WK-brons voor windsurfer Van Opzeeland in nieuwe olympische klasse

heywoodu

Windsurfer Luuc van Opzeeland heeft in het Zwitserse Silvaplana brons gepakt op het wereldkampioenschap op de iQFOiL-plank. Dat is de klasse die vanaf Parijs 2024 de RS:X vervangt als windsurfonderdeel, waardoor bijvoorbeeld ook olympisch kampioen Kiran Badloe om zal moeten schakelen.

Van de olympische toppers was er (nog) niemand van de partij in de prachtige Engadin in Zwitserland, waar het WK na een stroeve start - er stond weinig wind - toch lekker op gang kwam. Van Opzeeland begon ijzersterk met drie zeges in de eerste zes races, maar viel daarna iets terug.

Nicolas Goyard uit Frankrijk, de broer van olympisch zilverenmedaillewinnaar Thomas Goyard, domineerde het tweede deel van het hele toernooi en won met overmacht zijn derde wereldtitel op rij.

De Brit Matthew Barton presteerde ook nog wat constanter dan Van Opzeeland, die één race moest missen. Barton pakte zo het zilver, maar voor Van Opzeeland was er brons. Huig-Jan Tak werd vijfde, Max Castelein 16e, Amado Vrieswijk 18e.

Bij de vrouwen stond er geen maat op Helene Noesmoen, die bijna alle races op haar naam schreef en met grote overmacht het goud pakte. De Britse dames Islay Watson en Saskia Sills completeerden het podium, Sara Wennekes was op plek zestien de beste Nederlandse.