schoolleiders en ander personeel op scholen met veel achterstanden krijgen de komende twee schooljaren een toelage van gemiddeld 8 procent van hun loon. Dit maakt het aantrekkelijker om op deze scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs te (blijven) werken. Zo krijgen alle kinderen een kans om de achterstanden als gevolg van corona in te halen.

Demissionair minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs): ,,Scholen staan voor de grote opgave om leervertragingen als gevolg van corona in te halen. Op scholen met veel uitdagende leerlingen is dit extra ingewikkeld. Deze scholen hebben de meeste moeite met het lerarentekort: het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld. Terwijl goed personeel juist nu hard nodig is om alle leerlingen een kans op een volwaardige toekomst te geven. Daarom maken we het mogelijk om het personeel op deze scholen extra te belonen tijdens de looptijd van het Nationaal Programma Onderwijs.”

Groter risico
Het gaat om scholen die te maken hebben met veel uitdagende leerlingen en een extra groot risico op achterstanden, zo’n 15 procent van alle schoolvestigingen (ruim 1300 vestigingen). Leraren, onderwijsassistenten, schoolleiders en ander onderwijspersoneel van deze scholen kunnen minimaal 5 procent en gemiddeld 8 procent van hun loon erbij krijgen. De vestigingen die er recht op hebben worden hier zo snel mogelijk over geïnformeerd. Ook is het terug te vinden op www.nponderwijs.nl/po-en-vo/bekostiging/arbeidsmarkttoelage. Het bedrag kan per vestiging verschillen, omdat dat mede afhankelijk is van het aantal leerlingen op de school. Het deel van het onderwijspersoneel dat in de medezeggenschapsraad zit, moet instemmen met de toelage.

Rekenvoorbeelden
De bedragen zullen per schaal en trede verschillen, maar gemiddeld zien ze er als volgt uit:

  • Leraar op een basisschool: gemiddeld 350 euro per maand extra.
  • Onderwijsassistent op een basisschool: gemiddeld 260 euro per maand extra.
  • Schoolleider op een basisschool: gemiddeld 490 euro per maand extra.
  • Leraar op een middelbare school: gemiddeld 430 euro per maand extra.
  • Onderwijsassistent op een middelbare school: gemiddeld 310 euro per maand extra.
  • Schoolleider op een middelbare school: gemiddeld 600 euro per maand extra.

Bij deze rekenvoorbeelden is gerekend met de gemiddelde maandelijkse beloning, dus salaris plus vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen en andere voor iedereen geldende toelagen. De bedragen zijn bruto en gebaseerd op een fulltime-aanstelling.

Nationaal Programma
Het geld voor deze toelage komt uit het Nationaal Programma Onderwijs, dat bedoeld is om de achterstanden van leerlingen weg te werken die ze als gevolg van corona hebben opgelopen. Vooral kinderen en jongeren die toch al minder kansen hadden zijn, hebben er last van gehad dat ze niet naar school konden. Het wordt uitgekeerd voor de schooljaren 2021-2022 en 2022-2023. Scholen gebruiken in deze periode bewezen effectieve interventies uit een menukaart om kinderen en jongeren vooruit te helpen.

Demissionair minister Slob: ,,Ik begrijp heel goed dat scholen het liefst structureel geld willen. Helaas kunnen we dat als demissionair kabinet niet uitgeven. Maar we kunnen het ons ook niet veroorloven om stil te zitten. Met onder meer deze toelage willen we dan ook stimuleren dat achterstanden als gevolg van corona op álle scholen weggewerkt kunnen worden. Dat moeten we nú doen. Juist voor leerlingen die toch al minder kansen hadden en door corona nog meer op achterstand zijn gezet. Het is aan een volgend kabinet om zo nodig een vervolg te geven aan het Nationaal Programma Onderwijs. Daarnaast blijven we uiteraard hard werken aan de aanpak van het lerarentekort.”

Fransen evacueerden per abuis ook taliban mee naar Parijs

De Fransen hebben de afgelopen dagen honderden Afghanen geëvacueerd, maar onder deze mensen bevonden zich onbedoeld ook een talibanstrijder met 4 familieleden. De Franse binnenlandminister Gerald Darmanin bevestigde dit, nadat Franse media hierover hadden bericht. Zij worden ervan verdacht ‘banden te onderhouden met een organisatie die een islamitische staat wil oprichten met terroristische middelen.’  Lees verder bij de Stentor.

De vijf personen staan in Frankrijk nu onder toezicht van het directoraat-generaal Binnenlandse Veiligheid ( DGSI ) en er worden diepgaande onderzoeken uitgevoerd. Allen zijn onderworpen aan "vrijheidsbeperking".

De aangehouden persoon en zijn familieleden zouden enkele dagen na de verovering van de hoofdstad door de Taliban zijn gezien met wapens in de straten van Kabul. De man zou zijn lidmaatschap van de Taliban al hebben erkend en aangegeven een functie te hebben gehad als verantwoordelijke van een Taliban-controlepost in Kabul. 

Hij zou zich hebben vermengd met de vluchtelingen die werden verwelkomd door de Franse ambassade en zou hebben geprofiteerd van de chaos op het vliegveld en de haast om aan boord van een Frans vliegtuig te gaan. Eenmaal op de militaire basis bij Abu Dhabi, die dienst doet als ontvangstpunt tussen Kabul en Parijs, konden de Franse inlichtingendiensten hem echter met succes onderzoeken.

FOK! Wat een weer: droog en veel zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hoi luitjes!

De depressie die ons gisteren een lokaal waterballet bracht is inmiddels naar het oosten van Europa getrokken. Met name in het oosten van Duitsland en Polen gaat het flink tekeer. Verder ook een forse onweersbui in Italie en enkele warmte-onweders in het binnenland van Spanje. Voor de rest is het vrij mooi weer op veel plaatsen.

In ons land brak de zon er vrijwel overal goed doorheen. Alleen in het zuiden was en is het nog aan de bewolkte kant. Het is wel overal droog. In de zon liep het kwik op tot 22 graden. Veel wind stond er ook niet.

Vannacht is het rustig en vrij helder en koelt het af tot een graad of 12.

Morgen is er ook in het zuiden volop zonneschijn. Er ontstaan wel een paar stapelwolkjes maar die zullen zeker niet tot buien uitgroeien. Een mooie dag dus. De temperaturen lopen uiteen van 20 graden op de Wadden tot 24 in het zuiden. De wind is matig uit het noordoosten.

Ook woensdag is nog vrij mooi, al komt er later op de dag wel meer bewolking. Het koelt dan ook langzaam wat af. Donderdag lijkt dan overwegend grijs te verlopen met kans op wat regen. Het kwik komt dan niet meer boven de 20 graden.

Tot ziens!

 
Alles staat er groen bij (Foto: Stephan5)
In het park. (Foto:Stephan5)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Spider-Man staat voor moeilijke keuzes in de trailer voor No Way Home

Het gonst al maanden van de geruchten over wat we mogen verwachten van de derde Spider-Man-film met Tom Holland in de titelrol, en de eerste teaser trailer lijkt daar toch al een deel van te bevestigen. In de week voor de release van de tweede Marvel Studios-film van het jaar geeft de studio naast de trailer voor Eternals nu ook een nieuwe trailer vrij voor Spider-Man: No Way Home.

Aan het einde van Spider-Man: Far From Home, dat kort na Avengers: Endgame verscheen, bleek Peter Parkers geheime identiteit te zijn uitgelekt. Zijn pogingen om dat probleem op te lossen lijken het alleen maar erger te maken.

Spider-Man: No Way Home verschijnt in de bioscopen op 16 december.

Enorme vissterfte in de grootste zoutwaterlagune van Europa

In het zuidoosten van Spanje dreigt een grote milieuramp in de grootste zoutwaterlagune van Europa: in de afgelopen zeven dagen zijn daar 4,5 ton vissen en krabben in de Mar Menor (Kleine Zee) gestorven. Dit wordt gemeld door de krant 'ABC' en andere media.

Hoe kon deze massa-sterfte ontstaan? Autoriteiten en milieuactivisten schrijven het toe aan een gebrek aan zuurstof veroorzaakt door decombi van hoge temperaturen en vervuiling. Een dergelijk incident is niet nieuw in het voormalige natuur- en toeristenparadijs, dat tegenwoordig een soort "groene soep" zou hebben: de Mar Menor wordt al jaren geplaagd door ecologische problemen. Zo spoelde bijna twee jaar geleden ongeveer drie ton dode lagunebewoners - voornamelijk kleine vissen en krabben - aan.

Sober stilgestaan bij 2.500e Sunset March

In Nijmegen is eergisteren voor de 2.500e keer de Sunset March gelopen. Dit is een dagelijks eerbetoon van veteranen aan de geallieerde militairen die in de Tweede Wereldoorlog vochten voor de vrijheid van Nederland.

De mars behoort sinds 2020 tot het immaterieel erfgoed en wordt altijd bij zonsondergang gelopen door een veteraan. Initiatiefnemer Tim Ruijling is vorig jaar koninklijk onderscheiden voor zijn rol. Hij nam de mars voor zijn rekening.

Ook staatssecretaris van Defensie Barbara Visser liep de sobere jubileummars mee. Net als de 9 bestuursleden van de betrokken stichting. Na afloop sprak de staatssecretaris bij het Waaloversteek-monument haar waardering uit voor het bestuur en de manier waarop de Sunset March tot stand is gekomen.

'Fantastisch werk'
Visser: “Het is heel knap om binnen 7 jaar benoemd te worden tot immaterieel erfgoed. Dat laat zien hoe belangrijk dit is. Ga door met jullie fantastische werk. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Op dit soort momenten wordt je daar extra aan herinnerd.”

Ook stond zij even stil bij het belang van de Sunset March voor veteranen. “Dit is een verwerkingstocht voor veteranen van alle missies, die bijdroegen aan een veiligere en vrijere wereld. Zeker in deze tijd, met alle beelden en berichten uit Afghanistan, zien we weer hoe belangrijk het is voor veteranen om elkaar op te zoeken, te steunen en stil te staan bij datgene waar zij zich voor hebben ingezet.”

Symbolische brug en mars
De Sunset March wordt sinds 19 oktober 2014 gehouden op stadsbrug ‘De Oversteek’ in Nijmegen. Hierbij gaan de 48 lichtmasten van de straatverlichting 1 voor 1 in een traag tempo aan, terwijl een veteraan meeloopt. De lampen staan symbool voor de 48 militairen van de US 82nd Airborne, die op 20 september 1944 sneuvelden. Zij probeerden tijdens operatie Market Garden de Waal over te steken.

De mars heeft ook symbolische betekenis. De oprichters willen vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die wereldwijd tijdens missies hebben bijgedragen aan vrede en vrijheid, en dat nog steeds doen.

Veteranen uit binnen- en buitenland kunnen de mars lopen. Zij kunnen zich via de website www.sunsetmarch.nl aanmelden voor een specifieke dag. Een groep van 31 veteranen is beschikbaar op de dagen dat niemand zich aanmeldt.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Vriendengroep barricadeert woning van getrouwd stel met honderden kratten bier

Een pas getrouwd stel uit het Belgische Eksel moest even twee keer met hun ogen knipperen, toen ze thuiskwamen en honderden kratten bier voor hun woning aantroffen en ook nog eens honderden flesjes bier in hun achtertuin. Lees verder bij de Stentor.

Onderzoek: klimaatverandering leidt tot meer overstromingen in West-Europa

Een studie bevestigt het verband tussen de opwarming van de aarde en de zware regenval zoals afgelopen juli, die in Limburg, België en Duitsland rampzalige overstromingen veroorzaakte. 

Volgens een studie vergroot klimaatverandering de kans op extreme regenval en daarmee op overstromingsrampen, zoals we in in juli hebben gezien in West-Europa. Dit is het resultaat van een internationaal team van wetenschappers in een lopende studie.

Onder de huidige klimatologische omstandigheden is het te verwachten dat bepaalde regio's in West-Europa ongeveer eens in de 400 jaar door zo'n extreme regenval en overstromingen zal worden getroffen. Dit zal in de toekomst vaker gaan gebeuren als het klimaat verandert. Het onderzoek, waarvoor weerrecords en computersimulaties werden geanalyseerd, kwam tot stand in het kader van het World Weather Attribution Initiative (WWAI), dat de mogelijke effecten van klimaatverandering op extreme weersomstandigheden onderzoekt.

Naarmate de temperatuur blijft stijgen, zal er volgens de wetenschappers vaker extreem zware regen vallen. Als het weer 0,8 graden warmer wordt, neemt de frequentie toe tot elke 300 jaar en blijft de intensiteit van de hevige regen toenemen. Voor hun analyse keken de wetenschappers naar Frankrijk, West-Duitsland, het oostelijke deel van België, Nederland, Luxemburg en Noord-Zwitserland en onderzochten hoe vaak hier extreem zware regens vallen en in hoeverre dit wordt beïnvloed door stijgende temperaturen over de hele wereld. De kans op dergelijke rampen zoals in juli is in deze regio met een factor 1,2 tot 9 toegenomen en de maximale hoeveelheid regen zal tussen de 3 en 19 procent groter zijn dan voorheen.

"Zelfs geïndustrialiseerde landen niet beschermd"
Dit maakt duidelijk "dat zelfs geïndustrialiseerde landen zichzelf niet kunnen beschermen tegen de ernstige gevolgen van deze extreme weersomstandigheden en dat dit erger zal worden met  een verdere klimaatverandering", waarschuwde de Duitse klimaatonderzoeker Friederike Otto, die doceert aan de Universiteit van Oxford en momenteel aan het hoofd staat van de WWAI. "Dit vormt een wereldwijd gevaar voor ons allemaal, dat we dringend moeten stoppen."

Een voorbeeld van de wetenschappers: Als de kans met een factor 5 wordt vergroot, betekent dit dat er gemiddeld elke 400 jaar een gebeurtenis plaatsvindt in plaats van elke 2000 jaar. Frank Kreienkamp van de Duitse Weerdienst (DWD) legde uit dat de factor niet preciezer kon worden gespecificeerd omdat er onder meer verschillende klimaatmodellen werden gebruikt waarvan de voorspellingen verschilden. De cijfers lieten een zeer duidelijke trend zien naar vaker extreem weer als gevolg van klimaatverandering.

De effecten kunnen veel groter zijn dan die van eerdere periode's van extreme regenbuien, zei Kreienkamp. "De lokale en nationale West-Europese autoriteiten moeten zich bewust zijn van deze groeiende risico's van zware regens om beter voorbereid te zijn op mogelijke toekomstige extreme weersomstandigheden", verklaarde het hoofd van het Potsdam Regional Climate Office van de DWD.

Enno Nilson van het Duitse Instituut voor Hydrologie verklaarde dat de bevindingen zouden worden meegenomen in analyses om de bescherming tegen overstromingen te verbeteren. 

De 39 wetenschappers vergeleken de effecten van het huidige klimaat met het einde van de 19e eeuw, toen de mondiale gemiddelde temperatuur 1,2 graad lager was.

Overstroming (Pixabay)
Overstroming (Pixabay)

Organisatoren Unmute Us- protesten hebben nog niets gehoord uit Den Haag

De organisatoren van Unmute Us hebben nog geen reactie gekregen vanuit Den Haag op de protestmarsen die zaterdag plaatsvonden in diverse steden, zegt een woordvoerder van de organisatie. In onder meer Eindhoven, Utrecht en Amsterdam gingen duizenden mensen te straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen waardoor de evenementensector flink wordt getroffen. Zo meldt het AD.

Toelevering drankenindustrie aan horeca gehalveerd in 2020

De drankenindustrie heeft in 2020 voor 215 miljoen euro aan de horeca geleverd, half zo veel als een jaar eerder. Dit komt neer op een krimp van 5,1 procent van de totale productie van de drankenindustrie. De drankenindustrie is daarmee van de toeleverende bedrijfstakken aan de horeca relatief het sterkst geraakt door de sterke krimp van de horeca. Dit blijkt uit het artikel Corona en de horeca dat het CBS vandaag heeft gepubliceerd.

Mede door de verschillende lockdowns kende de horeca in 2020 met 40,6 procent de sterkste krimp van de toegevoegde waarde van alle bedrijfstakken. Dit had ook gevolgen voor toeleveranciers. Naast de drankenindustrie ondervonden ook de bedrijfstakken creatieve diensten, kunst en amusement, en uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling een relatief grote daling van de leveringen aan de horeca. Bij deze bedrijfstakken bedroeg de afname respectievelijk 1,9 en 1,7 procent van de totale productie.

Drankenindustrie meest verbonden met horeca
De verbondenheid met de horeca is het grootst bij de drankenindustrie. Van de totale productie door de drankenindustrie werd in 2019 nog 10 procent afgenomen door de Nederlandse horeca, in 2020 daalde dit aandeel naar 5 procent. De totale productie van de drankenindustrie was 8,7 procent lager dan in 2019 (gecorrigeerd voor prijsveranderingen). De daling van de toeleveringen aan de horeca verklaart hier 59 procent van, 32 procent komt door minder toeleveringen aan de bedrijfstak sport en recreatie.

Ook andere toeleveranciers leverden minder aan horeca
In 2020 nam ook de vraag vanuit de horeca naar producten uit andere bedrijfstakken af. Zo nam de inkoop bij de voedingsmiddelenindustrie, die in 2019 nog de grootste toeleverancier was, met bijna een derde af. Ook van energiebedrijven, uitzend- en reisbureaus en de eerder genoemde drankenindustrie werden fors minder producten afgenomen. Naar de bedrijfstak exploitatie van onroerend goed ging daarentegen net zo veel geld als in 2019. Het gaat daarbij voornamelijk om de huur van horecapanden. In 2020 was deze bedrijfstak de grootste toeleverancier aan de horeca.

Dat de horeca veel productie van een bepaalde bedrijfstak afneemt, wil niet zeggen dat de horeca voor deze toeleverancier zelf ook van groot belang is. Zo is de voedingsmiddelenindustrie een van de grootste leveranciers voor de horeca, maar is de horeca zelf slechts een van de vele afnemers van producten uit de voedingsmiddelenindustrie, die voor meer dan de helft exportgericht is. De lockdown van de horeca had dan ook een beperkt effect van 0,8 procent op de productie van de voedingsmiddelenindustrie.

Drank (Pixabay)
Drank (Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.