FOK! Wat een weer: gedaan met de regens

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Schrik.  

Tja mensen, wat moet je over vandaag zeggen. Voor mij persoonlijk heel frustrerend op de ene manier, maar voor de andere weer op de andere manier. Ik vertelde gisteren al dat er zware buien konden gaan vallen en die zijn er inderdaad ook gekomen.

Gisteravond viel er in het zuidwesten tot 40 mm aan toe. Langzaam trok dat naar het noorden en pas ergens in de nacht arriveerde dat hier. Ik had me er op verheugd, want de er zaten behoorlijk wat actieve pitten in. Helaas viel er tot 02.15 maar 5 mm in 2,5 uur. Toen ging ik even naar bed en hoorde het ineens hard regenen. Dus ik snel kijken, en het regende stevig door, maar de radarbeelden waren toen al duidelijk. Dit zou niet lang gaan duren. Uiteindelijk kon ik rond 03.15  15 mm aftappen en dus viel er in dat half uur maar 10 mm. Niet heel fors, maar ook niet zacht. 

En dan ontwaak je en bekijk je de radarbeelden. Ik wist al dat er verspreid over het land flinke hoeveelheden zouden vallen. Dat vertelde ik ook gisteren. Maar wat zo frustrerend is, is dat er net ten oosten van mij een zeer actieve buienlijn ontstond. Voor de zoveelste keer dat het zo dichtbij was en toch helemaal niks. Die buienlijn produceerde in een gebied van Amsterdam tot de Utrechtse Heuvelug zo'n 30 tot 70 mm. Ook zat daar fors wat onweer bij.

Tegelijkertijd viel er zoals verwacht ook in het noorden enorm veel regen. De hoogste som lijkt 128 mm te zijn in Westwoude in Friesland. Maar ook Heerenveen mocht er met 75 mm zeker zijn. Stavoren lijkt met 91 mm de hoogste waarneming te zijn van de KNMI-stations.

Verder dus verspreid over het land grote hoeveelheden. Een waarnemer kwam zelfs met 53 mm in een kwartier.  En ik kon gewoon weer toekijken. Vanuit het noorden kwamen er steeds gebieden met neerslag aan, maar het loste steeds weer op of trok ten westen langs. Het heeft op de dag af en toe wat gedruppeld, maar het is zeker niet tot meetbare neerslag gekomen. Ja. Het was een heel moeilijke en frustrerende dag hier.

Momenteel zien we de neerslagactiviteiten afnemen, Het is zeker niet overal droog, maar grote hoeveelheden verwacht ik niet meer. Het blijft wel op de meeste plaatsen bewolkt.

Morgenochtend kan er in het zuiden nog een beetje regen vallen of is het erg nevelig, maar vanuit het noorden breekt de zon steeds beter door de bewolking heen. In de middag is het dan op veel plaatsen zelfs vrij zonnig. De maxima liggen tussen de 21 en 24 graden en er staat een matige tot vrij krachtige noordoostelijke wind.

De dagen erna is het redelijk zomerweer. Niet fantastisch, maar ook niet slecht. Beetje saai dus. 

Tot ooit!  

 
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
Is het een wolk? Nee, het is een golf aan het strand van Egmond aan zee (Foto: DJMO)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.